Webcafe

Хроника на един предизвестен убиец

Тома Захариев
09.09.2010, 15:13 (обновена 10.09.2010, 12:12)
лазар колев

Снимка: © БГНЕС

До момента Лазар Колев е единственият обвиняем по делото "Белнейски". Ако той беше умрял по време на 16-дневната си гладна стачка, която днес е прекратил, като какъв щеше да умре - „виновен" или „невинен"...

На 8 години наритах колкото мога жестоко спиците на балканчетата на две деца по време на ваканцията ми на село (излишна подробност е, че го направих, понеже се подиграха с по-малък от тях задето карал колело с облегалка). На 28 почти налетях на бой на шефа си (неуредиците около заплащането ми няма как да оправдаят това).

Малка част позорни факти, заради които бих могъл да се нарека конфликтен, а ако се спречкам с ченге и то реши да ме съди за оказване на съпротива, те чудесно биха се вписали в делото.

Но вероятно трудно би могло да ми се изфабрикува имидж на крайно проблемен, понеже не съм израснал в интернат.

Оказва се, че още живеем в общество, в което, ако искаш да нарочиш някого за престъпник или да подчертаеш, че е такъв, миналото му, свързано с престой в интернат, играе съществена роля.

Журналистическа дописка, на която вчера попаднах, търсейки повече подробности за Лазар Колев - обвиняемия по делото "Белнейски", ме накара да се уплаша повече от това, че също съм представител на медиите, отколкото от споменатото в нея.

Не знам дали Лазар Колев от Пазарджик е убил сестрите Белнейски през зимата на 2006-а. Питам се защо - мотивът му никак не е ясен. Сигурно защото е расъл в интернат, съответно - е лош...

Знам обаче, че за медия е позорно да борави с хлъзгави тоталитарни маниери, изтъквайки Евентуалната вина на някого чрез Негативно фрагментиране на миналото му.

Става въпрос за дописка на един сайт от 23 август, свързана с изявлението на адвоката на Лазар Колев - Марин Марковски, че ще иска нова ДНК експертиза по делото Белнейски.

Медията напомня как първа е разказала, че доказателствата за убийството на сестрите Белнейски сочат към Лазар Колев и веднага посочва, че възпитателното училище в Ракитово е първият дом за "малкия нарушител на правилата Лазар - когато попада там, той е в 6 клас. Влиза в детска педагогическа стая като скитник, който краде и диша лепило."

В този контекст е цитиран и директорът на възпитателното училище: "Скромно, тихо момче... (НО) Наистина кротките крият нещо...".

От документите ставало ясно, продължава психоаналитичният коментар, че Лазар е създал достатъчно проблеми, за да бъде преждевременно прехвърлен в по-тежък интернат в Славовица, "хванат е да разпространява транквиланти, бяга, изнудва майка си за пари и има хомосексуални изяви".

Според неизяснени източници и други медии изтъкват, че на 26 ноември 1997 г. Лазар изнасилва 13-годишно непознато момиче, което съучастникът му заплашва и наранява с нож...

Лазар Колев излежаваше присъда от 4,6 години за грабеж на мобилен телефон, когато през февруари 2009 г. бе обвинен и за зверското убийство на Росица и Христина. Дотогава обвиняем за удължаваното на няколко пъти разследване нямаше.

Прокуратурата казва, че има неопровержимо доказателство: ДНК на Колев съвпада с ДНК материал, открит под ноктите на едно от момичетата.

Защитата на Лазар Колев твърди, че има много сериозни пропуски в изготвените до момента експертизи, тъй като последните резултати са опровергани от експертизите, правени във Великобритания и Австрия, откъдето дори казват, че няма данни за наличие на мъжки ДНК-материал.

В началото на случая медии цитираха експерти, които обясниха, че събирането на улики е било тотално опорочено поради многото хора, присъствали на мястото, където бяха открити телата на убитите момичета.

Днес вече Колев изглежда предварително осъден - и от медиите, и от властта - съдебна и всякаква, която ако приключи случая, ще се увенчае с имиджови лаври...

С препредаването на официозните „факти". медиите също превръщат обвиняемият във виновен - кой ще го слуша него.

Колев казва, че по време на седеммесечното му задържане в националното следствие е бил разпитван два пъти, а въпросът е бил - той ли е убил сестрите Белнейски. Тогава Лазар Колев и майка му изпратиха открито писмо до медиите заради ново удължаване на срока за разследването и настояваха делото му незабавно да влезе в съда.

