Webcafe

С бели маратонки и изтъркани стратегии

Апостол Янев
24.01.2014, 17:19 (обновена 25.01.2014, 16:08)
маратонки

На децата не им пука дали са с такива маратонки, или с нови и маркови. Стига да искат да спортуват.

Като нация видно не спортуваме достатъчно. Не е нужно да си експерт, писал Националната здравна стратегия до 2020 г. Вижда се с просто око - покрай училищата, където скатаването от часа по физическо е норма; в трамвая, където правиш гигантски слалом между добре гледаните шкембета на хора, които нямат още 30; по некролозите, където са все повече 50-годишните, покосени от инфаркти.

Да се пребориш с мързела е благородна кауза. Но някои овластени люде виждат в това и... възможност - да увеличават с една четвърт хората, които спортуват у нас.

"Привличане на производителите и търговците на спортни артикули в дейности за повишаване физическата активност на населението, чрез предлагане на спортни екипи и уреди на достъпни цени (провеждане на срещи, семинари, кръгли маси и др.)" - това е една от дейностите, предназначени за повишаване на физическата активност на населението.

Излиза, че хората не спортуват, защото маратонките и анцузите са им скъпи! Според логиката на експертите от Министерството на здравеопазването, станем ли целите като манекени на световна компания за спортни стоки, няма да слизаме от лостовете, ще бягаме по 10 километра в пек и студ и ще вдигаме по минимум 120 кила от лежанка.

Нищо, че всеки, който обича спорта (шампион или любител), ще ви каже, че и с екипировка от сергията можеш да се поддържаш във форма.

Важното е да се привикат едни фирми, да им се обясни, че ще е "хубав жест" да свалят цените си. Не е задължително да го направят. Спомнете си евтините празници, които така щедро обещаваше бившият вече земеделски министър Мирослав Найденов.

Със сигурност някои ще се облажат от анцузите - както с тлъстата хапка държавни анцузи за първолаци по времето на Емилия Масларова.

Любопитна е и друга дейност по същата мярка: "Участие съвместно с държавния и частния сектори и други институции и организации при създаване на условия и възможности за достъп на населението за масов спорт - разкриване на площадки, зали, пътеки, зони и др. за практикуване на физически упражнения, спорт и туризъм". Криза е, няма достатъчно обекти, нека поръчаме нещо - практика, която всяко правителство наследява от предходното и завещава на следващото.

А всъщност е толкова ясно. Качествените спортни екипи и уреди са добре дошли, но преди това трябва да се промени самото ни отношение към физическата активност.

Майките да спрат да тъпчат децата, децата да спрат да се тъпчат с джънк фуудс, детските площадки наистина да станат като за игра - с разнообразни катерушки и уреди, вместо да са пушални, училищата да имат добре оборудвани и отоплени физкултурни салони. Т.е. за да има желание за спорт, то трябва да се отгледа отрано.

Ако тати спортува с бира, а мама, като копае ферми във Фейсбук - трудно.

А държавата, ох, държавата, да обърне пирамидата на финансирането от професионалния към масовия спорт, дори и такива като Гришо и Цвети Пиронкова, за които нищо не е направила. Нищо, че държавните министри, дори и специалистката по синтаксис Мариана Георгиева не пропускат да "блеснат" с поздрав към наш спортист, прославил се/прославил ни пред света.

А на децата съвсем не им пука дали тичат с маратонки за 500 лева, или с гуменки за 10 - ако им се тича.

Oще: зали  маратонки  национална здравна стратегия  национална стратегия  спорт 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.07.2013, 20:47

3 Феята на Смъртта | 26.01.201409:28

Много си прав, Борка! Само дето, обществото има най- голяма роля при даването на пример за начин на живот у подрастващите! Не може да си дете, да виждаш некви свободно люшкащи и добре натъпкани с пържолки шкембузери, анЦОзи, фИешАн маратонки / обсипани с камъни Сваровски!/, лочещи гюмове с бира батковци и каки по градинки, и да искаш да покоряваш спортни върхове! Спортът е начин на мислене. Да бъдеш спортна натура, означава, да имаш голямо съзнание към всичко, да уважаваш себе си, тялото си и хората около теб.
Това доста трудно вирее тук.
Може би ще попитате, а, Феята на Смъртта какво пък толкоС мъдрува- нима тренира?
Ми, да- Феята е мъж на 41 и тренира Фехтовка. Три пъти в седмицата. Не пуша от 12 години и при ръст 173 тежа 69 кила.
Знам, че няма да живея вечно. И аз ще умра един ден. Но, искам да изглеждам добре, да си поддържам тялото до колкото мога.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2012, 10:07

2 Борката | 25.01.201407:18

Няма оправдания.Спортът е начин на живот и в този смисъл,ролята на обществото е не по-малка от тази на семейството.
Обездвижването на децата е камък в градината на средното образование.
1.Задължително трябва да се въведе физическо по един учебен час дневно.
2.Да се върне добрата практика на т.н. физзарядка.
3.Да се върне плуването,един час седмично,преди или след училище.
4.Да се стимулират данъчно фирмите,които предлагат спортни услуги така,че да оферират пакетни спортни услуги за училищата и университетите.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.04.2013, 11:50

1 Не така | 24.01.201419:13

Спортната екипировка наистина е скъпа! Балъците, които търчаха по анцуг или бермуди в парка умряха от грип през годините! Да се намалят цените на спортната екипировка!
   

оценка

+1 -1