Webcafe

Каквото са ни постлали, от това ще мрем

Eмилия Милчева
07.04.2013, 15:28 (обновена 11.04.2013, 12:02)
Плакат

Снимка: © Явор Николов

Всички намерения за здравеопазване си приличат

На оградата на 32-о СОУ, на ъгъла на бул. "Христо Ботев" и "Тодор Александров", точно срещу Двореца на националната култура - Син Сити, греят на два билборда, един до друг, три засмени мили дами в бяло.

И ако едната от тях я разпознавате тутакси - кметът на София Йорданка Фандъкова, за другите две може и да се позачудите. Едната е лекарката от Смолян и депутат от ГЕРБ в 41 НС - Даниела Дариткова, водач на листа на ГЕРБ за изборите на 12 май, другата е четвъртата здравна министърка на ГЕРБ - Десислава Атанасова. Макар и да се имаше за "тежка артилерия", тя няма да води листа - на трето място е в русенската. Толкова са ги "барнали" и трите, че може да рекламират някой млечен продукт - не, не деликатес, а всъщност става въпрос за борба с рак на шийката на матката.

На 7 април, на сцената в "Арена Армеец" лидерът на закрачилата към втори мандат партия ГЕРБ Бойко Борисов говори за изфабрикуваното досие на Станишев, за грешките, "чадърите", добрите намерения, асфалта. Само за здравеопазването нищо не каза. Даже не поздрави българските медици с празника им.

В платформите за здравеопазването само бла-бла-бла

Нито дума за здравеопазване не беше казана и при публичното представяне на предизборните платформи на двете партии, които се сблъскват за първото място на 12 май, но важното е, че могат да се прочетат - и тази на  БСП и тази на ГЕРБ. Ако поискате да се справите с документите, в които са изложени най-добрите им намерения спрямо нас, ще видите, че на раздел здравеопазване са посветени най-общите приказки и най-късите послания.

"...Подобряване на детското здраве чрез комплексни профилактични и здравни грижи и рационалното хранене и физическа активност. •Своевременна спешна помощ, достъпна до всяко населено място, чрез кадрово обезпечаване и модернизиране на транспортната и медицинска техника. •Високотехнологично оборудване за българските болници за ранна диагностика и лечение на заболяванията. •Въвеждането на електронно здравно досие за по-ефективна, контролирана и прозрачна система." Толкоз. Това пише в герберския документ, озаглавен "Политическа програма за развитие на България".

13 години я чакаме тая е-система на здравеопазването

Впрочем, това за електронното досие, електронния здравен паспорт и изобщо е-контролът върху използваните медицински услуги в доболничната и болнична помощ може да го срещнете в програмите на почти всички сили (не и при БСП), срещани в класациите "ако изборите бяха днес". Самата е-система, отново ще повторим, се прави от ... 13 години, също като "Дунав мост"2 и тя се прехвърля през 4 правителства, но на моста поне му се видя краят.

Само че ГЕРБ са "пропуснали" да сложат срок кога най-сетне ще заработи тая информационна система, която ще засича и течовете във финансирането.

Смехотворно е намерението за осигуряване на "високотехнологично оборудване" за болниците. (Защото най-голямата и стара АГ болница у нас - Майчин дом в София, например няма 3D/4D eхографи за пренатална диагностика.)

Средствата в здравеопазване, за т.г. близо 3.344 млрд. лева, се харчат преимуществено за лекарства, консумативи и заплащане на болнични услуги и от тях е на теория и на практика  невъзможно да се отдели и перо за инвестиции в оборудване. (Освен ако някой не брои новата дограма за такова!)

Т.е. тези пари отнякъде трябва да се "изработят" и да се каже ясно - за следващия мандат ГЕРБ обещава да инвестира .... млн./млрд. лева в апаратура за държавните болници. А изречението за спешната помощ, в малко по-модифициран вид, присъства и при социалистите.

Значително по-конкретни бяха ГЕРБ в програмата си за изборите през 2009-а, макар че нищо от идеите им за промяна на здравния модел не се случи. Само ще припомним две от най-сериозните им - и неизпълнени, обещания: премахването на монопола на здравната каса и въвеждането на индивидуални здравни партиди.

Онова обещание за индивидуалните здравни партиди показва, че е писано от екип, тотално незапознат с принципите, на които функционира НЗОК и българският здраве модел - всички задължително се осигуряват, а тези, които имат нужда, получават грижи.

Т.е. като при пенсиите - парите отиват в обща каса, и този, който плаща малка вноска, и този, който се осигурява върху по-голяма заплата, получава една и съща здравна услуга. Може цял живот да не се разболеете и да не се наложи да се възползвате от вноските си, които вече ще бъдат изхарчени за операции и терапия на други нуждаещи се българи. Индивидуалните здравни партиди означават разбиване на солидарния модел и преминаване към друг, но това е радикална промяна за системата.

За да има всеки индивидуална здравна партида, където да се натрупват неговите конкретни вноски, системата не трябва да е недофинансирана, държавата задължително трябва да изплаща вноските на деца, пенсионери, държавни служители - нещо, което не прави, макар че е задължена по закон, и със сигурност да има решение как процедира с лечението на неосигурените. За 2013 г. в бюджета са заложени 2.5 млн. лева целеви средства за лечение в болниците на хора без доходи и имущество, но има и вратички за неосигурените роми.

