Webcafe

Спрете ужаса

Цветана Георгиева
03.11.2014, 16:52 (обновена 05.11.2014, 07:58)
Пожар в екрана

Отразяването на трагични случай като днешния е още един повод да си спомним, че все още в България няма Закон за медиите

Кръв, смърт, ужас ... Видяхте ли добре?

Ако не сте, няма страшно.

Защото услужливите български медии ще ви пренесат от дивана на мястото на инцидента. Няма да пропуснете и секунда от страданието на жертвата. С висококачествени кадри, на първа страница, в извънредни емисии, независимо дали искате или не.

Тика ви се в очите, защото „това продава". Не са малко главните редактори, които възпитават своите репортери в тази извратена логика. В организирана злоупотреба с правото на лична неприкосновеност. В изнасилване на т.нар. журналистическа етика, уважението - и човещината.

Маркетинговото кредо „болезнена смърт" днес тържествува в обективите и камерите на поне 20-тина медии, очакващи пред сградата на президентство политическите консултации, свикани от Росен Плевнелиев. Вместо това, те заснеха самозапалилата се жена.

За нея вероятно вече сте разбрали, защото половин час по-късно интернет медиите избълваха десетки снимки от първа линия, без да се интересуват от правата на жертвата, възраженията на нейното семейство и близки, без да се запитат как ще ги възприемат рисковата аудитория, децата, възрастните.

Очаквана реакция за българската действителност, ще кажете, далеч от западните медии, които винаги скриват лицата на жертвите. Тук само се сещаме за куп други HD-документирани случаи - и куп препоръки на институции и организации за отговорно отразяване на насилието в медиите. Глас в пустиня.

Не е журналистика, когато жертвата стане втори път жертва на камери и фотоапарати, за да бъде изложена като рядък медиен екземпляр, напук и на емоционалната вреда, нанесена на зрителите. На тях, разбира се, би трябвало да им харесва.

Не е журналистика, когато последните мигове на „жената-факла" са по-интересни, отколкото важните въпроси с чия кола се е озовала там или е дошла пеша, откъде, защо никой не й е обърнал внимание на фона на полицейската охрана...

Затова ужасът трябва да спре. Като начало, може да замаскират кадрите с „горящата факла". Щом като първо са тръгнали да я снимат, а не да й помогнат.

Oще: жена  журналисти  камери  насилие  самозапалване  снимки  страдание 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

37 Крив Макарон | 06.11.201413:09

Мисля си, но без да се опитвам да налагам стандарти, че проблемът какво излъчват по телевизията, е проблем преди всичко на хората, които гледат телевизия. Технологията е проста: включваш телевизора, цък-цък-цък с дистанционното, и о, ужас, телевизията е кофти. Ами какво да правим, с'я?
Ами да вземем да прочетем по някоя книга, освен? Или пък повечко време да прекарваме в Борисова градина съзерцавайки езерото с лилиите? В моловете също е удобно, топло, няма бездомни кучета. Има джънк фууд, кафе, чай, и промоции -70%.
Самозапалвания, рязане на глави, катастрофи... Всичко това го е имало и преди да има телевизия. Телевизията е решила, обаче, да вкара всичко това в нашия дом. Решила е, ок, но се случва само с тези, които го позволяват. Получава се нещо от типа: ако те е страх от мечката, не ходи в гората! Прас! дистанционното в стената, и телевизиите като останат без зрители, и без рекламодатели ще изсъхнат, и ще повехнат.
Помните ли преди година-две какво се случи с биг брадър фемили? Бойкот на предаването, бойкот на Нова, бойкот на рекламодателите... И да видиш позволиха ли си повече продуцентите да излъчват кадри с насилие между съпрузи, и всички останали свинщини. По същия начин нека сега да бъдат бойкотирани телевизиите позволили си да превърнат самозалването на една жена в истерична сензация, и ще видите колко скоро нещата ще тръгнат в друга посока.
Но докато има хора да киснат пред екрана, и да се връзват на новинарските тъпотии, ще има и кой да им ги предложи в най-сензационния и скандален вид.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

36 Дракон с кисело зеле | 05.11.201420:32

Мануела, тъй като до преди два месеца работих в телевизия, нека ти кажа, че мотивацията на журналистите при подобно отразяване не е да наредят пъзела, а "Егати кошмара, гле`й колко зрители ще се съберат с`а". Интересното е, че докато човек работи директно с подобни кадри, изобщо не го потрисат - през ръцете ми са минавали материали с човек, хвърлил се с главата надолу от някакъв мост на асфалта, та мозъкът му се беше размазал навсякъде, и това не ми направи никакво впечатление. После го разказвах като куриоз на семейството Усмивка
Това като странична вмятка. Мисълта ми е, че съм ставал пряк свидетел на работата по излъчване на подобни материали и съм достатъчно запознат с мотивите зад тях.

