Webcafe

Шоп да те стриже

Петър Николов
10.10.2010, 12:23 (обновена 11.10.2010, 18:41)
Бойко Борисов

Снимка: © wiki

Той разбира от финанси и от стригане...

Той е станал безспорен добър финансист - справка стенограмата от заседанието на МС на 6 октомври. Разбирач от бюджет, данъци и осигуровки. Знае кое откъде идва, къде влиза, кой кога го е вдигнал и главното, защо в държавата няма пари.

Добър е - реши да намали осигуровките с 2% от 1 януари 2010 г. - точно когато кризата се разбушува. А финансовият му министър Симеон Дянков не предвиди гръцкото бедствие, а страдаше от обсесивно-компулсивно разстройство да се доберем до чакалнята на еврозоната. Засега изглежда излекуван от тези напрапливи мисли...

Безспорен е - вместо да погледне как върви събираемостта на осигуровките в последните 3-4 години, а тя клюма надолу като рейтинга на Божидар Димитров, ги намали, за да спази обещанието, дадено от ГЕРБ на бизнеса. И сега социалният министър Тотю Младенов се напъва да ни обяснява, че те, видите ли, ги били намалили, ама бизнесът влязъл в криза и обещаните нови работни места не се случили. Ми няма да се случат - нито сега, нито преди. А несъбраните осигуровки - за пенсия и здраве, ще минат с много сегашните 2 милиарда...

И с 2%, и 3% да се вдигнат осигуровките догодина, пак ще се доплаща от бюджета. Така излиза, че обикновените данъкоплатци ще се доят три пъти - един път ще се раздават събраните осигуровки за пенсии, вместо да се натрупват по индивидуални пенсионни сметки, втори път - пак с парите на данъкоплатците ще се додава, защото осигуровките няма да стигнат, и трети път - когато се грижим за нашите майки и бащи - ако не искаме да умрат от глад и студ.

Той е добър във финансите - само не разбрахме, защото слуша Дянков и заместника му Горанов или защото не ги слуша?

Добър е... Полицаите - "стълбът на държавността", по думите на вицепремиера му Цветан Цветанов, ходят със скъсани кубинки, а пожарникарите сами си шият униформите. Какво пък - кинематографията на МВР ще ги снима в акции от кръста нагоре.

А Софийският университет се кани да приключи учебната година през декември - заради минус 4.1 млн. лева... Има ли значение - той не е стълб на държавността. Нали Пернишкият ще работи. Даже Борисов е поканен за откриването му - нали му е доктор хонорис кауза, майка и баща... Игнатов като ходи на откриването на учебната година в СУ какво стана - получи тухла!

Очевидно добрите финансисти в България са добри в стригането на овцете.

 

 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.10.2010, 11:25

8 simlevs | 12.10.201010:21

Бесен За коментари 6 и 7 ще кажа -вие сте бойколизци и комунистически отрепки
Това че не споменавам съветския граданин станишев не означава че съм комунист-просто за мен той не съществува както и всички комунистически тикви като бб и гоце-първанов сирищников
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.09.2010, 15:46

7 Lara Croft | 11.10.201016:38

Яяяя, всички никове започващи със "С" са на комунисти.

Хм, Серго - чучулиго,ти ли си бре? Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.08.2010, 15:10

6 Astarot | 11.10.201014:41

Не че съм им най-големия фен на сегашните, но трябва да им се признае, че се стараят да атакуват проблемите един по един. За сметка на това, ефективно.
Финансовият проблем: Всеки скатава, но всеки иска. При тази ситуация, е нормално да се получи адски дефицит. Какво се правеше до сега? Поредния кредит и положението се замазва, без да се вземат непопулярни решения. Да, ама не! Като не стигне семейния бюджет, затягате коланите до заплата и свивате разходите. Държавата работи по същия начин, но семейството е по-голямо Усмивка И нормално, всичко живо ревна, че го резват с по 2-3-5%.
Междувременно, НАП показа, че "можело значи". Можело дискотеките по курортите да имат печалба и над 40 лева на вечер, можело и палатите да се регистрират в данъчното и т.н. Нищо против хората с пари нямам, но на всички ни е ясно, как са се сдобили с тях мнозинството от тях и за чия сметка. Там трябва да се натисне най-здраво, защото това са най-големите длъжници (бивши и настоящи бирници) на обществото, само че там трудно се пипа. Големи хора със скъпи адвокати и силни позиции. Но за всичко има време и начин ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.02.2010, 11:56

5 SILANCE | 11.10.201012:14

Първите два коментара са ясни - оставете ги да се научат да управляват.А дори баба Гицка знае,че който е ходил проформа на училище,е пропуснал да направи онази основа от понятия и представи за нещата,която позволява после човек да бъде обучаван и да се самообучава.Затова поговорката гласи:"ПроЗт народ - сла- ба държава!",ако на територията е останал някакъв спомен що е то /държавата/!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2010, 11:25

4 simlevs | 11.10.201011:57

Изненадан На коментарите 1 и 2 бих казал.По-правоверен комунист от вечно хленчестата мутра бб няма .Запознайте се с миналото на това комунистическо недоразумение и тогава заставайте на негова страна.Такова некадърно правителство не сме имали от 1996г т.е. когато на власт беше съпартиеца на мутрата борисов - жан виденов.
Искам да добавя ,че дс си свърши работата - от ляво до дясно само комунисти и ченгета .Ние които ,бяхме преди 10.11.1989год. безпартийни сме натикани в ъгъла и ни се предлагат като алтернативи комунисти на комунисти .
Съжалявам ,че не съм по - млад ,щях отдавна да съм напуснал ,завинаги комунистическото блато - БЪЛГАРИЯ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2010, 13:56

3 stizi | 11.10.201010:27

Явно е някакво заболяване преминаващо доста бавно. От 20 години слушам само за комунистите - тези лоши, зли торбалани дебнещи в шкафа. Очаквам ги като Йети и чудовището от Лох Нес. Те са зли и дебнат в мрака и при всеки проблем ни се напомня да не си отваряме много очите и да не вдигаме много много глас, защото ЩЕ дойдат.
Някой от вас гледал ли е "The Village" на Шаямалам, не че има нещо общо просто казвам!
И все пак ми е трудно да разбера, как хора които са интелигентни не виждат реалността в момента и способностите на нашето дезориентирано правителство в момента.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.08.2010, 04:30

2 Ateista | 11.10.201003:09

Съгласен с Алмудена.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.02.2010, 18:39

1 Almudena | 10.10.201022:08

Хубаво бе Петре, хубаво го пишеш, да ама не. Те ако ти дойдат пак комунистите ще видиш как пак хубаво ще ни стрижат, както и до сега де, 20–на години, че още три пъти по толкова както си е било. Ако имаше такива като сегашните, ама да са били от поне преди 10-на години, може би да беше коренно различно. Но сега недей да бързаш. Чакай малко, нали знаеш, че хубавите неща стават по-бавно. Не бързай, помъчи се само ако можеш с нещо да помагаш, ако не можеш, ами поне не пречи !!! Мисли малко повече, а уж си интелигентен, като си се хванал да пишеш, не се излагай.
   

оценка

+0 -0