Webcafe

#Разкрийсебе

Цветана Георгиева
28.11.2013, 12:37 (обновена 29.11.2013, 16:40)
Татяна Буруджиева

Снимка: © Bulgaria On Air

Соцдепутатката Буруджиева е загрижена за авторските права на текстовете

И тази власт много обича медиите. Не стига, че тенденциозно отразяваха протестите, представяйки 200-300 обладани от бесове за диверсия и подкупи викачи като цял един народ, повтаряха като латерни "Кой", ами вече съвсем започнаха да пишат какво си поискат.

Демокрация ли е това или слободия, пита червеният депутат Татяна Буруджиева. И предлага всяка медия задължително да декларира източниците си на информация. Независимо от категоричното решение на Европейския съд, че журналистите имат законно и основателно право да ги пазят в тайна.

Лъчезар Иванов от ГЕРБ обаче харесва идеята. Как, например, радио, което няма кореспондент в Свиленград, съобщава за набезите на сирийски бежанци? Позоваване няма. Значи новината е открадната от друга медия. Или направо е измислена, ако следим по темата депутата от "Атака", журналист и разбирач от всичко - от бежанци и национална сигурност до енергетика, Магдалена Ташева.

Така всяка истина или неистина се копира от знайни и незнайни сайтове, вестници, списания и телевизии. И не се знае къде му излиза краят. Ето защо, предлагат двамата народни представители, всяка медия, която няма кореспонденти, трябва да публикува договор, сключен с информационна агенция.

Буруджиева обаче спира дотук. Не предлага партиите да разкриват самоличността на всички "хора с каскети", "съвестни граждани" и "анонимни податели" на компромати, имащи основна заслуга за зацапването на медийния пейзаж. Години и правителства наред.

Защото тогава Мая Манолова ще трябва да каже кой й подшушна за бюлетините от Костинброд, Сергей Станишев - как разбра, че Цветан Цветанов разполага с "Крайслер" за поголовно и незаконно подслушване, а Николай Бареков - да представи на широката публика прилежния анонимен биограф на Бойко Борисов, който знае дори и чия майка му готви в Банкя.

Когато дойдоха на власт, ГЕРБ питаха всички главни редактори дали властта ги натиска, а след време Борисов заплаши с дела и разследвания журналистите, които го питаха за досието му - "Буда". Не се прие Закон за печата, но пък всяка година слизаме надолу по стълбата на медийната свобода.

Тази власт обаче много обича медиите. Ще ги чисти от офшорки, ще ги направи прозрачни, ще им сложи знак за платени публикации по време на предизборна кампания. И ще продължи да дава на любимите си от тях тлъсти "горещи" новини - на ви една папка, за да напишете едно нещо.

Без да си разкриват източниците.

Oще: бсп  герб  демокрация  информация  свобода  татаня буруджиева 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.06.2012, 00:23

2 чарли | 06.12.201300:01

И тази светла личност потъна в дебрите на търговската фирма БСП. За повече благозвучие - Коалиция за България.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 28.11.201315:31

Татяна Буруджиева, барабар с Цветанка Георгиева, кой ви даде тази екстремално тъпа идея, че е възможно да накарате медиите в една поне на ужким демократична страна в Европейския съюз да разкриват задължително източниците си на информация? Как точно смятате да го направите това? Защото ще ви се наложи за целта да промените най-напред Конституцията на РБ, после вероятно и Лисабонския договор, а вие неможете да направите нито едното, нито другото.
Просто се учудвам откъде на българските политици им идват такива брилянтно тъпи идеи. Че се намират и хора, които бързат да ги споделят по средствата за масова информация, данеби някой да ги пропусне Усмивка
   

оценка

+1 -0