Webcafe

Добро ченге, лошо ченге

Емилия Милчева
23.04.2013, 16:36 (обновена 26.04.2013, 17:38)
Цветан Цветанов и Бойко Борисов

Снимка: © БГНЕС

Докато Цветан Цветанов на топа на публичния и прокурорски интерес, Бойко Борисов е в заслона на предизборната кампания и се прави на ни лук ял, ни СРС видял

Представете си: ГЕРБ печелят изборите на 12 май, Цветан Цветанов отново е министър на вътрешните работи, киностудия МВР пак се завърта - новина-картинка, новина-картинка, всички инструменти и служби, създадени за противодействие и борба с престъпността - организирана и битова, се впрягат за разправа с политически противници и бизнесмени, притискани да прехвърлят бизнеса си.

Държавата отново рекетира като мутра.

Флашките са новите досиета. И МВР трябва да бъде наказано, че не унищожава събраната със СРС информация след 2 месеца, а я използва за шантажиране.

За отвлечената и убита Мирослава от Перник още няма осъдени, а МВР все така мълчи дали (само)убитият Чочо е бил сътрудник на ГДБОП.

Прокуратурата все така прекратява всички досъдебни производства за полицейско насилие като в Кърджали и Мировяне.

Тяхната полиция не ни пази.

Нереформираното МВР продължава да харчи бюджет от над 1 милиард лева - както и при БСП - а МС да одобрява всичките му искания за покриване на "извънредни нужди" с извънредни пари.

В селата все така няма полицаи, защото "няма финансова възможност", каза оня ден бившият вече зам.-министър на вътрешните работи Веселин Вучков. При 56 000 на заплата в МВР, от които близо 21 000 са чиновниците, които търкат бюра, МВР - или по-скоро ГЕРБ, не намери ресурс, за да осигури обещаните тази година 5000 полицаи за селата?

Но, както беше казал и Талейран преди повече от 150 години: "Обещавайте, обещавайте, обещавайте!"

Готови ли сме да преглътнем още сто милиона лева от данъците ни да отидат за СРС, от които 5% се "превръщат" в годни за съдебна зала доказателства?

Ето го същинският проблем - министерството, чиито служители са призвани да осигурят и пазят обществения ред, живота на гражданите и неприкосновеността на частното и публично имущество, е използвано от политическата сила, която е на власт, дори не от нея, а от избран висш партиен кръг - и, естествено, приближените му бизнесмени.

В ущърб на всички нас. Защото, когато висшите сили са съсредоточени там, редовият полицай е съвършено деморализиран да си върши работата и просто възпроизвежда модела, който наблюдава, но на своето "улично" ниво - прибира пачка от наркобригада, работи с крадци на коли или телефонни измамници, унищожава веществени доказателства. Прави, каквото може, за да заработи по още една заплата, след като държавата му плаща една плюс осигуровките.

Ни лук ял, ни СРС видял

Гейтът с подслушванията, който очевидно ще доминира предизборната кампания, е скандал за не повече от 5-10% от населението. До големите маси той изобщо не попива, защото мнозинството от тези хора са още подвластни на максимата от Байтошово време: "Не е за по телефона".

Подслушването може да нарушава нашите граждански права, но нима не ги нарушава и заемът от половин милиард лева, теглен при тройната коалиция за АЕЦ "Белене", а похарчен за "Цанков камък" и "текущи нужди"? И двете са злоупотреби.

При този скандал обаче остава усещането за лошото "ченге" Цветанов и добрият "вожд" Бойко Борисов, сякаш СРС-атата са били поръчвани, за да ги четат шефчетата от МВР, докато си пият сутрин кафето. Нима "второто аз" на Борисов е пазел само за себе си придобитото?

В случая с разследвания заради съмнения, че е бил "къртица" на наркотрафиканти - и отстранен - в момента шеф на ГДБОП Станимир Флоров, по-важният въпрос е защо Цветанов и Борисов възстановиха службата, след като провалът й по отношение на трафика на дрога личи във всеки доклад на Държавния департамент на САЩ и Европол, констатиращи увеличение и почти безпрепятствено преминаване на дрогата, както и ръст на производството на синтетични наркотици.

Дали създадената от Луканов служба противодейства ефективно на организираната престъпност или е превърната в канал за свръзка на хора от властта със същата тая престъпност? Не виждам как можем да противодействаме на тежката организирана престъпност без СДОТО и ГДБОП, каза в едно мазничко тв интервю наскоро Калин Георгиев, главният секретар на МВР.

Без последните със сигурност би могло - стига да се намалят "чантаджиите" в МВР и да се инвестира в младите кадри на системата, като повишения на квалификацията им, вместо да слушаме всяка година за скъсани кубинки и лимити за бензин.

Смешно е дори да допуснем, че Цветанов не е знаел за четирите разработки срещу Флоров - като министър е имал неограничен достъп върху архива на МВР, а и със сигурност се е явил някой, който да донесе на Шефа. (За последно се оказа, че са били вадени от архива на 7 март т.г.)

