Webcafe

Играчка-плачка с осигуровките

Guns&Ducks
06.10.2010, 10:42 (обновена 07.10.2010, 08:44)
Симеон Дянков

Снимка: © БГНЕС

Как финансовият министър си играе с публичните пари от година - вади една сума от едно място, праща друга на съвсем друго и никога няма яснота къде, какво и докога ще го има...

Малките деца много обичат да разхвърлят всичките си играчки насред стаята. Да се заиграят с по-любимите, други да захвърлят ядосано или да им отчупят някой чарк за отмъщение или просто с познавателна цел. После да се опитат да подредят хаоса и почти внезапно да загубят интерес и да зарежат цялата бъркотия.

Но никога не искат да се разделят с която и да е своя играчка. С рев и юмручета са готови да бранят до край свещеното си право на собственост.

Финансовият министър Симеон Дянков вече повече от година си играе с публичните пари. Разхвърля и прибира, упорства и разсеяно дава заден. Вади една сума от едно място, праща друга на съвсем друго и никога няма яснота къде, какво и докога ще го има. Всичките суми обаче са си негови, не дава друг да пипа. Ако ще всички съсловия да се оплачат на Бойко и арменския поп едновременно. Както Лекарският съюз поиска здравните пари да минат под контрола на другия вицепремиер - Цветанов.

Министър Дянков изневиделица прегърна идеята резервът на НЗОК, който към края на годината щял да достигне 1.4 млрд лева, да отиде при пенсиите. Минути след уволнението на здравната министърка Анна Мария Борисова пък управителката на НОИ Христина Митрева публично възжела увеличената от 2009 г. с 2 процентни пункта здравна вноска да се върне обратно към пенсионната, защото тогава е била отнета от нея. Логично е и с това Дянков да се съгласи. Защото резервът на касата е трупан с тези 2%, и след като той се дава на НОИ, трябва тези пари и за в бъдеще да отиват там.

Часове по-късно на среща с Лекарския съюз премиерът Борисов призна, че с пари за здраве се е плащало за пенсии. Така той на практика публично потвърди това, което мнозина знаят отдавна - че резервът на НЗОК е бил по-скоро виртуален и че поне с реалната част от него са се пълнели дупките в НОИ. Премиерът искал да прекрати тази практика, оставена му в наследство от предишните правителства. И обяви, че е готов да вдигне с 3% социалната вноска.

Много е късно след година и 3 месеца на власт да откриеш, че си вървял към блатото и чак тогава да разбереш, че всъщност не искаш това. Защото нали никой не е карал ГЕРБ да сваля с още 2% пенсионната вноска, след като Станишев вече я свали с 2%. И сега пак да я вдига. А какво стана с обещанията да не се вдигат данъците? Осигуровка или данък - все същото, все бърка в джоба.

А проблемът с осигуровките е много стар. През последните 10 години, откакто бе въведен новият социално-осигурителен модел, вноската за фонд пенсии е намаляла двойно - от 32% през 2000 г. на 16% през 2010. През целия този период икономиката растеше, но оставащите все повече и повече пари в бизнеса от намаляване на осигурителното бреме не доведоха до повишаване на приходите в държавния пенсионен фонд.

Така дефицитът там непрестанно се увеличаваше, за да се стигне до сегашното положение повече от половината от пенсиите да се плащат с пари от бюджета. Т.е. през данъците. Т.е. всички плащат два пъти за старост - чрез осигуровки и чрез данъци. Включително и самите пенсионери, които плащат чрез потреблението ДДС, който пък дава близо 1/3 от приходите в хазната.

Здравната осигуровка пък си е чист данък, защото осигурява само достъп до минимален пакет здравни услуги, без всякакво значение от личния осигурителен принос. Тя обаче на практика е много по-малка като резултат на изхода от декларативните 8%. Защото държавата, която по закон плаща вноските на пенсионерите, децата, безработните, държавните служители, полицаите и военните - а това са почти два пъти повече от работещите, на практика нищо не плаща, пари има само счетоводно. Така и 15% да стане здравната вноска, в НЗОК пак няма да има достатъчно за здравеопазване.

Най-голямото безумие обаче да разместваш вноски наляво-надясно, без всякаква концепция за цялостния осигурителен модел, без никакъв времеви хоризонт отвъд консолидирания бюджет за следващата година. Защото така може не само да се наливат пари в нереформирани системи, но и те да намалеят заради чувството за несигурност и безмислица, което все повече ще обхваща осигурени и осигурители.

Никой не може да е сигурен, че на финансовия министър или премиера след още някой месец, под заплахата от някоя друга стачка, няма да им хрумне нещо съвсем друго. Докато накрая не изпочупят всичките си играчки.

Oще: бойко борисов  власт  вноска  данък  играчки  нзок  нои  осигуровки  симеон дянков  цветан цветанов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

5 Rowan | 06.11.201016:17

Към майка без права | 02.11.2010 22:09 (4)

Г-жо, като един държавен служител на средно ръководно ниво, ако исках да ви отговоря нагло, можех да кажа: "Кой за каквото е учил". В коментара ви обаче има твърде много болка и ще ви отговоря възпитано.

