Webcafe

На тази планета е тъмно

Емилия Милчева
01.10.2013, 16:33 (обновена 07.10.2013, 10:28)

1 от 5 снимки Назад Напред

пресконференция дойче веле

Снимка: © Явор Николов

Но няколко медии ни сочат пътеводните светлини

Ние сме от различни планети, каза вчера Румяна Червенкова от медийната група Икономедия на шефове от германската държавна медия Дойче веле, които обясняваха на пресконференция действията си в скандала с отстранените Еми Барух и Иван Бедров. След писмо на мажоритарния собственик на КТБ.

ДВ е единствената чуждестранна медия, която запази българската си секция, след като BBС и Свободна Европа закриха своите - и безспорен еталон за независима журналистика.

Може ли в Германия да не изяснена собствеността на медиите, да има собственици, скрити зад офшорни фирми и да не е ясно кой ги държи, запита Червенкова. Отсреща признаха, че има наистина "културни различия", но на всеки 6 месеца медиите обявяват собствениците си и акционерното им участие, а офшорки не се допускат.

"Гушене" с нещо като информация

В България необявяващите собствеността си медии продължават да "гушат" потребяващите ги с това, което наричат информация. Нали знаете какво е гушене - на равни интервали от време принудително се вкарва храна пред тръбичка в хранопровода, с цел угояване на гъските. Важно е да се внимава с правилното натъпкване на храната, за да не се разкъса хранопровода.

Достатъчно е да се направи преглед за кои медии казусът "Барух и Бедров" не съществува. Вероятно главните им редактори биха казали: "Въпрос на редакционна политика".

Какво биха казали собствениците им, които не са свързани с КТБ - защото КТБ обяви, че не притежава медии - е въпрос от належаща нужда. Но има ли значение какво казват - нали говорят чрез медиите, които, оказва се, са им "корпоративни клиенти".

Брифингът на германските медийни шефове действително няма прецедент у нас - макар и да не го правят с охота, тези хора обясниха, че ДВ има журналистически стандарти, че българската секция, оказва се, пресолила супата - т.е. числото критични публикации - по една тема, тъй като не е потърсила и представила другата гледна точка, на засегнатата страна.

Дали някой от Нова медийна група би излязъл, за да обясни на пресконференция защо са прекалили с броя на негативните материали за президента Росен Плевнелиев например или за Реформаторския блок - и не е спазен балансът, нито е взето мнението на засегнатата страна. Ами... като не ти харесва, не яж, ще отговорят медийните властелини.

Алоуу, управляващите, забравихте обещанията за офшорките

А властта в България - все едно коя партия/партии управляват - не прави нищо, за да осветли медийното задкулисие. Сигурно защото за нея там е светло като бял ден. Но за всички останали остават въпросите истински ли са чуждестранните собственици на някои медии или са просто "сламени хора", какъв е произходът на капиталите, с които са придобити...

Впрочем, обещанията да не се продават държавни активи на офшорни компании и да не се допускат такива в обществените поръчки потънаха на дъното на един океан - океанът на предизборните агитации, за който има една благозвучна дума - лакърдии.

На Запад от нас не задават тези въпроси, защото знаят отговорите. Е, може би се чудят за издателя на Europost в Брюксел, чиято хартия е досущ като на FT - и тук свършват приликите.

Управляващите спазват омертата и не искат да си признаят кой предложи Делян Пеевски. Но въпросът всъщност е кой го създаде. Когато и двата въпроса се задават на едни и същи хора, значи не просто имаме проблем, а разпад.

На кого може да бъде зададен този въпрос - на Сакскобургготски, Ахмед Доган, Станишев или Бойко Борисов, или на КТБ и неизвестните акционери в оманския фонд,

На практика същите въпроси зададе вчера и германският посланик Матиас Хьопфнер. Добро или лошо е, че посланикът на една от най-могъщите държави в света - и най-силната в Европа, разсъждава по начина, по който го правят и хората, избрали да протестират срещу тази власт ("скачащи маймуни", както се изказа за тях един министър)?