Известна конкретика от БСП

Социалистите са малко по-конкретни в раздела, посветен на здравеопазването.

"- Цялостно преориентиране на здравната система към превенция и профилактика на социално значимите заболявания - сърдечно-съдови, онкологични и други;

- Специално внимание към майчиното и детското здравеопазване;

- Развитие на спешната помощ и доболничното обслужване, особено там, където няма болници;

- Фактическо възстановяване на поликлиничното обслужване чрез стимулиране на груповите медицински практики;

- Въвеждане на финансови стимули за работа в отдалечени от областните центрове и труднодостъпни райони, както и държавно финансиране на общински болници;

- Финансирането за лечение на инфекциозните, психичните и други социално значими заболявания да се поеме от държавния бюджет, а не от здравната каса.

- По-голяма част от цената на предписаните лекарства за хронично болни да се изплаща от Здравната каса;
- Създаване на фонд за финансиране на здравните услуги за социално слаби граждани;
- Възстановяване на морала и доверието в медицината.

Публичните средства да се разпределят на принципа на равнопоставеност и лоялна конкуренция. Договорните партньори на НЗОК да нямат право да получават допълнителни такси от пациентите".

БСП поне поставя "на масата" един жесток за стотици хиляди граждани на България проблем, който си е и нарушение на Конституцията - в цели райони, предимно в планините, няма общопрактикуващи лекари и хората там са отрязани от достъп до здравни услуги. (Мнозина - и от аптеки.)

Досега всички се правеха, че не виждат проблема, докато в големите градове една през друга никнеха частни болници, някои от които построени с капитали с неизвестен произход.

Дали и как би могъл да бъде решен, освен чрез финансови стимули, подобни на даваните при социализма за работа в граничните райони?

Но и в двете партийни "оферти" никой не говори за радикална промяна на съществуващия в момента модел, по който се финансира болничната помощ, нито има ред за "повишаване на събираемостта на здравните осигуровки". По времето на третия си здравен министър д-р Стефан Константинов държавата купи един модел - т.нар. диагностично-свързани групи (ДСГ), от Австралия, но с оставката на гинеколога от Кюстендил май и приключихме с ДСГ.

Освен това двете партии удобно са "забравили" пренаселеността с болнични легла в София например, където държавни и частни болници се хващат отвреме навреме гуша за гуша, тъй като не могат да си поделят пациенти, карани от спешна помощ.

При ГЕРБ НЗОК спря да да плаща на болниците за реално извършена дейност, като дори се опита да фиксира за 2013-а броя на болните, които ще се лекуват по клинични пътеки. След протести на лекарите на 5 март Здравната каса върна старата методика - отпаднаха лимитите за лекуване по диагнози и беше решено болниците да имат годишен прогнозен бюджет. И преди това бюджетите бяха на практика фиксирани, само че чиновниците не планираха колко да е броят на болните, които да бъдат лекувани по всяка диагноза. К'во правят тия, дето остават извън плана?

На фона на галимацията в платформите за сектор, който засяга живота на всеки от нас, на нашите деца и близки, партийните машини и щабове продуцират "досиета", "подслушване", "негодници" и "диктатори"... Накрая пак ще ще сетим, че сме пропуснали да питаме за най-същественото.

Oще: бсп  герб  здравеопазване  лекари  нзок  оборудване  платформи  програми 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

34 Harry | 09.04.201315:52

Елита Не ваксинира децата си, ваксините са за ВАШИТЕ деца!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

33 Harry | 09.04.201315:50

http://search.data.bg/ready/c882817d1eef1fc87e3f4f5591992794/HTBA.Sovershenno.sekretno.Vaktsina.Straxa.avi
Непременно си изтеглете този филм, на руската НТВ, сериозен филм е. Ще чуете че на въпроса към Тони Блеър, ваксинирани ли са вашите деца, той не отговорил!
Това казва повече от Форбс! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.12.2010, 12:04

32 LaForce | 09.04.201311:07

и естествено, никаква информация не може да бъде намерена срещу фармацевтичната индустрия, това не е никак странно защото медийната индустрия е елитното подразделение за промиване на мозъци. Първата крачка към болестта, само обърнете внимание колко са рекламите на лекарства... убеждават ви дори и че киселините трябва да се лекуват с тежки медикаменти, запек - вземи прозак.. и т.н. но не няма никакъв заговор, това че всеки "експерт" който показват същите комерсиални медии е платен от същите фармацевтични компании да бълва глупости в унисон с плановете им, не е ненормално... гледай на другата страна и отивай в мола да пазаруваш, а ако нямаш пари е защото си некадърен полуидиот - ходи се ваксинирай... вече има ваксина срещу бурни емоции - едно време са им плавили лоботомия с брадва за лед, днес вече е с игла... и кво викаш има статия в Форбс която казва че няма нищо лошо във ваксините - това звучи така: Знам че няма заговор срещу мен, който да използва медиите за да ме контролират, знам защото така ми казаха по медиите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.12.2010, 12:04