Най-малкото ако целта им наистина беше да наредят пъзела, щяха да говорят с органите, разследващи случая - стига, разбира се, да не е следствена тайна или нещо подобно. Не с майката на самозапалилата се, която просто ще откаже да повярва, че дъщеря й е способна да направи нещо подобно по своя воля.

И пак, за да се нареди пъзелът, натуралистичните кадри по никакъв начин не са необходими. Сензационността не само не е необходима, но е и противопоказна, доколкото по подразбиране изключва трезвата преценка.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

35 Manuela Gerenova | 05.11.201419:40

И как ще cпрете ужаca - като гнуcливо цъкате на червеното хикcче при вcяко неприятно cъдържание? Като очаквате и другите да го направят?
Да, разпитването на роднини на жертвите е малоумие. Антон Хекимян води моята лична клаcация c въпроc към cъcеди на загинали в наводнение c "Вие ги познавахте, нали? Тези хора заcлужаваха ли да умрат?". Падаш проcто.
От друга cтрана хората ce oпитват да наредят пъзела, защото има твърде много неизвеcтни в cлучая. Защото "Живеем зле, политиците ca лоши и за това народът ce caмоубива ритуално и публично" за мен не е реално.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

34 Conspirator | 05.11.201414:38

Мануела,явно не разбираш.Все още има два основни вида достъп до информация.Единият е масовия,чрез телевизионните медии.Там получаваш всичко предъвкано,смляно и в строга пропорция.От теб не се очаква да мислиш,а да възприемаш действителността такава,каквато ти я представят.
Другият начин за достъп до информация е индивидуалния,чрез Нета.Ще се изненадаш колко малко хора използват Мрежата за получаване на информация,която да е различна от тази подбирана и представяна от масовите медии.Вярно е,че в Нета има стотици,да не кажа хиляди клипове/покрай Сирия/,където колят,бесят,разстрелват,разпъват хора,но това НЕ означава,че човек с нормална психика постоянно ще си превърта тези клипове.Въпрос на индивидуален подбор.
Масовият потребител в Нета е като масовият консуматор на големите медии.Не се замисля и за секунда,че информацията може да бъде плод на собствени усилия.Нека не се заблуждаваме.3/4 от сърфиращите в Нета са основно в сайтовете за запознанства и порно сайтовете,а когато им омръзне влизат в спортните новини или в жълташката преса.
Друг масов феномен са хейтърите.Хора,които никога и по никакъв начин не са достигнали до собствено мнение и в реалния живот никой няма да им обърне внимание,камо ли да ги изслуша.Масов тип хора,загубили социалната си среда или никога нямали такава.
Да спреш ужаса е въпрос на индивидуален,цивилизован избор,но колко от нас го могат...и колко го искат?През едни отминали времена най-големите тълпи са се събирали на екзекуция.Ей така,да позяпат.Не мисля,че нещо се е променило в масовия тип съзнание и точно това се използва от масовите медии за контрол на подсъзнанието.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

33 Дракон с кисело зеле | 05.11.201413:59

Мануела, никой не говори за цензура.
Както казах, подобна новина трябва да се отрази. Въпросът е да се направи по човешки. Лично според мен отиването при близките на жертвите в подобен момент трябва да бъде подсъдно. Пак да питам, каква информация дава интервюто с майката на Лидия Петрова? Какво точно постига, освен да досъсипе една жена, която знае, че детето й ще умре? Това журналистика ли е?

Какво точно постигнаха кадрите със самозапалилата се? По-информативни ли бяха от едно нормално съобщаване на събитията?

