Webcafe

Заплахата

Цветана Георгиева
15.02.2013, 16:57 (обновена 17.02.2013, 13:27)
николай младенов

"„Нашата връзка с Палестинската власт е директна и тя минава през правителството в Рамала и посолството на палестинската държава в София", обяви първият ни дипломат Николай Младенов

Или ДАНС (българското контраразузнаване) и Външно (българското Министерство на външните работи) са подчинени на две различни глави, или работата съвсем се обърка...

През 1999-а, когато тогавашният аналог на ДАНС - НСС, изгони Чорни и Ершов от България като заплаха за националната сигурност, премиерът Иван Костов и шефът на НСС ген. Атанасов бяха единни.

За по-малко от 48 часа четирима представители на палестинската групировка "Хамас" се превърнаха от туристи в заплаха за националната сигурност. Външно им издаде визи за бизнес пътуване, а ДАНС нахлу в хотелските им стаи, за да ги качи на първия полет за Истанбул.

Скоростният обрат, както обясни вътрешният министър Цветан Цветанов, се дължи на техните "публични изяви" и на легитимацията им, че са от "Хамас". Нещо, известно още при влизането им в България - страна, признала Палестина още през 1988 г. Верно, по Байтошово време, но актът си остава.

Едва ли гостите са очаквали подобна развръзка, докато са си мислели, че правят "исторически пробив с първа визита в страна от ЕС".

Нищо подобно, казва МВнР в коментар на "неофициалната визита". Въпреки че посолството ни в Кайро е издало визи на въпросните субекти, представляващи опасност за националната сигурност. А ДАНС ги "помоли" да си тръгнат.

Контраразузнаването ги изгони, а къде бе външното разузнаване, когато емисарите на "Хамас" чинно са поискали разрешение да отскочат до България. За участие в конференция.

Версията на палестинската групировка е, че Мушир ал Масри, Исмаил ал Ашкар и Салах Бардауил, придружавани от журналист, са пристигнали у нас, за да разкажат своята версия за близкоизточния конфликт.

Брюксел признава "Хамас" за терористична организация, но ислямската групировка, която контролира ивицата Газа, се опитва да промени негативния си имидж в Европа. Тоест, да бъде извадена от черния списък с терористи. Където - пак с наше съдействие - се е запътила и "Хизбулла".

Европейските санкции срещу радикалната палестинска групировка се изчерпват основно със забрана на парични трансфери и на официални срещи. Тогава защо на представителите на "Хамас" са издадени визи на бизнес пътуване? И с какви действия в България са се превърнали в заплаха, след като не са включени в забранителния списък за пътувания в страни от ЕС?

"Ислямското движение за съпротива" веднага обвини София, че се поддава на израелски натиск. И пак станахме водеща новина в арабските медии за последните две седмици.

Не е случаен и фактът, че тече процес на помиряване между "Хамас" и "Фатах". Последните управляват Палестинската автономия и с тях страната ни поддържа легитимни отношения.

Нека следващия път ДАНС и Външно съгласуват позициите си, за да действат като две институции на една и съща държава. Защото сега една от двете не е от България...

Oще: данс  николай младенов  оон  палестина  служби  фатах  хамас  цветан цветанов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.10.2011, 12:51

30 Дебел | 19.02.201311:14

Тез от ДАНС са такива циркаджии,че нямам думи.Хората си дойдоха като пичове с издадени визи,но понеже еврейските мекерета ще почнат да вият като пребити мастии .....дай да ги гоним......Пфуууууу!!!!
Министъра и той......палячо.Като си им дал визи,остави ги.Ей там ДАНС да ги следят,да ги записват,да ги снимат......да знаем поне за какво харчат пари.Изложихме се като последните тъпаци,и ако някой трябваше да подава оставка,освен Дянков и тоз мишок също трябваше да си замине.След като България признава Палестина,подобно поведение е неприемливо и в случая си личи,че е поръчково.Едно ще ви кажа,представете си,че всички араби изчезнат от лицето на земята,със сигурност еврейските мекерета ще намерят пак някой друг виновен......
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

29 pepe | 17.02.201321:52

Левит хостел, въобще не си прав, че колониалното минало нямало никаквоо значение за сегашната ситуация. И колониалното минало и действията на "страните победителки" след края на Втората Световна Война са в основата на създалото се положение. Ако САЩ и Британия не бяха качили Паклави на трона в Иран и не го бяха крепили там в продължение на 20 и няколко години - години на терор, зада ползват нефтените залежи на страната, нямаше да има "ислямска революция" и вероятно нямаше да съществува радикален ислям - въобще или щеше да е доста ограничено явление. Ако САЩ не бяха създали АлКайда в Афганистан... и.т.н.
"Великите сили" са направили много Велики мизерии по цял свят и няма защо да се отрича този им принос към световната история Усмивка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.11.2012, 12:55

28 aryan | 17.02.201316:37

Левитте,излишно се хабиш в коментарите си,няма българин да застане на твоята позиция, никога!Вроденото чувство за справедливост и хуманност ,ни правят нетърпими към уродливата същност на ционистите и лъжливи примати ,научили се да четат и пишат , за по-достъпно и лесно прокарване на изроденото им светоусещане.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

27 Mile Manolov | 17.02.201315:55

кривоносия 2 дни тука ви върти и суче... накрая ше ви го тури през дънките щом не сакате с добро muhihihihi
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

26 Levitt Hostel | 17.02.201313:56

,,Сине Иудейски, свтовната банка, цру и м/ународното валутни фонд са институции, а не индекси. Хеле, па е работа на цру да мери бвп. На страниците за отд държави на сайта си, просто го цитират.''

