Webcafe

Казвай направо

Цветана Георгиева
21.03.2014, 18:00 (обновена 23.03.2014, 14:40)
избори 2013

Снимка: © Явор Николов

Пламен Орешарски не изключи възможността България да наложи вето в ЕС срещу по-тежки икономически санкции за Русия

Премиерът Пламен Орешарски често пропуска да се изкаже докрай, и то по най-важните въпроси. Сега той загатна пред руски медии, че България може да се противопостави с вето в ЕС срещу налагането на по-тежки икономически санкции на Русия.

Тази „вероятност" явно е доста голяма на фона на последните опорни точки, които министри, депутати и проектополитици повтарят непрекъснато - България много сериозно ще пострада, ако и Русия пострада.

И Орешарски, и външният министър Кристиан Вигенин правят анализи как европейските икономически санкции върху Големия брат ще ударят България, но с голямото неизвестно как точно ще бъде наказана Москва.

В Русия очакват драконовски мерки по „ирански сценарий", където имаше петролно и оръжейно ембарго, замразени авоари, банкови сметки и т.н.

Засега Европейската комисия замрази преговорите за „Южен поток", за визовия режим и търговските отношения с Русия, Германия прекрати военното сътрудничество с Москва, а 20 приятели на Путин няма да могат да ваканцуват на територията на САЩ и на ЕС.

България обаче говори с недомлъвки, въпреки че в Украйна има българска диаспора, Русия се приближи опасно близо, анексирайки Крим, а строителството на "Южен поток" върви възродено от властта, въпреки всичко. А Пламен Орешарски или е отегчително подробен, или се измъква по задните входове.

Поне в този случай може да се изкаже докрай. Да вземе пример от Кипър - малката островна държава директно обяви, че ще блокира налагането на сериозни икономически ограничения върху Русия.

Значи Москва има поне едно сигурно вето в нейна полза. Тогава защо не си кажем директно как ще гласуваме на следващия Европейски съвет.

Oще: европейски съюз  икономика  пламен орешарски  русия  санкции  украйна 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.12.2012, 10:07

5 Борката | 23.03.201410:22

Роуан,
виж кво, ако ни изпраскат с дългосрочна тенденция за нула газ,оттам повишаване на цената на тока и на газта, аз лично, пускам кепенците, гоня 87 човека и кой откъде е. Ебал съм му майката.Мене ми писна да не спя и да се занимавам с проблемите на всички други освен на моите, купувам тая къща в Кипър дето жена ми я гледа от един месец , и се свършва с цялото приключение.
Ама май съм верно ненормален, дето вика жена ми.Да ръмба ,като откачен и да не знам какво е празник и да не си виждам децата.Само инатът ме държи.
Тоя виновен,оня виновен, задника насран, ама много знаеме да даваме акъл.
ПС Давам си сметка,че с мене или без мене икономиката нема да се срине...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.01.2011, 15:21

4 qhasper | 22.03.201418:46

Ако спрат кранчето се отваря невероятна възможност за подобряване на общото здраве на народа. 1 кило мас е около 10 киловатчаса, при около 30% КПД на мускулите стават 3. Качваме дебелаците на колела да вътят ганараторите и проблема се решава Кул
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

3 Rowan | 22.03.201415:49

Ако отворите сайта на ЕС в раздел енергетика, ще видите, че Кипър внася 100% от енергоносителите си. Нашия е по-нисък заради кюмюря дето движи Марица изток. Дали ще устискаме, ако Русия ни наложи на нас вето?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

2 sim4o | 22.03.201411:40

Въобще не съм му фен на Орешарски, но наистина политиката "Казвай направо"! е добра! Браво и на журналистиката на Уебкафе за Заглавието!

Хубаво изказване - нека който ще налага санкции, да знае, че ние имаме загуби и нямаме нищо против, да бъдем компенсирани ..
Ако ли не - можем даже да наложим и вето!

Имаме си НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС и няма за какво да слушаме, какво ни дуднат соросоидите платени ..

Ще припомня, че примерно подобна позиция зае Република Турция преди време, и това въобще не бе изтълкувано като дейност на "комунетата " .. ето ги фактите:

... "Затова съвсем логично правителството поиска от американската страна пълни гаранции, че икономическите загуби ще бъдат компенсирани и че границите на страната няма да бъдат застрашени. След това Турция и САЩ започнаха тежък пазарлък за финансовите и стратегическите параметри на бъдещата сделка.
Съз­навайки изключителното си значение първоначално Анкара постави на Вашингтон изисквания.
Турция поиска финансова компенсация в размер на 92 милиарда долара .."

Мое мнение - България не може да поиска 92 милиарда, но все пак трябва да си направим устата за компенсации ...

Друго мое мнение - соросоидните тъпучи балтаещи се из сайта , да не коментират. за тях понятие като "национален интерес" е нещо съвсем непознато...
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

1 Nikkor | 21.03.201423:44

Ами щом е в наш интерес да няма сериозни санкции срещу Русия, защо да не си отстояваме интереса.По убедителен начин разбира се - с аргументи пред ..."европейските ни партньори" Смее се
   

оценка

+6 -3