Webcafe

Мажоритарни заблуди

Цветана Георгиева
26.02.2013, 17:06 (обновена 02.03.2013, 08:23)
протест - улицата забранена

Снимка: © Явор Николов

Знаем ли какво искаме?

Улицата има нов месия - този път не е личност, харизматична и щедра на обещания, а нещо съвсем ново, малко познато и много опасно. Мажоритарната избирателна система ни се пробутва старателно като средство за бързо и трайно освобождение от поквареното властово статукво. Като захаросан блян за упование на хилядите протестиращи и обеднели българи, които отчаяно искат промяна.

Само че жадуваната „промяна" се очертава в доста по-мрачни цветове - от тотално купуване на гласове до грозно изкривяване на политическото представителство в полза на няколко големи партии и на парите. И пак ще сме излъгани, че в парламента ще е пълно с красиви, умни, достойни и честни персони.

„Без съмнение това ще означава повече права за олигархията, която директно ще може да излъчва депутати, и много шампанско и сълзи за гражданите. По-скоро хората не разбират рискове и много вероятните катастрофални последствия". Такова е мнението на политолога Димитър Димитров, специалист и преподавател по избирателни системи в СУ „Св. Климент Охридски".

Колегата му, политологът Антон Тодоров е на същото мнение - стопроцентовата мажоритарна избирателна система е утопия, която не може да вирее у нас, въпреки че удобно и идейно съвпада с естествените очаквания на хората от улицата.

Взривоопасната илюзия на протеста

Само си представете колко улеснени ще са олигарсите и групировките в домогването си до властта - няма да им се налага да агитират за партии, просто ще издигнат свои кандидати. „Във всяка една партия, която е управлявала страната през тези 23 години, мога да посоча много ясно структурирани представители на олигархията", посочи Антон Тодоров.

Най-сериозната опасност, която мажоритарният вот крие, е именно директното купуване на депутати, изтъква Димитър Димитров. „Мрежата за контролиране на гласоподаването ще процъфти, до степен, която обезсмисля каквото и да е гласуване", предупреждава той.

Пропадането може да е и символно, както го разчита Антон Тодоров: „Мажоритарната система може да се изроди в такъв авторитаризъм, какъвто България вече е имала. Една от възможните дати за предсрочните изборите е 19 май. Датата навява лоши асоциации - на 19 май 1934 г. в България се извършва преврат, който отменя конституцията, разпуска парламента забранява политическите партии и профсъюзите".

Не че не сме пробвали

Толкова примамливо звучи възможността да вкарваш личности, а не партийни кадровици в парламента. Без никой да казва на протестиращите как това ще случи на практика.

Подобен експеримент вече бе направен на вота през 2009 година, когато БСП реши да хитрува и въведе мажоритарен избор на 31 депутати, надявайки се да вземе предимство над новите и неизвестни кандидати на ГЕРБ.

Знаете какво се случи. Партията на Бойко Борисов спечели 26 мандата. Останалите пет взе ДПС, а за червените нямаше нито един. Не заради младите и прекрасни персони на ГЕРБ, а заради един партията на единствен човек - Бойко Борисов.

„Това бе несръчен опит на лобито на президента Първанов да създаде условия за някак естествено негово явяване като спасител за нацията в един хаотичен и разпръснат парламент с много партии и независими кандидати. Нещо като продължение на тройната, но много по-разпръсната коалиция, при която той би прекратил своя президентски мандат, за да оглави правителството", описва експериментът Димитър Димитров.

Неслучайно от Изборния кодекс отпадна и т.нар. преференциален елемент, който дава възможност на избирателите да пренареждат партийните листи, давайки предимство на определен от тях кандидат.

Така че на партиите не им се нрави да въвеждат мажоритарна избирателна система, убеден е Димитър Димитров, дори с цената на всепартиен сговор.

Какво ни липсва?

Антон Тодоров синтезира три аргумента. Първият е, че нямаме такава политическа традиция. Доказани специалисти сме в копирането на чужди модели, но колко от тях реално са проработили, след като са били побългарени?

Второ, в Европа такава система работи само в две държави - Великобритания и Франция, където действа различен модел.

Трето, голяма част от българите правят изключително неинформиран избор, когато решават за кого да гласуват. Най-често българският избирател гласува партийно. Дори референдумът за АЕЦ „Белене" ясно показа това. Всъщност, затова се и провали.

Най-общо казано, ако у нас се въведе мажоритарна система, страната ще бъде разделена на 240 едномандатни избирателни района, колкото е броят на депутатите в парламента. Печели кандидатът, събрал най-много гласове. Това ще даде несравнимо предимство на първите две или три политически сили, докато останалите просто ще минат в забвение.

