Webcafe

Червената вратовръзка на агресията

Webcafe.bg, The Independent
14.05.2015, 17:15 (обновена 26.05.2015, 14:50)

1 от 16 снимки Назад Напред

путин и папата

На подсъзнателно ниво червената вратовръзка действа на събеседниците, като предизвиква агресията им и чувството за конкуренция. Този номер надали минава за пред папа Франциск, но никога не е късно да пробваш

Мъжете, които обичат да посягат към червената, известна още и като "властна", вратовръзка, с цел да излъчват увереност, когато се обличат за важно интервю за работа - може би е време да променят вкусовете си.

Ново изследване констатира, че вместо да предава така желаната тестостеронна сила, червеното облекло подава отрицателни сигнали: като например, че носещият го е гневлив, агресивен и склонен към доминантно поведение.

Учени от университета в Дърам установиха, че когато на мъже и жени доброволци им се показват снимки на мъже, облечени с тениски в различен цвят - и двата пола свързат облечените в аленочервено с агресията.

Те реагират по същия начин, по който и ако лицето на мъжете е зачервено.

Като някакво отражение на начина, по който определени мъжки животни използват червеното, за да пропъждат конкурентите при чифтосване, мъжете (но не и жените) свързват червеното облекло у други мъже с доминация.

На подсъзнателно ниво червеното действа на хората

Изследването е най-мащабното до момента, което доказва, че червеното има подсъзнателен ефект върху мозъка, който е полезен за предаване на сила и власт, но не толкова ефективен, ако целта е да се изгради усещане за сигурност и солидност.

Даяна Видеман, докторант в департамента по антропология на университета в Дърам, която е сред провелите експеримента, коментира:

"Изводът от нашето изследване е, че хората може би трябва да размислят внимателно дали да носят червено в социални ситуации, особено на важни срещи  на интервюта за работа.

"Възприемането като агресивен и доминантен може да бъде предимство в някои обстоятелства, но и проблем в други - например в случаи, когато екипната работа или сигурността са важни".

Учените казват, че констатациите им не дават непременно алтернативно обяснение на причината за отхвърлянето от електората на лидера на британските лейбъристи Ед Милибанд, който беше известен с червените си вратовръзки.

Боб Бартън, професор по еволюционна антропология в Дърам и ръководител на изследването, казва: "Този цвят предизвиква противоречиви асоциации.

От една страна, червеното дава излъчване на увереност и доминация, но трябва да мислите за това какво загатва за сигурността и надеждността. В същото време не бих се чувствал достатъчно уверен да препоръчвам на политици в какви цветове да се обличат - много неща зависят от контекста".

Червеният цвят дава архетипен подсъзнателен сигнал за агресия

Изследването, публикувано в изданието Biology Letters, се състои в приканването на 50 мъже и 50 жени доброволци да реагират на идентични снимки на мъж, в които цветът на тениската му е бил цифрово манипулиран, за да показва един от три възможни цвята: червено, синьо и сиво.

Всеки доброволец е помолен да даде оценка на снимките по отношение на агресията и доминацията и да опише емоционалното състояние на мъжа, избирайки между "гневен", "щастлив", "изплашен" и "неутрален".

Агресията и гневът пораждат много по-чести и силни асоциации и при двата пола, които се задействат особено силно при вида на червените тениски.

Проф. Бартън коментира: "Разгледани общо, изследването издава ясна връзка между червения цвят и възприятието за гняв, потенциално свързано с ролята на зачервяването на лицето като естествен знак за ярост".

Изследването доразвива предишни проучвания, които показват, че носенето на червено облекло предлага предимства в спорта, като насърчава конкуренцията и сплашва опонентите.

Германско изследване също изтъква потенциалната пристрастност на възприятията, действаща в полза на бойците, носещи червено, след като рефери по таеукондо биват приканени да оценят запис на спаринг-мачове. Те са дали с 13% повече точки на състезателите в червено.

Същият резултат е регистриран дори когато изображенията са цифрово модифицирани, за да бъде облечен в червено облекло "губещият" боец в синьо.

Вижте в галерията кои български и чужди политици са използвали червената вратовръзка в различни ситуации.

Oще: агресия  вратовръзка  дрескод  интереси  мъжественост  политици  сила  символ 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

3 TheRock | 16.05.201511:12

Путин гледа като олигофрен, какъвто е, разбира се!!!
   

оценка

+0 -5

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

2 Mako | 16.05.201509:13

Защо ли бях сигурен с чия червена връзка ще започне серията? Защо бях убеден, че една червена връзка на един президент с тъмен цвят на кожата няма да я има, въпреки че точно тя е и на гърлото на десетки държави и народи по света, като се започне с Ирак и се свърши с Либия?..
Въпрос
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

1 Шамито | 15.05.201516:58

На кривия чеп му пречи и космоса.В случая е валидно правилото–колко трябва да си умен да разбереш колко си прост.Откачени разсъждения–всичко е пари.
   

оценка

+2 -0