Webcafe

И-хуу

Емилия Милчева
21.08.2011, 12:19 (обновена 24.08.2011, 09:41)
Цветан Цветанов в носия

Снимка: © Gerb Sliven

Цветан Цветанов в народна носия на събора в Жеравна

Какво ли биха казали германците, ако видят канцлера си Ангела Меркел да раздава вурстчета и халби бира на Октоберфеста в Мюнхен? Или американците, ако видят своя министър на труда - латинос-американката Хилда Солис, да "рекламира" лекото увеличение на работните места в САЩ, продавайки за 30 секунди в репортажче прочутите cupcakes на нюйоркската пекарна-сладкарница "Магнолия"?

Онези с пухкавия крем отгоре, минибомбите от въглехидрати, които с такова удоволствие ядяха Сара Джесика Паркър и приятелките й в "Сексът и градът".

Има и повод - както обясни вчера по CNN собственикът на "Магнолия" Steve Abrams, освен че са част от попкултурата, вече продават франчайзинг по цял свят.

А г-жа Солис, освен че ще стане предмет на куп подигравки, рискува да си навлече гнева на испаноговорящата общност в САЩ, тъй като тези сладкиши може да си позволят хора от средната и над средната класа, а латинообщностите в преобладаващата си част не са от тези страти.

Не би го направил и американският президент. В родината на пиара не разбират изграждането на публичен образ на даден политик, вкарвайки го в различни други образи. Освен че става като анимационен герой, се размива и целостта на внушението за самия него.

За да укрепи рейтинга си и намали твърде голямото неодобрение на икономическата си политика - в САЩ мерят не просто одобрението на дадена личност, а на различните функции, които изпълнява, Барак Обама предприе тридневна обиколка с автобус из Средния Запад.

Изтощително упражнение. Избирателите не му спестиха кофти въпроси, а президентът обеща план с конкретни мерки за подпомагане на икономиката, когато Конгресът се върне на работа през септември. Медиите в САЩ коментираха, че на практика е открил предизборната си кампания за президентските избори през ноември 2012.

В България криза няма и никой управник не обикаля с автобус. В България предстоят избори след 2 месеца. Затова единствената друга дейност, която се върши по-систематично, методично и регулярно от планираните появи на министри и политици в медиите, са обществените поръчки...

Пиар и обществени поръчки. Така присъщи за българските управници. Вървят ръка за ръка - като Пижо и Пенда, шампанско и сълзи, Иван и Андрей, Борисов и Цветанов...

В България политиката все повече заприличва като продължение на пиара, но с други средства. До степен, в която обикновеният гражданин не разбира върши ли се изобщо някаква същинска работа - извън пиара и обществените поръчки...

В чест на 134 години от Шипченската епопея, председателката на парламента Цецка Цачева излезе с епохално интервю за БТА, от което тук-там се появиха по няколко думи. В него тя казва как новата национална кауза на България може да е благоденствието на гражданите й, определено от нея като "добруване".

Естественият стремеж на всяко човешко същество от люлката до гроба е личното му щастие и благоденствие. Така че под тази "кауза" може да се обединят всички хора по земята - от Ванкувър до Владивосток.

Г-жа Цачева не е разкодирала "добруването". Не е получила и уточняващ въпрос. Защото в икономически план добруването си има съвсем конкретни измерители - БВП на глава от населението, продължителност на живота, смъртност, качество на здравеопазването, бюрократични спънки за започване на бизнес, данъчно-осигурителна тежест, корупционен индекс и пр. Плюс усещането за щастие.

След размисъл определих следните каузи на България за последните сто години: национално-освободителната със сигурност, и членството в ЕС (и НАТО). Що се отнася до добруването и подобряване на стандарта на българите нима това не е изконната цел на всяка власт, която иска да прелюбодейства с нас? Инаме символ-веруюто са обществените поръчки.

След народняшкия флирт с "добруването", и други бяха решили през уикенда да дръпнат по една гъдулка на българщината. Цветан Цветанов в народна носия на събора в Жеравна. Приседнал на земята в дружеска беседа с участник в събора. Сред хората, а зад него - засмени девойки и дим от чевермета.

Какъв е този маниер с ролевия репертоар? Там е мястото на министъра на културата, на някой известен етнограф, на директора на НИМ... Да бъдат снимани, питани как се съхраняват традициите, къде са носиите, има ли в старите и неремонтирани читалища място за тях, колко сбирки са съхранени и какво прави държавата...

