Webcafe

Чичо Сам си го прибра

Петър Николов
28.05.2012, 15:40 (обновена 01.06.2012, 09:28)
уорлик

Снимка: © Sofia Photo Agency

Белият дом отзовава Джеймс Уорлик и ни изпраща "ракета с далечен обсег" - Мери Райс

Куп фуражки с петолъчки фъркат из форуми от радост, че американският посланик Джеймс Уорлик се оказва отзован малко преди края на 3-годишния си мандат в България.

Който не се радва, е наричан американски блюдолизец, а другите - руски подлоги.

Съпругата му Мери Уорлик, поела заедно с него поста на посланик в Сърбия, остава.

С какво ще го запомним? Говореше твърде високо за дипломат. А човек, по принцип, си позволява подобни волности у дома.

Не е имало друг дипломат с такъв ранг у нас, отдал се на толкова много медийни и изобщо публични изяви. Мимолетното участие в сериала "Стъклен дом" предизвиква усмивки. (А насмешка - или просто е крайно време посланиците да излязат от типажа на хора в калъф...)

До края на дипломатическия си мандат в София Н.Пр. Джеймс Уорлик не успя да изгради образ, който да прехвърли губернаторския формат. Едва ли ще се доближи до блестящия си предшественик Джон Байърли, издигнал се в кариерата си след мандата си в България.

В Webcafe.bg вече писахме, че от всички свои предшественици Уорлик избра да влезе точно в обувките на безпардонния бивш военен Пардю.

Няма да разберем конкретните причини за отзоваването му, които едва ли са свързани със, засега, неуспеха да ни пласира ГМО или сондажите за шистов газ на "Шеврон".

Американският посланик се показваше и действаше като коалиционен партньор на правителството. И някак твърде бързо се изГерби. Оказа се бързо възприемчив към медийната тактика на кабинета - често показване по телевизии, изявления в медии - интервюта и даже статия за ГМО малко след като пристигна, много участия в публични форуми. Твърде далеч от дискретността на Байърли и Нанси Макълдауни.

За радост на българските зрители, развили особен вкус към медийните скандали, влезе в  скандална схватка с Румен Петков.

Повлиян от "чалга политика"

Преди дни в предаването на Петър Волгин по БНР неколцина се опитаха да анализират причините за тръгването му.

Според Боян Чуков: "Версията с шистовия газ не е сериозна по простата причина, че предишният посланик например Нанси Макълдауни би трябвало също да бъде отзована по същия начин, защото тогава имаше битка "Южен поток"-"Набуко", която в момента затихва в полза на "Южен поток". Тогава тя не промени позицията на нашето правителство и това даже й съдейства като добър професионалист да вземе далеч по-висок пост от посланик в София".

Може би той бе повлиян и от т.нар. "чалга политика", която имаме в България вече 2-3 години, може би това е някакъв вариант на "чалга дипломацията". Считам, че в никакъв случай с този начин на поведение той не повиши имиджа на САЩ в България. Това, според мен, е главният проблем, смята Чуков. 

Евгений Дайнов споделя стигналата до него "полуофициална версия от Държавния департамент - може да смятаме, че той е довършил мандата на Нанси Макълдауни, която се задържа по-малко от година в България. Така излиза сметката. Но ако тази версия стане официална, ще е прикриване на нещо".

Имам чувството, че той не си намери фокуса на присъствието в България, казва Дайнов, въпреки сериозната му заявка да бъде не просто поредният посланик, а представител на американския народ към българския народ.

Той имаше поведение, което би сработило в някакво малко градче в Кънектикът, например, но не разбра какво може и трябва да свърши в България, беше оценката на политолога.

Защо ни е "тежката артилерия"

Но, както се казва, оттеглянето на Уорлик вече е стара новина. По-интересен е фактът, че на негово място Съединените щати изпращат действително тежка артилерия (макар че този израз се обезсмисли в момента, в който настоящата здравна министърка го съотнесе към персоната си). В случая с Райс би трябвало да кажем ракета с далечен обсег - предвид CV-то й-

Честно казано, това не би трябвало да радва никого в България.

Марси Райс, специалист по националната сигурност на САЩ и политическо-военни въпроси, сериозен опит с НАТО, стратегическия контрол върху оръжията, на Балканите и в Ирак. Шеф на американската мисия в Косово и посланик в Албания. През 2007-2008 г. е главен съветник по политическо-военните въпроси в Багдад - и също, както и при Уорлик, със съпруг, дипломат от кариерата, съветник в Ранд корпорейшън, бивш посланик в Атина, Чарлз Райс.

В момента Марси Райс е служител на Държавния департамент като помощник секретар за ядрена и стратегическа политика.

