Webcafe

Сюжет по Жириновски и В.С.

Ме and My Monkey
13.08.2013, 12:13 (обновена 14.08.2013, 17:21)
Алексей Навални

Със силата, с която В.С., подпомогнат от де юре и де факто високоговорителите на един медиен обръч, се дере за офшорните сметки на президента Росен Плевнелиев, а други подвикват за парите на соросоиди, сороспии и all that crap, със същата сила неговият идеологически събрат Владимир Жириновски заяви, че блогърът и кандидат за кмет на Москва Алексей Навални трябва да бъде привлечен под наказателна отговорност заради финансиране от чужбина.

Разбира се, еднаквият почерк на действие е чисто и просто съвпадение. А не защото някои тук получават пари Оттам.

В този сюжет няма как да се мине без прокуратурата. На 12 август руската Главна прокуратура съобщи, че чрез системата "Яндекс. Деньги" над 300 чуждестранни юридически и физически лица, а също и анонимни дарители от 46 държави, са превели пари в електронната "кошничка" на Навални и членовете на предизборния му щаб.

По закон избирателният фонд на кандидата се създава за сметка на негови собствени средства и пожертвования, но е забранено да се попълва от дарения на чуждестранни организации и държави и граждани, както и от анонимни дарители.

От предизборния щаб на Навални обясниха, че постъпленията през "Яндекс-кошельки" от техни поддръжници не са свързани със средствата във фонда за изборите, сметката за който е открита в Сбербанк.

От "Яндекс. Деньги" заявиха, че "IP-адресът свидетелства само за техническите настройки на достъпа до Интернет на човека, който праща парите, но не и за неговото гражданство. Например, ако сте на почивка в Италия и изпращате пари оттам, вие си оставате гражданин на Русия". Освен това посочват, че "Яндекс-деньги" не обслужва юридически лица, а акаунти в системата могат да имат само физически лица".

РИА Новости цитира президента на Института по национална стратегия Михаил Ремизов, който също казва, че IP от чужбина не е доказателство за чуждо гражданство и ще са необходими много по-силни доказателства. Според него това ще изиграе негативна, макар и не толкова съществена роля за кампанията на Навални - главно хора, които и без това няма да гласуват за опозиционера, или ще подплаши някои, които се колебаят дали да го направят.

От няколко седмици системата за финансиране на Навални, който е един от кандидатите за кмет на Москва, е подложена на критика от представители на путиновата "Единна Русия", както и "анонимни източници на администрацията на Кремъл". Официален изразител на цялото това безпокойство обаче стана националистът Жириновски.

Ето как удобно властта у нас и в Русия употребява такива типажи.

Подобни сюжети се въртят от известно време на нашата географска ширина. При това, без да се споменава факта, че финансирането на едни хора лесно може да бъде проследено, тъй като парите са отчетени в публични доклади, а преди това преведени по банков път. Но какво да правим другите, които се финансират с куфарчета или с парите на данъкоплатците или чрез "сламени хора", обявени за уж чуждестранни собственици?

Изобщо по финансирането ще ги познаете. А миризмата на парите, които уж не миришат, е работа за службите.

Oще: алексей навални  владимир жириновски  кампания  кмет  москва  финансиране 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

1 Pavur Pezev | 14.08.201312:31

''Авторът на "Духless" хвърля бомба в света на медиите с роман, написан в неподражаемия му стил - достъпно, с циничния език на улицата. И една мутра ще умре от кеф да го прочете.

Запознайте се с Антон Дроздиков - млад, интелигентен, циничен и напорист специалист във Фонда за ефективна политика. Една от задачите му е да пише речите на политиците, които са на власт. И той не измисля нищо по-добро от това: да адаптира към съвременността речите на Гьобелс, министърът на пропагандата на Третия райх. Когато това е скандално разкрито, Антон е уволнен и заплашен, че отсега нататък светът на медиите ще е затворен за него. Но той поглежда към телевизора и казва като същински медиен терминатор: "I'll be back!"

Шансът му за реванш настъпва, когато получава неустоимо предложение от загадъчен мъж с огромно влияние. Той му предлага да оглави медийния щаб на опозицията срещу президента Путин, който се готви за третия си мандат...

Нали знаете как постъпвахме в училище, когато учениците пишеха в тоалетната срещу някого, който ги е обидил, гадости от сорта на: "Коля Соколов е чекиджия и лайняр"? А сега учениците бяха пораснали и вместо стените на тоалетните използваха средствата за масова информация. Между другото, последните и без това отдавна се бяха превърнали в кенеф, но това е друга история.''
   

оценка

+0 -0