Webcafe

Моята демокрация

Рейхан Аблеким
18.03.2011, 16:47 (обновена 24.03.2011, 15:54)
2020

Нека, познавайки себе си, обичаме ближните и различните - и зареждаме с повече положителна енергия, която да раздаваме в името на Родината и нашето европейско бъдеще...

2 милиона българи вече ползват Fаcebook.

Пространство за сблъсък на идеологии, различни виждания, многообразие от различия, актуални теми - демокрация, нов световен ред, европейска действителност, национална идентичност, лидерство, поведение, политическо говорене, може би развлечение в многото виртуални игри, за някои бизнес и Е-търговия.

Мястото, където много млади хора, устремени към своята бъдеща реализация, неистово желаят да променят общественото мнение в посока - уважение към човека, свободата, понякога родолюбие. Понятия, малко популярни на фона на превърналото се в оправдание и най голямо клише за обществото ни понятие "чалга".

За годините тежък преход, образувалият се огромен вакум, който днес донякъде запълва социалната мрежа, може би е плод на изчерпания политически модел в България. Или младата ни демокрация, която извоювахме всички ние, а май още не съумяваме да защитим, но искрено желаем, чрез най-популярната мрежа Facebook.

Дали не съм погълнат от голямото течение?

Както природата на търпи вакуум, така и нашият живот - съвкупност от енергиите на индивиди, групи, общности, партии, личности, електорат, послания, приоритети, също.

Двигателят на демокрацията

Уморен от тежкото си ежедневие и бит, всеки нехае или просто го е налегнала апатия, живее в тежка летаргия - но с надежда за щастлив живот, търсейки виновните за личното му нещастие в дъното на чаша  ракия, без да осъзнава, че сам той е двигател на същинската демокрация и е виновен пред децата си.

Политическият елит в търсене на изход от последствията на сменения курс на развитие на държавата и предизвикателствата на глобалното село се люшка от дясно в ляво през център и обратно в търсене на модели(десни, ляво-социални, либерални) за успех на прехода и желание за просперитет на нацията в процеса на Евроатлантическата ни интеграция.

Че "стръвта трябва да е вкусна на рибата, а не на рибаря" е всеизвестен принцип, обезсмислящ понятие като популизъм. И вакуумът се запълва.

От една страна вляво, и то крайно вляво - носталгия по "Татовото време"- за пред хората, а зад кулисите - бизнес с пазарни и непазарни правила и трупане на капитали.

От друга страна - бивши ДС агенти, търсещи в упражненията по антисемитизъм "българския Льо Пен", развяващи слогани като "Продават ни на чужденци" и фашизоиди, които неистово с нацистки патос дерат гърла по площадите - "България за българите", "Циганите на сапун" , " Те продадоха България " , "Възмездие за престъпниците ", "Не на новините на турски език".

Вдясно - упражнение по запазване на парламентарни кресла с изтърканата песен "Не на Русия и интересите й тук", с ясна визия за реформи в образование и здравеопазване. Но защо ли вяло и с пълна подкрепа за сега управляващото мнозинство в негласна коалиция въпреки Европейската народна партия.

Е, "такъв ни е материалът".

Дали това не е напън на определени икономически кръгове , за които години слушаме да бъде дестабилизиран досегашният модел, представяйки на народа нещо "ново" или "истината за непосилния живот на пенсионерите, онкоболните, корупцията" - просто "позабравено старо", по същество безпереспективно и обречено на провал.

Популизмът е вътрешно присъщ и неизбежен продукт на демократичните политически системи. Демокрацията естествено и по необходимост ражда популизъм. (Виж вдясно откъс от книгата на Джон Лукач "Демокрация и популизъм. Страх и омраза"...)

А може би Филип Шмитер е прав, изтъквайки една положителна черта на популизма: "Популизмите упражняват "решителност", която измества политическата неподвижност и разширява обхвата на политически възможните решения на колективните проблеми."

Търся и искам да видя светлина в тунела.
Уви, сега се строи. А построените - в ремонт.

