Webcafe

Българката, която ще задава тон в Европа през 2018 г.

Webcafe по Politico
07.12.2017, 16:20 (обновена 08.12.2017, 11:51)
Мина Андреева

Снимка: © YouTube

Сп. Politico подрежда важни 28-те личности в ЕС за 2018 г., а говорителката на Жан-Клод Юнкер Мина Андреева се нарежда на 24-о място

Ако Европейската комисия е "пазител на договорите" (както се предполага в  учредителните документи на ЕС, то Мина Андреева е пазител на нейния председател, Жан-Клод Юнкер.

Българката, която има и германско гражданство е посочена от сп. Politico като един от 28-те души (на 24-о място), които имат силата да задават дневния ред в ЕС през 2018 г.

Като заместник-говорител на Европейската комисия 34-годишната Андреева служи като глас на Юнкер - особено когато някой трябва да говори с германската преса. Това я прави ключов елемент в усилията на Юнкер да достигне до по-широката немска общественост, която ще трябва да бъде спечелена, ако иска да прокара реформите си към ЕС преди деня на Brexit през 2019 г.

Родена в България зад желязната завеса, Андреева е на 8 години, когато на семейството й било позволено да се присъедини към баща й - журналист, работещ за германската телевизия "Дойче веле" в Кьолн.

Андреева разказва как преди това майка й разговаряла с нея на английски, за да я подготви за края на комунизма.

"Още откакто бях на шест години, винаги съм искала да стана говорител", спомня си тя.

Това, което искала е просто да има възможност да "стои на сцената и да носи хубави дрехи" и да бъде гласът на нещо или някой, което има истинско значение.

И в крайна сметка постига именно това. В момента тя е част от вътрешния кръг на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В тази си роля Андреева успява по-добре от всичките си колеги да предаде мисълта на Юнкер на външния свят; просто без гафовете.

Тя лесно се ядосва, когато другите, особено журналистите, не виждат силните страни на нейния шеф толкова ясно, колкото ги вижда самата тя.

Нейното предизвикателство през идната година? Да успее да докаже на широката публика, че макар Емануел Макрон да е богат на харизма, увереност и амбиция за промяна, плановете на Юнкер за бъдещето ЕС имат най-голям шанс да се реализират.

Разбира се, плановете на френския президент са смели. Но идеите, които председателят на ЕК представя, са по-приемливи, без да изисква промени в договорите на ЕС, коментира говорителката му.

Това е третото издание на класацията на "Политико" за хора, които трябва да следим през следващата година – 18 мъже и 10 жени от 28 различни страни – политици, бизнес лидери, артисти, писатели.

Първата позиция отива за председателят на германската Свободна демократическа партия (FDP) Кристиан Линднер.

"Войнственият лидер на либералите има ключово място в германската политика. Като провали преговорите за съставянето на тройна коалиция през ноември, Линднер запрати страната в политически хаос и си осигури място в центъра на последвалия дебат, пише Politico.

Политиката се завърна в Европа, пише изданието. Затова осем от топ 10 в класацията са именно политици.

Сред тях са: умът зад Brexit и британски министър на околната среда Майкъл Гоув (на второ място), френският министър на труда, смятана за железния юмрук на президента Еманюел Макрон, Мюриел Пенико (номер 3), Лаура Болдрини, председател на долната камара на италианския парламент и яростен противник на женомразките онлайн злоупотреби (номер 5) и докладчика на Европейския парламент за Брекзит Ги Верхофстад (номер 10).

Разбира се, политиците не са единствените, които насочват европейския дебат. Много от тях изтръпват при мисълта да попаднат под кръстосания огън на австрийския телевизионен журналист Армин Волф (номер 11), швейцарския активист Флавия Клайнер (номер 17) или словенския разследващ журналист Анушка Делич (номер 6).

Ето и цялата класация:

1. Кристиан Линднер (Германия)

2. Майкъл Гоъв (Великобритания)

3. Мюриел Пенико (Франция)

4. Марк Руте (Холандия)

5. Лаура Болдрини (Италия)

6. Анушка Делич (Словения)

7. Юрки Катайнен (Финландия)

8. Галина Тимченко (Русия)

9. Антонио Коща (Португалия)

10. Ги Верхофстад (Беглия)

11. Армин Волф (Австрия)

12. Етиен Шнайдер (Люксембург)

13. Мерал Акшенер (Турция)

14. Збигнев Зиобро (Полша)

15. Саймън Харис (Ирландия)

16. Ана Ботин (Испания)

17. Флавия Клайнер (Швейцария)

18. Олга Сехналова (Чехия)

19. Лайош Шимичка (Унгария)

20. Евклид Цакалотос (Гърция)

21. Евгени Морозов (Беларус)

22. Халифа Хафар (Либия)

23. Ерик-Нилс Крос (Естония)

24. Мина Андреева (България)

25. Тино Санандаджи (Швция)

26. Рене Редзепи (Дания)

27. Мирга Гражините-Тила (Литва)

28. Литос Папастиляну (Кипър)

Oще: politico  бъдещето на европа  важни личности  говорител на ек  жан-клод юнкер  мина андреева  политико 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.