Webcafe

Каква я мислехме, каква стана

Владислава Кръстева
22.06.2014, 18:42 (обновена 24.06.2014, 22:36)
цветан василев

В един момент обаче, когато човек стигне много нависоко, единственото, което му остава е да падне

До вчера изглеждаше, че една банка е по-силна от държавата – собственикът ѝ редеше правителства, дясната му ръка кадруваше по министерства, двамата заедно разпределяха обществени поръчки, че и цели бизнеси. В един момент обаче, когато човек стигне много нависоко, единственото, което му остава, е да падне. И Цветан Василев падна. Не стана от само себе си  – бутнаха го. При това същите тези, които го качиха.

Какъв е изводът от цялата история ли? Изводът е, че ако иска, държавата може да е по-силна от всички. Ключовият въпрос обаче е на кого служи тя – дали на обществения интерес или на частния? И тук идва лошата новина – българската политика все повече прилича на сюжет от роман на Марио Пузо.

Дали забелязахте с колко охрана пристигнаха лидерите на парламентарните партии на консултативния съвет при президента миналата седмица?

На ключови места в държавата се назначават семпли хора - колкото по-семпли с толкова по-дълги мандати. Държавните регулатори са като спящи клетки, които при нужда се задействат и единственият начин да видим някаква лична воля у техните „гуверньори“ е моментът, в който „следващата“ власт реши да ги уволнява и те излязат да се спасяват с медийни изяви.

За момента изглежда, че Делян Пеевски победи Цветан Василев – зад Пеевски е цялата партията, зад партията му е цялата държава. Няма как да е друго. И Пеевски обаче е тръгнал към високото, откъдето само може да падне.

Тези хора не са господари на собствените си съдби – зад тях е политическата система, която няколко играчи „национализираха“ далеч преди банката на Цветан Василев и докато не си я вземем обратно, такива като Пеевски и Василев  ще се издигат и падат, но сюжетите ще са все същите.

Oще: банка  делян пеевски  национализиране  партии  цветан василев 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.