Webcafe

Къде с...т кравите

Петър Николов
23.01.2011, 10:41 (обновена 24.01.2011, 18:09)
Стефан Константинов

Снимка: © Sofia photo agency

Този път е добре здравният министър Стефан Константинов да каже откъде са се заразили децата, а строителният министър Плевнелиев и екоминистърът Нона Караджова - какво прави кравеферма във вододайна зона

Резервоар, пълен с кравешки лайна и урина, се е пукнал и съдържанието се е изляло... в един от водопроводите, по който Исперих се снабдява с вода. Вместо да предупредят хората, от местното ВиК премълчали, но затова пък сипали повечко хлор във водата. Резултатът - 34 деца в местната болница с натравяне.

Още от времената на Чернобилския облак, в България - и не само тук, за да бъдем честни - се мълчи за подобни "произшествия, аварии, инциденти". Терминологията на засегнатата страна за такива НЕЩА е "инцидент". Обяснението: за да не се предизвиква паника в хората. Един вид ни пазят от излишен стрес, като не ни уведомяват за случаи, които пряко касаят здравето и живота ни.

И почва трагикомедия. РИОКОС-Разград съобщават, че предозирането на дезинфектантите е причина за натравянето на децата. Директорът на ВиК-Исперих ще бъде наказан, защото... не предупредил, че ще отстранят хлора от водата. Но защо е имало толкова хлор във водата - ето това никой не признава официално. И защо не са предупредили хората за фекалии в питейната вода, които налагат хлорирането й...

Защо ли? Ами защото след потвърждението на институциите, че заради кравешкия тор е сипан дезинфектантът, натровил децата, големият въпрос е кой е разрешил строителството на кравефермата в района на вододайната зона. По закон има пълна забрана за строителство във вододайните зони.

Кравефермата се намира до помпената станция "Драгомъж" (Лудогорието е бедна вододайна зона и на повечето места водата се добива чрез ел. помпи, а не по гравитачен способ). За да попаднат лайната в питейната вода, това означава две неща - няма канализация, нито пък септична яма или друг тип пречистване на отпадните води.

По закон нито един обект не може да бъде пуснат без задължителната ОВОС - Оценка за въздействието върху околната среда, и без пречистващи съоръжения.

Но все едно да питам защо във вододайната зона на язовир "Искър" има законни вили в район, където строителството е забранено по закон. Акция "Багер" на министър Росен Плевнелиев тях, естествено, не ги докачи.

Здравното министерство в лицето на разградската РИОКОС ще си наложи глобата, но по-важното е да каже какво е имало в замърсените води. И нека тоя път здравният министър д-р Стефан Константинов да посочи откъде е тръгнала заразата. Защото в случая с хепатит А в Стара Загора и Хасково ведомството нещо не се справи.

Обясненията с немитите ръце нещо не издържат. Освен че потвърждават за сетен път известния факт, че повечето от тая нация не се къпят, не си мият зъбите, а и не обичат да носят чисти дрехи. Накратко: воним на непрано и немито.

Но и цялата страна вони. В буквалния смисъл. И тая воня на помийна яма вече е в ресора на министър Плевнелиев.

Половин България е без канализация и пречиствателни станции. За да бъдем точни - около 55% от населените места у нас, включително и големите ни морски курорти, и половин София. Близостта до морето поне улеснява - фекалиите се изливат директно там и бомбардират и без друго затвореното Черно море с всякакви съединения при разпада си.

При масовото асфалтиране на родината надлъж и нашир канализацията и пречиствателните станции отидоха на някакъв заден план. Ако изобщо са в плана. Идват местни избори, питайте си кандидат-кметовете кога ще ги правят и как.

Селото на баба ми например е с канализация наполовина. Защото на предишните местни избори политическата сила, от която беше кметът на цялата община, уредила пари за канализация, но тя стигнала за няколко махали, включително и тази на бъдещия кмет. За късмет, къщата на баба ми попаднала сред уредилите се. Тя обаче гласува за съперника.

Хората в Исперих си чакат резултатите от всички проби, които окончателно да потвърдят или отвхърлят полуофициалната версия, че фекалните води от местната кравеферма са попаднали във водопровода. А телевизиите вчера показаха как по една от централните улици на градчето тече рекичка...

В същото време, със сигурност, на куп още места в България се пие питейна вода с просмукали се къде повече, къде по-малко фекални води. Но към лайната от всякакъв произход очевидно в тази държава се е изградил имунитет.

