Webcafe

Сънят на разума ражда чудовища*

Емилия Милчева
13.10.2013, 20:14 (обновена 17.10.2013, 08:56)
бежанци

Снимка: © Явор Николов

Турците не са им вече враг. Идат бежанците

Ей, човече, #събудисебе. Когато Разумът спи, се раждат най-големите чудовища, такива като "Капричос" на Гоя - нечистотии в човешки образ. За да се пробуди, му е нужно да изпита възмущение и желание да действа, ужасен от безчинствата на тези изчадия.

Вслушайте се какви ги плещи Магдалена Ташева - "В окото на бурята" по телевизия "Алфа" и извън "Око"-то, тъй като 60-годишната Ташева има широко поле за изява. Тя е депутат от "Атака", зам.-председател на Комисията по инвестиционно проектиране и зам.-председател на Комисията по енергетика, (защото има диплома на ядрен физик).

Жената, която нарича бежанците от Сирия "примати", "главорези", "канибали", "сган", "изчадия", как чрез тях се осъществява "ислямската ни колонизация" по команда от САЩ и всякакви други бръщолевения, не от болен мозък, заради които отказва да се извини. Това, по думите й, бил езикът на истината, не на омразата - и Ташева явно е избрана да бъде неин пророк.

"Ислямистите и мръсните негри вън!" Това не е Ташева, но може и да е. Това е един от лозунгите на гръцката неонацистка партия "Златна зора". Проблемите на Гърция с нелегалните имигранти, голяма част от които са бежанци, съвпаднаха с пика на кризата, в която пропадна преди 4 години южната ни съседка.

Също като в България

Също като в България бюрокрацията и тромавите процедури бавят разглеждането на техните молби за убежище - и така тези хора са лишени от възможността да получат документи. А това означава и работа, квартира, осигуровки, медицинско обслужване, училище за децата им...

"Черните легиони", както са наричани още симпатизантите и активистите на "Златна зора", спечелиха парламентарно представителство за партията си с лозунга: "Вън чужденците от Гърция!" В категорията "чужденци" са и българите и албанците, които работят там - на половин надница и така вземат работните места на гърци, възмущават се от "Златна зора".

Точно преди поредните предсрочни избори ще започнат хорово да ги повторят всички до един от "Атака". Това е новото плашило и няма нищо изненадващо - всички подобни партии се копират една друга, след като "Златна зора" се изстреля в парламента с омразата към имигрантите и бежанците, защо "Атака" да не бъде реанимирана със същата тази омраза?

В момента тя е в политическа кома, където я хвърли позицията й на съюзник на БСП и ДПС. Така турците - а и циганите - станаха табу за Волен Сидеров и хората му. А без пенливо-слюнчена риторика закъде са. Няма крясъци, няма обиди, няма скандали - значи няма и "Атака". Джамиите поне си отдъхнаха. Но дано не е въпрос на време някои провокатори на "Атака" да предизвикат нападение/сблъсък/побой над бежанците в някой от центровете в София.

"Златна зора" събаряше сергии на имигранти, а нощните обиколки на нейните доброволни патрули - помните ли, че и Сидеров обикаляше така по време на активните протести софийските улици - се превърнаха в наказателни акции с бухалки срещу чужденците.

За "злото" бежанци - новото плашило на "Атака", спомогна и властта, която гледа на тях като на инвалидите - държи ги затворени и изолирани, сякаш всеки момент е готова да ги върне при поискване. Няма да има такова.

Става въпрос за не повече от 6000 души в момента. Едно малко българско селище. Ако една държава вижда в 6000 души заплаха за сигурността си, каква държава е това? Впрочем, по същия начин, по който ние гледаме на бежанците от Сирия, така са настървени и срещу българските роми, оформили гета в Германия, Франция и Великобритания, а го отнасят и българи-мигранти.

А огънят у нас се подддържа с периодични изявленя от разни (измислени) експерти по тероризъм, въпреки че вътрешният министър Цветлин Йовчев обясни, че от влезлите до момента у нас сирийски бежанци, четирима представляват заплаха за националната сигурност.

Член 164 от Наказателния кодекс

Жалкото е, че в България привикнахме (по-скоро ни привикнаха) прокуратурата - а също и политическите партии, институции като Комисията за защита от дискриминация, МВР и др., да подминават изстъпленията на "атакисти", сякаш нищо не е било.

Вместо да бъдат разследвани и обвинени в подстрекателство към насилие и разпалване на религиозна омраза. Достатъчно е да припомним окървавената мюсюлманска молитва пред софийската джамия Баня Баши, където прокуратурата прекрати разследването.

Но сега ситуацията отново изчерпва чл. 164 от Наказателния кодекс: "Който проповядва омраза на религиозна основа чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин, се наказва с лишаване от свобода до четири години или с пробация, както и с глоба от 5 хиляди до 10 хиляди лева."

И СЕМ спи непробудно. След като не се събуди дори от шума на разкъсания на парчета в студиото на TV7 вестник "Труд", дано не го събуди миризмата на пожар. Лично председателят му Георги Лозанов не можа да намери тогава в Закона за радио и телевизия пряка разпоредба, която да е нарушена.

В правомощията на Конституционния съд

Чевръстите ни прокурори биха могли, стига да искат, да съберат достатъчно доказателства, че депутати от "Атака" насаждат етническа и верска омраза. Гръцките им колеги вече обявиха "Златна зора" за нацисти. Ташева не се уморява да избълва едни и същи... неща във всяко студио, охотно предоставило й аудиторията си - при Люба Кулезич (Нова), при Росен Петров (bTV). Не ги й е гнус, темата е рейтингова, Алфа тясна за нейната душа е.