Колкото обаче е интересна покритата разработка срещу антимафиот №1, толкова е и интересна една среща през 2006-а на един бивш вътрешен министър - Румен Петков - с братя Галеви, информацията за която се роди и отшумя през ноември 2010 г.

Тя беше обявена от един бивш шеф на антимафиотите – и настоящ шеф на митниците, Ваньо Танов, че на срещата, (на която присъствал и Алексей Петров, по онова време офицер под прикритие), Петков и братя Галеви уреждали трафика на синтетика и на хероин да става на бартер между Златко Баретата и Галеви с цел избягване на разплащания и парични потоци, които лесно могат да бъдат проследени.

Запитан тогава защо информацията на Танов не се разследва, Цветанов като вътрешен министър заяви, че СРС-ата за нея били унищожени. Припомняме случката заради версията, че Баретата беше прострелян на входа на Съдебната палата заради намерението си да се разприказва за връзките на хора на високи постове в МВР с трафика на дрога.

Впрочем, самият Златомир е бивш кадър на МВР. По време на делото срещу него стана известно, че към организацията му е имало фонд "Полицейска заплата", осигуряващ по 100 000 лева месечно на ченгетата от София. Всеки дилър е бил принуждаван да отделя част от оборота за подкупи на полицаи от столичните РПУ-та. Уволнения въз основа на тази информация нямаше.

А като погледнем, хората по високите места в МВР са продукт на една друга система отпреди 1989-а, когато бяха свикнали да управляват в едно затворено общество (за което се беше размечтал преди време и Флоров - виж вдясно), а в едно затворено общество властта е на практика безгранична. За такива хора Евгений Евтушенко беше казал в един свой роман, описващ пуча, че искат "да са не просто хора, а началници на хората".

Само като се сетим как в началото на 2010-а рейтингът на Цветанов дори беше минал този на обичания от нацията Борисов. Но в тълпата, както е известно, има много глави, но малко мозък.

*Иначе самият филм Bon Cop Bad Cop, вдъхновил заглавието, е кофти.

Oще: мвр  подслушване  полицаи  полиция  права  срс  цветан цветанов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

13 pueblo | 26.04.201302:14

Смее се от главата на един щраус,ще се добие повече мозък,отколкото от целия тиквен матрял(1,2млн тикви) ,да го уеба...........
не щот са много малки(тиквите),напротив-ЗАщОТО СА КУХИ ,ДО ЕДНА Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.12.2011, 23:30

12 Pasko Paskov | 26.04.201300:10

Е тази тълпа с много глави и малко мозък ще ни натика окончателно в блатото.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

11 Bichkiiata | 25.04.201319:09

Гражданин

В грешка си, министър председателят (бившият) е чел "Винету", ДО СРЕДАТА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.08.2010, 10:27

10 Гражданин | 25.04.201316:49

Тъпи мутри, които освен Винету един ред не са прочели
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

9 Bichkiiata | 24.04.201319:52

паяко,

имам още едно, прилагам го за разнообразие и мотивация на бъдещите гласували за партията на бухалкаджиите:

"Ако не е истина, не е и лъжа!"

Яжти, пийти и сирети,
тиливизора пуснети,
гледайти, но ни мислети,
вярвайти и съ чудети.
Яжти, пийти и сирети,
псувайти, но си сидети,
кучитатата спасети,
кучешки живот водети.
Яжти, пийти и сирети,
на дицата помогнети,
есимесчи изпратети
и наздравица вдигнети.
Яжти, пийти и сирети,
„Сделка или не“ ришети,
есимесчи пак пратети
за игра съ запишети.
Яжти, пийти и сирети,
чалга силно си пуснети,
върху масата скочети
и един гюбек фърлети.
Яжти, пийти и сирети,
яко, яко изпърдети
и жината опънети.
Кеф голям, нали? Кажети?
Яжти, пийти и сирети,
данъците си платети,
кредитите си върнети
и трудети съ, трудети.
Яжти, пийти и сирети.
Нямате пари! Ни щети?
Ощи малко потърпети -
само докато умрети.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

8 Bichkiiata | 24.04.201319:45

паяко

тука сме дружество с некомерсиална цел, нема нужда, но ако държиш на протокола може ...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 18:49

7 conscience | 24.04.201318:51

От всичко на света най-много ме плаши МВР да не ме репресира чрез СРС-та. Използването на сигурността като предтекст за разправа с политически опоненти е сред най-честите ми кошмари.
Друго мое голямо притеснение така живеейки в България е свободата на словото. Смятам, че недостатъчно хора говорят и трябват определено още мнения за това какво, как и кога да се направи (от друг де, нашата работа е само да говорим).
Днес не е важно какво казваш, а как го казваш, затова искам да слушам захаросани клишета докато не получа морален диабет. Мисля, че решението е политическа воля - да дадеш на всички от пицата (но да го направиш без да взимаш от никой за да я направиш), да се справиш с корупцията, да изведеш България от кризата, да реформираш образованието, здравеопазването (или болноподдържането) и съдебната система...Но най-вече смятам, че политическата воля трябва да се наложи в енергетиката, където е крайно време да започнем да произвеждаме ток от нищо и респективно да го пренасяме до всяка къща без нищо. Така ще можем и да изнасяме на конкурентни цени.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

