Webcafe

Румънската "хипстърска" партия и големите й амбиции след европейските избори

Webcafe, по Balkan Insight
19.06.2019, 15:38 (обновена 20.06.2019, 13:17)
драгош пислару

Снимка: © Facebook @ Dragos Pislaru

Ако в Румъния има победител, той е именно партията на Пислару

Драгош Пислару е евродепутат от наскоро сформирания Alliance 2020 USR PLUS - партия, която се представи добре на евроизборите през май, особено сред румънската градска младеж.

Пислару казва, че възнамерява формацията да играе важна роля в новия Европейски парламент.

Всъщност ако в изборите на 26 май в Румъния има победител, то това е именно Alliance 2020 USR PLUS.

Този блок с дълго и трудно за изписване име е сформиран едва в началото на тази година, когато Партията на свободата, единството и солидарността (PLUS), начело с бившия технократ премиер Дачиан Чолош, се обединява със Съюза за спасение на Румъния (USR). Корените на последния са в социалния активизъм, а съюзът вече е бил трета сила в парламента.

По-малко от четири месеца след появата му, алиансът удвоява процента, който USR Има в изборите за парламент през 2016 г.

Освен това коалицията заема трето място при дебюта си на европейските избори като печели 22,4% от вота и изостава със съвсем малко от управляващата Социалдемократическа партия (SDP), която има 22,5%, и е с 4,5% под водещата опозиционна Национална либерална партия (PNL).

Резултатите осигуряват на Националната либерална партия 10 евродепутати, докато социалдемократите и Alliance 2020 USR PLUS ще изпратят 8 евродепутати в Брюксел.

Това е категоричен успех за младата партия, която сега ще играе решаваща роля в новия Европейски парламент.

Един от осемте евродепутати на алианса ще е именно бившият министър на труда и социалната политика - Драгош Пислару. Ако британските либерални демократи излязат от Европарламента и приемем, че Брекзит се случва, Alliance 2020 USR PLUS е втората по големина делегация в групата, създадена от бившата ALDE ("Алианс на либералите и демократите за Европа") и "Република напред!", напомня Пислару.

43-годишният икономист подчертава влиянието, което това ще даде на неговата партия, и заявява желанието си да води "борбата" за европейско единство срещу "политическата безотговорност, национализма и популизма".

За да направи това, според Пислару Alliance 2020 USR PLUS ще има един то най-добрите екипи в Европейския парламент. В него са бившият премиер Дачиан Чолош, трима бивши министри и двама висши европейски функционери - състав, който Пислару отбелязва с гордост.

Той допълва, че именно те са поколението, което изживя румънския процес на евроинтеграция и си спомня, че една от преките последици е отмяната на визите за румънските граждани.

Пислару освен това си спомня опита на по-старите поколения в партията му, натрупан с бившия управляващ румънски комунистически режим. За разлика от хората в Западна Европа, румънците разбират много ясно какво е да бъдат затворени в границите на един националистически, комунистически режим.

Въпреки че Европа за много европейски милениали изглежда като "обещание за просперитет и качество на живот", за Пислару и други хора на неговата възраст в Румъния тя означава и демокрация и гарантирани политически свободи. Те са видели как хората умират за свободата си в революцията през 1989 г. и за тях демокрацията и свободата са неразривно свързани с Европа.

Според Пислару алиансът е свеж въздух не само в румънската политика, но и в Европа. Членовете идват от гражданското общество и от професионалния бизнес-сектор като възрастта им варира от 30 до 45 години.

Произходът на алианса датира от от средата на миналото десетилетие, когато младият математик Никусор Дан основава асоциацията "Спаси Букурещ", за да се бори с атаките от политици и несъобразяването им с историческото наследство на столицата.

С утвърждаването на тази неправителствена организация към него се присъединяват нарастващ брой политически осъзнати и мислещи младежи, които не се вписват в масовата културна среда. Асоциацията печели няколко забележителни правни победи и Дан участва в местните избори през 2012 г. като кандидат за кмет.

Той не жъне особено успех в оспорването на доминацията на традиционната политическа класа, която няма интерес да запази историческото наследство на града и зелените му зони.