При добро желание могат да се самосезират - и просто да изслушат записите.

Защото, в случай че се съберат достатъчно такива доказателства, прокуратурата би могла да поиска партията, на която принадлежи Магдалена Ташева, да бъде забранена.

В началото на юли т.г. РЗС в лицето на лидера си Яне Янев обяви, че ще сезира Конституционния съд с искане да бъде забранена партия "Атака".

"Има безспорни факти и данни, че дейността на ПП "Атака" е насочена към разпалване на етническа и религиозна вражда и нарушаване на правата и свободите на български граждани.

"Атака" умишлено и целенасочено създава тайни силови структури, финансира и обучава паравоенни и анархистични отряди, които се стремят да постигат целите си чрез насилие".

Какво стана с "окомплектоването" на документите, обещано от РЗС, и сезиране чрез някой от органите по чл. 150 от Конституцията?

В Гърция лидерът на "Златна зора" Николаос Михалолиакос и двама негови колеги депутати са в ареста, след като през септември в Гърция беше убит рапърът Павлос Фисас, противник на расизма, от симпатизант на "Златна зора". Те са обвинени в участие в престъпна организация с намерение за извършване на престъпления, след като правителството разпореди да се разследва дейността на "Златна зора".

Да чакаме да убият ли...

*Заглавието е взето от офорт № 43 на Франциско Гоя от прочутата серия "Капричос": "Сънят на разума ражда чудовища".

Oще: атака  бежанци  златна зора  магдалена ташева  нк  омраза  прокуратура 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.10.2013, 20:39

105 OLIMPOS | 19.10.201303:31

Алкохолик Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.04.2012, 03:26

104 asdfsd | 17.10.201319:19

Пардон. Усмивка Изчерпаха ли се вече адекватните? Да ги синтезирам тогава, все ще напълня душата на някой случайно наблюдаващ добър ром:
родолюбец, патриотар, расисти, националисти, малки жалки човечета, бял хетеросексуален титан, прост, платен от Сорос, предател, тъп, свиня.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

103 Harry | 17.10.201319:09

Колко много българомразци!!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

102 Manuela Gerenova | 17.10.201317:41

Винаги сме си казвали, че като се изчерпат адекватните аргументи се започва с неадекватните подмятания. Интересно, но аз не живея в Илиенци...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.04.2012, 03:26

101 asdfsd | 17.10.201311:47

Геренова би стигнала с трамвая и накрай света, (ако зависеше от нея), но от друга страна е спокойна, че не се отдалечава много от Илиянци. Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

100 Manuela Gerenova | 17.10.201309:26

Знам, че се отклоняваме много от темата, но ми е чудно - Говедо, ти как мислиш, че пътува хлябът, примерно, до различните населени места? Понивкат му крила и си хвърка до магазина? Аналогично с други стоки сигурно...
Още нещо за "хората нямат пари да пътуват, за какво са им тези пътища" - средностатистическият Ганьо НЕ може да бъде помръднат от своя таралясник. Той е готов да гладува, да спести от нещо важно, но няма да слезе от колата си. За него думи като "градски транспорт" и "велосипед" са мръсни и символ на провал, дори и да кара Голф Единичка. Така че спести ни клишетата, защото всички всеки ден сме по улиците и виждаме за какво иде реч.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

99 deowin | 17.10.201302:15

Govedo13, виждам, че успешно и гордо защитаваш избраното си име.
Тези инвестиции не са инвестиции, тези пари не са пари, и, предполагам, совите не са това, което са.
ОК.
Върви да спиш, че в мисленето явно хич не те бива.
И научи разликата между число и цифра, щото това и първолаците го знаят.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

98 Govedo13 | 16.10.201323:35

Ето ти една реална статистика която реално влиае на Ганьо>
През 1990 България е на 27-мо място в света по Индекса на човешко развитие на сравнено с 57-мо място през 2013 г
Ето прякия резултат от политическите хранилки, който ти наричаш "инвестиции"
Тоя тип "инвестиции" ги знам, моята фирма спечели 500м Евро за Белене, за тях имаме разход 12м. Другото е планиран подарък.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

97 Govedo13 | 16.10.201323:29

deowin явно твоето разбиране за инвестиции е даване на едни ЕС пари на някакви държавни чиновници да правят нещо с тях.
Това не са инвстиции понеже от тях няма възвращаемост. Цифрите който съм ти дал са реалната стойност на частен външнен капитал инвестиран в бизнес създаващ работни места.
Разликите са като да сравняваш пасив и актив и двете са в цифри но са различни неща.
Може ли да обясниш къде е възвращемостта за безработния Ганъо от това, че някой си е построил магистрала като той няма кола и няма пари да пътува? Това инвестиция ли е за Ганъо или не? Това че някакви могъщи базирани в ЕС фирми им е изгодно да лобират и с парите от данъците на Ханс и Луй да построят магистала в БГ, за да може Ханс и Луй да си запазят работните места не грее много Ганъо.
Няма какво да говорим за други подобни програмни порнографии като Красива България и други, тези вървят като пакет към другото с цел родната политическа паплач да папка и да слушка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

96 Manuela Gerenova | 16.10.201322:29

азът, ти ли храниш над 6000 бежанци? Браво на тебе...
   

оценка

+0 -0