Webcafe

Животът е прекрасен

Емилия Милчева
10.11.2013, 15:46 (обновена 14.11.2013, 12:11)

1 от 3 снимки Назад Напред

10 ноември 2013

Снимка: © Impact Press Group

Така че ние ще си продължаваме с протестите, с въпросите, с недоволството, с недоверието- Прогнозата за времето е добра. Наше е. И животът е прекрасен. И няма как танковете да дойдат. Няма танкове.

Семьон Семьонович Подсекалников, вече излекуван от мисълта за самоубийство, и жена му Маша дъвчат, усмихнати, наденица и бял хляб в комуналката, сред висящите чаршафи и пералните марка "Крупская". Светлините угасват.

Камен Донев и Рени Врангова се изправят на фона на впечатляващата  сценография на Тороманов - и аплодисментите в Народния започват. Валентин Танев казва: "Екипът на "Животът е прекрасен" подкрепя протестиращите студенти." И аплодисментите отново избухват. Петък, 8 ноември 2013.

Повече от 15 000 бяха на Похода на справедливостта два дни по-късно, на 10 ноември. 24 години по-късно. Защото на 10 ноември 1989 г. нямаше поход, нито пък справедливост. Имаше телевизионна революция, почти като румънската, но без убийства, рафинирана.

Червената номенклатура искаше вече да е буржоазия, искаше да е капиталистка. Искаше официално да е богата, не само във вицовете.

Сега пак се надигаме срещу телевизионните революции. 24 години след онази дата никой не контролира българските политици, така както не контролираше Тодор Живков и бай-тошевците около него и под него.

Независимо от изборните механизми, партийният плурализъм, "независимата" съдебна система - и проблемът не е само в кавичките, а във фалша на институциите, създадени през т.нар. демократичен преход.

Фалш толкова голям, че сигналът за съмнителните трансфери на пари от Христо Бисеров - зам.-председател на 42 НС, неизменно част от висшите кръгове на ДПС, дойде от чуждите партньорски служби, независимо че би трябвало да впечатлят и българското финансово разузнаване, и БНБ. Но не са.

Но ние вече сме виждали съдбата на дошли отвън сигнали. Онова приключило с оправдателни присъди - и силни критики срещу работата на прокуратурата - разследване и дело по САПАРД започна по сигнал на Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ. То беше най-важното, наблюдавано пряко от Еврокомисията, за източени над 7.5 млн. евро по европейската предприсъединителна програма.

Сега Върховният касационен съд (ВКС) безуспешно се опитва да издири Марио Николов, един от виновниците, за да го призове в съда, а другият - Людмил Стойков, не се беше върнал от Индия... Делото се възобновява по искане на Бойко Найденов, който преди време беше и.д. главен прокурор. Впрочем, Найденов отскоро вече не е част от съдебната ни система.

Що се отнася до Бисеров и син, след като сигналът е дошъл в ДАНС, някой е уведомил почетния председател на ДПС, който се освободи от Бисеров и му дадоха възможност не просто да си тръгне от политиката, но и коридор да напусне страната.

В опит да се дистанцира от него, лидерът на ДПС Лютви Местан - след като версията "лични причини" се изчерпа, допусна, че парите на Бисеров били натрупани при управлението на Иван Костов. Е как - да не би Онзи-който-разпределя-порциите да го е оставял и през трите мандата, в които ДПС е във властта, на гладен стомах?

До момента ръководните фактори на БСП мълчат по казуса "Бисеров". Ни порция яли, ни порция мирисали. Не инициират операция "чисти ръце" във властта - впрочем един друг, който го играе "политик", Николай Бареков, я предложи, също както Волен Сидеров предлагаше 1000 лева минимална пенсия - ако вземе властта :)

Христо Бисеров е добра илюстрация за тези 24 години преход, от които 23 години е в политиката, основно като депутат. Краят на прехода за него, хасковският юрист, приключва някъде в някой туристически офшорен рай.

За разлика от средния, че и големия бизнес у нас, който е затънал в кредити и неразплатени задължения, българският политик няма такива - или ако има, те са формални. Не е нормално в държава като нашата, най-бедният настоящ и най-бедният бъдещ член на ЕС, кастата на политиците да е безспорно най-богатата група.

Така че ние ще си продължаваме с протестите, с въпросите, с недоволството, с недоверието. Прогнозата за времето е добра. Наше е. И животът е прекрасен. И няма как танковете да дойдат. Няма танкове.

