Webcafe

Бокова или Георгиева? А може би нито едната от двете

Webcafe.bg, по Politico.eu
28.12.2015, 13:58 (обновена 29.12.2015, 18:14)
ирина бокова, кристалина георгиева

Снимка: © Getty images

Колкото повече времето за избор на наследник Бан Ки-мун, толкова по-ясно се вижда, че в София, Брюксел, Вашингтон и Москва се провежда "предварителен избор" зад кулисите, съпътстван с боричкане, обработка на обществените нагласи, дипломатически пози и неформална кампания.

Европейската редакция на Politico публикува интересен анализ на потенциалния конфликт между двете паралелни кандидатури на Ирина Бокова и Кристалина Георгиева за поста на генерален секретар на ООН. Макар че двете се въздържат от официална кампания за политическото съревнование, неофициалните залози са сложени доста отдавна. Дали това няма да постави правителството в доста неудобна ситуация - вижте анализа на Politico.eu.

В оспорваното съревнование за най-високия пост в ООН две жени се изкачиха до върха на списъка с фаворитите.

Проблемът е, че и двете жени идват от една и съща държава - България, чието правителство е изправено пред ситуация, от която може би няма верен изход: ако една от двете кандидатури бъде пренебрегната, това може да доведе до провал на най-добрата възможност за позициониране на сънародник за толкова важен международен пост.

Нито генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, нито вицепрезидентът на ЕК Кристалина Георгиева желаят да говорят публично за амбициите си за ръководството на ООН. Но колкото повече наближава кампанията за избор на наследник на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун в началото на 2016 г., толкова по-ясно се вижда, че в София, Брюксел, Вашингтон и Москва се провежда "предварителен избор" зад кулисите, съпътстван с боричкане, обработка на обществените нагласи, дипломатически пози и неформална кампания.

Според новия процес за номиниране, одобрен от ООН, правителството на Бойко Борисов трябва да издигне своята кандидатура за генерален секретар в началото на идната година.

"Борисов се намира в трудна ситуация в момента", коментира пред Politico.eu социологът Кънчо Стойчев, представен като поддръжник на кандидатурата на Бокова. "Кристалина Георгиева е от неговата партия, но от друга страна той разполага с една много способна дама".

Когото и да предпочете кабинетът, той ще падне жертва на международното политиканстване. В тази версия на дипломатическия "Параграф 22" - ако България издигне Кристалина Георгиева, а Москва реши, че зад избора й стои Вашингтон, Русия може да прехвърли подкрепата си за съвсем различен кандидат.

Същото се отнася и за Вашингтон, в случай че везните наклонят в полза на Бокова - смята се, че изборът й би угодил на интересите на Москва.

По-рано през годината "Алфа Рисърч" тества рейтинга на двете жени, като резултатите дадоха превес на Кристалина Георгиева. Нейните поддръжници отбелязват, че тя се радва на добро отношение от Виктория Нюланд, помощник-държавен секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси, както и на бившия ръководител на Световната банка Робърт Зелик.

Източниците на Politico.eu твърдят, че благодарение на връзките си с настоящото правителство Георгиева има по-голям шанс да спечели вътрешното съревнование. Това, обаче, не спира Бокова, която вече започна агресивна неформална PR-кампания в подкрепа на своята кандидатура.

Бившият американски посланик в ООН Бил Ричардсън и бившият полски президент Александър Квашневски вече изразиха подкрепата си за Бокова по време на събитие на ЮНЕСКО в София по-рано този месец.

Преди дни обаче германският всекидневник Die Welt описа как Бокова е посочила в официалната си биография, че е била външен министър на България в края на 90-те години, въпреки че в действителност тя бе само и.д. министър в продължение на няколко месеца преди оставката на кабинета "Виденов".

Тя коментира пред изданието, че е допусната грешка и е коригирала информацията в уебсайта си след първоначалното запитване от репортера на Die Welt.

ООН официално откри надпреварата за ръководния пост преди две седмици, когато разпрати писмо до всички правителства на страните-членки с призив за номинация на свои кандидати. Множество кандидати извън България - включително бившия австралийски премиер Кевин Ръд, бившия министър-председател на Нова Зеландия Хелън Кларк, хърватския външен министър Весна Пушич и др - вече дадоха силни заявки за борбата за ръководния пост на ООН, който ще бъде овакантен на 1 януари 2017 г. в края на 10-годишния мандат на Бан Ки-мун.