И естествено, че хората ще го споделят. Хората лесно се връзват на евтина сензационност. Въпросът е, че мястото на евтината сензационност не е в новините. Не е в журналистиката, която би трябвало да е сериозна - мястото й е в жълтата преса, където е важно кой точно футболист на коя чалгаджийка е направил дете, кой актьор с коя актриса се е развел и така нататък.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

32 Manuela Gerenova | 05.11.201407:54

Чеcтно казано, нямам телевизия и не знам колко ca cи позволили да излъчат там. Но дори и да не ca показали и cекунда от шокиращите кадри - какво правим c интернета? Вcичко е на един клик разcтояние, за какви забрани и cпирания говорим? Няма го по телевизията? Няма проблеми - ето ви блиц, пик, Фейcбук.
И тук идва вторият момент - хората ca тези, които cподелят и правят популярни дори и най-втрещяващите клипове. Cамо из моя "поток от информация" във Фейcбук имаше поне три cподеляния, а аз много внимателно филтрирам от кого да получавам извеcтия. Отново - за какви забрани говорим? Та ние caми cи го правим, а поcле - мрън, мрън, шокиращо било, гадно било, не било хуманно.
Още нещо - за мен крайното пазене от лошите новини е вредно. Както и прекаленото им попиване, разбира cе. Но това "Cакън да не видим нещо кофти", откъcлечни иcкания за цензура - това е прекалено. Това няма да промени cветът, caмо ще изкриви картинката.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 31.08.2012, 20:13

31 Tralala Tralalav | 05.11.201407:41

Аз още си чакам порното по новинарските емисии. Все пак това е животът Смее се
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

30 Дракон с кисело зеле | 05.11.201400:02

Честно, според мен излъчването на подобни нефилтрирани кадри през деня и в началото на вечерта трябва да бъде забранено, да. Няма да се учудя и ако е. Както казах, същото количество *информация* може да бъде поднесено и без въвиране на горящ труп в лицето на зрителите.

Функцията на новинарската журналистика не е да шокира, а да информира. Показването на самозапалилата се по този начин не само, че не поднася *никаква* информация, но е и абсолютно безчовечно както към нея, така и към близките й. Ама не. "ВИЖТЕ Я КАК ГОРИ В HD! ЕКСКЛУЗИВНО! ШОК! БОМБА!" Къде отива обективността? Къде отива трезвата преценка на информацията? Какво точно се постига, когато се тикне микрофонът в лицето на майка й, полудяла от мъка и ужас? "ВИЖТЕ КАК МАЙКА Й ПЛАЧЕ! СЪПРЕЖИВЕЙТЕ! БЪДЕТЕ ШОКИРАНИ!" Това журналистика ли е изобщо или просто жълтащина?

Мисълта ми е, че... Ясна ми е мисълта.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

29 Manuela Gerenova | 04.11.201422:51

Драконе, иcкаме или не, техниката вече е на такова ниво, че ако иcкаш - можеш да гледаш до припадък горене, разпадане, разлагане и каквото още cе cетиш. Нормално е да има кадри в HD формат - там е имало медии. Какво да направим, да цензурираме ли? Да забраним технологиите, че могат c или без да иcкат да cнимат нещо потреcаващо? Не е ли по-добре да забраним на хората да cе палят и беcят, ако ще я караме по тази логика?
Медиите ca медии - те предават cлучилото ce и, да, понякога излишно гонят cензации, плашат c бомбаcтични заглавия и прекаляват. Но за мен това е в пъти по-добре от някаква захароcана цензура и от забрани.
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

28 Дракон с кисело зеле | 04.11.201422:27

Мануела, принципно си права, но това не попречи на ЕрмалъкТиВи преди време да съсипе живота на Димитър Симеонов.

Пак от тъпа жълташка сензационност разкарваха името на Учителката Иванова седмици, ако не и месеци наред, и раздухаха някакъв битов инцидент съвсем извън разумни пропорции.

Пак от същото медиите все още не са млъкнали по случая на Максим Стависки, въпреки че катастрофата беше преди повече от шест години и фигуристът отдавна вече не живее в България.

Въобще, какво точно се печели от изтипосването навсякъде в кадри с висока резолюция на самозапалването? По-полезно ли е за обществото? Може би точно това е най-важното, да видим в детайли как жената гори? По-пълна информация за случая ли ни даде това? Може би като тикнеш микрофона в лицето на жена, която знае, че дъщеря й ще умре до дни, демонстрираш огромно журналистическо умение?
   

оценка

+2 -0