Webcafe

Добрият ученик като успешен пич

Guns&Ducks
15.09.2010, 18:28 (обновена 17.09.2010, 11:11)
Вежди Рашидов

Снимка: © БГНЕС

Министърът на културата Вежди Рашидов заплаши учениците, че ако са тройкаджии като него, ще станат и те министри

Министри и депутати налазиха училищата из страната да откриват първия учебен ден. Нищо, че първият учебен ден е голямо родителско събитие главно за първолаците. Че само двама депутати имат първокласници, като и двамата не са от ГЕРБ, а от БСП и ДПС. Че нито един министър няма първолак. И депутати, и министри обаче бяха в отпуск заради светлото събитие като едни истински бащи и майки на нацията.

По принцип, децата не бива да се използват за реклама, включително и политическа. По принцип, управляващите бива да са искрено загрижени за възпитанието и образованието на децата. И дори да ги даряват с личен пример.

Да приемем, че политиците не използват децата, а им служат като модел за поведение. И да се насладим на модела, оформен от министерските послания.

Министърът без портфейл Божидар Димитров обясни на учениците в родното си сопозолско училище: „След като аз, възпитаникът на созополското училище станах министър, сигурен съм че сред вас има бъдещ премиер". Така децата от малки научават, че да си министър преди всичко е голяма работа. И че тая голяма работа е преди всякакво евентуално питане добър или лош министър си. Колко хубаво щеше да е, ако така безпроблемно стоят нещата и ако си тръгнал да ставаш художник, програмист или волейболист.

Впрочем, при художниците е като при министрите. Министърът на културата Вежди Рашидов е категоричен пред учениците от Националната гимназия за приложни изкуства: „Ние сме единствените хора, които измиват онова, което лошо се налепва като име на нашата нация. Ако нямаме култура, няма туризъм и светът не се движи." Приложниците се оказват още по-голяма работа и от министрите - лъскат националния имидж, пълнят страната с туристи и водят цялото човечество към прогрес. Че са повече и от министрите, министърът на културата заявява в прав текст пред възпитаниците на Националното  училище за изящни изкуства: „Не правете бели като мен - не ставайте министри".

Идеалът за ученик вече няма нищо общо с някогашния задръстен зубрач. „Когато влязох тук навремето, бях палав и див като вас, но и много работех", казва Рашидов пред бъдещите изящници.

Пред възпитаниците на Професионалната гимназия за ветеринарна медицина в Ловеч страшилището за саламените „дупета" Мирослав Найденов споделя: „Правехме двойни джобове, когато ходехме на практика в предприятието „Родопа" и криехме салами в тях". И че е бил пълен отличник, но с намалено поведение.

Всъщност, идеалът за много добрия ученик, който си пада и малко лошо момче, въведе още премиерът Борисов миналата година - пълен отличник, който сам показва на възхитените деца мястото зад училището, където се е биел с другарчетата си.

В образа на идеала за ученик остават и казармени реминисценции от миналото, които самите министри е трудно да преодолеят дори езиково. „Надявам се батковците да не тормозят първолаците. Зайците, или първолаците, трябва да изпитват удовлетворение, когато идват на училище, а не да бъдат със страх", каза вътрешният министър Цветан Цветанов пред учениците в родното си 11-о ОУ в София. На зайците, които иначе хич не трябва да са зайци, ще им пазят страх още и камери за видеонаблюдение.

Официално насърчаваното палавничество има време да се развива чак до затвора. Както казва правосъдният министър Маргарита Попова пред затворниците в основното училище към затворническото общежитие в Казичане: „През живота си човек има време и да сбърка, но трябва да има сили и да поправи грешките си". Доколко стигат силите в изправителните институции, е съвсем отделен въпрос.

В навечерието на първия учебен ден учениците се сдобиха и с нов ресорен зам.-министър на средното образование - Милена Дамянова. Просветният министър Сергей Игнатов призна след откриването на новата учебна година в Първа английска гимназия в София, че заместничката му няма богат опит в ресора, но я е избрал пред други „над три кандидатури", включително самопредложили се по интернет, защото тя има „любопитство към живота, защото е млада и не е обременена от рутината". Ето че вече не е важно и какво си учил и какво си работил, за да градиш кариера. Даже напротив - рутината е най-големият враг на успеха.

Точно за ученето като рутина обаче изобщо не стана дума от устата на политиците в първия учебен ден. Съвсем нормално - точно това липсва в българското училище. Особено след 5-и клас, когато децата започват да навлизат в пубертета. Тогава не само престават да учат, но дори и да ходят на училище.

Управляващите налагат образци на поведение, затвърждаващи това статукво.

Ученикът трябва да е отличник - без да е много ясно как точно го постига и колко му тежи оценката.

Ученикът трябва да е леко див - без да стига до крайности, но дори и тогава има време да се поправи.

Ученикът трябва от малък да заживее с мисълта, че ще бъде успешен - независимо какво и колко добре е научил.

Изобщо - ученикът трябва да е голям пич в непосилната лекота на живота.

Oще: вежди рашидов  депутати  добър ученик  личен пример  министри  мирослав найденов  образование  пич  училище 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 19.09.201001:48

Плаши ме това, нещо много соц. ми звучи цялата работа. Моя съвет е - не подценявайте простия, понякога това, което изглежда като фукня е начало на нещо много по-лошо. Параноя? Може би, но едно на ум никому не е навредило.
   

оценка

+0 -0