Съветът за сигурност на ООН, обаче, ще трябва да предложи пред 193-членната Генерална асамблея само един окончателен кандидат, който може да бъде одобрен или отхвърлен. Това означава, че страните с право на вето - особено САЩ и Русия - имат последната дума при избора.

"Големият въпрос е какво мислят Москва и Вашингтон за двете кандидатури", казва Ричард Гоуан от Европейския съвет за външна политика (ЕСВП).

Поради засилващите се призиви за избор на жена за генерален секретар на ООН и поради руския натиск за издигане на кандидат от Източна Европа за поста - се оказва, че една държава с население от едва 7 млн. души и най-ниския БВП на глава от населението в ЕС е неочаквано добре позиционирана.

"Самият факт, че сериозно обсъждаме българската кандидатура за шеф на ООН създава определено ниво на превъзбуда. И двете са много способни личности", коментира български поддръжник на Кристалина Георгева.

Руският въпрос

Москва е движещата сила зад натиска за избор на генерален секретар на ООН от Източна Европа; смята се, че позиционирането на личност от региона, която разбира руската гледна точка, ще даде възможност на страната да демонстрира мускули на форум, който често е доминиран от гласовете и мненията на Запада.

Русия настояваше процедурата по номиниране да включва изискване за "ротация на географски принцип", което ще има задължителна сила за Източна Европа, коментират наблюдатели на ООН пред Politico. Други членове на Съвета за сигурност са изразили възражения, но все пак са се споразумели за компромисна формулировка за "регионално многообразие", става ясно по думите на източник от делегацията на Съвета за сигурност на ООН.

Както Бокова, така и Георгиева говорят руски език и имат дългогодишни връзки с Русия. Георгиева работеше в Световната банка в продължение на близо 20 години, включително за известно време оглавяваше руския офис на организацията.

Бокова е дъщеря на виден кадър на комунистическата партия, който навремето ръководеше най-големия партиен вестник в България - Работническо дело. Тя е завършила висшето си образование си в един от елитните университети в Москва.

"Някои хора доста злобно внушават, че поради семейния произход на Бокова, родена в известна комунистическа фамилия, тя би следвало да се счита за кандидата на Москва. Мисля, че това е по-скоро евтина спекулация, но Бокова ще се сблъска с още повече въпроси относно семейния проблем", казва Гоуан от ЕСВП.

Тъкмо обратното е при Георгиева, тъй като "никой не е напълно сигурен дали миналото й, свързано с Русия, ще проработи в нейна полза или в нейна вреда".

Източник на Politico от България коментира, че репутацията на Георгиева като необременен с идеология технократ я е направил приемлива кандидатура за руската страна, която е дала сигнал, че не би наложила вето над номинацията й.

Наблюдателите на съревнованието коментират, че е трудно да се прецени колко силна е подкрепата на Русия за Бокова, но тя е по-предпочитаният кандидат заради връзките си със страната.

Бокова и руският президент Владимир Путин се срещнаха в Санкт Петербург в началото на декември и обмениха взаимни любезности. Говорител на руското посолство в ООН отказа да даде коментар, а единствената официална позиция на страната е, че настоява за източноевропейска кандидатура за шеф на ООН.

Изборът на София

В реч пред Генералната асамблея на ООН през септември българският президент Росен Плевнелиев заяви, че е "дошло времето най-високият пост в Секретариата на ООН да бъде поверен на жена от Източна Европа".

Изправено пред избора между две силни кандидатури, обаче, българското правителство демонстрира предпазливост по отношение на окончателната номинация.

За потенциалната кандидатура на Бокова се говори от няколко години. Смятана за силно политически обвързана в София, 63-годишната бивша и.д. външен министър принуди правителството на Пламен Орешарски (с мандат на БСП) да я номинира като български кандидат през 2013 г. Твърди се, че кабинетът действително я е подкрепял, преди да бъде свален от власт след масовите граждански протести.

Министерският съвет обаче така и не внесе официално писмо с нейната кандидатура в Генералната асамблея на ООН.

62-годишната Георгиева никога не е заемала официален пост в българското правителство, но тя се ползва с подкрепата на ГЕРБ, както и Борисов, а много наблюдатели смятат, че тя има предимство пред Бокова.

