Webcafe

Имало е Външно и преди Вигенин

Петър Николов
05.08.2013, 13:02 (обновена 06.08.2013, 14:09)
Вигенин

Снимка: © sofia photo agency

Министърът на външните работи Кристиян Вигенин реши да остави своя следа в аналите на Външно...

И министърът на външните работи Кристиян Вигенин реши да остави своя следа в аналите на Външно, дипломатическа служба на повече от 130 години. (За външната политика - не е толкова сигурно.) И обяви, че ще пише професионален кодекс за дипломатите. Също като най-кратко пребивавалият на този пост министър - Румяна Желева, запомнена с некадърност и непригодност.

Едва заела поста, тя реши да подготви етичен кодекс на българския дипломат, нещо като "Как да се държим в обществото - и извън него", вероятно провокирана от снимките в оскъдно облекло в социалните мрежи на новоназначения тогава наш консул в Чикаго Лила Георгиева.

Но нито Желева, нито Вигенин, които, както е ясно, са политически лица, а не професионални дипломати, не са се постарали да погледнат наследството от предишните външни министри. Защото такъв етичен кодекс има и той е утвърден от министъра на външните работи в кабинета на тройната коалиция Ивайло Калфин на 25 февруари 2009 г.

Той много ясно определя какви да са етичните ценности и правилата на поведение по отношение на личната почтеност и професионалната етика на служителите в дипломатическата служба. Етичните норми, задължителни за дипломатите ни, са: законност, отговорност, безпристрастност, компетентност, политическа неутралност, зачитане на личността, отчетност, прозрачност, приемственост и колегиалност.

Ясно е записано, че дипломатът не би трябвало да допуска работата му да се влияе от личните му или от нечии чужди политически пристрастия. Изискванията за любезност, добро възпитание и уважителност към гражданите и колегите, написани отново в проекта на Вигенин, естествено, присъстват.

Приносът на новия външен министър и екипът му е ограничаване на употребата на Facebook и Twitter. Смехотворно, предвид факта, че добрият професионалист използва мрежите, за да подпомогне работата си. Почти няма обществена личност, която да няма профил в социалните мрежи.

Изглежда в Партията-Майка, този Праксител на верни кадри, са се подразнили от изявления на посланика ни в ООН Стефан Тафров - дипломатът с най-много назначения като посланик.

Г-н Тафров не адмирира с подходящи думи на признателност и радост новата власт. Но и не публикува обиди или подобен тип послания, твърде интелигентен е за това.

Но ако Вигенин & Партия искат водопад от ласкателства и поддаквания, има предостатъчно хартиен спам на пазара за целта.

Дипломатите от кариерата като Тафров винаги зная границата. Той го е написал и съвсем ясно - ще го повторим отново: "Имам личен профил във Фейсбук, достъп до който имат само одобрени от мен хора. Те са мои приятели и с тях обменям информация и мнения. Не давам извления по медиите, ако нямам съответното разрешение от МВнР. Тайната на личната кореспондеция е основно човешко право, прогласено в Конституцията, както и правото на политически и други възгледи".

Впрочем партайгеносетата се канят да въдворят следния ред - че всяко публично изявление по национален или международен политически въпрос, направено от ръководител на задгранично представителство, трябва да бъде в съответствие с официалната позиция на правителството и предварително съгласувано с министъра на външните работи или постоянния секретар. Макар последните двама да са чисто политически лица - и понякога твърде далеч от професионализма.

В крайна сметка външната политика на една страна-член на ЕС и НАТО като България едва ли има нужда от подобна субординация за всяко посланическо изявление.

А политическите назначения като Вигенин е добре да си дават сметка, че Външно е имало и преди тях, ще го има и след тях. По-добре да внимават да не оплитат конците с непремерени изказвания като онова за "косвеното потвърждение" за участието на "Хизбулла" в атентата в Бургас. Защото после трябва да се намесят именно професионалните дипломати.

Oще: дипломати  етичен кодекс  изисквания  кристиян вигенин  мвнр  министър  социални мрежи 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.11.2012, 16:58

6 kaka | 06.08.201313:17

За сведение на автора, Тафров не е дипломат от кариерата, а типично политическо назначение. Дипломат от кариерата е човек, който е започнал от аташе и е преминал през всички дип.рангове. Но нали всеки,който не го мързи, се упражнява в дипломатическата материя...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

5 AlahAkbar | 06.08.201301:22

Вагинин, а кога ще ги накарате да оправдаят с работа хилядарките дето всеки месец взимат?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

4 Mile Manolov | 05.08.201318:32

Явно им липсват първите 18 годин... както и четенето на сърдитите млади muhihihihi

'път към визшето общество' еле па и 'живот у вишето общество'.. нема как потомците на потомците на селяците от каде 40-те да станат от свини на лебед.. па ако ще и да се научат да четат.. кодексо!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

3 Бобо | 05.08.201317:57

"Дипломатите от кариерата като Тафров винаги зная границата." Кул
Тоя не беше ли един от меките китки хм..., а те са хиляди във власта. Бантускотия , само че модерна! Отегчен Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

2 янаки | 05.08.201316:55

Реакцията на така наречения „демократичния свят” (САЩ и ЕС) по отношение на присъдите срещу военни, депутати и журналисти в Турция, ще бъде особено показателна, доколко защитата на демокрацията и човешките права не са само средства за демонизация на „лошите” държави като Русия , Китай, Украйна..... .

Присъдите, по това дело са неизмеримо по жестоки от тези, които получиха „бунтуващите се пу........тета”, така че и реакцията срещу присъдите в Турция трябва да бъде толкова пъти по силна.

Макар че „блажени са вярващите”. Все пак Ердоган „е кучи син , но наш кучи син”, както беше казал Рузвелт за Сомоса, Докато Путин не е..........

В нашето Външно Министерство изчакват, чакат да им изпратят нотите от „едно високо място”.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

1 Borracho | 05.08.201313:59

Интересно каклисе чувстват "старите пушки" и опитни дипломати, когато им назначат подобен сопол като Вагинин (или пък предишния, Ники "Нежния" Младенов) ???? Обзалагам се, че ако не са огромните им заплати и всякакви големи странични доходи/далавери биха били много много гневни.
   

оценка

+1 -0