За да има демократичен мажоритарен избор са необходими поне три условия, изтъква Димитър Димитров.

Първото е свързано със създаването на безупречни избирателните колегии, защото там резултатите могат да бъдат „сготвени" много преди да е дошъл изборния ден, изтъква експертът.

Същото важи и за цялата изборна администрация, а броене на бюлетините да става на едно и също място за целия район. У нас все застъпници разнасят чували с бюлетини, а разминаванията в избирателните списъци са си направо в реда на нещата.

Не на последно място, изтъкна Димитров, трябва ни устойчива партийна система, в която партиите имат традиция и механизми да излъчват качествени кандидати.

Този модел работи при ясно структурирана партийна система, както е във Великобритания и Франция, докато у нас роенето на партии и появата на всякакви народни спасители е довело до създаването на около 180 партии. Неслучайно сега никой не ги иска.

По-големият проблем е в партиите

Промяната на начина, по който функционират партиите, е много по-удачна и важна в момента, но темата изобщо не е в дневния ред на протестите, коментира политологът Антон Тодоров. За сметка на това, недоволните изпадат в парадоксални и напълно несъстоятелни искания.

„Отново виждам хора сред тези, които искат да опаковат протеста, които трябваше отдавна да са в затвора, защото са откраднали толкова, че няма да им се наложи да работят до края на живота си. Обикновено тези хора са изключително вещи и гъвкави „ловци на души" и се спасяват при всяка промяна, която може да заплаши статута им на „институционализирани крадци. Явно са чели внимателно Бисмарк, който съветва, че една революция трябва да ес оглави, вместо да се остави да ги обезглави", коментира политологът.

Политиците, които доста се снишиха в последно време, правят точно обратното, за да угодят на хората. Просто този път всички са на прицел.

„По време на криза националните лидери от свободния свят дават личен пример - депутати, висши магистрати, президент, премиер. Не може в страната да е пълно с изпаднали в крайна бедност хора, бизнесът с изключение на малка група привилигировани и близки до всяка власт олигарси да е в мъртва хватка, а в същото време, прощавайте, парламентът си купува нови коли. Нека се качат на велосипеди - така направиха през 70-те години в Холандия, когато цените на петрола скочиха", допълни Антон Тодоров.

Прогнозата му е, че рано или късно на хората ще им писне и ще затворят и парламента. Още повече, когато все повече и повече обедняват.

„България върви към много сериозен якобински вариант, за което предупреждавам от много време. Когато български санкюлоти хванат сопите, става нещо страшно", коментира той.

За опасността от взривяване на напрежението подсказват и самите протестиращи. Те са все по-бедни и все по-отчаяни. „Погледне какви хора се появяват на част от митингите - под 30 години, масово безработни, ляворадикални, русофили и други подобни. Има и читави хора, но те не могат да изземат инициативата на протестите", допълва Тодоров.

Мажоритарната избирателна система не е панацея за 23-годишния сбъркан политически модел, усвоил до съвършенство механизмите на собственото си възпроизвеждане. Писна ни от политическите партии и несменяемите им муцуни, но те все още са необходимото зло, чрез което системата продължава да работи, въпреки сериозните си дефекти.

Искаме радикална смяна на модела, пробив в статуквото, нови лица. Но това не може стане без внимателно да обмислим последиците от всичко, което ни се предлага на масата за преговорите. В противен случай може да се окажем още по-затънали в и без това олюспената си фасадна демокрация.

Oще: избирателна система  мажоритарни избори  протест  ток 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.05.2012, 22:21

76 Божидар Исаев | 13.03.201315:57

Ако при сега действащия модел, с няколко партии в Парламента, има толкова препирни и разногласия при приемането на важен закон, не ми се мисли какво ще се случи, когато имаме 240 различни мнения...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2013, 18:05

75 Предварителни избори | 04.03.201319:30

И мажоритарната система може да бъде пригодена в правилната посока. Едни избори в два тура, като във втория остават примерно първите 5 кандидата ще изхвърли тези, които са играли с парични ресурси, защото разумните граждани ще изберат правилния човек. А от тези 5 кандидата няма как да не попадне и някой честен човек.