Напротив, всяка една от тези институции имат индекси. Институцията Херитидж има индекс за социална и икономическа свобода, има институции - рейтингови агенции , които определят , както международен рейтинг на цели държави, така и на частни банки и други институции; има дори институции с рейтинг в сферата на услугите, например скорост/достъп до интернет; има рейтингови агенции дори , които имат индекси за хотели, места за почивка , туристически дестинации и.т.н
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

25 Dimitar Stamboliyski | 17.02.201313:32

Сине Иудейски, свтовната банка, цру и м/ународното валутни фонд са институции, а не индекси. Хеле, па е работа на цру да мери бвп. На страниците за отд държави на сайта си, просто го цитират.

Бих ли могъл поне от теб да чуя смислен отговор, с кво сте по-различни от арабите? Не казвате ли вие "Шалом", а те "Салаам"? Не сте ли еднакво фанатични и еднакво небръснати? Почва да ми писва да надувате йешофата на недоволството по повод и без повод. Ако изконно не уважаваш другия, кво очакваш, да се научи да ти се кланя?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

24 Levitt Hostel | 17.02.201312:44

,,А този Левит-Недоразвит е добре да се ограмоти по история,че става смешен с детските си коментари . Колониите си съществуват и днес ,но е променен начина на източване с поставяне на удобни васали и установяване на "демократичен ред" в общества от примитиви.''

Нова Зеландия, Австралия са бивши английски колонии. В момента, а и от доста години насам, те имат по-високо БВП на глава от населението и по трите индекса ( World Bank/International Monetary Fund /Central Intelligence Agency), отколкото колонизатора Великобритания. Разбира се, за индивидите с никове Шебек, Ариец и някои други тези факти са фалшифицирани от световния еврейски заговор и привилегията да знаят и да изразяват истината принадлежи само на тях и себеподобните им
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.11.2012, 12:55

23 aryan | 17.02.201311:11

Акцията си е типично милиционерска за доказване ,че в България все още има някакви действащи служби - пускаме си ги в страната "съмнителните туристи" и после ги гоним като терористи,а ЦЦ е вече със "невероятни" заслуги в борбата с тероризма.
А този Левит-Недоразвит е добре да се ограмоти по история,че става смешен с детските си коментари . Колониите си съществуват и днес ,но е променен начина на източване с поставяне на удобни васали и установяване на "демократичен ред" в общества от примитиви.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

22 Levitt Hostel | 17.02.201310:34

,,ЕС е създаден, все от държави който са били един път колониални, и втори път са извършвали не по различен геноцид над палестинците. Като Великобритания е била първата колоиална държава в Палестина, след това чрез терористични действия се основава ционистката окупационна държава Израел. Франция е била колонизатор на Алжир и целият Магреб. Белгия също е била колонизатор, на останалата част от Африка. Германия е нямала кой знае колко много колонии, но е не по различна подвластна на ционисткото лоби в тази държава, че миналото и да е безупречно. И сега само кой казваш че е признал Хамас за терористична държава? не са ли именно онези колонозаторски държави, който след това се сдружават в еврейският си съюз.''

Великобритания няма как да е била ,,първата колониална държава В Палестина", защото такава държава Палестина никога не е съществувала на картата. Територията, на днешен Израел и наскоро създадената държава Палестина ( от ООН преди два месеца) е била под британски мандат. Не Израел е създаден чрез тероризъм, а тъкмо обратното. След резолюция на ООН се решава, територията под британски мандат да бъде разделена. Арабските държави, обаче, не признават разделението и призовават всички араби да напуснат Израел , защото Израел ще бъде унищожен.

Колониалното минало на европейските държави е без абсолютно никакво значение за настоящия въпрос. Колониалната система се разпада след края на Втората световна война, а решението за обявяването на Хамас за терористична групировка е взето през 2009 година.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

21 MacAllister | 17.02.201301:48

На мене ми изглежда като грешка, която са побързали да поправят. Други биха поне постъпили културно и тихомълком биха помолили господата да си тръгнат, защото общата политика на ЕС, бля, бля ... Само, че ние имаме милиционери на чело и то милиционери слушащи чужди съвети, ако някой ги е подсетил какво са пропуснали да забележат (те редовно пропускат какво ли не - една информираност не могат да организрат тия двамата шматроци), та ако е тъй веднага по милиционерски - "ДАНС да ходи да ги вади". Не коментирам Близкоизточния проблем сега, говоря за нашите главанаци.
   

оценка

+1 -0