Webcafe

"Хизбулла", дюнери и терор

Петър Николов
05.01.2012, 17:17 (обновена 07.01.2012, 12:06)
Афганистанец

Снимка: © Getty Images

Балонът се надува. Надувайте, момчета, да стане на парчета. Пук!

Един голям медиен балон се наду днес. Опакован е в заглавия като: "Хизбула (къде с едно, къде с две "л") готви атентат в България", "Хизбула" готви голям атентат в София?", "Хизбула" подготвя атентат срещу израелци в София?", "Евреите в София - мишена на терористи" и пр.

Откъде тръгва всичко това? Изпълзя през един малък, слабо посещаван рускоезичен сайт от Израел - IzRus, под заглавие: "Хизбалла" готовит крупный теракт против израильтян в Болгарии?", за което пък се позовава на израелския сайт на иврит Walla. А новинката е мултиплицирана тутакси от израелските средства за информация...

Въпросителната в заглавие на такава информация в сайтове, които не са WSJ, Guardian, NYT, РИА Новости или други авторитетни медии показва само едно - става въпрос за обикновена дезинформация. Охотно подета и раздута у нас. В медийния свят е добре известно, че въпросителната в заглавие е любим "жълт" прийом, за да избягаш от съдебни дела и подлъгване на читатели. Уважаващите себе си медии я употребяват рядко и предпазливо.

В безкрайността на Интернет тиражирането на подобни глупотевини има за цел обикновено да отвлече вниманието от по-сериозни теми, да прикове вниманието към несъществуваща опасност и изобщо да измисли чудовище.

Разпространяването на подобни медийни балони, които да се надуват до "Пук!", може да причини у нас няколко следствия до степен на истеризиране. Например, колко опасен е ислямът - и как трябва да защитим БПЦ. Колко са лоши арабите - всички са шиити и терористи. Колко са важни службите за сигурност, които сериозно коментират как не могат да коментират, защото информацията е от "оперативно естество". Колко е важна меверейщината изобщо - иначе кой ще бди над сигурността ни. Как не ни трябва Шенген, защото ще се напълним с араби. Колко е сериозна заплахата от (шиитски) Иран, който изстреля и едни ракети наскоро, затова и ПРО е особено важно...

А и май БТК ("Виваком") ще се продава на ливанската компания "Огер телеком", за което се водят преговори от миналата година, макар че забиха в задънена улица.

Когато страхът от терор започне да пъпли навсякъде, главите отказват да мислят разумно. Като почне и една световна конспирация, не ти е работа.

Дори не смилат тоталните несъответствия в информацията от сорта на: "Агентурната информация (??? - каква агентурна информация, за която не става ясно кой и как я е потвърдил) е предадена от израелските служби за сигурност на българските им колеги. От ДАНС заявиха, че става въпрос за информация от оперативно естество, която няма как да коментират. (Демек, нито потвърдиха, нито отрекоха, от което съспенсът се сгъстява.)"

Името на човека, в чиято памет се подготвя тоя атентат, не е ясно. В едни медии е Имада Морани, в други - Имад Мугния, лидер на въоръженото крило на "Хизбула". Датата обаче се знае - 12 февруари. Да му се не видеше - два дни преди любовния и винен празник!

Никакви пътувания, никакво движение по Терминал 1 и 2. Че като почнат едни проверки дали нямате взрив в токовете на обувките...

Крайно време е тия глупости да спрат. Не защото "дюнерджийниците ни пазят от тероризъм", както беше казал уважаваният ни министър-председател. А за да си създадем хигиена на четене - и пресяване на информационните източници.

До 1989-а българската държава, след това - приватизатори на държавните контакти, снабдяваше с оръжие организации за съпротива като "Хизбула" и "Хамас", които се бореха и борят срещу израелската окупация или израелско присъствие, който както иска да си го нарича в Ливан и Палестина.

А настоящето правителство на Ливан е доминирано от "Хизбула", които са сериозно представени в парламента.

Но истерията, както се вижда, продължава. Набелязани са допълнителни мерки за сигурност на летище София, съобщава Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

На летище София е проведена работна оперативка с представители на израелската авиокомпания "El Al", дирекция "Сигурност" на летище София и представители на Главна дирекция "Гранична полиция". Оперативката е проведена сутринта. Работната група е сформирана веднага след подаване на сигнала от израелска страна.

Обсъдена е наличната информация, направена е оценка на риска и са набелязани допълнителни мерки за сигурност".

Бравос. Каква бърза реакция. Утре по сутрешните блокове ще се изказват "експерти" по сигурността и тероризма, които не са и помирисали терористичен акт. И всичките ни проблеми - цени, ток, Църква, досиета, лекарства и каквото се сетите, ще бъдат забравени.

Дето се вика, тероризъм, братче, направо си е е****о майката. Добре, че не е поръчково убийство, че нито едно в България не е разкрито.

Oще: атентат  сигурност  софия  тероризъм  хизбула  шиити 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

23 lele male | 09.01.201216:59

@ Меч, ша ма извиняваш, ама за да гази на тоз Тумбак - не му трябва ни яхта, ни баджанак!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.06.2011, 17:14

22 Last Sword | 09.01.201216:07

Не се ебавайте с Ковачев, че ще ви сгази с яхатата на баджанака!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

21 lele male | 09.01.201214:10

П.С. Едното "н" в "искренно" да бъде игнорирано...моля. Отегчен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

20 lele male | 09.01.201213:44

Смее се Смее се @ Ковачев, падналият е отговорил много добре вместо мен, за което искренно му благодаря!
А на Вас мога да дам следният полезен съвет, от който видимо имате нужда - а именно чекия с ръка чужда!
Седнете за половин час върху по-често употребяваната от Вас ръка, докато изтръпне. След това си посегнете! Оставям удоволствието на Вас!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

19 Pavur Pezev | 07.01.201215:24

паднал,де съм ходил и с кого съм се срещал си е моя работа.Много поздрави на майка ти.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.01.2012, 14:10

18 Jude The Obscure | 07.01.201214:49

Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

17 fALLEN | 07.01.201213:38

за леле мале съм сигурен, че има кой да и го върти, и то някой, който тя иска. както за тебе красимирчо съм сигурен, че нема на коя да го отвъртиш.

повърчо, пътувал си ти на майка си у путката само. бас ловя, че не си си подавал носа навън и не познаваш нито евреи, нито араби.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2010, 15:30

16 Krasimir Kovachev | 07.01.201213:04

Еййй вие сте железни бе, трепете избивате наред, колкото некадърна статията толкоз по-олигофренски коментарите!
ЛЕЛЕ МАЛЕ, я вземи иди да лъснеш някой черен бастун да ти държи влага известно време, че хептен изкука от липса на чеп вече и не се притеснявай, че няма кой, имаш ли достатъчно пари все ще намериш кой да ти го отвърти.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

15 Frida | 06.01.201219:36

интересно, израелските служби дали са виновни, че нито едно убийство в беге не било разкрито?
на автора дали му е известна връзката между изстреляните наскоро некакви ракети от иран и липсата на ливанска арабска пролет - все пак членове сте на нато, малко асоциативно мислене няма да е излишно. Палав
и бива ли толкоз патос за едни рутинни проверки на летището - ми пътувайте с автобуси, бе Палав
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

14 lele male | 06.01.201214:49

Резултати от социологическо проучване по повод заплахите срещу България за атентат, над 99 % от хората са отговорили:
- Не ме е страх. Единствените места, на които ще е справедливо да гръмнат бомбите не ги посещавам - Дондуков 1, 2, площад Народно Събрание 1 Чуди се
   

оценка

+0 -0