Webcafe

Съветската армия като Баба Яга

Guns&Ducks
10.11.2010, 18:35 (обновена 14.11.2010, 09:28)
Паметник на СА

"Берлинската стена падна, окупаторският паметник стои!" Под този надслов започна петиция и се проведе хепънинг за демонтиране на Паметника на Съветската армия от центъра на София.

Недоволните са граждани, към които са се присъединили и структури на т.нар. автентични десни партии. Според тях "с демонтирането на "паметника", изграден с цел заплаха и напомняне кои са истинските господари на България, се прави една малка крачка към декомунизацията на страната ни и следователно към връщането на демократичните устои на България и идеите на хуманизма."

Нещо повече, за тях е "недопустимо образът на заплашително размахващия шпагин окупатор да стърчи срещу и над Софийския университет и да символизира (включително и пред бъдещите поколения на демократична България), че силата на оръжието стои над образованието, знанието и толерантността."

На първо приближение - съвсем вярно

На първо приближение всичко изглежда съвсем вярно. Паметникът на Съветската армия в София, както и "Альоша" в Пловдив, а и други подобни монументи из страната, са най-малкото паметници без собствено съдържание.

Защото България не е воювала с СССР и съветски войници не са умирали от български куршум.

Защото тези паметници са въплъщение на тоталитарната историография за съветската армия като освободителка, а не като окупаторка. И защото заемат едни от най-хубавите централни градски части, а със сталинистката си стилистика загрозяват и потискат градската среда.

Но ако от тази гледна точка интерпретираме и други "чужди паметници", резултатът учудващо може да се окаже сходен.

Паметникът на Цар Освободител вече повече от век стърчи срещу Народното събрание и също сякаш символизира (включително и пред бъдещите поколения) силата на руското оръжие, донесло националната ни независимост. И сякаш постоянно напомня на суверенния български законодател кои са истинските господари на България.

Наскоро в София бе издигнат паметник на 120 американски летци, загинали в бомбардировките над София и други български градове през 1943-1944 г. САЩ не са освободителка, нито окупаторка, но реално воюват с България, обявила им първа война, като бомбардират цивилното й население. Паметникът не стърчи в центъра на София, а пред (но все пак не в двора на) посолството на САЩ.

В речта си на церемонията по откриването му американският посланик Уорлик споменава загиналите на връщане от бомбардировки над петролните рафинерии в Румъния американски пилоти, но премълчава за свалените от български изтребители летци, бомбардирали мирното българско население.

На церемонията участват не само членове на българския кабинет, но и Гвардейският духов оркестър и Националната гвардейска част, с което събитието се сдобива с най-високо държавно съучастие. И с което сякаш пак се цели да се покаже кои са истинските нови господари на България.

През "стърченето" и "господарлъка"

След сравнителния прочит на трите паметника през "стърченето" и "господарлъка", довел до толкова подозрително "единство в многообразието", вероятно с удовлетворение бихме се прибрали в едни по-скромни и далеч по-здравосмислени съждения:

Паметникът на Съветската армия е просто фалшив - той не е паметник на нищо, а идеологическата му функция отдавна е изпразнена от съдържание. Следователно нито е заплаха за нещо, нито стърчи над нещо.

Паметникът на Цар Освободител е просто неприятен със символичното си местоположение, но за сметка на това е изпълнен с исторически смисъл (бил той и неприятен). И редом със стотиците други руски (не съветски) паметници завинаги ще остане в историята на страната като памет за нейното минало.

Паметникът на загиналите американски летци има просто човешките измерения на един войнишки паметник. Но сега му се възлага идеологическата функция на помирение на настоящите натовски съюзници със задна дата в миналото, когато те са били врагове.

Възпоменание - и настоящ живот

Паметниците са памет за нещо, която се преживява от поколенията. Но те имат и настоящ живот, а не са само възпоминателно означение не нещо отдавна вече не живо. Паметникът на Цар Освободител например е жив за софиянци дори само с жаргонната си топонимия Коня (подобна е и Попа за паметника на Патриарх Евтимий). Паметникът не може да е жив, ако е само пазител на официалната памет - той трябва да бъде и овсекидневен.

