Webcafe

Помилуй за всички, милост за някои

Борис Христов
28.11.2012, 14:09 (обновена 29.11.2012, 16:27)
Маргарита Попова

Снимка: © БГНЕС

Вместо да говори за качествата на правосъдието ни, вицепрезидентът Маргарита Попова поиска облекчаване на режима на наказанията

Вицепрезидентът Маргарита Попова избра лош момент, за да предложи отмяна на доживотния затвор без право на замяна. В модерните държави, каза тя, категорично не може да има такова наказание. Странно за бивш прокурор.

България не спада към модерните държави. Освен ако съществува модерна държава, където гражданите са изгубили усещането, че има справедливост и че изобщо правосъдието е справедливо.

Дори в родината на Брайвик норвежците бяха по-толерантни към масовия убиец, избил 77 души и ранил други 240, за което получи 21 години затвор.

Преобладаващите по форумите коментари на предложението на Попова, освен че показват гнева и недоволството на повечето българи, са и доказателство за качеството на българското правораздаване и състоянието на националната ни сигурност, елемент от която е сигурността на гражданите.

Дори в родината на Брайвик норвежците бяха по-толерантни към масовия убиец, избил 77 души и ранил други 240, за което получи 21 години затвор. Естествено - Норвегия, която отчете $44 млрд. бюджетен излишък, има изключително ниски нива на битова престъпност и е редовно сред страните, в които корупционният индекс е особено нисък.

В отговор на идеята на Попова се чуват гласове да се върне смъртното наказание в България и дори да има референдум за това.

Няколко довода в защита на запазване на института на "доживотната присъда без право на замяна":

1. Подобни присъди в България се постановяват рядко, така че в името на сигурността на обществото е по-добре като данъкоплатци да плащаме подобни хора да се държат зад решетките. Още повече, че, въпреки възприятието на Попова, че сме модерна държава, не съществуват институции, организации и пр., които да помогнат на едни такива хора, излезли по-рано от затвора, да се интегрират в обществото. Изобщо с интеграцията, както е печално ясно, никакви ни няма.

2. Събитията в България показват, че настъпва - поради бедността, ниските доходи, ниската култура голямо оскотяване. И това май ни чака в близките години предвид качествата на матряла и лошите прогнози за състоянието на т.нар. ни средна класа.

Следователно гадни новини като убийство заради... една стая като онова във Варна, разфасоване на хора и пр. няма да са кой знае колко голяма рядкост. Наличието на текст в НК за "доживотна присъда без право на замяна" няма, разбира се, да превъзпита социопати и/или рецивидисти, но ще ги респектира. (Освен ако нямат добри адвокати по наказателно право, разбира се.)

3. Доживотната присъда без право на замяна би могла да отпадне само ако отпадне кумулацията на наказанията и всяка присъда се натрупва, както е в САЩ. При българското законодателство присъдите не се натрупват, а се приема най-високото наказание.

Но всъщност най-добре затворът доживот да отпадне, когато станем модерна държава. А дотогава вицепрезидентът да наложи прозрачност при помилванията. За да сме сигурни какви хора ни пуска на свобода.


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.11.2012, 07:55

7 Revenge | 06.12.201209:45

Никаква хуманност,крайно време е законодателната система в страната да се промени.Не може за предумишлено убийство да се дават смешните 10 до 15 години затвор,не може за пияни и дрогирани убийци зад волана да се дават условни присъди.Да има крадци с по-няколко висящи присъди и пуснати за пореден път под гаранция.Наркопласьори влизащи за по година,две или въобще невлизащи в затвор.Изнасилвачи и педофили на свобода.Замислете се каква разпасана държавица сме,и колко по зле отиват нещата.Време е да се върнат Крумовите закони.Никаква толерантност към престъпниците Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

6 KingoftheROAD | 30.11.201222:35

Приискало й се на каката да си направи риклямъ, е да да ама не. Тя всичката мара е втасала, та сега само това ни останало за десерт. Е по-голям дебилизъм от това - здраве му кажи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.11.2012, 18:30

5 lud_123 | 30.11.201218:45

Авторче ти си много "толерантен" бе! Ама много! То заради псевдп-толерантността се съсипа съвременното общество! Толерантност към извергите , която е равна на репресия за гражданите! Сигурен съм, че ако твой близък пострада и имаш възможност ще гепиш брадвата и ще раздадеш заслужена "толерантност" на изверга извършил деянието.! Ама така отдалече е лесно да си "толерантен"! Пък е и модерно дееба! Например да сме толерантни към изверга убил сестрите Белнейски. Еми той човек сигурно е бил афектиран. Дайте да го пуснем от затвора, това доживот е много строго наказание за едно такова извратено и нечовешко престъпление... Ба драйфа ми се от тези глупости!
За тия от ЕС явно толерантност, глупост и извръщение е едно и също! Много янсо , че извергите трябва да бъдат избивани. Всяка милост към тях е репресия към хората! Нещо повече - те трябва да бъдат жестоко измъчвани преди смъртта - единствения начин да изкупят поне малко от вината си е като изпитат страдание много по-голямо от това, което са причинили. Всичко друго е помия бълвана от псевдо "толеристити" - дебелогъзи типове седящи в удобни диванчета гледащи хората от високо, опитвайки се да решават съдбата им. Но скоро тази нетърпимост на хората към престъпленията може да ескалира и те да пометат бандюхите барабар с 'толеристите"!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

4 Зелен Бетон | 29.11.201214:13

От хуманна гледна точка Попова е права. Само че тази правота е теоретична. На практика тя не само е безпредметна, а и звучи като подигравка.

Ако родната ни държава иска да покаже колко е хуманна и загрижена за правата и достойнството на отделния човек, трябва да започне със засвидетелстване на уважение към нормалните хора. Не със смекчаване на максималната присъда за престъпниците.

Самият факт, че властта на най-високо ниво не може да си уцели приоритетите, е повече от показателен.

Хуманно било...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.02.2012, 15:59

3 Не е задължително да си луд | 29.11.201210:26

Альо, "web@" - прочете ли какво си написал или бързаще да се похвалиш на мама, че имаш публикувана "статия"?

Редакторите тук обичат да 'редактират' посетителите, но не и своите публикации!
Ще ми бъде интересно някой да ми обясни, като на селско момиче, каква всъщност е позицията на "лирическия герой" - объркани мисли на объркан човек, разкрачен между желанието си да отрича и липсата на позиция по въпроса - "дай да ме харесат повече съгрешили да прочетат думичките които успях да натракам на компа"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

2 deowin | 28.11.201223:59

>Дори в родината на Брайвик норвежците бяха по-толерантни към масовия убиец

Това, че по погрешка сте включили това изречение два пъти, не го прави по-малко идиотско.
Норвежците може да са били по-снизходителни, по-меки, по-милостиви, по-отстъпчиви или по-милосърдни.
Може да са били по-глупави, по-заблудени, по-слепи или подли популистични помияри.
По-толерантни, обаче, няма как да са били.
Значението на думата "толерантен" няма нищо общо с намаляване присъдата на осъден нарушител на закона.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 28.11.201216:50

Всъщност такова нещо, като "доживотен затвор без право..." реално няма. Разликата между смъртното наказание и доживотния затвор е точно във възможността на последния да се ревизира при установяване на някаква промяна в обстоятелствата. Това, което госпожата всъщност иска, е да има право /като вицепрезидент/ да пуска всекиго, когото си избере, без да е нужна промяна в обстоятелствата, независимо какво е извършил.
   

оценка

+1 -0