Според майка му Румяна Тодорова синът й е подлаган на ежедневен психотерор, като на няколко пъти бил воден от следователя по делото Веселин Мартински до прозорец на 5-тия етаж на НСлС с думите - "хвърли се".

Медиите не ПРОВЕРИХМЕ вярно ли е.

До момента Лазар Колев е единственият обвиняем по делото "Белнейски". Ако той беше умрял по време на 16-дневната си гладна стачка, която днес е прекратил, като какъв щеше да умре - „виновен" или „невинен"...

Прокурорът Огнян Урбалов заяви, че има достатъчно доказателства, че Лазар Колев е виновен и че момичетата са загинали заради... „каприза" му.

Какъв е тоя каприз?

Достатъчен мотив ли е, че Лазар Колев е израснал в интернат, за да се поддаде на прищявката да убие?

Не е ли възможно убиец на две момичета да е расъл в добро жилище, да е ходил на училище със скъпи дрешки и да е бил хетеросексуален? Пример: варненският убиец на студентката Радостина, за когото доказателствата бяха безспорни.

Но на кого му пука за някакъв лумпенизиран подсъдим... цената на хляба скача, естрадата остава без пенсии...

Справедливо ли е на фона на жестоката смърт на две момичета неколцина души да искат да бъдат категорично убедени, че Лазар Колев е убиец - правосъдието се забави толкова много, че вече сме склонни да приветстваме осъждането (или смъртта) на всеки обвиняем.

Oще: белнейски  дело  лазар колев  убийство  хроника 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.04.2010, 10:36

8 pier | 10.09.201016:58

А защо чак сега виждаме снимката на този човек? Защо толкова години никой не ни го показа. Проверете и ще видите, че това всъщност са му първите снимки... Странно
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2010, 08:18

7 Art Pepper | 10.09.201016:52

Убийство, особено на деца е нещо най-лошо което може да бъде извършено. Но защо никой никога не е споменавал за масовата практика малолетни и непълнолетни жителки на не толкова урбанизираните селища на Р.Б. свободно (без контрол от родителското тяло) да се предвиждат от едно селище в друго с напълно неморални и почти незаконни цели?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.04.2010, 17:43

6 buryana | 10.09.201013:47

а най-хубавото от всичко е, че никой вече не говори за проф. стойчо раданов, който преди от 2 години се "самоуби" като се обеси на детска катерушка. та той беше казал пръв, че има неоспорими доказателства, че момичетата са блъснати от кола и са жертви на пътен инцидент, а не на убийство с камъни. как така изведнъж човек с такъв статут, признат за светило от цялата гилдия, се "самоубива" (да се обърне внимание на кавичките), без да е давал никакви индикации преди това за депресивно състояние. и на никого не му пука общо взето - даже не си направиха труда и аутопсия да му назначат...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2010, 11:47

5 Lilith | 10.09.201011:54

Радостина. Не Радослава. Радостина.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.08.2010, 09:22

4 Хидроизолации Варна | 10.09.201009:45

в този момент, след толкова много време, който и да бъде обвинен в убийството, самата мисъл, че има обвиняем докарва хората да повярват, че той е виновен, и субективно да изопачат всякакви факти.

сега обществото се нуждае от изкупителни жертви - за всичко.

дотук една е намерена.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.08.2010, 04:30

3 Ateista | 10.09.201005:11

Коментарът на Хийт е брутално верен.
Този е то4но типажът на селския идиот,който се вика при нужда да прикрие следите( поне в България - това са следите на някое комунисти4еско отро4е).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.08.2010, 09:41

2 heat | 10.09.201002:03

Мотив? Какво трябва да означава пък това, нали патолозите казват, че са блъснати с кола! Какви са мотивите за ежедневните катастрофи?
Убити са от някоя комунистическа клечка, щом толкова време се криха доказателствата и се замазваха следите, сега селският идиот ще го отнесе, нищо чудно да са го викнали да се гаври с телата на момиченцата. Нищо ново под слънцето!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2010, 15:09

1 skd911 | 10.09.201000:52

А мотив ?! Освен това как точно е било извършено убииството, сам ли гие убил или е имал съучастник. Малко неясна е цялата работа Чуди се .
   

оценка

+0 -0