6 MacAllister | 24.04.201317:58

В подобен спор на друг сайт веднага ме емна един, който мирише на ченге, ама каза че не бил, но някак си все работил цял живот за сигурността на страната. Интерестното в искрената му реакция беше презумцията, че нещо правили се от МВР срещу някого няма как да е случайно, няма как да е грешка. Същият човек говори и как талантливите щели да си намерят пътя, но като прочетеш какво пише по-цялостно излиза, че само полицаите и другите служители на сигурността са прави, че те общо взето са елита на нацията. Не знам, не мисля, че са елит, по-скоро голямата част от елита емигрира, а сега полицаите очевидно не могат да компенсират лиспата, колкото и да са елитни. Най-много ме плаши, обаче че цялата тая институция въобще няма и намерение и да заеме полагащата й се роля в демократична страна. Най-интересното е представата за "ченгесарлък" сред нас българските граждани. На всеки от вас е известно - представа за едни хора, които знаят тайни, имат връзки и сила - въобще отношение не като към институция, а като към някакво тайно общество, което е всъщност реалната власт. Това впечатление или отношение не е от вчера - корени се в ония 45 години, че и преди това, а после никой не се захвана да го излекува, напротив легендите, делата и малките империи на бившите ченгета се превърнаха в приказки, с които малките деца се отглеждат и за разлика от старите народни приказки тези си имат съвсем материално изражение - всеки вижда как топ престъпниците според същите тия ченгета са пак ченгета - вземи и "братята" Галеви и Златко баретата и т.нар. Октопод, а и ТИМ макар и с военен пагон също се коренят в специалните среди на специалните служби - как при всичко това дане повярваш в легендата? Да, прав е Цветанов, има тайни общества и МВР се е превърнало в такова - една масонска ложа на инстински приятели работещи в институции, както сам той се изрази. Да, имаме проблем и макар, че много хора като обхванати от Стокхолмски синдром искат да дадат още власт на това тайно общество, за повечето от нас започва да става ясно, че кусурите на корупцията в съда и парламента са поне нормални, макар и в тежки количества. Оказва се, че има нещо по-страшно от корупция - когато не те купуват за да кривнеш от пътя, а стигнеш до там, че да се опитваш да изкривиш пътя за да го напаснеш към собствените си интереси. Никой в последните години (и при тройната) не промени характера на тайно общество на МВР, напротив конспирацията става все по-дълбока и Цветанов е просто върха на айсберга (засега) - човек, който иксрено вярва, че ние нищо не трябва да знаем, защото не сме достатъчно компетентни да се месим в работата на МВР. Това е извратено и ни прояжда от много отдавна, дали пък много от проблемите ни не са поникнали именно от там? При толкова болни овце излезли от редиците на МВР не трябва ли да се запитаме - дали пък тайните в МВР и другите служби за сигурност всъщност не са по-голям риск за сигурността ни, отколкото издаването им? Според мен трябва много сериозна реформа в тия ведомства, там за много кратко време трябва да се смени състава изцяло - особено на ръководните длъжности, но не трябва да се пренебрегва и натрупаната рутина и на по-ниските. Докато МВР и всички служби за сигурност в България не заемат позиция на подчинени на суверена, вместо да продължават да се вземат за някакви архангели, дотогава демокрация няма да има, ще има ченгета, които не приемат за престъпление незаконни хонорари получени през тъща си, но са готови да четат морал на ония, които не им се нравят, да говорят за законност, но да считат, че що се отнася до МВР , самото то си е закона и т.н.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

5 паяка | 24.04.201317:22

Бичи, склонен ли си да разшириш състава на бригадата лепачи. Пращам сиви и мотивационно писмо.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

4 Bichkiiata | 24.04.201316:36

Вече, 'де що видя мутра до изборите и лепим следното:

Вожд. Харизма. Път. Прогрес.
Банско. Писти. Интерес.
Дюни. Бонуси. Кумец.
Референдум. Ток. АЕЦ.

Колорадо. Аспен. Гаф.
Изявление. Масраф.
Ролекс. Линкълн. Кръст. Синод.
Литургия. Храм. Възход.

Дянков. Доходи. Числа.
Приходи. Бюджет. Тесла.
Босфор. TB. Листопад.
Рейтинг. Медии. Диктат.

Мечки. Рожен. Стадион.
Мач. Победа. Шампион.
Тигри. Футбол. Еърбъс.
Перник. Мъка. Земетръс.

Криза. Майчински. Позор.
Цаца. Избор. Прокурор.
Гаф. Принуда. Прецедент.
Клетва. Хумор. Президент.

Инфраструктура. Тръба.
Газ. Печалба. Веселба.
Път. Обама. Интервю.
Слава. Блясък. Дежа вю.

Урни. Битка. Мат’риал.
Яне. Марешки. Парцал.
Лято. Избори. Сефте.
Бюлетина. Ром. Кюфте.
   

оценка

+2 -0