Webcafe

"Атака" - първа резерва

Guns&Ducks
01.08.2010, 13:28 (обновена 03.08.2010, 11:11)
Гертака

Снимка: © БГНЕС

"Атака" за ГЕРБ е това, което бе БЗНС за БКП

"Атака" за ГЕРБ е това, което бе БЗНС за БКП. Уж различна партия, а все същата. Верен докрай крепител на властта на ГЕРБ. Самоотвержен до пълно обезличаване на стожер на мнозинството.

Година след сформирането на новата власт, "Атака" стои неотклонно до ГЕРБ, без видимо да получава нищо в замяна. И съвсем видимо губи електорат. Странната симбиоза може да има няколко обяснения.

А. Сидеров е купен доста добре и доста дългосрочно от Борисов.

Б. Сидеров е държан на примка от Борисов с нещо, което би могло да го съсипе отведнъж и завинаги.

В. "Атака" се снишава пред по-силния и кротко чака при провал да го замести като първа резерва.

Г. Сидеров и немалка част от електората на "Атака" са открили в Борисов своя голям вожд и доброволно са склонили глава да станат негови рицари.

Вариант "А" изглежда най-вероятен, "Г" - най-малко вероятен. Вероятни са и различни комбинации от всички варианти. Надали обаче до края на управлението - независимо при пълносрочен или предсрочен мандат, ще излезе наяве истинската причина за брачната вярност.

Не е ясно какво ще прави "Атака" в качеството й на политическа партия до края на мандата извън чинното гласуване заедно с ГЕРБ в пленарна зала. Досега партията напомняше за себе си, като се съревноваваше с ВМРО за закрилата на македонката с българско самосъзнание Спаска Митрова, с обречените опити на Волен Сидеров да намали лихвите по кредитите и с маккартисткото му размахване на пръст в ефир срещу журналистка от БНР.

Няма мегдан за крясъци срещу Тройната коалиция, защото Бойко Борисов и подопечните му в ГЕРБ от сутрин до вечер това правят по всички ефири.

Няма мегдан за крясъци и срещу президента, защото отношението на премиера към него е на приливи и отливи и Сидеров може само да следва нивото на водата.

Няма мегдан и за прекомерни крясъци срещу ромите, защото ГЕРБ е под зоркото око на ЕНП и на Еврокомисията. Няма как "Атака" да се проявява по-голяма загриженост за сънародниците в "изконните български територии", защото Бойко Борисов и Божидар Димитров никога не биха отстъпили лидерството по темата.

Невъзможна е и реторика в полза на "оскърбените и унизените" от прехода, защото в момент, когато кабинетът замразява заплати и пенсии (най-малко за година напред) това би било напълно антиправителствено поведение.

Електоралният срив на "Атака", отчитан от социолозите на национално ниво през последната година, се потвърди и на местни избори. Традиционно силната партия в Габрово спечели едва 3.38% на частичния вот за кмет на общината през юни. Какво ли ще е представянето на "Атака" на редовните местни избори следващата есен, след още година обезличаване като пригласяща на властта, но сама без власт?

Всъщност, голямата облага от безвластието на власт е, че хем си получаваш полагаемото ти се доволствие, хем не носиш отговорност за управлението. Саможертвеното обезличаване все пак си струва, ако безвластието на власт трае доста продължително. Чак десетилетия като при БЗНС по времето на БКП вече са химера, но и един пълен мандат не е съвсем за изпускане.

Разбира се, доволствието е само за Постоянното присъствие (управителния орган на БЗНС), а при горепосочения вариант А може да е и хипердоволствие. За партийните низини са площадните масовки, тук-там и някоя държавна службица, при липса на герберови кадри.

По времето на социализма изпълнителният орган на БЗНС бе по-известен като Постоянното присъствие на вечното отсъствие. Аналогичният орган в "Атака" се нарича Централен сбор. Името и без това е непопулярно и по би подхождал безенесарският ник от соца. 

Oще: атака  бзнс  бкп  бойко борисов  герб 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.07.2010, 21:26

6 piis babo piis | 06.08.201019:10

Колто за мангала и врага противете му се и той ще бяга от вас Усмивка колко лесно и просто нали сме Христови Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.07.2010, 21:26

5 piis babo piis | 06.08.201019:08

Определено статията е игра на думи с цел да заблоди читатела за истината.Която е,че връзката между Атака и Герб е много по дълбока и здрава:Нарича се Любов към България :и това е нещо неразбираемо за автора поради което го отхваря като вероятност и желае другите да го отхвърлят.От което следва че тази личност е загубила собственото си мнение,лесно маниполируема,загубила своето достойнство,тоест подкупна.Следователно неможе да изпалнява длажноста обществен осведомител:журнасист:.Която личност рано или късно ще опетни и изкреви идеите на своя работодател пагубно с дълак периот на време Тъжен искрено сорри Тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.07.2010, 23:17

4 dante_18 | 03.08.201012:14

Ateist Смее се


Тия сегашните не са много по-различни от предишните. Цялата свинщина си е по старому, обаче на теб не ти е останала и капка обективност за да си признаеш!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 07:18

3 Ateist | 03.08.201002:38

Данте,мръсна комунисти4еска измет - гроб за тебе отпадък умопобъркан,гроб!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.07.2010, 23:17

2 dante_18 | 03.08.201002:31

Ти под мене, падай в трапа пакетиран в турско знаме и да те заливам със съкралната си урина. БесенСмее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.08.2010, 19:39

1 james2 | 02.08.201019:51

Уебкафе, сериата ви от "материали" срещу партия АТАКА у Волен Сидеров е тенденцииозна. Няма никакъв смисъл човек да се занимава да ви опровергава клеветите ви. На времето с клевети срещу Волен се занимаваше БиТиВи, Славчо Трифонов и много други. Както виждате ефектът от това е обратен.
Яд ви е, че замисълът на Тройбната коалиция се провали и те не могат да бламират вече ГЕРБ. АТАКА е техен съюзник и истинската борба срещу престъпността може да се доведе до успех.
Вас като "журналисти" В.Сидеров много ви засяга, защото ще има разследване и чистка срещу драскачи, които поради слагачество и бездарност си изкарват хляба като клеветят хора срещу пари.
Волен Сидеров и АТАКА са много по-силни от вас, защото на тяхна страна е истината, на ваша лъжата. Вие сте на една линия с бандитите и грабителите на страната!
   

оценка

+0 -0