Паметникът на Съветската армия отдавна не е част от официалната памет, но също е жив, бидейки свръховсекидневен - като любимо място на младите скейтъри. Често постаментите му са издраскани с графити, а около тях се валят фасове и бирени бутилки.

Паметникът не респектира с нищо срещу това си ново предназначение - за разлика от истинските паметници, които поне не ги "сквернят". Каква по-голяма декомунизация за този паметник от младежкия непукизъм, че той не е нищо сакрално, а просто едно широко пространство, удобно за парков купон?

Да, той стърчи в центъра на София, но не като паметник, а като гротеска. Само два пъти годишно - на 9 май и на 9 септември, представителите на част от по-възрастните поколения му поднасят цветя и той играе ролята и на паметник - за една малка част от населението.

Затова претенциите за премахването на Паметника на съветската армия са най-малкото неоснователни. Още повече по логиката - първо да го махнем, после ще мислим какво да правим с освободеното място. Защо до се лишават гражданите от възможността за раздяла с миналото всеки ден?

Не е ли най-добре не само паметникът да си остане на мястото и към него да се отнасят така, както намерят за добре - в рамките на цивилизованото отношение към материалното културно наследство, но с пълната свобода на неговото смислово преинсталиране?

И не е ли още по-добре в парка около паметника да бъдат поставени и други паметници и скулптури на тоталитарното изкуство? Мнозина декомунизатори се обявяват за такъв музей, но си го представят като нещо закрито и изнесено извън центъра на града. А той трябва да е максимално открит и централно достъпен, за да може раздялата с миналото да бъде актуално съпреживявана.

Още повече, че така ще се оформи триъгълник от малки паркове в идеалния градски център със стилово обособени скулптурни композиции - модерни в парка "Заимов", класически - в парка на Двореца, и тоталитарни -  при „Баба Яга, както всъщност е известен паркът около "Съветската армия" още от времето, когато там бе зоологическата градина.

Пропуснали са именуването

Впрочем общината, която има навика да именува един и същи булевард с ново име след всяко кръстовище, сякаш знаково е пропуснала да даде име на този малък централен парк. Може би то само ще се роди, след като паркът се напълни със скулптурни Баби Яги.

И може би тогава Паметникът на съветската армия ще престане да вилнее като Баба Яга из демократичните сънища на най-яростните декомунизатори...

Oще: альоша  град  летци  паметници  сащ  софия  съветската армия  цар-освободител  център 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.09.2010, 10:02

42 Любо | 15.11.201005:09

Като гледах победоносно размахвания автомат Шпагин над паметника си припомних как две години е висял на рамото ми докато трябваше да пеем до прегракване "ведь от тайги до британских морей Красная Армия всех сильней". Това беше ясно да покаже къде стоят нещата на обърканите глави, не смилащи добре идеологията от дългите и досадни часове по политическа подготовка. Със същата задача явно е построен и паметника.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.09.2010, 00:00

41 koncentratico | 13.11.201023:50

папай си хлебеца. Ти знаеш че преклонена главица сабля я не сече! И си много прав, поне до коледа!

Една свиня никога няма да разбере понятия като чест и достойнство.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.10.2010, 05:58

40 Lucky Stike | 13.11.201015:39

всичко друго оправихме,остана сега само и с паметниците да се занимаваме Бесен .няма лошо,така ,след като завършим нещицата за хяба наш насъшни и още някои други дреболийки и ако тогава все още ни интересува някой си и друг паметник и няма точно в момента къде да го сложиме ееее ще ги взема временно при мен в двора и без това незнам какво да правя с толкова свободно мяста!!!!!!!!! Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

39 Frida | 13.11.201012:52

ами хубаво си е карето отстрани - създава илюзия за война - сравнете дървените покриви на Лондон с железобетонните на София и после се сърдете на Чърчил, че ви е харизал - да воюваш почти година съвсем сам с дървен покрив над главата - не е шега - друго си е железо-бетона...
а пък шмайзерът от паметника си се реее нависоко, така, по братски някак си, закрилнически над майката с детенцето в ръце, нито стреля, пази Б-же по някого, нито даже е и насочен, абе тоя войник въоръжен ли е изобщо
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.08.2010, 15:49

