Webcafe

Здравеизпразване 2.0

Петър Николов
14.10.2013, 16:02 (обновена 20.10.2013, 14:42)
НЗОК

Реанимиране на идея на ДПС и НДСВ от 2008-а

Това си е чиста проба новина. Премиерът Пламен Орешарски обяви, че правителството му е твърде решено да проведе здравната реформа, която ще стартира в средата на следващата година - или най-късно през октомври 2014.

Звучи чудесно. Стига да са още на власт. И реформата да е изяснена от по-рано. И да отчита намаляващият брой работещи, и увеличаващият се брой пенсионери - които не внасят здравни осигуровки, и увеличаващият се брой безработни - напук на предизборните обещания - които също не внасят здравни осигуровки, и растящият брой заболели от болести, чието лечение изисква голям ресурс (рак, диабет, сърдечно-съдови заболявания), и...

"Важно е да усъвършенстваме болничната помощ. Това изисква подготовка на здравните заведения и известна децентрализация на монополната сега Здравна каса. Системата, при която функционира единствената обществена каса, отдавна е изчерпала своите възможности".

Искаше им се още при тройната коалиция

Премиерската решимост прокънтя, за да възвести, че ДПС най-сетне ще наложат онова, което предложиха - но не успяха да осъществят, при управлението на тройната коалиция. Впрочем, тогава като беквокалистка на лансираната през 2008-а от Йордан Цонев идея се изяви и депутатката от НДСВ Антония Първанова.

Да припомним за какво настояваха двамцата, срещу което се обявиха и депутати от БСП и от десните, а д-р Ваньо Шарков от СДС обясни, че идеята на Първанова и Цонев за частните фондове е за "навлизане на застрахователните компании в обществените средства", което той окачестви като "голяма глупост".

Преди 5 години пред в. "Класа" д-р Шарков обясни, че те искали да вкарат публичните средства в частните фондове, защото "сигурно имат точно определени фондове, в които искат да влеят парите". "БСП няма да позволят това да се случи, но понеже НДСВ и ДПС нямат срам, си лансират тезите", заяви синият депутат.

Т.е. включват се частни фондове, по закона на застраховането, но ползвайки обществен ресурс, тъй като здравната вноска ще се поделя в съотношение 2% за тях и 6% за касата.

Вместо осигуровката в НЗОК да покрива един определен пакет здравни дейности, а който иска, да се застрахова и в частни фондове за допълнителни здравни услуги.

Здравният министър д-р Таня Андреева рекламира идеята

И ето, че сега същите тези, които нямат срам, отново настояват за същото. Само преди дни здравният министър Таня Андреева обяви, че 2 на сто от здравната вноска ще постъпва в частни фондове, а НЗОК, в която ще остават 6%, ще бъде надзорен орган. Слава богу, отново се намериха депутати от БСП, които да се противопоставят, но докога?

Нека първо видим за какъв ресурс става въпрос. Защото правилото "Следвай парите" действа безотказно, тъй като изобщо не става въпрос за здраве. В бюджета на НЗОК за 2013 г. като приходи от здравни вноски е записана сумата 1 милиард 749 милиона 200 хиляди лева. Една четвърт от тази сума, колкото ще е за двата процента здравна вноска, е близо 440 милиона лева.

Едни 440 милиона лева

За тези пари ще се борят 11 бивши здравни фонда с лиценз за застрахователи, всъщност може и повече, тъй като два чакат решението на Комисията за финансов надзор (КФН).

Нелош ресурс, който би могъл да закрепи частните фондове, но крайно недостатъчен за финансиране на каквито и да е болнични дейности.

Само за пример - през септември Касата деблокира 269 милиона лева от резерва си, за да се разплати за натрупаните предимно в болничната помощ дейности и за лекарства.

Но изпълняващите волята неизвестно на кого - не на народа със сигурност, са му намерили цаката - НЗОК ще доплаща дейността на фондовете и ще оказва контрол, а договорите на болниците ще бъдат сключвани с осигурителните фондове. Е тогава ще падне здраво точене...

Целият бюджет на Здравната каса е 2.704 млрд. лева - повече от 2.5 пъти по-голям от бюджета на най-храненото министерство МВР. Т.е. ръководството на НЗОК оперира с един от най-големите публични ресурси у нас, сравним с бюджета на АЕЦ "Козлодуй".

Орешарски изтъкна, че по времето, когато е бил финансов министър, частните болници са взимали около 12% от всички ресурси, които са се насочвали към здравната система от НЗОК, а сега този процент е около 25 на сто. Така ли? Че това е работа за прокуратурата, защото частните болници са 105 от общо 430 болници в България.

И този ресурс им се отпуска в ситуация, в която частните болници по традиция не вземат за лечение тежките и скъпоструващи операции, които прехвърлят на държавните болници - с малки изключения.

Ами защо просто не стопирате безконтролното разрастване на частните болници и не направите нов преглед на съществуващите, тъй като някои от тях просто не би трябвало да съществуват, камо ли да имат сключени договори с НЗОК, каквито имат. Пет-десет легла в апартамент и няколко сенилни професора, вписани в листата, не означава, че това е болница.

Но и Орешарски, и Андреева подминават не само тази тема, но изобщо отказват да навлизат в каквито и да било подробности и разяснения, искани от журналистите по темата. Очевидно поръчителите им не са им ги дали.

Едни и същи пари - през повече играчи

Да обобщим.

В системата ще влизат едно и също количество пари, както досега, но ще се разпределят между повече играчи. Нито дума как ще се увеличи събираемостта на здравните вноски - несъбраните са горе-долу колкото е бюджетът на здравната каса.

В играта ще бъдат вкарани най-сетне частните здравно-осигурителни фондове, или по-точно тези, получили лиценз на застрахователи. Касата, която не се справя и сега с контрола над харчовете на болниците, въпреки над 1000-та чиновника, няма да се справи и с контрола върху разходите и договорите на болниците с фондовете. И вместо дефицит от 200-300 милиона, ще имаме дефицити от по половин милиард. Които немощният бюджет, ще не ще, ще трябва да покрива.

Демонополизарането на НЗОК в условията на растящ дефицит на разходите за здравеопазване и намаляване на събираемостта просто ще взриви системата.

Така че ако това е разбирането на тези управляващи за здравната реформа - не, благодаря. А ако не ги е срам да приберат тлъстите комисиони за сметка на здравето ни, то нека дебелеят на воля.

Oще: дпс  здравеопазване  нзок  пламен орешарски  таня андреева  частни фондове 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

1 pixie | 15.10.201323:45

Със сигурност има и по-просто решение - например, работещите да внасят здравните си осигуровки в застрахователно дружество или в лична сметка,като в тази сметка са и парите за децата им (за които така или иначе плащат), това, което като работещ ми удържат като данък безработица да отива за пенсионерите, а част от парите от данъците да обезпечават безработните. Но работещите, които спестяват от здравни осигуровки да се спасяват. Това, че не са ги внасяли, си е лично техен проблем. Сори, но като работещ, не мога да издържам всички. И да вмъкна само, че си плащам прегледите при специалист, защото в моя град няма специалисти за моето заболяване, които хем да са добри, хем да работят с касата. Е, аз за какво плащам осигуровки, излиза че, е риторичен въпрос. Веднъж годишно касата ми поема изследванията, само защото личният ми лекар е свестен. Нищо, че заболяването ми е хронично и едно изследване годишно определено не ми е достатъчно.
   

оценка

+0 -0