31 LaForce | 09.04.201310:47

Аз мога да твърдя за всички ваксини нашибани от Бил Гейтс, следното: http://www.youtube.com/watch?v=6WQtRI7A064 Уилям Трети Гейтс - син на дейни евгенисти, отговорни за насилствената кастрация на стотици хиляди жени с братя и сестри с рахит през 50 те години на миналия век, се е заел сериозно да намали населението на земята. "вирусният рак" на шийката на матката ще направи ефективно 10-15% от вашите момичета стерилни. Тези хора не се шегуват. Приемете животът и вие на сериозно. И не забравяйте къде ходи Спящият по паркинги, върховен главнокомандващ на несъществуващата българска армия - веднага след като направи реклама на шевролет, при шадравана пред президентството, след като се закле във вярност на Уорлик отиде да засвидетелствува своята вярност при Уилям Гейтс... Гарантирайки че намаляването на населението ще продължи с неземни темпове в територията от която неговият генетичен материал вероятно не е дошъл.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

30 mima | 09.04.201310:10

Преди да се роди детето ми и да си изпати от ваксина и аз бях на мнение, че ваксините са едно от най-гениалните изобретения на човечеството и носят само добро. За съжаление обаче трябва да се примирим, че имат странични ефекти. Тук вече започва голямата чуденка какво си готов да рискуваш и от кое се страхуваш повече. Моето дете нямаше проблеми с въпросната ваксина против морбили, но пък племенникът ми имаше (От там и чух за недоказаната връзка на ваксината с аутизма, за щастие нещата се разминаха за няколко години. Но това бяха няколко тежки години за родителите на постоянни съмнения и изследвания.) Специално отрочето ми имаше проблеми с друга "доказана" ваксина, чиито странични ефекти лекувахме в продължение близо на година. На теория всичко е прекрасно, но на практика...Въпросът е повече морален, т.к. както вече казах не става дума за бройлери.
Доказателства не мога да дам, т.к. не съм пенкелер като теб, Прасчо. Мога само опит да споделя.

Потник, много си прав, макар и груб - но прав.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 18:49

29 conscience | 09.04.201309:22

Дали не е време да се наложи малко цензура на коментарите преди вече тотално да изпростее тоя блог...
Иначе ми е интересно как здравеопазването винаги е нещо външно, нечия друга грижа. Ти си пуши цигарки като за последно, хапвай 150-200 грама захар дневно и после плачи защо някой (държавата, аз може би) не ти е осигурил здраве.
Иначе навсякъде по света фармацевтичните компании заедно с производителите на оборудване отдавна са завладяли всички лостове на власт и тяхната цел естествено е да имат повече клиенти. И така на фона на "моралната пропаганда" дефиницията болен се разширява по малко година след година, междувременно здравословния живот няма нищо общо със здравеопазването, което днес е основно медикаменти, ваксини и "добавки"..
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

28 Harry | 08.04.201323:45

Ще ти открия една фундаментална и екзистенциална тайна за живота, Мануела, безплатно: Прави каквото е правилно и морално, да става каквото ще! Останалото е от Лукавия, все ще сгрешиш!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

27 Manuela Gerenova | 08.04.201323:31

Хари, ОК, учиш детето си на някакъв псевдо-морал тип "Сексът е лош и води до болести и смърт". Да речем, че успееш в 21-ви век да приучиш някого на подобна простотия. Да, да, и на мен не ми се вярва, но да речем, че за целите на дискусията успяваш.
Какво ти гарантира, че партньорът на златното ти отроче няма да е живял по друг начин? Твоето живее под стъкления похлупак, в който му се внушава, че нагонът е смъртоносен, от него се ослепява, осакатява и умира, но другите живеят по друг начин. Теорията с "Не прави секс преди X години, не бъди промискуитетен/ тетна, за да не пукнеш" издиша. Никой не ходи с детектор на лъжата или наръчник по психология, за да проверява кой как е живял. Само не ми казвай "Ще го науча да ги разпознава". Такова животно няма.
Медицината у нас, а и не само, се компрометира ужасно, но анти-ваксърите не са по-малко зло, а в Бегемами и Бегетати и прочее трябва да се забрани обсъждането на медицинска тематика.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

26 Harry | 08.04.201323:11

http://www.youtube.com/watch?v=jccGfGBkky4
За всички българи!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

25 deowin | 08.04.201322:46

>нищо не твърдя за конкретната ваксина, само казвам, че има лоши отзиви от родители за нея

Нищо не твърдиш, защото нищо не можеш да твърдиш. Без факти можеш само да говориш наизуст, както и правиш.
А думата "статистика" за теб очевидно е точно толкова разбираема, колкото "циклопентадиенилтрикарбонилманган".

Ако възнамеряваш да отглеждаш децата си от мнения, изградени върху "лоши отзиви", "една жена каза" и "в интернет четох", то бих ти казал същото, както на Harry - радвам се, че дори хора като вас успяват (макар и ненарочно) да бъдат в полза на цивилизацията.
Като престанат да бъдат част от нея.
   

оценка

+0 -0