Webcafe

Кърджалийски тупалки

Емилия Милчева
31.07.2010, 16:04 (обновена 02.08.2010, 18:39)
Волен Сидеров

Професионалистът

Добре, че Волен Сидеров си изтърва нервите тази седмица, за да се сетя, че има и „Атака". Толкова разредиха изявите, и срещу турците не скачат, освен на някой тв екип от съседите, че от референдума за новините на турски език насам изключих, че има такава партия.

Дори е парламентарно представена.

По нищо не може да ги различиш от ГЕРБ - гласуват като ГЕРБ, мълчат като ГЕРБ, слушат така както парламентарната група на ГЕРБ слуша премиера и лидер - безмълвно и съгласно.

И очевидно до края на мандата ще се държат като вярна Пенелопа - властта ще прави каквото си иска, но "Атака" ще държи на клетвата си за съпружеска вярност, макар и в безбрачие.

Дори между БЗНС-то на Мозер и СДС не пламтяха такива чувства. За първи път в българската политика сме свидетели на подобна любов - безпаметна, която нито получава, нито иска нещо в замяна, но обича ли, обича.

И така до тази седмица, когато лидерът на "Атака" си намери поле за изява - семейството, пребито от цивилни полицаи в Кърджали, които отгоре на всичко са и етнически турци.  И журналист от БНР.

Г-н Сидеров обича да казва, че е журналист-професионалист.  Значи трябва да знае, че професионализмът в професията изисква съмнения, любопитство и настойчивост да се чуят отговорите на конкретни въпроси. А отговори досега не чухме, само констатации, че "всичко е законно" и "полицаите не са превишили правомощията си". Този припев повтаря министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Само че това поле на изява наистина е минирано от твърде много "защо". Преди тях обаче има един основен въпрос, който е: защо на някои места има твърде непоносима полицейщина, а на повечето липсват и обикновени полицаи. А МВР не е в състояние да се справи с т.нар. битова престъпност...

Защо акцията в Кърджали беше "спестена" от полицейския бюлетин? Всички останали се обявяват даже и в аванс.

Защо не е имало униформен полицай при полицейски взлом в частен дом след 22 часа, а са били цивилни?

Защо не е имало прокурорска заповед тогава (лесно е да се намери по-късно)?

Защо съобщеното, че синът на семейство Мустафови - Кадир, е поръчал проститутки, липсва в полицейския протокол от разпита (самият Цветанов го каза пред парламента)?

Защо не е арестуван соченият за сводник Джем на 23 юли, а е набит клиентът - дори и да е Кадир, и семейството му? Проституцията не е престъпление според българския Наказателен кодекс. Да не би полицаите да са искали да видят как проститутките изпълняват служебните си задължения, които не са престъпление...

Защо неуниформените са предложили подкуп на набитите от тях?

Защо чак една седмица след случая - и четири дни, след като се разшумя за него, Цветанов заяви, че полицаите били влезли "по неотложни действия"? Или неотложни нужди...

Според Закона за МВР:

Чл. 71. (1) Полицейските органи могат да извършват проверки в помещения
без съгласието на собственика или обитателя или в тяхно отсъствие само когато:
1. следва да се предотврати непосредствено предстоящо или започнало
тежко престъпление;
2. са налице данни, че в помещението се укрива лице, извършило тежко
престъпление;
3. е необходимо оказване на неотложна помощ на лица, чийто живот, здраве
или лична свобода се намират в опасност или са налице други случаи на крайна
необходимост.

(2) След приключване на проверката полицейските органи са длъжни да
съставят протокол, в който се посочват:
1. името и длъжността на служителя и неговата месторабота;
2. самоличността на собственика или обитателя;
3. основанието за проверката;
4. времето и мястото на извършването й;
5. резултатите от нея.

(3) Протоколът се подписва от полицейския орган, от един свидетел и от
собственика или обитателя на помещението, когато той присъства. Отказът на
собственика или обитателя да подпише протокола се удостоверява с подпис на
свидетеля.

(4) Копие от протокола се предоставя на собственика или обитателя на
помещението.
(5) За извършената проверка незабавно се уведомява съответният прокурор.

Та въпросите са коя от трите точки на чл. 71 е изчерпана в случая с Кърджали?

Ако иска, г-н Сидеров може да направи свое собствено разследване. Като професионален журналист - или политик. As you like it...

 

*Председателят на парламентарната антикорупционна комисия и депутат от Синята коалиция Димо Гяуров по БНР, 1 август 2010 г.:

"...Беше много по-коректно да се признае грешка, да се признае известна оперативна вина на служителите на МВР в Кърджали и публиката щеше да разбере такова поведение, щеше да оправдае подобна грешка с желанието да се свърши работа. А иначе остана усещането за някакво замазване, за шикалкавене, станахме свидетели на маса противоречия, които се случиха само в рамките на един-два дни...

Мисля, че обществото е достатъчно узряло, за да приеме едно извинение, за да приеме обяснението за евентуални грешни действия, и то да го направи с удовлетворение, а не с горчивото усещане на шикалкавене и на замазване."

*Парламентарната комисия по жалбите и петициите на гражданите ще изслуша семейство Мустафови от Кърджали през септември, когато Народното събрание започне работа. Жалбата на Айсел Мустафова вече е депозирана в НС.