Дали не се сменя фокусът на политиката на САЩ към региона, като тежестта се премества в посока заплаха от евентуален военен конфликт? Райс идва в момент, когато противоракетният щит вече е факт, но и в ситуция на изострени отношения на Запада със Сирия и Иран.

Вчера, както стана ясно, в Правец се е състояла тайна - вече не - среща на сирийската опозиция. Около 40 представители на сирийската опозиция от Сирийския национален съвет, Кюрдския национален съвет и Националния блок на сирийските племена са се събрали в Правец.

Целта е да подобрят координацията помежду си, което да доведе до край на кръвопролитията и смяна на режима в Сирия, съобщиха от пресслужбата на МВнР.

Ето как изведнъж малка България се оказва замесена в един от най-големите конфликти в момента в света с домакинството, което е предоставила. Интересно какво правим - опитваме се да изземем ролята на Анкара, която се опитва да посредничи, като и бездруго предоставя убежище на сирийската опозиция и хиляди бежанци, или го правим с нейна подкрепа? От Външно са предпочели да не ни уведомяват. А и за какво? Нали сме под американски щит - и дюнерджийниците ни пазят...

Но понеже започнахме с Уорлик, най-вероятно след неговото заминаване в България има малко повече антиамериканизъм - като израз на опозиция към това, което Съединените щати правят с характерния си маниер на хегемон. Този филм сме го гледали с един друг хегемон. Само дето руските посланици не ги показваха по телевизията...

Oще: джеймс уорлик  марси райс  посланик  регион  сащ 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.03.2011, 20:11

13 Копа | 30.05.201222:53

Господин Орляк ми прилича на герой от Монти Пайтън. Интересно ми е дали гусша ракета идва да набива канчета или директно със заповедите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2010, 15:09

12 skd911 | 30.05.201209:15

Отива на по висока позиця...... свърши си работата........ АЕЦ "Белене" няма да има.

Идва следващия разрушител на нашата мизерна държавичка...... която все повече заприличва на оглозган труп....... Бесен Бесен Бесен
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 30.05.2012, 03:56

11 Starija hush | 30.05.201204:04

Всички посланици като практикуват в Бг след това ги изпращат на по високи постове.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

10 fALLEN | 29.05.201220:40

тоз да не е видял стърчаща пишка, че такава сладострастна физиономия е спретнал?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

9 niemen | 29.05.201219:28

И в милитъри интелиджънс (какъв оксиморон само), пък било то и американското, има хора, дето и чеп за зеле не стават.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

8 Чинчифон | 29.05.201217:55

Ега ти анализа!Петър Волгин,Евгени Дайнов и все разни черешки на тортата.Това ли е таванът на публичният интелект в България?Или богатите ги е страх да дадат думата на умните?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.10.2010, 17:47

7 Бояна | 29.05.201215:11

САЩ като глобална сила могат да си позволят за известно време да подкрепят подобна противоречива личност, каквато е посланикът им Уорлик в София,но не могат да не си дават сметка че против интересите им в София едва ли през последните 50 години някой е направил повече отколкото губернатора-посланик!Във всяка друга европейска страна на Уорлик отдавна биха му показали вратата и биха го обявили за персона нон-грата, но ние, по точно българските управници, смирено изчакаха администрацията на Обама сама да се досети за последствията и да си го прибере!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 01.10.2010, 17:03

6 tougherty | 29.05.201214:37

А отгоре на всичко и страшен подмазвач. Зад океана Обама се обяви за гей браковете и нашият Джими веднага побърза да се запише за гей парада. Цецо пасти да яде - има още хляб да изяде докато го стигне този. Ама то не става само с апартаменти, трябва и акъл.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 07.01.2011, 03:26

5 aissan | 29.05.201214:04

Уорлика беше един впечатляващо ограничен човек ! На фона на безбройните му гафове , всеки друг би се покрил от камерите - поне за няколко години напред ! А нашият герой направи грандиозната глупост да отиде на интервю тъкмо при Сашо Диков ! Биг Мистейк !!! ( Както се казва на чист Хамерикански ) ! И там му лъснаха всичките кирливи ризи - бисексуалност ; наркомания , а също така и откровената му простотия съчетана с вазелиново лицемерие ! Наистина - ВПЕЧАТЛЯВАЩО ОГРАНИЧЕН ЧОВЕК !!! Извън темата!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

4 Borracho | 29.05.201213:59

Не "чичо Сам", а Аллах трябва да си го прибере тоя и да го прати в мюсюлманския рай да е кучката на Садам и Кадафи muhihihihi
   

оценка

+0 -0