Двубоят привлича достатъчно вътрешно внимание, така че в средата на ноември българската социологическа агенция "Алфа Рисърч" проведе проучване на общественото мнение за двете жени.

Георгиева е разглеждана като по-компетентната от двете, като получава 62% одобрение сред респондентите в сравнение с едва 44% за Бокова.

Резултатите показват още, че 25% от запитаните са заявили, че одобряват и двете кандидатури, защото "престижът на позицията ще се прехвърли и към България".

Оспорвано състезание

Джийн Красно е историк на ООН и ръководител на групата WomanSG, която открито лобира за издигането на жена за генерален секретар на организацията.

Според нея и Бокова, и Георгиева са в списъка с "изключителни жени" на групата.

Но старите традиции в ООН диктуват, че нито един от кандидатите не бива да демонстрира твърде явни амбиции за поста.

Бокова не отговори на запитването за коментар пред Politico, а от офиса й се извиниха с натоварената й програма.

Георгиева заяви пред Politico през ноември следното: "За мен е чест, че името ми се споменава, но аз имам работа, която изисква цялото си внимание и се занимавам с нея. Моята житейска философия винаги е била да върша работата, която ми е възложена".

През последния месец, обаче, и двете българки посетиха Ню Йорк и Вашингтон, където провеждаха срещи с високопоставени служители на ООН, посланици и служители от американското правителство. През последните няколко седмици Георгиева се срещна с посланиците на Китай, Великобритания и Франция пред ООН, твърди друг вътрешен източник от делегацията на ООН.

По същия начин Бокова се срещна с френския посланик и със заместника на британския посланик.

Трябва да се знае, че няма нищо необичайно в срещите на високо ниво, които двете жени провеждат, като се имат предвид позициите, които заемат към момента. Но нивото на разговорите е високо и при двете.

Що се отнася до САЩ, има един потенциален проблем: Бокова ръководеше ЮНЕСКО в момента, в който организацията разреши членството на Палестинската автономия, което предизвика гняв в американския Конгрес и принуди администрацията на Барак Обама да съкрати финансирането за организацията (това може би ще се промени съвсем скоро).

Все пак Бокова организира конференция в София, посветена на борбата с насилието и екстремизма под егидата на ЮНЕСКО и Атлантическия клуб, която се превърна в сбирка за подкрепа на личната й кандидатура.

Както бившият американски посланик в ООН Ричардсън, така и Квашневски - дългогодишен съюзник на Бокова - говориха пред форума и изразиха подкрепата си за нея.

Следва да се отбележи, че Ричардсън не говори от името на администрацията на САЩ, но все пак именно той повдигна въпроса за потенциала на Бокова като евентуален генерален секретар на ООН.

"Това е моето лично мнение и не изразявам позиция на американското правителство, но Бокова има голяма подкрепа", каза той в интервю за БНТ.

Гоуан коментира, че заради опита на Кристалина Георгиева в управлението на администрацията на ЕК и Световната банка, "има много служители на ООН, които са доста въодушевени от нейната кандидатура".

Джийн Красно отбелязва, че промените в процедурата и възможността на отделните държави да издигат свои номинации за пръв път прави съревнованието особено непредсказуемо.

"Наистина се намираме на непозната територия", коментира още тя.

Oще: бан ки-мун  бокова  вашингтон  вето  вицепрезидент на ек  генерален секретар на оон  генерална асамблея на оон  геополитика  европейска комисия  ек  ирина бокова  кандидатурата на българия за генерален секретар на оон  кристалина георгиева  москва  номинация за оон  оон  организация на обединените нации  работническо дело  русия  сащ  световната банка  семейството на ирина бокова  съвет за сигурност на оон 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

17 Pavur Pezev | 01.10.201616:22

Те такива лепилари като чакъла, зорлем ше напраят Путя всемогъщ-оня слага президенти в Америката, преЦедатели на ООН, спонсорира половината политици в Ойропа, когато си поиска праща БУК в коя да е точка в радиус от 1000 км, окупирал е цяла Източна Ойропа, предизвиква бежански кризи , въобще Путя е ебати пича вездесъщ. После що имал фенове, а Плевню - не.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

16 sim4o | 01.10.201613:27

Днешната Българка е Голяма! Казано е:

"Днешната жена как се емаманципира - кара самолет, пие уиски с лед - оу, еволюира."


