Webcafe

Ръгай...вкусно

Петър Николов
10.03.2011, 14:43 (обновена 11.03.2011, 15:24)
Йордан Войнов

Снимка: © В. Класа

Вече е наложително Агенцията по безопасност на храните, ръководена от Йордан Войнов, да се преименува в Агенция по храненето...

След като шефът на Агенцията по (безопасност на) храните Йордан Войнов обяви, че времето на малките бакалии изтича, очаквам на един по-късен етап, но в мандата на Мирослав Найденов, "хранителното" министерство да издаде ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН рецептурник.

В задължителния рецептурник ще пише какви ястия от продукти на ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ определени марки трябва да консумираме. И от кои магазини ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да сме ги купили.

Всъщност такъв рецептурник се прави - за детските градини и училища. Както каза същият Войнов:  "Храната, която се дава в училища и детски градини, ще бъде само по стандарт". Чий е стандартът - ами който е написала държавата. "Стара планина" - за месата, БДС - за киселото мляко, кашкавала и сиренето. Ще има и за хляба. Какви са цените по държавните стандарти - ами най-високите, другите правят равнис по тях. Кои произвеждат - определени фирми... Значи ще може да се купува само от тях. Точка.

Чудно как Войнов-Найденов и сие не са се сетили да лишат тези, които не се хранят по техните рецептурници, от достъп до здравни услуги, плащани от Националната здравно-осигурителна каса. Макар и здравно осигурени. Защото ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ще се разболеят и ще умрат от сърдечно-съдови заболявания, тъй като се тъпчат с боклуци, които държавата не им е разрешила да консумират.  (Може би това ще е следваща стъпка...)

Преди да умрат от кофти храни - или от недохранване заради скъпи храни обаче, ще получат мускулна треска, а най-вероятно ще похарчат и пряко свитите си портфейли, пари за транспорт. От търчане да пазаруват.

Понеже тандемът се е загрижил за хигиената в малките бакалии, хранителните чиновници решили малките магазинчета да продават само определени стоки. Те ще бъдат подбирани според търговската им площ от агенцията по храните. "Не може в един хладилник да се държат месо, риба и кашкавал", заяви агенционният шеф и доскорошен пръв ветеринар Войнов. Значи, трябва втора витрина, а който не може да си я позволи - да затваря.

Какво да кажем на новина, която идва няколко седмици след като Комисията за защита на конкуренцията установи, че шест от големите вериги супермаркети у нас се наговарят за търговската си и ценова политика.

Разбира се, големите вериги супермаркети вдигат магазини в областните градове, които, както и да ги броим, са 28.

А 29% от населението на България живее в села, чийто брой е 5100. На кой му пука за тези не повече от една трета хора на доизживяване, дори не в трета, а просто без възраст, с ниски доходи, които едва ли ще тръгнат да купуват луканка - дори и на промоция. Но и защо да я купуват - имат шанс да я вземат от съседа или да си направят сами, при това все от истински продукти, без добавки, консерванти, соя и прочие... Даже от биомесо - защото прасето и/или телето не е тъпкано с никакви фабрични фуражи.

В планинските райони у нас има махали и селца, където през зимата кола на пътното не стига - и никакъв превоз, но хранителните инспектори може и да стигнат, за да затворят местния магазин, който е едновременно и клуб, кафене, място за социални контакти и каквото се сетите. Така жителите ще трябва да се смъкват до най-близкия град, за да си купят кашкавал от бакалия с две хладилни витрини.

Когато държавата започва да се намесва по такъв безобразен начин, елиминирайки и последните люспи дребен бизнес под претекст да е загрижена за здравето ни, вони като от риба, кашкавал и развален грах, сложени в един и същ хладилник. (Май само разваленият грах е достатъчен.)

Работата на Агенцията по безопасност на храните да регулира не пазара, а качеството на храните, които се пускат на този пазар.

Защо досега не сме чули Агенцията по храните да обяви как ще контролира поточните линии, където се правят продуктите. В крайна сметка за всичко останало си има етикети - и клиенти, които избират откъде да пазаруват - от кварталната бакалия или от някой супермаркет.

За всички нас е по-важно какво точно има в кашкавала, а не дали се продава в съседство със скумрия с или без глави. 

Дали скоро Войнов-Найденов няма да водят и кулинарно предаване по някоя от националните телевизии? С продукти само по стандарти.

Дано е на ниво, защото когато хлябът поскъпне, а шоуто не струва, народът почва да се гневи и само с група във Фейсбук няма да (им) се размине.

Oще: бакалии  вериги  йордан войнов  мирослав найденов  стандарти  супермаркети  храна  хранене 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.01.2010, 00:07

2 1912 | 13.03.201112:47

Тезата на статията е доста правилна. Найденов открай време си позволява да създава удобства и добри условия на дадени фирми, покривайки ги със стандарти и норми. Впрочем един единствен стандарт е държавен и официален - млечният. Местният е дело просто на асоциацията. Това не попречи на Найденов да забърка скандала с дупетата, а след това и със "Стара планина".

Сега си има достоен последовател - приятелят му от време оно, Йордан Войнов...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.03.2011, 10:34

1 Georges Georgiev | 12.03.201110:37

Тази статия всъщност кого защитава...големите търговци на евтините пластмасови заленчуци от ЕС ли?
   

оценка

+0 -0