Oще: атака  бнр  волен сидеров  журналист  кърджали  мвр  проститутки  сводник  цветан цветанов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.07.2010, 16:36

9 Kanzler | 02.08.201014:19

Бе глупости са това , какво престъплание са предотвратили милиционерите ? Я минете по магистралите да видите колко проститутки има. Сводниците седят под едно и също дърво на сянка с ченгетата и си лафят.
Не ви ли е направило впечатление , че там където има магистрални проститутки , съвсем наблизо има и ченгета . Пазят ли ги там или какво , кой знае ? Същите ченгета между другото взимат по някой и друг лев от нещастните водачи , хем да не си губят времето докато пазят , пък и алиби си е това за пред хората .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 07:18

8 Ateist | 02.08.201006:59

Побъркания Данте...ти освен религиозен ненорланик и комунист ли си?
За тебе няма спасение дантевото,и кладата ти е малко кукуриго смахнато! Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.07.2010, 23:17

7 dante_18 | 02.08.201005:19

ледения
Ясно е,че се цели нещо друго,което обикновенно е в сферата на поръчковата журналистика!
------------------------


ледения, ти като един истински пожаро-националист, как ще коментираш това:

dante_18 | 30.07.2010 14:31


Човеко, къде го видя това поведение!? Шокиран

Чел ли си вестник ''Атака'' за да видиш какво се казва ''тенденциозно поведение'' и обслужване не на партията.... ГЕРБ


Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.08.2010, 23:34

6 zvezdha | 01.08.201023:40

3 BULgarskiat tur4in | 01.08.2010 18:37


Е по-добре да бият престъпниците, отколкото да ни се качват по главите. Полицията НЕ СЕ ОБЪРКВА и не бие случайно. Също така няма да ти влезнат в дома да те пребият без нищо.

Имаше и селски намеци, че са бити само защото са турци. Извинявай, ама не сме 89-та за да бие полицията хора без причина.

100% има нещо, което се крие около случая. Държавата да си свърши работата с престъпниците. Сега тъмо се размърда нещо от 20 години.


==
ПП сайта е много тъп.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.03.2010, 14:29

5 ледения | 01.08.201022:04

lele
Коментарът потвърждава моята теза!Сайтът е с неясна ориентация и се харесва на точно определен тип читателска нагласа-манипулируем,без своя визия,посредственост на обществения ангажимент!!!
Никакъв песимизъм,напротив опит светът около нас да не се превръща в лов на вещици!
Как може да се харесва твърде елементарната и прозрачна логика-за всичко е виновен Борисов,Сидеров и т.н...
Това е опростачването,което се цели,защото е твърде удобно и има бърз емоционален ефект...
Научи се да четеш иносказанието!
Нищо лично!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.05.2010, 15:52

4 kibika | 01.08.201020:16

добре, дошъл! И този сайт е пълен с помия и неизявили се писарушки дето си мерят патките или отива на женски бой.Нищо положително не се пише, само мрънкачи и толкоз...... Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.08.2010, 13:05

3 BULgarskiat tur4in | 01.08.201018:37

V Kardjali otkrai vreme e taka horata se strahuvat ot policaite o6te ot edno vreme za6toto tam se deistva ne kato v drugite gradove navsqkade prostitutkite gi ima i v vseki edin grad se znaqt kade sa i koi gi prodava kak to4no sa re6ili da napravqt tazi nezakonna akcia o4evadno nqkoi hora v policiata v KJ sa zabravili za kakvo to4no e sformirana policiata 'DA predpazva grajdanite a ne da gi maltretira
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.06.2010, 18:23

2 lele | 01.08.201017:54

Писна ми да чета свястни статии и отдолу да се натъквам на трол коментарчета от толкова параночини и свръхчерногледи сякаш 65-годишни създания, които на всичкото отгоре учат на журналистика журналисти, които - ако четеш редовно и внимателно - не пишат дори под натиска на автоцензура, да не говорим за някаква друга. Г-н Леден, този сайт трябва да е словосвободен, щом необременени обикновени млади граждани като мен и компанията ми (на 20 и... без нужда от хапчета) го посещават, за да избягат от стандартизирания информационен поток, в който един чичко полицай реализира носталгичната мечта на неусвоилия свободата си постсоц народ към ония времена, в които ролята на вожда е спасявала другарите от това да поемат роля в своя си собствен живот. Колкото до чалга журналистиката - не този сайт подлага микрофончето си под голямата уста на големите вождове... А примери за такива - множко. Толкова сте обидени на живота си господа-ледени другари, че си позволявате да обиждате хора, които се пънат да мислят нестадно и вместо другите. Явно и за съжаление - без резултат. И е добре, като имате личен и "непоръчков" упрек, да не оставате анонимен. Благодаря за вниманието
Г-ца Вълкова
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.03.2010, 14:29

1 ледения | 01.08.201014:03

Г-жо Милчева,
Винаги съм казвал,че авторите,които публикуват своите материали тук имат проблем с идентификацията си като журналисти!!!
Кое е основното във вашата статия-Законът за МВР,или поведението на Атака и нейният лидер!
Ако е законът,то от неговите текстове не би трябвало да се правят политически изводи,още по - малко фриволни,които вие си позволявате!
Ако е партия"Атака",то нейното поведение не би трябвало да се свързва със закона за МВР!
Ясно е,че се цели нещо друго,което обикновенно е в сферата на поръчковата журналистика!
Неистовият вой на гилдията,че видите ли Сидеров е заплаха за свободата на словото,е пълна наглост!
Скъпа госпожо,няма нищо по-лесно в България да станеш журналист!Само трябва да знаеш на кого да духнеш,на кого да пуснеш,пред кого да мълчиш като нелегален,дори да се гаврят с теб!
Ами починете си малко,пийте си хапчетата редовно и най-вече гледайте позитивно на нещата,а журналистическата си чалга ако можете продавайте на баламите!
   

оценка

+0 -0