Webcafe

Отнесени от тока

Емилия Милчева
16.03.2014, 12:51 (обновена 17.03.2014, 16:00)
стойнев

Снимка: © webcafe.bg

И министър Драгомир Стойнев заплаши ЕРП-ата с отнемане на лицензи

Докато кандидатите за студенти във Факултета по журналистика и масови комуникации на СУ пишат по темата "Отнесени от прехода", на Боровец собствениците на властта се упражняват по темата "Отнесени от тока".

На микрофона - Драгомир Стойнев, министър на икономиката, енергетиката и туризма. На прицел - вечният враг на всичко българско и родно, дето тачим и милеем - ЕРП, разкодирано електроразпределителните дружества.

Малко е странно как така трите дружества са се организирали добре и изведнъж спират да плащат към НЕК,  каза Стойнев от Боровец, откъдето на порции изтичат обещания за по-светло бъдеще и закани към тези, които пречат за навременното му сервиране.

Типично за агитметодите, Стойнев не обясни, че в този казус става въпрос за прихващане на суми, които първо НЕК дължи на ЕРП-ата, а не обратното.

От медийното изстъпление на министъра станаха ясни три неща: ЕРП заплашват "националната сигурност", декапитализират НЕК, като си прихващат разходи, вместо да ги превеждат на държавната компания, ЕРП имат срок до 18 март - т.е. още 48 часа, да преведат 318 милиона лева.

В противен случай Стойнев, разбирай БСП, заплашиха с отнемане на лицензи. По същия начин бившият премиер Бойко Борисов плашеше със същото - в началото на мандата си, и в края му, когато подаде оставка, но предния ден обяви начало на процедура за отнемане на лиценза на ЧЕЗ.

Аварийното изпускане на Стойнев има няколко цели, поради все по-публичния факт, че енергийната система е в колапс и трябва спешно да се посочат виновниците. Властта винаги е изключена от този диспозитив.

Първо, НЕК е в технически фалит със задължения от близо 4 млрд. лева. В доклад от началото на януари на МИЕТ беше посочено, че дълговете на компанията са достигнали рекордните 2.35 млрд. лева. В тази сума не влизат банковите заеми за 545 млн. лева и неразплатени задължения към производители на електроенергия за още 805 млн. лева.

Така че ЕРП не плащат на НЕК, НЕК не плаща на производителите на "зелена енергия", които - така или иначе - имат договори за целта.

(Аргументът, че държавата задържа милиони неразплатено ДДС също е уместен тук.)

Второ, декапитализацията на НЕК започна при тройната коалиция, с раздутите до невероятни мащаби проекти като Цанков камък - за смешните 80 мегатава близо половин милиард евро, и заемите от стотици милиони за АЕЦ "Белене".

Над 1.5 млрд. лева от дълговете на НЕК са за АЕЦ "Белене", а тройната коалиция завеща над 2.5 милиарда на следващата власт. А "Цанков камък" ни е завещан още от правителството на Сакскобургготски, както впрочем и рестартът на "Белене"...

Трето, насилственото задържане по политически причини на цената на тока. Това дори не подлежи на доказване.

А поради огромните заеми, плюс "Южен поток" - наскоро БЕХ, шапката на цялата държавна енергетика, прехвърли в дружеството за тръбата над 190 милиона лева, в системата няма никакви резерви. Камо ли пари за инвестиции.

Четвърто, ЕРП-ата, разбира се, няма да успеят да съберат парите. Познайте: ще последва медийна канонада и фиксация около лошите капиталисти, които изцеждат последните левчета от празните джобове на българите и не плащат, не плащат, мамка им. И  от сорта.

Реториката, която "Атака" използва по отношение на ЕРП-ата и големите чуждестранни инвеститори е повече от неуместна. Има много инструменти - КЗК, НАП, съдилища, към които може да се обърне държавата при удовлетворяване на вземанията си.

Изобщо, г-н Стойнев, енергетиката не е наръчник за пропаганда и агитация. Внимавайте да не ви удари токът.

Oще: власт  драгомир стойнев  дружества  енергетика  ерп  избори 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

1 Vankata_820 | 17.03.201401:10

Ето и липсващите фрагменти от скандала:
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2014/03/16/2262241_energetikata_izpada_v_kolaps/?ref=embedfp&source=www.dnevnik.bg
   

оценка

+0 -0