А дори и да се появи министърът на вътрешните работи, няма нужда да попада в кадър. Цветан Цветанов е публична личност в качеството си на вицепремиер и вътрешен министър. Останалите Цветанови проявления ни най-малко не интересуват обществото - влечението му към фолклора или уменията му да сменя памперси. Бащината му грижовност не прехвърля добавена стойност и към министерската такава.

Преките отговорности на вътрешния министър изискват да каже как МВР, в рамките на отпуснатия бюджет, ще осигури повече полицаи в българските села. (Все ми се струва, че с онова си изказване колко спокойни са станали улиците на България в последните 2 години, американският посланик Уорлик е имал предвид синята зона в София.)

Или колко още МВР ще се дърпа от Единната информационна система за противодействие на престъпността (ЕИСПП)?

От 1995-а, когато нещо уж почва да се прави, до ден днешен, за IT творението са похарчени над 15 млн. лева, но никаква я няма. Това е системата, която трябва да свърже МВР, военната полиция, прокуратурата, съда и затворите и на практика да обедини информацията на изпълнителната и съдебната власт за всяко наказателно дело.

Ако изобщо стане готова, към нея може да се вържат и НАП, митниците, ДАНС, които да получават информация чрез нея... Кога ще стане готова? Цветанов не говори за нея. В едно риалити, където същинските отговори се заместват с деперсонифициране на публичното представителство на отговорния за тях, няма как да получим нещо повече от желирано бонбонче.

Вместо ЕИСПП вае грънци. Но никой от избирателите на ГЕРБ не е гласувал за майстор-грънчар на поста вътрешен министър, нали?

Податлив материал е глината, мек. И човекът, казват, бил направен от глина, на която Господ вдъхнал живот... А къде е Борисов в това време? Гледа художествена гимнастика в новата твърде празна зала "Арена София".

И той е в сюжет заради камерите - държи дете на коленете си и уж му бъбри и потупва по бузката. Други дечица в красиви трика играят. Министърът на спорта отсъства от този епизод. В следващия премиерът вече е кум. Е тук вече картинка няма.

Какво ли ще видим още? Всякаква художествена самодейност. Защото идва сезонът на лютеницата - освен на изборите, и земеделският министър от няколко месеца ни обещава стандарт и за нея. Бездруго храните по другите му стандарти изчезнаха от магазините. А "Дупетата" си стоят.

Значи следващият епизод ще е как Мирослав Найденов бърка лютеница на огъня. С уклона му към храните като бивш кадър на националната ветеринарно-медицинска служба няма как да е иначе. А и това лято, дали заради протестите на производителите на зърно, жътвата не беше като миналогодишния ивент.

Тогава Найденов и уволнената по-късно Калина Илиева правиха "родео с комбайни", според прессъобщението на земеделското министерство. Асоциативното мислене е супер, но не и в такива съобщения. В действителност министърът просто подкарал един.

Но така ще си върви по тези ширини. Ако в банката за идеи са останали само жълтите монети, защо министрите не вземат да се поразходят сред нас, преоблечени като обикновени хора? За последно го е правил йорданският крал Абдуллах, когато сяда на трона през 1999 г.

Камера, работи!

Oще: барак обама  бойко борисов  избори  лютеница  мвр  мирослав найденов  обществени поръчки  пиар  президент  престъпност  система  цветан цветанов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.04.2011, 19:30

20 Fraxinus | 24.08.201122:26

daniel_defoe | 24.08.2011 19:35
pendel_defoe , яко работят , чак пушек се вдига ... - http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/08/24/1144217_boikometur_premierut_obeshta_poveche_izpulni_po-malko/ . Чак тема пуснаха в Уебкафето за това колко "работят" , хората се изказаха ,цитираха , показаха , ти пак си знаеш твоето. Дори не ми отговори на въпросите от предните постове . Просто нямаш какво да кажеш Усмивка Ясен си ми ... Абе , не ми се спори с хора с промити мозъци и не ми трябват съветите ти ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

19 Илия Илиев | 24.08.201121:15

Това е похвално!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.03.2011, 15:05

