Webcafe

БСП олевя

Me and My Monkey
11.02.2013, 13:18 (обновена 12.02.2013, 16:44)
Сергей Станишев

Снимка: © БГНЕС

На БСП й дойде умът в главата. И олевя.

След като престоя този мандат в опозиция, при това с най-малката парламентарна група в най-новата ни история, пет месеца преди изборите партийното ръководство на социалистите пое курс при "другарите".

В последните години си беше едно дърво без (идеен) корен.

Отмяна на плоския данък и връщането на прогресивното облагане, одържавяване на електроразпределителните дружества, ограничаване на частните монополи и на концесионирането на обществени блага и дейности. БСП се обявява и срещу дотирането на частните училища на принципа, на който се финансират държавните.

Всичко това е записано в един документ, каквито тази партия с история обича да гласува: "Радикална промяна за демократична и социална България".

Иначе казано, когато народът обедня, социалистическата партия пое курс към социализация с масите.

Да разгледаме една по една разтърсващите идеи на т.нар. българска левица, чиято пъпна връв с традиционните й избиратели е отдавна прекъсната. Включително и поради неспособността, демонстрирана по времето, в което БСП беше на власт, да води истинска лява политика.

Първо, отмяната на плоския данък. Че нали точно те го въведоха - и даже се гордяха с това си действие? Това като непоследователна политика ли следва да се възприема или като краткосрочна амнезия - или като решение на Съвета на тройната коалиция...

Второ, одържавяване на електроразпределителните дружества. Това сякаш Станишев го е преписал от Волен Сидеров, който мегафончи за същото още от времето на тройната коалиция. Защо не го направиха при тяхното управление - или сега е удобно да го предлагат, понеже искат да се присламчат до протестиращите срещу сметките за ток?

Трето, ограничаване на частните монополи и на концесионирането на обществени блага и дейности. Ей тук му е мястото да се припомнят концесии като тази на "Юлен" в Банско например, договорът за която беше сключен на 21 декември 2001 г. Или посегателствата върху "Странджа" с "Краш". А смятат ли да дават други ВиК на концесия, освен единствената печална концесия на "Софийска вода"?

Единственото смислено съпротивление, което БСП може да окажат - и си струва да си хвърлят там силите, е срещу финансирането на частните училища и детски градини. Впрочем, този законопроект беше написан и подготвен от образователното министерство по време на управлението на тройната коалиция и така и не беше приет тогава - не стигна времето.

Но проектът за училищното и предучилищното образование се подмята почти цял мандат и при ГЕРБ, за да стигнем днес до тази гръмовна идея за всеки ученик в частните училища в България да се дават по около 1350 лева. Толкова е издръжката, която бюджетът отделя. Става въпрос за обикновените училища, не за тези за деца със специални нужди и др.

За близо 8000 деца, колкото има в частните училища в България, сумата ще е около 10 милиона лева. Т.е. освен родителите на тези деца, които бездруго имат предостатъчно средства да платят по няколко хиляди за една учебна година, освен дарения и др., частните училища ще набират и средства от държавата.

А държавните и общински училища така и ще си стоят недофинансирани, без компютри, учебни помагала и пр. Някои от децата, които посещават тези училища, често идват от семейства, където ядат месо два-три пъти месечно.

Примерите, които се дават, че видите ли, така било в половин Европа, не издържат. Защото България е най-бедната държава в ЕС и частните училища е добре да посмалят апетитите си. Стигат ни частните болници.

Така че ако БСП се изправя срещу тази очевидна несправедливост, може да предложи едно-две смислени идеи. Например вместо 10 милиона да се дават на частните училища, да се направи фонд за талантливи деца, чиито семейства не могат да си позволят образование, уроци или ... таблет например.

Със сигурност растат много такива. Или проект за работа за 16-годишни, който да развива креативността им и желанието им да са полезни, или... Кой знае, да седнат и да мислят в червената централа, освен ако не са се прицелили пак в обичайния си избирателен таргет - пенсионерите.

Малко късно олевяха, но какво пък - в център-дясно нещо навалицата стана голяма.

Oще: бсп  избори  лого  монополи  одържавяване  партия  плосък данък  роза  сергей станишев 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.05.2011, 20:12

9 Николай Дичев | 16.02.201319:52

Аз ще кажа само това!!! http://www.youtube.com/watch?v=yGMhP2e5c9c
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.02.2011, 14:31

8 Vasil | 12.02.201316:06

твърде късно е за Станишев и БСП .....

