Webcafe

Кауза? Не, благодаря

Емилия Милчева
13.03.2012, 15:29 (обновена 16.03.2012, 11:10)
Кауза

Добрият пример е по-важен

В 21-и век каузата е почти толкова неотменим атрибут колкото и раницата на гърба. Не се изискват кой знае какви усилия за тъждественост. Достатъчна е активност в социалните мрежи, може би явяване в няколко флаш моба - и твоята оторизация е готова.

Може да не си отгледал и една рибка през живота си, но се "бориш" срещу насилието на животните. И едно дърво да не си засадил - или поне здравец в саксия, обаче си "зелен" активист. Отворените канали за информация в мрежата и ненакърнимите права на WikiLeaks да пуска много "каквато си иска класифицирана информация може да браниш и с регистрация в Аvааz.

Истинските адепти трудно се разпознават.

Лесно е да се снабдиш с кауза. Каузата осигурява благовидно алиби на куп хора, общуване и социални контакти на самотници и някакси ти придава благороден блясък. Сякаш по презумпция, щом се "бориш" за нечии права/свободи, си добър, даже много добър човек. Така де - правиш добро впечатление, а "виж ония самодоволни задници, дето си седят и не им пука за нищо..."

Трудно е да се уцели колко процента е дисконтът за лицемерие при каузите - било то продуцирани от политици, корпорации, "зелени", антиглобалисти, "окупатори" и всякакви сърдитковци и позитивисти-активисти. Корпоративната социална отговорност по форма е кауза, по съдържание маркетинг.

Но ефектът е от тях не е за пренебрегване - масово поведение, почти като при групово пазаруване, въпреки че обществото няма как да действа като един човек.

Напоследък, вероятно защото вече сме в избори, макар и 16 месеца преди тях, формулата "национална кауза" пак се чува от политическите латерни.

Ако изобщо може да се индуцира стадно поведение на голяма група хора, то би било възможно там, където няма толкова силно разслоение като в българското общество - на много богати и твърде бедни, където средната класа съществува във вид на аморфни образувания.

Но и при друг тип страфикация е трудно. Демонизирането и гонитбата на Осама бин Ладен кауза на американската върхушка ли беше или на американското общество? И ако е национална кауза, защо американците смятат Афганистан за загубена кауза, както констатират социологическите допитвания.

Нова, национална, кауза...

Наскоро лидерът на сдружение "България на гражданите" Меглена Кунева обяви, че ще търси нова национална кауза, която да обедини гражданите на България, и тогава ще реши за партията - за която очевидно е решила.

"България на гражданите" най-вероятно няма да прави всенародно допитване, за да установи кое би обединило българските граждани. Със сигурност в един момент каузата ще се яви, (фокус-мокус), като плод на "множество срещи и разговори" с хората.

Ако не формулира национална кауза, всяка партия ще си остане някакво лабораторно упражнение, както вероятно ще се окаже и с ГЕРБ, каза Кунева. Е, със сигурност може да се каже и за НДСВ, което Кунева напусна - въпреки каузите, формулирани от г-н Сакскобургготски, за незабавното и не-знам-си-какво оправяне и високопарното 6-априлско изявление, което дори политическите репортери трудно ще си спомнят. Да се сещате някоя национална кауза от така формулираните от партиите, които са ни управлявали? Скучна патетика, фрази, от които сме не просто уморени, а приемаме като звуков фон.

Кунева и сдружението й ще се борят за своя си пай от изпълнителната власт. Националната кауза не е нищо повече от приоритет, около който да се обединят веднъж завинаги всички партии - и независимо коя е на власт, той да се изпълнява безпрекословно занапред. Нещо като турската външна политика...

Каква да е националната кауза в страна, която е отличник по последни места във всяка една класация?! Може би да мръдне на предпоследно място. Или на предпредпоследно. Все е възход. При това съизмерим в по-ясни величини от "ние увеличихме пенсиите с 8%..." Да де, ама те пак са най-ниските в ЕС.

Въпреки управлението на Граждани за Европейско Развитие на България.

Новата национална кауза на България може да е добруването на гражданите й и стандартът на българина, каза м.г. председателят на парламента Цецка Цачева - на 134-ата годишнина от Шипченската епопея. Виж, това би трябвало да е естествена цел на всяко едно правителство. Т.е. - по презумпция е така. Нали не сме чули някой да ни убеждава, че иска да спечели изборите, за да влоши качеството ни на живот?

За премиера магистралите са такава (национална) кауза. Не ни е питал, за да ги приоритизира. Всички ли я припознаваме?

Странно, че никой не реагира, когато земеделският министър Мирослав Найденов обяви преди време, че борбата за признаването на гроздовата за чисто българска напитка трябва да се превърне в национална кауза. Освен че прозвуча кощунствено, със сигурност една голяма корпорация-производител у нас ще почерпи (ГЕРБ и Найденов), ако стане. Иначе какво излиза - пием, за да живеем или живеем, за да пием?!

Използването на термина "кауза" приляга особено на държавния глава. Ролята на визионер винаги е била благодатна за обитателите на "Дондуков" 2. И Росен Плевнелиев я употреби. Новата национална кауза се крие в нуждата да създадем модерна, развита и способна държава и да заложим основите на нашия европейски успех, каза той там, където се говори с паузи, тържествено и отривисто - пред Паметника на Васил Левски в София.

Но президентът каза и друго. "Независимо от своите политически убеждения, трябва да се обединим около дългосрочни приоритети. Само чрез единство можем да гарантираме стратегическото развитие на страната. Това е проповядвал и Левски". Колко жалко, че това е невъзможно.

