Webcafe

Борис Джонсън - може би Евросъюзът има нужда именно от него

Webcafe, по Си Ен Ен
23.06.2019, 17:03 (обновена 25.06.2019, 12:21)
борис джонсън

Снимка: © Getty Images

Именно той може да сключи окончателната сделка за Брекзит

Страхът от Брекзит без сделка е по-жив от всякога. Поне така изглежда заради битката кой да замени премиера в оставка Тереза Мей, която предстои да освободи поста.

Но за някои в Брюксел, фактическата столица на Европейския съюз, ситуацията далеч не е толкова зле.

Борис Джонсън, фаворитът да бъде новият министър-председател на Великобритания и лидер на Консервативната партия, започна кампанията си в сряда през изминалата седмица. И той е категоричен, че ще остане верен на принципите на партията си и ще изведе страната си от ЕС на 31 октомври - с или без сделка.

Брюксел неохотно се съгласява, че човекът, който поведе кампанията за Брекзит и който открито говори за "твърд Брекзит", е и този, с когото ще трябва да преговарят.

Ако Евросъюзът удържи на думата си, договорът, постигнат с Тереза Мей през изминалата година, е този, който остава "на масата". Следователно твърдението на Джонсън, че ще започне наново преговорите и ще осигури благоприятни за Лондон промени в споразумението, се основават повече на надежди, отколкото на факти.

А ако думите на Джонсън бъдат приети за "чиста монета" и ако не успее да осигури тези промени до октомври месец, Великобритания я чака катастрофа.

Тогава защо нещата не са чак толкова страшни?

През последните две години служителите в Брюксел наблюдаваха как Великобритания преминава лимит след лимит. Да говориш за Брекзит от удобното си кресло в Лондон е лесно. Но когато въжето е около шията, нещата изглеждат много по-различно.

Много европейски лидери подозират, че когато кризата неизбежно настъпи, политическите амбиции на Джонсън ще се осъществят. Но наистина ли амбициите на Борис Джонсън, мъж, прекарал цялата си кариера в подготовка за това да бъде премиер, са да се превърне в най-кратко задържалия се на премиерския пост човек?

Защото точно това ще стане, когато една сутрин англичаните се събудят и в болниците няма вносни лекарства, а в магазините няма авокадо.

Може би има няколко насоки в речта на Джонсън, с която той започна кампанията си.

Докато бившият външен министър се заклева, че ще изведе Великобритания от Европейския съюз на следващата възможна дата и без никаква опция за удължаването на срока, той освен това подчерта недвусмислено, че не желае Брекзит без сделка.

Като погледнем голямата картина, не изглежда толкова невероятно тази есен Джонсън да се опита да прокара споразумението на Тереза Мей в британския парламент.

Как обаче ще стане това? Сделката за Брекзит, както повечето знаят, съдържа две части. Първата част позволява на Британия да напусне ЕС без преки последици. Втората е така наречената Политическа декларация, която подчертава добрата воля и на двете страни да договарят бъдещите си взаимоотношения.

Договорът за Брекзит съдържа и раздел за границите на Северна Ирландия, която има за цел да остави свободно преминаването между Северна Ирландия и Република Ирландия.

Това е ключова точка за консервативните привърженици на Брекзит, според които подобен ход обвързва Великобритания с оставане в рамките на Евросъюза, а излизането от него ще бъде само по документи.

Джонсън казва, че може да промени условията, Брюксел е категоричен, че такова нещо не може да стане. Но той е в състояние да договори бъдещи клаузи в Политическата декларация, които да представи като огромна победа в родината си.

А защо Джонсън ще триумфира с нещо, с което Мей се провали? Има две причини за това.

Първо, сред консерваторите той е много по-популярен от Мей. Едно от най-големите опасения на привържениците на "твърд Брекзит" е, че бившият вече премиер направи твърде много отстъпки в първия кръг на преговорите и най-вероятно ще повтори мекушавото си поведение и във втория кръг.

Но това са нейните отстъпки, а не на Джонсън.

Затова мнозина са готови да му повярват, че ще задържи твърдия си подход към излизането от ЕС. Второ, на лидерите в Брюксел вече им писна от въпроса за Брекзит. Европейски дипломати споделят, че все повече политици подкрепят възгледите на френския президент Еманюел Макрон, а именно, че Брекзит без сделка не е чак толкова страшен.

Тези дипломати искат излизането на Великобритания от ЕС да се случи най-накрая, макар че не искат да жертват Ирландия в процеса.

Затова са готови да дадат няколко аванса и да помогнат на човек, когото иначе ненавиждат, и да сключат сделка, която най-накрая ще приключи цялата бъркотия около Брекзит.

Ситуацията обаче остава заплетена.

Джонсън, любимецът на поддръжниците за Брекзит, ще се опита да прокара споразумение през парламент, който демонстративно напусна пред очите на Мей.

А ако се провали да договори нови отстъпки около сделката за напускането на ЕС, ще се стигне до варианта за "твърд Брекзит" или до ново удължаване на сроковете.

И трите варианта - добра сделка, без сделка, удължаване на периода - могат да бележат края на политическата кариера за 54-годишния Джонсън и то само няколко месеца, след като се е сдобил с мечтания пост на "Даунинг стрийт" 10.

Но от друга страна именно този авантюризъм бележи целия процес по Брекзит още от референдума преди три години. Няма смисъл Борис Джонсън да изневерява именно на тази тенденция.

Oще: борис джонсън  брекзит  джонсън  европейски съюз  ес  консерватори  мей  твърд брекзит  тереза мей 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.