Само в Мрежата май има проблясъци, надявам се да не е светлината на идващия насреща влак.

Да възпитаме патриоти

Пожелавам си да съумеем да се запазим и възпитаме патриоти в смисъла на философията, заложена в разсъжденията на Лукач. Нека, познавайки себе си, обичаме ближните и различните - и зареждаме с повече положителна енергия, която да раздаваме в името на Родината и нашето европейско бъдеще.

При това като български граждани, запазили в годините своята идентичност в многообразието от различия и толерантност. Дори мисля, че това е най-голямото ни ноу-хау, което не само Европа, но и глобалният свят един ден ще изучава като успешен модел за единение и интеграция.

А за нас, гражданите на европейска България, е много важно да бъдем "Единни в многообразието". Не заради приоритетите на общността, в която сме пълноправни членове, а в името на Родината.

Защото имам усещането, че позволихме на тежкия преход да затъпи чувството ни за принадлежност и забързани в ежедневието или уморени от тежкото си битие, започваме да се губим в избора, който години наред правим сами, водени от желанието да сполучим и заживеем щастливо и свободни.

Oще: facebook  апатия  демокрация  многообразие  мрежа  национализъм  патриотизъм  популизъм  преход  различия  свят  управление 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.12.2010, 12:04

5 LaForce | 05.04.201111:47

Ресурсно Ориентирана Икономика RBE!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.02.2011, 10:25

4 Svetli44 | 24.03.201110:29

Екатерина Георгиева, това се отнася и за теб Усмивка !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.03.2011, 02:30

3 abc | 23.03.201116:09

ДЕМОКРАЦИЯ Смее се Смее се Смее се ЗА КОЯ ДЕМОКРАЦИЯ ГОВОРИМ? ЗА НАСАДЕНАТА ДЕМОКРАЦИЯ ОТ САЩ ИЛИ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ? И ОТ ЕДНИТЕ И ОТ ДРУГИТЕ ТАЗИ ДУМА Е ОПОРАЧЕНА. ТОВА НЕ Е ДЕМОКРАЦИЯ А ДЕГРАДАЦИЯ. ПРОДАЖНИТЕ НИ УПРАВНИЦИ И ЗАТАПЕЛИЯ БЪЛГАРИН СЕ ХВАНА НА ВЪДИЦАТА НА ИГОЙСТИЧНИЯ ЗАПАДЕН,ПО-ТОЧНО ЕВРЕЙСКИ СВЯТ. КАКТО САЩ СТАНАХА РОБИ НА ЕВРЕИТЕ ПРЕДИ 150 ГОДИНИ,КОГАТО ГИ ДОПУСНАХА НА КОНТИНЕТА,ТАКА И БЪЛГАРИНА СЕГА ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ В ТЕХЕН ДЕМОКРАТИЧЕН РОБ,ОТ НОВО ПОКОЛЕНИЕ. Смее се Смее се Смее се ТЪЖНО,НО ДЕЙСТВИТЕЛНО. ЧЕСТИТО ВИ " ДЕМОКРАЦИЯ " СВОБОДНИ БЪЛГАРИ. България!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.11.2010, 17:26

2 Ekaterina Georgieva | 23.03.201114:26

според мен е немислимо оттук на татък да се говори за патриотизъм...парво да вземат ре4ници и про4етат какво е патриотизам и тогава..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

1 Pavur Pezev | 23.03.201112:36

Пхахаха,младата ни демокрация....бухахаха.Младата ни демокрация доста поодъртя вече.За двайсет и две години,японците се възстановиха от ядрен удар,разоряващи последствия от ВСВ-над 2 млн.убити,отнемане на владенията. Бележат нечуван икономически подем.Вече като чуя 'демокрация' и ме напушва смях.Тоя мутро-комунистически режим,демокрация ли го наричате бре?Ееех,що ли батя ви Пешо Младенов не изкара танковете през 1989-та.
   

оценка

+0 -0