Webcafe

Денят на Чакалите

Борис Христов
24.11.2011, 13:06 (обновена 24.11.2011, 14:06)
Тотю Младенов

Снимка: © БГНЕС

"Непримиримост" обеща социалният министър Тотю Младенов към "нелоялни работодатели". Тези термини са от лексиката на синдикатите обаче. Тоест - много пушек, малко огън...

След като години наред нито една власт не посмя да удари работодателите, като прокара затвора за неплатени осигуровки през парламента, ГЕРБ реши да удари по най-беззащитните.

Парламентът одобри днес - на първо четене - глоба и за работещите, които нямат сключен трудов договор, а не само за работодателя. Така кърпеният Кодекс на труда се оказа с нова кръпка - работникът ще трябва да донася за работодателя, ако не иска да отнесе глоба. В "трикратен размер на личните осигурителни вноски за задължително социално и здравно осигуряване, определени върху минималния осигурителен доход за съответната дейност". Парите ще постъпват в ДОО и в НЗОК.

А дали, като направи донесението, ще бъде наказан работодателят? Защото "доносникът" вече няма да е на работа.

Както и да е, това е един от най-малоумните начини да се намери струйка пари, която да църцори в тия вечно опразнени фондове. Те биха се напълнили - стига държавата да поиска да събере неплатените осигурителни и здравни вноски от работодателите, които са вече близо 2.5 милиарда лева.

Вместо това обаче бившият шеф на Главна инспекция по труда и настоящ социален министър Тотю Младенов избира един палиативен начин - хем показва, че нещо се прави, хем нищо не се прави.

Това си е мишкуване на дребно. При това синдикатите се съгласиха с тази мярка, когато се обсъждаше на тристранния съвет. Че каква тогава е работата на синдикатите - нали те именно трябва да следят да се спазват правата на работниците?!

Тези хора приемат някакви си мерки, които нямат нищо общо с пазара на труда в страна, където безработицата вече мина 11% и дори филипинки не искат да идват за медицински сестри. В момента предлагането на работни места в България е като в песента "Градил Илия килия..." Тясно и душно. Ако те вземат в килията - добре, седиш, дрънкаш с оковите и търпиш. Не щеш ли - прав ти път, друг ще те смени и толкоз.

Знаете ли, че познавам строители, които вземат инвалидна пенсия - по истински причини, и им е забранено да работят от ТЕЛК тежък физически труд. Но го бачкат от години. Кой работодател ще иска да вземе такъв човек на трудов договор - и затова бачкат нелегално. Защо го правят ли? Сетете се защо...

Санкцията за работодатели, които наемат хора без договор по закон е между 1500 и 15 000 лева. Социалният ни министър обяви, че "ще има непримиримост към всички, които не плащат данъци и осигуровки". Сериозно ли - дали да му вярваме? Само ако извади списък на позора на сайта на министерството, който непрестанно да се обновява - за глобени работодатели. Може пък да се засрамят - или да е полезна информация за хора, които се канят да постъпват при тях на работа.

Ако вярваме на Младенов, приетите днес текстове щели да помогнат на хората, които работят в сивата икономика - понеже били извън цялата социалноосигурителна мрежа, нямали никаква социална защита, нито право на обезщетения.

Така е. Цяло едно поколение от млади хора в момента работи за нищо и един ден няма да висне за пенсия на врата на НОИ и децата си, защото се осигурява на ниски прагове. Разбира се, те не мислят за старостта си, защото им се струва толкова далечееее. Не мислят и управляващите - защо да си развалят отношенията с бизнеса, я как хубавичко си бъбрят на тристранката. Да му мислят следващите управляващи.

Вместо да кърпят Кодекса на труда като найлонови чорапи в ранния соц, ГЕРБ да се опитат да съберат поне половината от неплатените осигуровки. Тогава ще им го признаем. Но за тази цел трябва да се обърнат към НАП и г-н Красимир Стефанов. Впрочем, Тотю Младенов също може да стегне бившите си подопечни - условията на труд на повечето места са твърде далеч от нормалните. Само да не се оправдава, че чака донесение от работниците. Но ако си вършеха работата наистина, "Кремиковци" трябваше да бъде затворен още през 90-те...

Oще: герб  глоби  кодекс на труда  нзок  осигуровки  парламент  работници  работодатели  тотю младенов  трудов договор 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.11.2010, 06:37

2 Николай Дренчев | 28.11.201105:48

Проблемът на властта е че вече и работниците разбират порочността на системата: пари там няма и там никога няма да има, така както в каца без дъно вода никога няма да има.
Първо трябва да се смени модела -
от "солидарен" (внасяш каквото ти вземат, вземаш каквото след 40 години ще е останало) Бесен
на "справедлив" - (вземаш каквото си внесъл).
Трябва да има конкуренция: частни, държавни, пенсионни, застрахователни, фирмени, отраслови и пр. дружества: кой където и колкото иска да внася и да вярва на каквито си иска обещания.
И най-важното: доброволност! Ако искаш внасяш, ако не искаш - не внасяш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

1 Илия Илиев | 25.11.201113:36

На гл.ас.Божидар Димитров ,книгите са скъпи и дори руските туристи немогат да си ги купят?
   

оценка

+0 -0