1. На вас и този коментирал преди вас, са ви трън в очите държавните служители. Да ви върна преди началото на кризата, когато една току що дипломирала се кифла в частния сектор, вземаше два пъти колкото държавен служител със същото образование и 15 години повече стаж. Тогава ни се смеехте че сме балъци набутали се да работят за държавата. И статистиката показваше тогава, че хората с висок бал при кандидатстване, се ориентираха към специалности свързани с частния сектор.

2. Проблема със здравните и социалните осигурителни пари, не е във факта, че държавата ми плаща осигуровките, дори фондовете печелят от това, защото осигуровките ми влизат на базата на реалната ми заплата. И влизат от едни други пари, малка част от които е данъка които плащате. Проблема е че съседката ми, която живее 2 етажа под мен се осигурява на 400 лева, а знам, че взема 2000+ на месец. Разликата е в ПЪТИ. И не е само тя, а този процент сива икономика който се обявява, няма нищо общо с истината. Проблема е, че за малка сума повече на месец, работещите в частния сектор се съгласяват да позволят на работодателите си, да скатават двойно повече. И то само от един човек, сега го умножете по броя работещи и става сериозна цифра.

3. За отпуските споменавате, ами имам 120+ работни дни неползвани до момента, нямам шанс да ги изчистя или да ми ги платят до края на 2011г. така че просто ще ми ги вземат в полза родину.

4. Много сте права в гнева си срещу държавните служители, но сте права само за една прослойка на върха на пирамидата, която прослойка не служи на държавата, а използва поста си, държавата да служи на нея.

ПП: И не се кандидатирайте, да си сменим работата, сигурен съм, че няма да издържите и месец. Нямате си на идея от колко права на обикновенния гражданин съм се отказал, когато си подадох документите за тази си работа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.11.2010, 11:02

4 майка без права | 02.11.201022:09

Не напразно се регистрирах с името :айка без права".Нека всички министри и абсолютно всички държавни служители си плащат като попове всички осигуровки,както ние в частния сектор го правим.Без права съм,защото не съм в сивия сектор и да "троша"пари като се скатавам и не плащам осигуровки-напротив на 4 места се осигурявам,редовно си ми удържат всички видове данъци,а като "промоция"се моля като последната просекиня в детското отделение,защото се наложи да го посетя с детето си.За 10 години обирджийство над мен съм използвала здравните си осигуровки за раждане и за престоя на детето ми в болнично заведение.Ако парите ми бяха на мое име и в някаква сметка,сега нямаше да плащам като "арабин"за зъболякар,защото според мен скапаната ни държава ме ощетява отвсякъде-щом се осигурявам на 4 места логиката е да получавам и за 4-те здравните си ползи.Уви не е така.Моите осигуровки "излитат"в няколко направления-първо за социално слабите/които са окичени отгоре до долу със злата,но имат огромни права в болницата в сравнение с мен и детето ми/,другата час е за премиите на всичките в държавните инстанции,които им раздават на всеки 3 месеца и третите потъват в нечий джоб.Предложението ми е нека да не се удържат на държавните служители никакви осигуровки,но те да са една година държавни служители,а следващата да са на разположение на частния сектор/повярвайте ми огромна част от тях направо ще се поболеят-няма да има скатаване,пиене на кафенца и тръшкане на ватата под носа ми,защото няма настроение ,а да не говорим за работното време и реалните часове които са далече от истината в частния сектор/,а такива като мен да отидат една година на тяхното място и да си спестят парички от удръжките и премийките и да си ползвам отпуската реално,та дори и да си позволим по някоя нова кола от "мизерните"държавни заплати.
Как няма да има затвори и пълнене на хазната от несъбрани осигуровки?Не стига че съм "супер"богата,ами и трябва да внеса акта от НАП направен на баща ми преди да почине-дали държавата ще ми плати и парите за неговата пенсия,аз като му платя акта върху който текат бомбастични лихви.
Това е държава в която дори ще забранят и да дишаме без да ни разрешат-няма никакви закони и ни принуждават или да минем в сивия сектор или да хукнем зад граница.
Как да не се радвам,че съм "богата"майка без права и пари.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.09.2010, 11:05

3 Tony | 07.10.201015:53

Докога работещите в частния сектор ще плащат за всички останали - държавни служители/военни, полицаи, митничари, чиновници по министрества и ведомства/, роми и т.н
Не е ли време всички трудещи се да сме равнопоставени пред законите???
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.09.2010, 00:00

2 koncentratico | 07.10.201009:19

Здравното и социалното осигуряване е работа на самите хора а не на държавата. Всички тези вноски трябва да се правят към частни фондове. Само така те ще бъдат използвани ефективно а не да се раздават на едни чиновници!
Защо не се каже, колко от парите остават като издръжка на НЗОК, НОИ. И колко пари внася държавата като работодател на чиновниците в тях!
Трябва рационален подход а не соц....
Само така, хората ще започнат да ценят своите пенсии и здравето си!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.09.2010, 21:31

1 scorpio | 06.10.201019:00

Сравнението с децата и играчките е попадение в десетката... Всъщност, още с избирането на бат'Говорителя за премиер, аз лично очаквах точно това поведение от него (нищо, че примерът е основно за Дянков). Пицата, подобно на шефа си, е също един неуравновесен тип с недоизбити комплекси и е много жалко, че България стигна дотам - такива хора да ни управляват.
   

оценка

+0 -0