Oще: 10 ноември  бсп  власт  дпс  правителство  протестиращи  студенти  христо бисеров 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.04.2012, 03:26

37 asdfsd | 18.06.201423:33

И да добавя само - пейЙ СЪРЦЕ!!!!!!!!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 21:37

36 tonnes | 13.11.201322:50

Абе то стадото в един хубав момент почти се е оправило, но след това идва 9-ти септември....Резултата го виждаме, глупави хора, които нямат нищо против да живеят като скотове....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

35 Оня Дето Го Трият | 13.11.201322:34

Никак не са пресилени аналогиите с възхвалявани героични събития от миналото ни (не че тоя протест е нещо чак героично де, но все пак):

Априлското въстание какво е?
Една шепа хора, абсолютно непредставителна извадка, взели да думкат срещу властта. Абе що не пазят тишина, има законно сложен султан!
И тогава е имало контрапротест - опашка пред конака кой да ги предаде първи.

Ботев на Радецки?
Окупирал лодка. Подкрепяме справеливия му бунт, но не това е мястото и не това е начина. Някой му плаща. Как иначе ще облече 100 човека с еднакви ботуши?

Левски?
Какво е правил, обикалял е и си е говорил по тъмно с разни като него. Без особен резултат. Дрън дрън, та пляс.
Ако беше днес сигурно щеше да боядисва паметници и да викат, че му плаща Сорос

Въобще стадото си е все същото по тия земи...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

34 peta_wawa | 13.11.201320:46

За съжаление това е стадния рефлекс, всички силно блеят срещу няколкото овце, рипнали в обратната посока, докато тези около тях също не потеглят натам и тогава всички се юрват. Този ефект се търси сега Много щастлив! Как да стане? Искат се жертви! За съжаление докато не изяде палка лично или не види че полицаите убиват децата му, българинът ще се натиска пред телевизора и ще си мърмори че пак нищо няма да стане Бесен ...
Студентите са прекрасни, умни, добре формулират преживяванията си, както каза Харалан Александров вчера, но всички телевизии се цензурират като че ли, няма сурови емоции, само репортажи след случките, няма сълзи, няма усещане за непримиримост, само приглушени и поизрязани кадри от леки сдърпвания.
За съжаление няма Ботевци да съжалят простите, вместо да ги хулят че не разбират и да им покажат, че наистина до кокал е опрял ножа и това е начина за борба. Това не са мои идеи, не съм жадна за кръв Тъжен, това е изпитаната рецепта за революция.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2013, 19:27

33 Pavlin Gyurov | 13.11.201320:27

Мануела, добави към критериите и: да не бъде финансиран отвън.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

32 deowin | 13.11.201319:05

>противниците на протестите всъщност адски завиждат на протестиращите за липсата на робско мислене

За това говорех и аз - активността на протестиращите напомня на противниците на протеста за собствената им пасивност, което ги кара да се чувстват зле.
Едно е да си с робско мислене, но защото никой около теб не показва нищо различно да е лесно да се убедиш, че си нормален и че пасивността ти няма отношение към проблемите в държавата, а съвсем друго е, когато някакви хора показват вътрешна сила и енергия да се борят със статуквото, и контраста между тях и теб ти припомни, че именно пораженческото ти, пасивно поведение (не гласувам, не протестирам, приемам статуквото, като се оправдвавам с "всички са маскари") е до голяма степен виновно за проблемите на България.
Никой не обича да му припомнят за отговорност, която е негова, но не е поел.
Пасивните, робски натури пък съвсем нямат капацитета да поемат такава тежест.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

31 Manuela Gerenova | 13.11.201317:28

Дара: "Нищо подобно не значи. Значи, че гласувахме преди няколко месеца . "
Дара, няколко реда по-късно: "Аз, например , не гласувах. И пак няма да гласувам. Няма политик на когото вярвам , за да отида да гласувам за него."
После защо има протести и защо протестиращите считаме, че "Имаше демократични избори" не е аргумент...

Не съм гласувала за никоя от парламентарно представените партии. Това, че народът е гласувал за Партията Хикс и Игрек не значи, че след това четири години е длъжен да търпи като добиче. По тази логика Пеевски трябваше да си остане шеф на ДАНС. По тази логика четири години ще трябва да гледаме правителство, което се крепи на един доста нестабилен психически човек. Да подписваме в несвяст де що има заеми, АЕЦ-и, южни потоци. Да направим детските надбавки по 1000 лева.
Почвам да имам някакво параноично чувство, че противниците на протестите всъщност адски завиждат на протестиращите за липсата на робско мислене...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 20.10.2010, 05:58

30 Lucky Stike | 13.11.201316:18

теодора с ха Въпрос само нюхемпшерчето ше те оправи тебе Идея не се коркай Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.10.2010, 05:58

29 Lucky Stike | 13.11.201316:11

ами няма го тодора Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

28 Оня Дето Го Трият | 13.11.201316:05

То и на редовните избори предварително ще се знае какво е съотношението и кой за кого ще гласува.
Тогава да ги отменим. От тях няма смисъл, нали казват че имало вече избори и нищо не се променило. Отменяме ги.
И Орешара остава завинаги.
   

оценка

+2 -0