КОГАТО БЯХА на власт правиха зулуми и те ... крадяха въведоха най-голямата тъпотия - най- ниския плосък данък в цяла Европа :!
така бюджетът се лиши от солидни приходи - контрабандата се увеличи а нашите велики упрправляващи какво правят Въпрос увеличават косвените данъци с което удрят потреблението и качват цените Удивителна в резултат България има най-дебалансираната икономика в цяла Европа Удивителна

Станишев да е пипал ЕРП-тата Въпрос - не остави ги да си правят квото си искат ...

на това му се вика след дъжд качулка Удивителна

а бандата крадци и некадърници от ГРОБ просто довършва разложения труп на България
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

7 Чинчифон | 12.02.201315:49

Унизително е,че Станишев си позволява да развява знамето на социалистическа партия,особено като милионерски съпруг.Да не говорим,че е потомък на друг нагаждач,който пък стигна до върховете на БКП. В същото време,както и ортака си Бойко Борисов,говори на хора и на митинги,търси изяви пред медиите и полага старание да изглежда като интелектуалец.Но и той,както модния манекен Борисов няма нито един ЛИЧЕН УСПЕХ!И,в същност това доказва тяхната голяма страст да останат във властта.Защото ако бяха певци,щяха да предпочитат да пеят и да получават ИСКРЕНИ АПЛОДИСМЕНТИ.Те са осъзнати измамници!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.10.2010, 13:31

6 leibstandarte | 12.02.201315:05

Нещо не ми е ясно, защо солидарният принцип следва да е еднопосочен Въпрос Значи аз примерно имам малък работещ бизнес. Плащам крупно да кажем 3 пъти повече пари към бюджета, от да речем Иван. Защо моите деца да нямат право да ползват същата образователна издръжка като тези на Иван? Къде виждате логика тук? И да, моите деца учат на частно. И какво? Просто там според мен е по- добре за детето ми от "кварталното" и аз предпочитам моята солидарна плата за общественото образование, полагаща се на детето ми да иде там. Пък за неговото добро, аз имам и ще се прежаля и ще додам. Какво ви пречи на вас това? Нали в крайна сметка не само че и аз плащам данъци, ами плащам и повече от средните.
Има и друг важен момент, освен чисто логичната справедливост. А имено - конкуренцията и достъпноста. Когато частни и държавни училища са поставени при еднакви условия, тогава и само тогава може да очаквате някакво развитие у държавните. Защото реално те вече ще се конкурират с частните за учащи - съответно и за пари. От там и самите частни училища пък ще могат да станат по- достъпни, тъй като част от разходите вече ще се финансират от бюджета, а не всичко от мама и татковия джоб. И крайният резултат, а надявам се и всеобща цел - ще е по- високо качество на образованието като цяло.
Всичко друго е ляв популизъм и вопиюща несправедливостУсмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

5 boris | 12.02.201310:07

БСП олевя
-------------------------------------------
Емии те и партиите са като хората - като се набогатеят одесняват - като огладнеят олевяват.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2011, 10:23

4 Блуждаещ читател | 11.02.201322:09

Не само простолюдието плаща ДДС и акцизи.
Сложнолюдието също, дори в пъти повече и има право на част от общата баница. Не повече, поне колкото всички останали.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

3 янаки | 11.02.201318:42

„………щото няма да има кой да плаща за вас и ваШИТе деца май, нали?”
По-„умно” нещо отдавна не бях чувал. Абе Красимирчо, ти не си ли чувал, че приходите в бюджета се формират от ДДС, акцизи, такси, мита и всевъзможни налози......изобщо главната тежест пада върху простолюдието. Така че то ще плаща за дечицата на богатите, които са богати, знае се как!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

2 MacAllister | 11.02.201318:15

Абе какви леви и десни има в РъБъ-то? Само така се наричат ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2010, 15:30

1 Krasimir Kovachev | 11.02.201316:00

Алоууу, на тези дето могат да си позволят всичко на "частно",що не вземете да не им търсите данъци, щото няма да има кой да плаща за вас и ваще деца май, нали? Бесен
   

оценка

+0 -0