18 daniel_defoe | 24.08.201119:35

Фактуриелчо, лесно и е да се правиш и на вечната опозиция, ама е малко инфантилно. Много лесно се правишна последна инстанция. Лошото за България не е почнало 2009 година, а малко по-рано. Да речем 1944 с тласък през 1989 г. Гледай кой работи и кой само лае, това е моя съвет.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.04.2011, 19:30

17 Fraxinus | 23.08.201118:53

Като по поръчка пуснаха тема по въпроса - http://www.webcafe.bg/id_1444116699_Blagodarya_-__i_sbogom_g-n_Borisov - Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.04.2011, 19:30

16 Fraxinus | 23.08.201118:06

15daniel_defoe | 23.08.2011 13:52
Да, малко неясен ми беше поста, но ще добавя : нямах предвид само властимащите , ами и овчедушните и наивни нагаждачески избиратели като теб ^^ . Е , кажи какво добро и положително виждаш в стандарта на живот на средностатистическия гражданин на РБ от средата на 2009 г. досега. - доходи , материална осигуреност , здравна осигуреност , образование и т.н.? Посочи ми го ? Аз положителни промени не виждам . Или може би виждаш всъщност това , което ти изнася и което искаш , а не което реално се случва . Не,че и в периода преди това бяхме цъфнали ,та вързали . Но ти визираш това управление .То си беше съставило , бих казал, добър план , добра програма (ПРОГРАМА
на Правителството за европейско развитие
на България 2009 – 2013), но колко от задачите изпълни всъщност ? . И не , не искам да чувам за метро , магистрали , ЛОТ-ове , пречиствателни станции , зали и други регионални благоустройствени и градоустройствени дейности , които са си задължение и работа на съответните институции (общини и министерства), а и на повечето от които първата копка и съответните планове за изграждането им са дело на предишни правителства.
Не съм се нагаждал и тоя път , и никога досега . Лесно е да си на страната на силния на деня ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.03.2011, 15:05

15 daniel_defoe | 23.08.201113:52

Май маджестийке, напразно се напъваш да изглеждаш ентелегентна Усмивка. А колкото до фрактурианус, не съм на власт, работя за себе си и просто имам очи да виждам. Че ти не си се нагодил тоя път си е твой проблем Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

14 Dimitar Stamboliyski | 23.08.201111:59

Де му е гегата на чобан нъмбар уан?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

13 My Majesty | 23.08.201111:44

Скъпа Тея, с чиста съвест мога да кажа, че аз на никоя власт не съм се подмазвала, и не членувам в партии и т.н. Гласувам заради тъпата избирателна система, обикновено за партии, които не влизат в парламента, но поне не стоя безучестна и не си продавам гласа. НО ЗА рАЗлИКА ОТ ПОВЕчЕТО ХОрА НЕ ГлАСУВАм ЗА ВСЕКИ мАлОУмНИКЫ КОЙТО СИ Е ПОВЯрВАл И Е рЕШИл ДА лЪЖЕ И мАмИ.
Това, че не одобрявам Б.Б, не означава, че харесвам Сергей.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

12 Thea Atanasova | 23.08.201108:04

Май Маджести, а ти на кой ще си дадеш дупето?? На Серго ли? Само да знаеш, че той си пада по мъжки дупета... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.04.2011, 19:30

11 Fraxinus | 22.08.201121:49

daniel_defoe | 22.08.2011 16:23
Точно е заради такива лековерни , дупедавски и нагаждачески субекти като теб с такова мислене ,които имат и са имали късмета да са на власт , сме на тоя хал от втората половина на XIV в. досега. Доказателства в историята колко щеш . Дали ще е османско нашествие , дали ще е съветска окупация , все в г** . Винаги трябва да се надупим към нечии империалистически интереси . Някои пророци за времето си са прозрели тези слабости на нацията :
" Аз неведнъж съм ви казвал: ” Тоз който ни освободи той ще да ни и пороби”."

"О, руси, о, братя славянски,
защо сте вий тука? Защо сте
дошли на полята балкански
немили, неканени гости?

Желали би вас възхитени
да срещнем со сълзи и с китки…
Но идете вий настървени,
на грозни зовете ни битки!....

....Вий някога знаме Христово
развяхте за благо човешко —
строшихте ни игото тежко,
а днеска ни носите ново!"

Вярвахте на царя , че ще ни "оправи" за 800 дни, сега и тия ще ни оправят - а дано , ама надали
   

оценка

+0 -0