Webcafe

7500 кв. м соц

Тома Захариев
10.07.2011, 17:13 (обновена 12.07.2011, 11:44)
тодор живков

Вечният...

Докато през уикенда най-добрите ни графити артисти рисуваха в канала на Перловската река, но не в централната му част, а в близост до стадион "Герена", културният ни министър Вежди Рашидов презентира новия Музей на тоталитарното изкуство. Той ще бъде открит през септември в целия си блясък в сграда с площ 7500 кв. м на Министерството на културата в кв. Дървеница.

Освен прекрасните - по думите на Рашидов - произведения на изкуството от годините на соца, като портрeти и скулптури на Живков, Георги Димитров, Ленин и други пролетарски вождове, там ще има и малка кинозала, в която на плазма ще се въртят документални ленти с всякакви чутовно комунистически сцени от периода 1944-1989 г. - като в почти истински източноевропейски музей на подобна болезнена тематика.

Почти - защото музеят на Терора на бул. "Андраши" в Будапеща е добър пример как може да се заклейми жестокостта и тоталитаризма, без да се провокира политическо напрежение. Сградата, в която е разположен, преди 1945 г. е обитавана от унгарските фашисти, а след това в нея се настанява управлението на комунистическата Държавна сигурност. Там се е намирал и затворът, в който са хвърляни и противниците на съветския режим. След въстанието през 1956 г. е предадена на унгарския Комсомол.

Днес тази сграда е разделена на две и в половините й са настанени две еднакво въздействащи експозиции. В едната са събрани свидетелства за жестокостите на фашизма, а в другата - за ужасите на комунизма.

Един вид обективно изкуство. А плюс това, че в цяла цивилизована Източна Европа антиидеологическия уличен поп арт си е намерил достатъчно достъпни за публиката сцени, техните музеи на тоталитарното изкуство имат вежлива историческа мисия. А не дъх на пропагандаторска.

Дали във въпросната кинозала в новия ни музей ще бъде излъчен филма "Привързаният балон" на Бинка Желязкова по Радичкови мотиви? Властта го беше забранила за показване 23 години... Или ще показваме само тоталитарни, не и антитоталитарни творби от същия период...

Ще прекалим ли тогава, ако наречем Рашидов любезен гид из дебрите на социалистическото изкуство?

Освен това струващият ("само") 3 милиона лева ремонт на сградата за музея е достатъчна причина да ни връхлетят спонтанни емоции от рода на това, че тези пари биха били полезни, ако не за лечението на деца, то поне за развлечението на болни деца (все пак говорим за бюджета на културно министерство, а не за този на здравното).

Болните от левкемия хлапета например имат нужда от мимически палячовци по време на манипулациите, за да ги разсейват от докторите и да им обясняват, че няма нищо страшно... С 3 милиона лева също така биха могли да бъдат финансирани програми за игри на незрящи деца и всякакви подобни културни активности, които издърпват "неравностойните" с няколко идеи напред.

Но защо да не се инвестират 3 милиона лева в соцносталгията - така адаптивна към сегашния популистки аутфит на управляващата партия ГЕРБ? И без друго премиерът ни крепи рейтинг и благодарение на простодушния си тодорживковски маниер. А сега и музей на тоталитарното изкуство - още един ефект във филма, който публиката му ще приеме със сеирджийско умиление.

Не ни се изчислява колко точно са 7500 кв. м соц от общата площ на България. Но в мозъка на тая страна това явно си е доста сериозна част. Докато един закачливо окарикатурен Паметник на Съвестката армия бе тотално заклеймен и от властта, и от новите поколения, през 2011 г. тоталитарното изкуство се настанява в периферията на столичния център без никаква съпротива.

Рашидов също така заяви, че ако бъде демонтиран, въпросният паметник би могъл да влезе в новия музей. От друга страна, докато беше цветен, този паметник можеше да бъде преместен в Музея на бунта. Такъв явно никога няма да имаме...

Oще: вежди рашидов  ленин  музей на тоталитарното изкуство  тодор живков 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.06.2011, 16:31

15 Miryana Yovcheva | 07.06.201211:15

От самата статия не става ясно позицията на автора и какъв е бил смисъла да се напише! Чуди се
Подобен род музеи има по цял свят - например Музея на Холокоста и т.н.
Музеите не се строята за "възхвала" на нещо (както някой бе написал в коментарите), а за да се експонира историята, която не бива да забравяме. Самата идея, дърважата ни да признае открито миналото си и да го приеме без срам, а с обективизъм, е важна стъпка към развитието на една нация. От подобен род събития и обекти Европа прави туризъм и за щастия България е включена в един подобен проект:
http://www.atrium-see.eu/index.php?option=com_k2&view=item&layout=item&id=79&Itemid=142
Важното е в случая да се подходи с модерно мислене и адекватен подход, а не с политическа пропаганда и популизъм! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

14 fALLEN | 30.04.201211:19

все пак това е "мултак номер 1 на републиката"! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

13 fALLEN | 30.04.201211:08

как очаквате от един нахален пияница и комунист да направи нещо кадърно, умно и безпристрастно. че той си е още комуняга, както и повечето ни политици от т.нар. "преход" - от сосиълизъмъ другари към дивашки комуно-капитализъмъ.