38 Sasho Malinov | 13.11.201011:07

@аутист

То точно понеже на никого вече не му пука какви паметници има и кой какво символизира сме на това дередже. Намига Ако паметникът бъде сложен в музей ще може да се обясни - така и така, 44та, обявяват ни война, нахлуват и т.н. и т.н. А на мястото му ще може да се направи голям и хубав паметник на софиянците, загинали в войните за национално обединение, какъвто е имало на мястото на днешното НДК.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.11.2010, 05:54

37 autist | 13.11.201006:07

Който си няма друга работа, може и да мрънка за паметниците из София и из страната, но истината е, че отдавна на никого не му пука за тях - куп камъни, оформени по съответен начин, нищо повече! Да не говорим, че вероятността да издигнат нещо още по-безсмислено на тяхно място е неще повече от вероятност...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

36 stg | 13.11.201002:20

все пак е много странно да дойде някой да те окупира и ти да го наречеш освободител , това 1944, мисля че това е уникален случай
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.11.2010, 20:54

35 N!!P | 12.11.201018:46

Тесла - Браво !
Умно и Точно
Но форумчето тук е дебилно и трябва да се "теслира"
Поздрави Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.10.2010, 16:14

34 Теслата | 12.11.201018:32

Автора твърде умело е успял да вмъкне впечатляващо количество несвързани, подвеждащи и откровенно неверни твърдения в достатъчно малко място. Самото им изброяване е досадна и отегчителна работа, затова може да се направи само бегла ретроспекция с акценти над най-уродливите пасажи.
За Паметникът на Съветската армия - символизира победата над фашизма (отделна тема е на каква цена и с какво е заменен), "заплашителното" размахване е просто символ на победата, а самия автомат - символ на съветското оръжие (над фашисткото, подсказка за автора). И първолак може да схване простия извод - жеста и автомата символизират военната победа на една армия/технология над друга. Да предположим обаче че визията на автора за Втората световна война се е формирала от холивудски филми и да отминем деликатно посредствените му съждения в случая. За сравнение - има далеч по унизителни паметници (например на моста на Графа има "чудесни" скулптури, илюстриращи големия съветски войн/инженер/... и малкия български такъв).
За Паметникът на Цар Освободител и за Руски паметник - само медицински освидетелстван инфантил може да употребява термини като "неприятен исторически смисъл". Остава да се гадае причината за подобен кретенизъм (отново в медицинския смисъл, разбира се) - историческа, наследствена или психологическа обремененост.
Медицинските термини обаче се изчерпват когато човек прочете пасажа за така наречения "паметник" на американските летци. Никой не отрича че сами по себе си те са военнослужещи и са изпълнявали заповеди, но само ниско IQ, генетичен или механичен дефект в предния дял на мозъка може да позволи на претендиращ за интелект драскач да окачестви бомбандировка на цивилни цели с цел терор "човешки измерения".
На фона на тези съждения останалите волни фантазии за "овсекидняване" на паметници, формирането на "обособени скулптурни композиции" (само по себе си профанско що се отнася до паметници), квалификациите за "гротески", съжденията за "живи" и "мъртви" паметници (ако един паметник е мъртъв, защо ли дразни някой в ролята си на паметник?) и прочее и прочее са само закачлива украса към бездарната в стилистично, композиционно, описателно и в крайна сметка - смислово значение на литературния провал именуващ се статия... Черешката на тортата са обилните пасажи от статията на Д. Иванов в карето - на този фон уважаемия автор уверено изпъква като мухлясало леке върху фин копринен плат...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.11.2010, 16:59

33 lost | 12.11.201018:14

Само дето Австрия беше О-К-У-П-И-Р-А-Н-А от друзята и съюзниците и. И Виена беше в съветската зона на окупация. Освен това я попитай някой под 21 годишен дали му пречи паметника. Аз искам да се уважава историята - добра или лоша. От средновековната ни история нищо не остана. Всички паметници на Царевец са минали през варниците на турците. Сега ние затриваме тези от новата история. А относно въпросният монумент той единствено пречи на мен с това, че е грозен.
   

оценка

+0 -0