Webcafe

Преферирай сега

Цветана Георгиева
22.09.2014, 17:19 (обновена 01.10.2014, 15:03)
герб в действие

Социологически проучвания след евровота показаха, че 30 на сто от електората на ДПС и 20 на сто от електората на ГЕРБ не разбират какво е това допълнително каре с кръгчета в дясната част на бюлетината. Донякъде вината бе в това, че нямаше масова разяснителна кампания, което се повтаря и сега

Зад предизборния шейтан* от кирки, кебапчета и мантри „Кой (с) кого" прозира ново политическо явление - преференцията, или възможността да пренаредиш партийните листи чрез предпочитание за свой фаворит. Добрата новина за вота на 5 октомври, както наричат ценната добавка в Изборния кодекс, всъщност е голям тест за обществена зрялост. Той ще покаже ще има ли в политиката нови лица, които са желани от избирателите, а не от партийните централи. Това е въпросът.

В момента преференцията е олицетворение на информирания избор, опозиция на партийното поклонничество.  На изборите за Европейски парламент на 25 май т.г. я използваха над 580 000 избиратели или 26 на сто от отишлите до урните (при праг от 5 на сто), което е добра първа стъпка, ако са го направили умишлено и съзнателно - факт, в който леко се съмняваме.

Тогава Светослав Малинов измъкна мандата в Брюксел под носа на Меглена Кунева, феноменът 15/15 детронира Сергей Станишев с бодрата смяна Момчил Неков, а някои разбраха, че могат да объркат сметките на апаратчиците и на тези, които си плащат за уж избираемо мястото. Това понятие вече се обезсмисля до голяма степен, затова лесно можем да си обясним вялата разяснителна кампания за преференцията - такава няма и сега.

Капан за избиратели

Как работи преференцията - кандидат, събрал над 7 на сто от предпочитанията, отбелязани в неговата листа (на партия или коалиция), може да бъде изместен напред в разпределението на мандатите. Уловката е, че за разлика от последните европейски избори, тук първенците в листата получават автоматично непосочените преференции.

Например, ако от гласувалите за ГЕРБ в Пазарджик 20 на сто подкрепят един или няколко кандидата по свое желание, различни от водача, то първият в листата ген. Стоян Тонев, бивш шеф на ВМА, автоматично ще получи останалите 80 процента „неизползвани" преференции, което ще го класира в другия стадий на надпреварата - разпределението на мандати. Тогава на практика битката между предпочитаните от избирателите кандидати остава за по-задните позиции в листата, което не им гарантира място в парламента.

Единствено силната избирателната активност може да елиминира пречката на „служебните преференции", прокарана в ревизията на Изборния кодекс от ДПС - партията, която най-много защитава „твърдите листи" заедно с „Атака", и не агитира за преференциален вот, с мотива, че не може малцинството да излъчва депутатите в многомандатните избирателни райони. Тогава депутатите на ГЕРБ бяха в мълчаливо отсъствие.

Това е шансът, който трябва да използваме

Ако не броим печалния опит на БСП през 2009 г. да спечели лесни 31 мандата с мажоритарен вот, разчитайки на победа срещу никому неизвестните кандидати на ГЕРБ, досега сме имали единствено правото да избираме онези, които апаратчиците спуснат отгоре. С преференцията сега избирателите могат да се опълчат срещу приземените от тях регионални водачи на листи, например Кристиан Вигенин от БСП в Благоевград или Методи Андреев от ГЕРБ в Пловдив - Област.

При гласовете от чужбина преференциите няма да важат. Макар формалните обяснения, че няма избирателен регион „Чужбина", който нито една власт така и не иска да въведе, липсата на преференция при вота от чужбина на практика обслужва ДПС, която очаква подкрепа от рекорден брой секции в Турция.

Ако погледнете социалните мрежи и форумите, интересът към преференцията е огромен и затова все повече кандидат-депутати открито агитират в подкрепа на техния номер в листите на партията/коалицията, която представляват. Няма как да не сте забелязали печатни и интернет-кампании на отделни кандидати за депутати.

Особено активни са кандидатите на Реформаторския блок и това не е случайно, защото на последните европейски изборите тяхната листа събра най-много гласове за кандидат. Изборите ще покажат относителната тежест, която имат ДСБ и троянската вътрешна коалиция на СДС и ДБГ, която саботира избора на председател на блока след изборите. Георги Кадиев и Иван Ченчев от БСП също активно агитират за преференциална подкрепа в София.

На другия полюс са ДПС, ГЕРБ, "Атака" и коалицията на ВМРО и НФСБ, които залагат твърдо на своите лидери и партийната дисциплина.

Засега повечето кандидати, които агитират за себе си, посочват, че сами издават печатните агитационни материали. Друг е въпросът дали после тези средства ще бъдат включени в партийните отчети за финансиране на предизборните кампании. По-важното е друго - за първи път МВР съобщи за търговия с преференции, което означава, че някой има интерес да овладее финансово тази възможност за естествен, а не изкуствен подбор на лицата в политиката.

Вариантът е един. Преферирай сега. Ако не сте направили избор, имате време до 5 октомври. За да изберете свое лице в парламента, а не телесен атрибут - пръст, гръб или на нечия друга воля.

* шейтан - Дяволът в исляма, име на пясъчен вятър в Югоизточна Азия

Oще: избори  кандидати  листи  народно събрание  предизборна кампания  преференция 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.09.2014, 14:30

1 Vicarius | 23.09.201410:32

пак ли скрита реклама на поредните политически лицемери, които отишли да помагат в Мизия... милно и жално ми става за тия "доброволци" преди избори!

Бъдете активни! Няма друго, партии, лидери и тарикати, които да искат Вашето мнение. А то е ваше право защото сте хора, преди всичко... свободни хора, в край свободен!

https://www.facebook.com/groups/755118661214653/files/

Или търсете в Google:
"Интернет Конституция на България" и "Свободните хора"

анкета-РЕФЕРЕНДУМ.doc
   

оценка

+0 -0