Все пак печели достойните 8,48% от гласовете, въпреки че няма медийна подкрепа и ресурсите на съперниците си. Три години по-късно тази НПО се превръща в политическа партия и увеличава амбициите си в национален мащаб. Тя възприема името "Съюз за спасение на Румъния" и в парламентарните избори през 2016 г. печели близо 9 на сто от народния вот.

Сега тя държи 30 места в долната камара на парламента и 13 сенатори в горната камара и е популярна сред "хипстърското поколение" в Румъния. Другата половина на Alliance 2020 - PLUS - придава на групата юпи-дух и е съставена от хора, които са били част от кабинета на Чолош в периода ноември 2015 - януари 2017 г.

Бившият еврокомисар по земеделие беше избран за премиер, след като тогавашният премиер от социалдемократите - Виктор Понта - подаде оставка след тежкия пожар в нощния клуб Colectiv. Независимият технократ избра правителство от млади експерти, които прокараха крайно необходими реформи, но в крайна сметка беше препънат от традиционните сили в парламента.

Румънците не оценяват резултатите от дейността на правителството на Чолош и дават на социалдемократите силно мнозинство в парламентарните избори през декември 2016 г.

Пислару е на мнение, че всички от алианса имат технически опит, но не комуникират добре и не успяват да изтъкнат това, което са направили. Той е убеден, че са направили много добри неща като намаляване на бюрокрацията, отблокиране на еврофондове, консолидиране на публичните политики и деполитизиране на училищата и болниците.

Той подчертава значимостта на подготовката на професионалисти за публичната администрация на база "меритокрация". Впоследствие те ще могат да прилагат амбициозни публични политики, за да модернизират Румъния.

Пислару дефинира идеологията на съюза като "дясноцентристка". Подходът му е "про-пазарен, в подкрепа на бизнеса и личните свободи" и отдава голямо значение на "справедливостта и социалната коректност".

Партията е обвинявана в елитаризъм и игнориране на по-бедните и слабообразовани румънци, които живеят предимно в селските региони и традиционно гласуват за основния им съперник - Социалдемократическата партия.

Бившият министър отхвърля това възприятие като "мит" и защитава политики, които подобряват положението на бедните, без да правят компромиси с икономическите свободи и цялостната жизнеспособност на системата.

Вероятно с изключение на скандинавските държави и тези, които имат петрол, държавите не могат да си позволят преразпределяща социална държава, настоява той. Всички ние искаме възможности и достъп - достъп до образование, обществено здравеопазване и социални услуги, допълва той.

Пислару обвинява управляващите социалдемократи, че си купуват лоялността на най-бедните гласоподаватели чрез субсидии, пенсии и увеличения на заплатите. За него никоя социалистическа партия или партия от този род не би искала да издигне хората от уязвимото им положение, защото тогава ще изгуби гласовете им.

Предлагаме достойно признание на човешкото лично достойнство - на силата, която хората имат в себе си, допълва той и настоява, че ако бъдат във властта, те няма да премахнат държавните субсидии, одобрени от това правителство, но ще акцентират повече върху системни подобрения, целящи да направят по-добри условията на живот на бедните, особено старите хора.

Солидните резултати на Alliance 2020 USR PLUS в европейските избори основно се базират на популярността им в големите градове и сред румънците, живеещи в чужбина. Блокът спечели най-много гласове в почти всички големи градски агломерации и диаспората извън границите на страната.

Трайното предизвикателство обаче си остава привличането на гласоподавателите в селата.

Партията има два основни актива в борбата с това предизвикателство, казва Пислару. Единият е опитът на USR в доброволческия активизъм и възпроизвеждането на това в не-градските райони, за да се разраства и консолидира партията като алтернатива за национална управляваща сила.

Другият е лидерът на PLUS - Чолош. Пислару коментира, че румънците в провинцията оценяват политиките, които той е въвел в областта на селското стопанство и развитието на селските райони през времето си в Брюксел, и начело на правителството в Букурещ.

Oще: букурещ  дачиан чолош  драгош пислару  европейски избори  европейски парламент  пислару  румъния  спаси букурещ  чолош 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.