какво антитоталитарно изкуство да се показва, нали лекетга като този са се погрижили достатъчно повечето такова изкуство да бъде унищожено.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.03.2011, 12:51

12 blue | 24.07.201113:47

Комунизма може и да е в музей, но комунистите са още тук!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.07.2011, 11:34

11 Dimitar Atanassov | 20.07.201110:26

Музеят на социализма е важна институция с оглед нормализирането на миналото до социално усвоима форма. Съществено е децата и внуците ни да знаят какво е било да живееш в епохата на държавния социализъм. Аз обаче също смятам, че на този етап отделянето му в нарочна сграда е прекалено. Можехме да минем по-евтино и по-съвременно, ако се бяхме решили на направим този музей на открито - почти всички паметници на соц-а са все още налични и видими. Можеше да се стори нещо относно реинтегрирането им в градската среда - поставяне на табелки, заснемане на туристически филмчета, сглобяване на книжки на няколко езика, съставяне на туристически маршрути в София и градовете с подобно наследство.
По въпроса някога самият аз написах една статия, която може да се види тук: http://dimitaratanassov.wordpress.com/2010/07/22/socshadows/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.03.2011, 17:23

10 emergesync | 14.07.201121:20

Вежди Рашидов винаги е бил сред най-неприятните фигури в политиката . Не е политик, набеден е за творец... скулптур ... или не знам какво точно, има типично подпухнало лице на дългогодишен пияница.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

9 Thea Atanasova | 13.07.201122:34

Ние започнахме като американците. Те имат музей на царевицата, ние пък ще направим на картофа. Ето още какви музей могат да се направят в България - на мутрите, на златките, на чалгата, на циганите, на помиярите... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

8 Frida | 12.07.201103:51

примерът с Унгария не е много удачен - там масово са избивани евреи и бесени партийни секретари, в България нито едното, нито другото се е случвало, германците имат също какво да покажат, а руснаците пък са се мумифицирали за една шеста от земната суша - имат прелестни монументи, мавзолеят цъфти и пламти, а шедьоври, като -41-ият- пълнят очите и сърцето.
интересно, какво българските другари ще сложат в къщата-музей на татовщината
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.09.2010, 16:38

7 Федор Венедиктович Езерский | 11.07.201121:22

Е, недей толкова грубо. Най-малкото се сещам за два "демократични" паметника - и двата открити от Жельо Желев
Единият е този:
http://vladimiryosifov.blog.bg/biznes/2010/05/27/pametnik-na-stefan-stambolov-v-sofiia.552209
Другият е този:
http://www.trivago.bg/велико-търново-648/паметникмемориал/паметник-на-стефан-стамболов-1758985/снимки

Кой от двата е "по-хубав" не се наемам да коментирам :-))))
Иначе на прима виста се сещам и за паметника на Аполон - при чешмичките до банята, св.София на мястото на паметника на Ленин, както и култовият паметник на Филип ІІ Македонски, в Пловдив. Други не ми идват на ум, които да мога да ги определя за изкуство.
Е... някои ще кажат че "гробищните" кръстове поставени в памет на антикомунистите също са паметници - ми паметници са, но не го няма изкуството там... Та извода е, че 20 години Министерство на културата не направи държавна поръчка за някой друг паметник - какъвто и да е той, но да е паметник. И когато взе че министър на културата стана един скулптор, който реши да погледне към своите колеги, вземат че веднага започват да му гледат канчето "ама защо "музей на комунизма"? Ама от де накъде "Български лувър"? Това са пари за глупости". Но дали наистина са пари за глупости?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.07.2011, 16:49

6 Lemil | 11.07.201109:53

Понятието "Тоталитарно изкуство" е продукт на "гениален" интелект.Това е Желю Митев Желев,който опроверга Карл Маркс,за да блесне със своя ум пред света.А стъписването от откритието на Митев е било толкова голямо,че едва на 10 август 2008 година,по повод на 125 години от смърта му,Би Би Си се съвзе и обяви Маркс за "Личност,мислител на хилядолетието".Така Европа сложи нещата по местата им,и там за "великият" Желю не остана място.А вкарването на социализма в Музей на тоталиталното изкуство е глуповато,
звучи като пореден опит да го приключим "с малко но за винаги"!?Защото за повече от 20 години демокрация няма показано нито едно наше,истинско произведение на изкуството.Освен паметника на СА,който беше боядисан по американски образец.Както бяха префасонирани шапките на милиционерите.
   

оценка

+0 -0