Webcafe

Пари в излишък

Апостол Янев
07.02.2013, 16:20 (обновена 06.11.2013, 14:39)
ученик

Снимка: © Getty Images

Държавата явно си е решила проблема със собствените училища, та ще оправя и частните

Без да сме станали по-богати или държавата да е заработила по-добре, идеята от 2010 намери реализация пет месеца преди края на мандата. Толкова, колкото престоя в предверието, законопроектът за училищното и предучилищното образование.

И частните училища и детски градини ще получават финансиране като държавните. Същият принцип действа при болниците - и частните и държавните се финансират от една и съща "крава", което не води до качествено здравеопазване, а само до повече разходи.

Днес депутатите решиха, че парите, които държавата отделя за образование, ще се делят братски между държавни и частни училища и детски градини чрез делегирани бюджети. Похвално! В такава богата държава частниците не бива да изостават.

Само така може човек да търси позитивното в поредното управленско безумие, заложено в Закона за предучилищното и училищното образование. Явно не беше достатъчна задължителната забавачка за 4-годишните деца, критикувана от горе-долу цялото население на България, с изключение на депутатите от ГЕРБ. Управляващите ужким направиха отстъпка с разрешаването на домашна подготовка по държавен стандарт, но междувременно нанесоха удар по другия фланг.

За държавното рамо за частните училища и детски градини се беше застъпил бившият вече просветен министър Сергей Игнатов.

В началото на миналата година безумието беше предотвратено от финансовото министерство. Мотивите на ведомството на Симеон Дянков са повече от очевидни: държавата първо трябвало да осигури такава издръжка в държавните и общинските училища, че да покрива 100% разходите в тях. От стенограмите от Министерски съвет разбираме, че бившият ректор на частен ВУЗ Сергей Игнатов доста се поразсърдил от позицията на колегите си.

Сега вероятно би трябвало да е доволен. Станало е неговото, нищо че за две години не се е променило кой знае какво - парите за образование все така не стигат, за да бъде държавният сектор на ниво. Сега голяма част от бюджета ще се пропилява за подпомагане на частници, а покрай делегираните бюджети ще се отворят и страшни далавери.

Забележете, до този момент не сме споменали качеството на преподаването, което почти навсякъде, извън Американския колеж, е жестоко покварено от принципа "за тия деца се плаща, няма да им пишем двойки".

Остава да броим частните училища, които ще изникнат като гъби, както стана с болниците. И познайте къде ще пораснат най-много.

Oще: далавера  закон  училище  частници 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

2 peta_wawa | 08.02.201320:02

Доста късогледа статия. Този бюджет е събран от данъците на всички, даже на тези дето нямат деца. Полага се на всички деца, както на ордите циганета, чиито фамилии не знаят какво е туй данъци, така и на децата, чиито бащи и майки плащат доста данъци, но успяват да заделят и за частно образование, често с лишения. Субсидията е еднаква за всяко дете. Сигурно е под една десета от таксата, която се плаща за частното училище. Колкото и да е малко, частното, по-доброто образование, по-добрата грижа трябва да се подпомагат.
Тази субсидия би трябвало да се полага и на господина, дето си обучава детето сам в къщи, ако трябва да бъдем справедливи.
(Гуд лак след 6-ти клас :rollУсмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 08.02.201313:28

Истинското решение за възстановяване на националното ни достойнство,след Освобождението,е въвеждането на всеобщо и държавно образование!!!Като алтернатива на съществуващите частни и килийни училища.Решение,прието с радост и гордост от всички българи,оцелели след робството!Отново ли избрахме да сме роби?И защо не усещаме на къде точно ни води един палячо-Б.Б. Въпрос
   

оценка

+1 -0