Oще: вик  вода  деца  исперих  канализация  кравеферма  лайна  хлор 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

18 Mile Manolov | 26.01.201103:53

@11 Thea Atanasova

Не спира да ме изумява глупоста на хората живеещи на тая ебана географска ширина.. лови той ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

17 pueblo | 24.01.201123:46

Смее се валери,валери........живееш си в някакъв измислен свят! точно от такива като тебе бг е на това дередже-това ,1че ти самия си мрънкач е повече от ясно Смее се аз не мрънкам,ако имам нещо го казвам право-така си беше и с твоя любим пожарникар,който познавам мноооого преди ти да предположиш,че съществува
и като се сетя,че по едно време съм агитирал за него ми става лошо...пък на който му е гот да му говорят тъпо и просташки-енджой дъ лайф Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

16 MacAllister | 24.01.201118:21

Много се отдалечихме от темата, но @Thea, много хора нито очакват от Бойко да оправи нещо, нито бързо, нито бавно. Напротив, очакват от него да продължи политиката на Станишев и да я задълбочи, като за пипер добави отрковена полицейщина и мутренско високомерие. Стремежа да се дискредитира разделението на властите беше проявен от пропагандната машина още при Станишев, за преди да говорим е много спорно - прекалено хаотично беше, а жълтата партия беше компромис, който беше цената да не се лашнем след Костов в дълбока червена дупка, за каквато замечтаха много от сегашните избиратели на ГЕРБ. Никакви престъпници не се гонят, разчистват се проблеми на свои хора и "наглите" никой не би ги бутнал, ако не бяха проблем за набързозабогателите Кузмовци (помнители приказката?, при това е руска) от антуража на властите и стари и нова. Това, което става е естествен процес, макар и да прилича на заговор, но ефекта е един и същ - целта на ГЕРБ в очите на ония, които го създадоха е да се укрепи тяхното положение и да се предотврати евентуалната конкуренция от нови субекти несвързани с тях. Като всяка българска работа и тая не се повери в правилните ръце и трика, с който накараха такива като тебе да ръкопляскат, докато ги поставят на мястото им в кошарата започна не просто да се разсипва, а да подрива възможностите за задържане на властта в рамките на "своите" партии. Социалистическите умове на народа успешно превърнаха държавата в необходимо и достатъчно условие за бизнес и сега просто туриха силовата партия в телевизора. Радвай се, че идолите ти са простаци, иначе наивниците със мечти за сигурност и социална справедливост от страх от джунглата на дивия капитализъм се завряхте в кошарата на питомния. Само едно да знаеш от дедо си - в джунглата всеки има поне някакъв шанс, в кошарата има само доение и заколение.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.04.2010, 20:40

15 lina | 24.01.201116:58

“Комуняги” по морал и философия са онези, които ръкопляскат с телешки възторг на пожарникарските и физкултурни популистки безсмислени фойерверки и им лижат “подкръстието“ по форуми, пък и директно, срещу хонорар може би. А който се възмущава от явната дебелащина, си го казва. Друг е въпросът дали има смисъл само да се казва!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2011, 15:46

14 Haha | 24.01.201116:13

Не, бе, аз преди си мрънках - всички са маскари.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.01.2011, 16:36

13 Valeri Marinov | 24.01.201115:22

абе, хаха, за теб май 20-те години започват от сега, а?!
ама кво чудно, повечето сте все такива анонимни мрънкачи, без лица, типични за комунягите! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2011, 15:46

12 Haha | 24.01.201114:51

Кой си мълчи? Тези 20 години нищо друго освен мрънкане не се чува. Комунизмът (дето никой не приказваше против властта и сляпо вярваше в правотата на малцинство "избрани") свърши! Сега е редно за всичко да се приказва, на другото му се вика "цензура". А за показните операции с резултат равен на нула (до момента) и гръмките речи, пълни само с обвинения и хвалби - това се нарича "пропаганда".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

11 Thea Atanasova | 24.01.201112:36

20 години мизерия и всички си мълчат, после идва Бойко и не само, че от него се очаква да оправи всичко ами ако може и по-бързичко, че вече го чакахме цяла година. Да ви информирам, че в момента Бойко лови престъпници, защото освен "смешното" име зад операция "наглите" се крият хора, които са отвличали, убивали и рязали пръсти. И не е проблема със серящите крави на дневен ред.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.12.2010, 14:54

10 Калоянчо | 24.01.201111:33

Защо тази информация не е по телевизиите?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.01.2011, 16:36

9 Valeri Marinov | 24.01.201110:34

за мрънкачи като поебаното говорех!
интересно как сега се сетило да мрънка, кат че ли за 20 години другите се разкапали да правят канализация?! ама за помия, като от устата на поебаното канализацията е уебаното кафе! ха сполай ви! Смее се
   

оценка

+0 -0