А всъщност кауза не ни трябва. Необходим е просто добър пример. Кой от управляващите е пример и модел за подражание? Кой от българския "елит" и елит? Къде са личностите в България, способни да вдъхновят и увлекат хора със своя начин на живот, действия и убеждения.

Добрият пример е способен да възпроизведе други такива. По-добре продуцентите на каузите и заетите в политическия инженеринг да помислят върху това.

Иначе има една смислена цел, кауза ако щете - образованието. Но тя не носи политически дивиденти. Тези магистрали не са видни от всеки.

Oще: кауза  меглена кунева  нация  политици  пример 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.02.2011, 12:43

16 D G D | 18.04.201222:00

Rodrigo Пляскане
А за храненето и ... таковането - навит съм да ги храним, ако са където трябва, ама не са Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

15 peta_wawa | 15.03.201220:21

Ма верно е много проста тази Кунева, прав е професора Вучков Смее се ...
Каузата е да отбием братушките ама няма как да стане като нехае народа.
Ще се обедини с Първанов, с про-руските архонтчета и селски дерибейчета и като дойде време за следващия мандат няма да са останали избиратели. Ще са останали цигани, бесараби и македонци с паспорти.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

14 Rodrigo Diaz de Vivar | 15.03.201218:44

Харесва ми статията.
@Даниела Николова
Даниела, да ходиш по каузи като твоите, горските е като да лекуваш главоболието с аспирин.
В медицината, а и в политиката е редно да лекуваме причините за болестта, а не симптомите.
Дано ме разбираш.
Не да "лекуваме" законодателството, а да изчистим от жълтите павета, предварително, некачествените сегашни и бъдещи законодатели.
Защото сега, макар и с право, подскачате срещу един Закон, утре ще има друг пак такъв и пак ще подскачате и ... докога така?

Някой горе написа името на Ахмед Кенан Еврен.
Негова е фразата:
"Трябва ли да ги храним, вместо да ги избесим?"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.12.2010, 18:10

13 Hristo Petrov Mourtazov | 15.03.201217:57

Стигнах до "дисконта" и спрях!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2011, 21:15

12 Daniela Nikolova | 14.03.201222:05

Самия факт че авторката се е подценила и охулила хората, които наистина се борят за определени каузи е достатъчен, за да не не ме интересува останалото съдържание на статията.

Тъкмо се върнах от протест срещу промените в Закона за горите. Леле, какви неща ни се готвят.
А тази авторка ни занимава с Пръмова и с прочее повърхностни неща, които изобщо не са важни, а компрометира истинските.

Което значи, че самата авторка не е участвала в защита на каузи и не е осъзнала личната отговорност на всеки от нас за това, което ни се случва.

За мен статията е боклук.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

11 Borracho | 14.03.201213:50

Много е прост народа в Булгаристан.. При това не турците, не циганите ами чистите българи. Именно от тях таз рибена уста Пръмова на майтап си взима едно 20% гласове......
Не кауза, а много много глад трябва и масово да бъдат лишени от недвижимо имущество всички - чак тогава ще се усетят!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

10 Bobby_gBG | 14.03.201213:09

Пръмова и тя си има кауза - да изпълни заръките на международните си господари, които създават този проект че да отмъкнат 5-10% от гласовете на българите, и да ги насочат към коалиция с "правилната" партия...


А безспорно най-голямата кауза на българската държава трябва да е образователна и здравна реформи, като вместо дянков да намаля ДДС с 2%, като смята че има достатъчно пари - тези 2% ДДС да ги пренасочи към образованието, даже да качи ДДС с още 2%, и да ги пренасочи към здравеопазването - и не за да се плащат текущи сметки, ами с тези увеличени пари да се правят истински реформи, които в бъдеще да доведат до намаляне на разходите и увеличаване на качеството.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.02.2012, 10:13

9 Nikitta | 14.03.201212:53

LastSword, няма да споря с теб, бате, защото е очевидно, че само ти ги разбираш нещата и следователно си прав!!!!!!!!!!!!!!! Смее се

Поздрави,
Никитка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

8 Чинчифон | 14.03.201212:45

Болезнено е да се мисли за някаква кауза от народче,което измира много по-бързо,отколкото се възпроизвежда.Тъкмо за това буди недоумение "каузата" на изпълнителната ни власт да...строи магистрали.След като се знае,че хубавите магистрали ще служат предимно на наши съседи,които яко се размножават.А те към България и към нейната природа изпитват голяма и стара любов!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 24.06.2011, 17:14

7 Last Sword | 14.03.201212:14

Никитка разсъждава точно като от определението, срещу което вие...Какви каузи, какви 5 лева?! На всяка "добра" кауза и спасен живот(да кажем), се падат по 20 "каузи", които са или тотално безмислени или чиста измама.

Авторката и тя се е засилила към "голямата национална кауза". Абе ей, ние като народ, като общество, като ценности не сме мръднали напред от 130-140(да не кажа и повече) години, а напоследък даже се и връщаме. Кой зад каква кауза ще се обединява по-точно? Какво ще предизвика робското самосъзнание на българина да тръгне в друга посока? Очевидно е, че нищо. Ние българите си обичаме да ни клатят и даже ни кефи. Стига да има нещо за ядене и по една малка ракийка вечерта ще търпим докато сме живи. Когато глад настане наистина озверяваме и сме способни на всичко, но и тези, които ни клатят са наясно с този факт(вече).
   

оценка

+1 -0