Идеята може да се приложи още на тези избори. Гражданите може да определят своите хора в предварителни избори. Там ще се състезават само хора с идеи и няма да бъдат допуснати случайни хора. Накрая на редовните избори ще имаме една единна гражданска листа и няма да се чудим за кой да гласуваме.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

74 koya sam? | 03.03.201301:01

А това, че протестиращите поканили учени от БАН да им дават консултации е добре. Само да внимават кои от тях канят. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

73 koya sam? | 03.03.201300:58

Мануела, тези на фона на разни неграмотни цигани дето са учили до 4 клас и дали четат въобще не знам, са направо цвете. Замислям се дали ценза да е завършено основно, или средно образование.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

72 Manuela Gerenova | 02.03.201310:38

Коя съм, това с образователния ценз и аз много пъти съм си го мислила. После, обаче, като се сетя какво ни е образованието и какви хора имат дипломи, че и от "елитни специалности и университети", и се сещам, че е напълно излишно...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.11.2010, 21:47

71 koce | 02.03.201308:13

Каченият на върха на протестната вълна в София Ангел Славчев, ляв екстремист с „богата биография” на войнстващ съветофил, вече се изживява като „национален водач”. Развива бурна дейност по съставяне на „правителство в сянка”.

“Започнаха да работят експертни групи и в момента сформираме правителство в сянка, което да започне да генерира експертни мнения и да дава решения, а не само да иска. Обичайно, за да обслужат някои кръгове, започнаха да обясняват, че не знаем какво искаме. Напротив! Ние знаем какво искаме и сега ще покажем!”, откровеничи той пред БНР.

От устата на този „модерен младеж” , както сам се определя в услужливия ефир на Би Ти Ви, звучи като закана обещанието сега да ни покаже…

Защото вече ни е показвал. На организирания на 10 януари 2010 г. с негово участие незаконен контрамитинг срещу митинга на привърженици на демонтирането на съветския окупационен паметник в центъра на София, другарят Славчев не просто присъства на сборището на екстремистите със знамената на масовия убиец Че Гевара, но и е …”разконспириран” от лидера на другарите чегеваристи, днешен вожд на протестите в Пловдив Павел Иванов (него пък го интервюират в качеството му на нещо като „литератор”, който пишел книга).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

70 Bichkiiata | 02.03.201302:25

Rodrigo Diaz de Vivar
"....Четох статията до края на първата третина..."

p.s.

т'ва на хокей ми прилича с тез третини
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

69 Bichkiiata | 02.03.201302:21

Пичеве, другари, българи и българки, не се ли откине поне една депутатска глава и кърваво да се търкулне по стъпалата на народното събрание, тез изобщо няма да се впечатлят от никакви мирни протести. Казвам го в в буквалният смисъл , трябва жестоко наказание за да се уплашат. Тях ги натискат мутренските комунистически монополи които наистина ползуват тези методи на сплашване: бой с метални тръби и бухалки, чупене на крака и ръце, рязане на уши и пръсти, отвличания и ако не стане куршум в депутатската или министерска глава. Е оня кмет на Елин Пелин така го "излекуваха" като отказваше техните правила и се съобразяваше с просперитета на градът и хората дето са го избрали. Така, че протестите са им през оная работа, работата трябва да опре до момента до който са уплашени за физическото си оцеляване.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

68 koya sam? | 02.03.201301:47

Би ли отговорила поне на следните конкретни въпроси:
1. Искаш ли да бъдат забранени всички партии?
Защо да ги забраняват? Не е необходимо. Но да има възможност сдружения от типа на едновремешното СДС да участват на изборите. При мажоритарна система с последващ контрол на избраните депутати от избирателите всички могат да участват.
2. Искаш ли да забраниш на голям % от населението да гласува или да гласува за когото си иска?
Не. Замислям се единствено по отношение на образователния ценз, в случай ако имаме пряка демокрация и референдуми това ще е наложително.
3. Искаш ли да отмениш правото на гражданите да се сдружават според техните възгледи и да участват в избори за НС?
Не. Не желая диктатура, а действителна демокрация.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.11.2011, 15:16

67 Windfall | 28.02.201317:18

коя съм

Не мога да разбера по-предния ти пост.
Ти си за мажоритарни избори, за да няма листи с партийци. При мажоритарна форма ще подкрепиш определена личност. Поне това разбирам от написаното от теб и то звучи логично.

Проблемът е че ти не можеш да приемеш, че партийците също са граждани и имат пълното право да се явят и на мажоритарни избори. Поне половината избиратели, подкрепящи тази или онази партия, също са граждани и ще гласуват за харесваните от тях партийци. На останалите избиратели им остава възможността да си дадат гласа или за партийците, или за някакви други кандидати. Вчере опитах да представя една много вероятна ситуация с мажоритарни кандидати, но не получих смислен отговор или опит да бъда опроверган, а изместване на проблема и отговор с друг въпрос.

Би ли отговорила поне на следните конкретни въпроси:
1. Искаш ли да бъдат забранени всички партии?
2. Искаш ли да забраниш на голям % от населението да гласува или да гласува за когото си иска?
3. Искаш ли да отмениш правото на гражданите да се сдружават според техните възгледи и да участват в избори за НС?
   

оценка

+0 -0