Слава богу, Н.Пр. не е журналист и не е необходимо да търси коментар от засегнатите - в случай че се разпознаят в изявлението му.

Всъщност, дипломатът каза това, което знаем - само държавата може да подобри и изсветли медийната среда у нас. След като не го прави, то значи, че в държавата има две държави и тази, която е за нас, е сурогат.

"Малцина медийни магнати в България имат възможността да влияят на общественото мнение. Нещо повече - "от тяхното влияние не могат да избягат дори президентът, правителството и парламентът", каза още посланикът.

След тези думи очакваме министърът на външните работи Кристиян Вигенин отново да му се поскара и да каже, че това се отнася за предишното управление, както когато Хьопфнер и колегата му - френският първи дипломат у нас Филип Отие, застанаха на страната на протестиращите срещу кабинета. Което коства на Отие орден "Стара планина" на изпроводяк.

Но Вигенин е зает пак да се оплита по темата за бежанците, по която ту се изказва, че не очакваме ЕК да ни помогне, като изсипе пари, ту, че очакваме да бъде договорено увеличаване на средствата, определени за България по линия на европейски фонд "Убежище и миграция" за периода 2014-2020 г.

Впрочем, преди седмица в Ню Йорк, на среща с генералния секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд, той е посочил, че в България се "обмислят мерки, които да осигурят повече прозрачност по отношение на медиите, без това да доведе до ограничаващи свободата на словото регулации". Наистина? Или просто е показал "ангажираност" по темата... Нетърпеливи сме да ги чуем.

Иначе да, освен че сме от различни планети, на нашата е омерзително тъмно. А няколко медии ни сочат Полярната звезда.

Oще: дойче веле  журналисти 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

4 Pavur Pezev | 05.10.201309:29

Е не моете да го докарате като у братска Хамерика.Мъка седерастка...Паре нема.Отрезаха ви.Да се свети името на д-р Гьобелс.Паметник требе да му вдигнете.Абе кой предложи Пеевски?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.06.2011, 01:24

3 Mladen Marinov | 03.10.201304:37

Боже, откриха топлата вода!!!! (Отново)

Не мога да разбера какво толкова се изненадват всички от това което е казано.
Аз като всеки уважаващ себе си българин с претенциите поне да имам малко здрав разум се старая да не разчитам на родните медии много. (Освен ако не искам да разбера кой-кого е натупал на чалга събиране в село Малък геврек, Кифленско)

Имам си интернет и разбирам (добре) 3 езика освен български...
Та много ми пука за българските зависими медии...
Защото много "гушат" българския "електорат" затова:
- успяват да съберат по 200-300 души на митинг в град с население 1.5 милиона като София.
- успяват да съберат на предаване като това на Бареков около 500 души от които:
*100 крайно отчаяни и загубили реална представа за живота хора
*200 от агитки на партии
*100 наблюдатели (сеирджии)
*100 динамично преминаващи през тази тълпа хора които отиват на някъде
- най-важното успяват обаче да убедят плащащите им политици и обществени манипулатори че целите са постигнати
Не успяват да свършат нищо дуго в около 99,5% от случаите.
В около 0,3% постигат обратен на търсения ефект и в около 0,2% каквото излезе...
ТОВА на практика постигат... затова и толкова им плащат...
Ах да и превключваме каналите ...
Че не им четем сайтовете и вестниците се разбира от само себе си...
Аз пиша тука защото видях тази статия случайно проверявам подобни сайтове един-два пъти на 3-4 месеца...
"Мноооого ми вляе брато.... мнооо"
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 30.09.2010, 17:54

2 Scooby Doo | 02.10.201320:05

И този няма да получи орден.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.03.2012, 15:57

1 Шебек Хасан | 02.10.201316:23

И как кореспондира тая статия с паричките, които Вебкайвето прибира от КТБ за отвратително дразнещата реклама на "журналиста" Бюреков? Или дето са казали още древните римляни - парите не миришат. Намига
   

оценка

+2 -0