и още .. :

"Моя другарке, моя любима, колко съм радостен днес, че те има. Челник в труда, а в дома - домакиня,моя интимна жена - героиня..."

Ще има българка, начело ... а коя ще е .. не ни е толкова важно!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

15 sim4o | 01.10.201613:14

.. "А може би нито едната от двете.."?
----------------------
Хубаво е казано : " Българите не се предаваме никога, продължаваме напред, да знаете. .. Продължаваме да работим. Но продължаваме напред. Ние сме велик народ и ще докажем. .. ... Няма да се откажем. Ние българите сме задружни. Българите сме големи и велики, никога не се предаваме! " ...

Имаме невероятно дълга скамейка, ако не е Ирина - ще е Кристалинка, ако не е тя- ще е Меглена Кунева , ако не е Кунева-ще е Пръмова!

А Лидия Сантова Шулева (по баща- Биджерано) .. що я забравяме!?


Айде и да се повторя :

"sim4o | 29.09.2016 00:09
Ренета Инджова, Надето Михайлова - Таекуондистката, Искра Фидосова-Фидуошо , Меглена Кунева, Меглена Пръмова , Свободка Стефанова , Лидия Шулева, Мая Манолова , Златка Русева , Румяна Желева - богат е българския народ с титанки на мисълта и особи отговарящи на изискванията!"

Много сме, силни сме! Колкото повече-толкова повече!

Българка ще е начело! Имаме безкраен кадрови потенциал! Свиквайте!
А коя .. май няма значение, толкова голямо! Да е българка!
Какво тук значи, някаква си личност!

Булгар! Булгар!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

14 dedo adji | 29.12.201522:26

Хари, и аз това казвам. Тия лелки, а може и някои други, са проверени и предупредени да не правят резки движения, щото... През 60-те на един генерален секретар му спретнаха самолетна катастрофа, не разбрах защо, бях много малък. В наше време се действа по-цивилизовано. Строс-Кан започна да задава неудобни въпроси. Спретнаха му обвинение в изнасилване. Той се поправи, изглежда е обещал да си трае, и обвинението падна. На тия лелки и на тия, които ги назначават сме им последната грижа ние с тебе. Е защо тогава и ние да се косим.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

13 Harry | 29.12.201521:34

Не се сещате какъв е номерът, и едната и другата са Техни, защото Те са много хитри, която и да спечели, Те печелят, а вие си мислите че имате избор

Единство и борба на противоположностите! Но не в смисъла, който влагате.

Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

12 TheRock | 29.12.201511:22

dedo adji | 29.12.201507:24
Ако нейният баща беше учил баща ти друга песен щеше да пееш!
Позор е присъствието на Боково изобщо!!!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

11 dedo adji | 29.12.201507:24

А бе, хора. Какво толкова ви бърка коя номенклатурна лелка ще оглави ООН-то. Дали ще е Иринка или (Кри)сталинка, кярът за България и българите ще е един и същ - минимален до нулев. айде, от ЮНЕСКО Бокова можеше да насочва фондове за подпомагане на българската култура. Колко и какви фондове е уредила не ми е известно, готов съм да се просветя от осведомените. А ООН-то какво е? Една говорилня, която нищо не върши. И самият принцип на избора е педерастки. Изпълнява се квота. Да бъде от източна европа и да бъде жена. Така при социализъма се разпределяха командировките в чужбина - ще изпратим който скоро не е ходил. Кухият престиж на такова назначение ще зарадва бетонния електорат на БКП, БСП, АБВ и други подобни формации, със сигурност бате Бойко и лумпен интелигентите поклонници на новия световен ред. За други не знам.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 17:30

10 Люба6а | 29.12.201501:59

Вие мъдрувайте и гадайте,пък едни чифути ще ви покажат кон боб яде ли и свиня в джамия влиза ли Бесен който печата паричките,той казва кой ще ви бъде шеф!!! Пролетарии-роби от всички страни- радвайте се: световният комунизъм е факт Бесен
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

9 Dox | 28.12.201523:54

Шифрограмата е от Вашингтон, дорогая моя Пенелоповна 07. Наздраве! алкохолик
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

8 Виктория Пенелопова 07 | 28.12.201521:46

Сионе, това в коя шифограма ти го написаха?? Голям смях, а наздаве Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+1 -0