Webcafe

Високо, високо, високо

Емилия Милчева
05.06.2011, 13:05 (обновена 06.06.2011, 17:56)
меглена кунева

Снимка: © wikimedia.org

Меглена Кунева, 2 май 2011 г. bTV: Бих била само надпартиен кандидат...

По избори, особено когато са почти мажоритарни - за президент и местна власт, в България започват разни маскени балове.

Единият от тях се нарича "надпартиен" кандидат, а другият - "независим, с подкрепата на...".

Този ентъртеймънт е далеч от пищността на карнавала във Венеция. Но има същия дух - по време на карнавалното веселие нищо не е достатъчно срамно, нито достатъчно безразсъдно. Затова и лицата се крият под маски. 

По време на президентски и местни избори все повече кандидати у нас избират да скрият стволовите клетки. За втория си президентски мандат например Георги Първанов избра формулата, която сега прилага Меглена Кунева: инициативен комитет.

Същата формула ползват и мнозинството кметове, преизбирани за втори, трети, n-ти път. Така "непримирими" на ниво парламент политически партии се сговарят на местно ниво да управляват и споделят - блага и отговорности.   

Така например ГЕРБ ще може по-лесно да обясни една евентуална подкрепа за кандидата си за кмет във Варна и от ДПС, и от "Атака". (А може би няма нужда, защото тази тройна коалиция лъсна още при избора на Сабрие Сапунджиева за член в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Няма откъде другаде да се появят 105 гласа при избора й, каза тогава лидерът на ДСБ Иван Костов...)

Инициативните комитети са чудесна маскировка за партийните бракове по интереси. Те са, така да се каже, изолационният материал, опаковката, сметаната върху блата - ако приемем, че кандидатът е черешката на сватбената торта.

В рекламата прекрасно знаят стария постулат: опаковката продава. В инициативния комитет на г-жа Кунева преобладават певци, актьори, режисьори, шоумени, в този на г-н Първанов превес имаха писателите, поетите и историците. Макар че като бройка 107-ината в неговия комитет са несравнима величина. 

Най-вероятно тези хора са там, защото, да речем, познават личността Първанов, личността Кунева. В такъв план се изрази и Слави Трифонов - че тя е достоен човек, знае английски език и всички (в шоуто - бел.а.) са впечатлени.

Колкото и сръчно да се реди тази икебана обаче, в крайна сметка не феновете на постановките на Александър Морфов (в комитета на Кунева) или тези на Вили Цанков и проф. Божидар Димитров (в комитета на Първанов) печелят изборите за кандидата си.

Някой трябва да свърши потната работа по убеждаване и агитиране на избирателите. Само партийните машини разполагат с инструментариума за целта. Независимо от мажоритарния характер на президентските избори.

Иначе "надпартиен кандидат" е като Чешърския котарак - виждаме усмивката, не виждаме котарака.  

Първанов спечели втори мандат благодарение на не-кандидатирането на Бойко Борисов през 2006-а и, разбира се, основно на гласовете на БСП и ДПС. Макар и в партията му да имаше немалко обидени от избраната от него формулировка "надпартиен".

Така че въпросът коя партия ще подкрепи Меглена Кунева си е актуален. Към момента ситуацията е следната: от БСП не казват да, но и не. ДПС не са коментирали номинацията й - а би трябвало като на сестра-либерал. Подкрепата на НДСВ, от чиито среди Кунева направи политическата си кариера, е без значение, тъй като техните поддръжници са в рамките на статистическата грешка.

Дали пък ОДС-то на Стефан Софиянски няма да я подкрепи? Създаденото по вариация на онова ОДС съдружие официално прокламира целта за обединение на десните в някакъв алианс по изборите. А може би да ги разедини и да попилее гласовете за Синята коалиция... Второто ми се струва къде по-верен отговор. Но техните евентуални гласоподаватели са капка в урните. Както и тези на Първановото АБВ.

Да не гадаем повече. Ще стане ясно. Така или иначе изборите се печелят или губят от партиите. Всички останали инициативи са в известен смисъл ДДС-то върху услугата "избори". А данъчният кредит се възстановява по време на мандата.

Що се отнася до формулата "надпартиен", в България тя звучи като обяснението на бившия депутат от "Атака" Владимир Кузов, че не бил нито педофил, нито гей - просто имал двойнственост в сексуалността... 

Oще: владимир кузов  георги първанов  избори  кандидати  кметове  меглена кунева  надпартиен  президент 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

8 Чинчифон | 02.07.201113:35

Сигурно никога няма да разбера защо трябва да се чувствам свободен човек като гласувам за непознат,който някаква партия ми е натрапила.
Вместо за друг,например по образован,по мъдър или по-опитен?
Защо е необходимо въобще да гласувам?!
Нека банките,медиите и бизнесмените да си купуват политиците с явно наддаване и без да се стесняват.Така,както правят и сега с футболистите,
избирателите,проститутките и т.н.И без друго истинската власт не зависи от избранниците,а от парите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.10.2010, 17:47

7 Бояна | 06.06.201117:17

Не бих имал нищо против М.Кунева , ако тя заедно със Соломон Паси не беше активна участница в убийството на българската енергетика/затварянето на 4-те блока на АЕЦ Козлодуй/ и ако лично тя не бе "договорила" такива убийствени за българската икономика условия за преходния период при встъпване в ЕС.Няма друга европейска страна ,която да е приела толкова унизителни условия за членството си в ЕС, за което Кунева бе възнаградена с еврокомисарство , а по-късно с членство в Борда на директорите на голяма френска банка, естествено не само заради хубавите и очи!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.03.2010, 15:42

6 So_HaPpY | 06.06.201117:12

В България всички страдаме от ментално заекване. В тази стилистика името на кандидатката днес би се произнесло "Ку-Кунева". Така "Ку-Кунева" направи шумна "тихата си кандидатура". Нали знаете на какво казват малките деца "Куку"... Така изглеждат нещата като цяло. Всичко тихо отива в кукуто. Ама това после...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.12.2010, 12:04

5 LaForce | 06.06.201111:20

Пак някаква държанка на оня гущер кубурготски - като боко тиквата - майната им
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.01.2011, 12:17

4 Скапаняк | 06.06.201108:00

Надпартийната комунистка с изкривена уста от неполучлива козметична операция желае да прокара семейство Пръмови начело на държавата, за да може съпруга й банкер да открадне още повече пари. Тя е в ролята на верен еничарин, ползващ облаги от приемането на комунистическата вяра. Прикрепването на хвалещата Кристалина/човек на Путин и КГБ/ къв кандидат-президентката говори повече от ясно...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.08.2010, 19:03

3 Pavel Ganchev | 06.06.201105:14

"Надпартиен" в България замества "недосегаем"!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.06.2011, 22:46

2 KKK_20 | 06.06.201100:32

Надпартиен май е другото име на безгръбначен и безпринципен.

Може да служи на всеки, който е съгласен да си плати, печели този, който плати най- много. Демократично Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

1 Оня Дето Го Трият | 05.06.201115:55

Врачките не познаха, няма да имаме жена президент - жената-мъж не отговаря на условието.
Но все още имат шанс да познаят - със сигурност президент ще е някоя политическа проститутка като гледаме кандидатите.....
   

оценка

+0 -0