Webcafe

Тираж "Партийна хранилка"

Цветана Георгиева
02.06.2013, 18:27 (обновена 30.01.2014, 16:33)
Плакати

Снимка: © Sofia photo agency

Откъде се плащат предизборните плакати? Дали не от твоя джоб

Колкото - толкова. Така от „Глас народен" ни отговориха на въпроса за какво ще харчат партийна си субсидия. Схемата наистина е проста - колкото по-силна е партията, толкова по-сочна е държавната хранилка. Подобна закономерност обаче липсва при другия съществен въпрос - дали след изборите партиите ще запретнат ръкави за работа или само ще потриват ръце за свежите пари, с които ще ги възнаградим.

Добре известно е, че всяка партия, преодоляла минимума от 1% на вота, ще получи от държавата, тоест - джоба на данъкоплатеца, по 12 лв на глас, за да осребрява съществуването си до следващото явяване пред урните. Колкото повече, толкова повече - особено за онези, които вече разиграват до дъно фантазията си в най-новото шоу на страната - Народното събрание.

На 12 май повод за радост имаха още шест партии - НФСБ, ВМРО, „Лидер", „Глас Народен", РЗС и България на гражданите. ДСБ и СДС загубиха държавната издръжка, тъй като се явиха в коалиции. Оферта, която никак не е за изпускане, защото можеше да им докара по някой друг милион на година.

На тези избори гласувахме не само за политически, но и за откровено инвестиционни проекти - явяваш се, печелиш малко, но достатъчно гласове, за да увиснеш на врата на държава, след което четири години си траеш, тъй като си достатъчно невзрачен на политическия небосклон, за да искат твоето или на братовчедите ти мнение.

Храни партия да те лае

„Цинизъм е по време на криза българският данъкоплатец да плаща по 50 и нагоре милиона лв за политически партии. Това не ги прави нито по-отговорни, нито по-честни към избирателите", казва лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, цитирайки миналогодишни данни. Тази „нахална" схема създава неравнопоставеност между малките и големите играчи на политическата сцена.

От ВМРО вече предложиха държавната субсидия да бъде отменена, защото „партия означава доброволна организация от хора - не, защото някой ще им дава заплата, а защото вярват в обща кауза". Ценностите обаче не са това, което бяха.

Някои партии, твърди Каракачанов, използват държавното подпомагане за разточителни разходи, екскурзии и за купуване на гласове. Законът урежда и други начини за финансиране на политическите субекти, сред които членски внос и дарения, така че е напълно възможно субсидията да се премахне, убеден е той.

Според лидера на РЗС Яне Янев издръжката само с дарения ще направи партиите още по-корумпирани и зависими от бизнеса. „Който говори срещу държавната субсидия, значи си е осигурил олигархичен субект да го спонсорира и иска да удари истинските партии", твърди Янев.

С това не е съгласен Тома Биков от „България на гражданите": „Мисля, че е добре партиите да получават държавна субсидия, за да имат възможност да бъдат финансово независими. Друг е въпросът, че субсидиите, които се дават в момента, са прекалено големи и дразнят хората". На негова страна е и популярното мнение, че държавата на практика гарантира наличието на опозиция.

„Важно е също така, че нерядко тези пари се използват за лично облагодетелстване или за купуване на гласове, а не за обучения и развитие на политически идеи. Сигурен съм, че нашата субсидия ще се харчи по предназначение и с нейна помощ ще можем да разгърнем потенциала си като политическа сила", допълва Тома Биков.

Пари срещу действия

„Парите на партиите трябва да идват от светли източници, а не от сивия сектор. Най-светлият източник е републиканският бюджет. Друг въпрос е как да се регулират субсидиите, за да има и друг критерий, освен брой получени гласове на последните парламентарни избори", изтъква Яне Янев, чиято партия вече предложи ликвидация на партиите - фантоми.

Това може да стане чрез въвеждане на допълнителни изисквания, чрез които политическите субекти да докажат, че функционират наистина, а не фиктивно, както и на таван върху размера на финансирането.

Решихме да попитаме малките партии, които останаха извън парламента, какво ще правят със свежия приток на пари и какви цели си поставят в следващите три месеца и една година. Все пак, данъкоплатците имат право да знаят.

На практика те не могат пълноценно да участват в политическия процес, но пък имат полезни ходове. Протестите и събирането на подписки - било за референдум, било за промени във властта - са най-основните им оръжия. И смятат да ги използват.

Първите три месеца

ВМРО ще продължи да се бори с монополите и високите сметки, а лидерът й Красимир Каракачанов ще продължи да залага на протестите срещу трите ЕРП-та. „Наш приоритет е развалянето на договорите с тези три дружества, както и икономически санкции за тях. Не национализация, защото иначе държавата трябва да им изплати дяловете по пазарни цени, което би било двойно ограбване на народа. Национализацията е само прах в очите", казва той.

Подобни са и намеренията на "Лидер", които твърдят, че се борят за либерализиране на пазара на електрическа енергия у нас.

РЗС пък събира подписка за касиране на изборите в София, където ДПС спечели за първи път три депутатски мандата. Това, според Янев, е нечестно заради манипулация с прибавени 51 000 гласа от Турция.

Другата краткосрочна цел на партията звучи така: „Да изобличи новата „тройна коалиция" - БСП, ДПС и „Атака", защото това е коалиция на подменения вот". Янев обещава да направи нужното, за да се чуе по света и у нас, че ни управлява „протурско правителство на БСП, скрепено с купен вот от една антифашитска партия".

"Глас народен" продължава с изграждане на местни структури и - поради големия зрителски интерес - с приемане на нови членове. Не крият, че много членки също напират към редиците им.

„В следващите месеци ще представим подробно програмата на "Глас народен" и конкретните цели, които си поставя. Приоритет в програмата ни са образование, наука и култура, програма за развитие на спорта, икономика, здравеопазване", допълват от партията на Светльо Витков.

Вътрешнопартийните дела са задача №1 и пред „България на гражданите", след като Меглена Кунева подаде оставка след изборите. „Лично аз ще работя за това г-жа Кунева да продължи да бъде лидер. Мисля, че тя има в себе си голям политически потенциал, който не е използван от обществото. Ще бъде истинска глупост да се лишим от най-европейския си политик", обяснява Биков.

В РЗС също ще има размествания, но оставки на ръководството не се очакват.

Поглед в бъдещето

В „България на гражданите" започва сериозен разговор заради поражението на 12 май, който ще е и началната фаза на подготовката за следващите избори. „Това ще се случи след като свикаме нашето Национално събрание, което трябва да избере нов Национален съвет. Паралелно с това ще имаме Общински събрания. Средносрочната ни цел са следващите избори. Ако няма предсрочни парламентарни избори, това ще бъдат изборите за Европейски парламент. Надявам се, че ще имаме готовност да бъдем представени в тази важна за Европа институция", коментира Тома Биков.

ВМРО ще преследва стратегията си „България 2050" за стимулиране на раждаемостта и справяне с демографската криза. Сред предложенията им влиза и т.нар. образована раждаемост, която ще насърчава двудетния модел при хората с над средно образование.

РЗС пък има един основен лайтмотив - свикване на Велико Народно събрание и приемане на нова Конституция, с която да се сложи край на прехода.

Малките партии със сигурност ще напомнят за себе си в очертаващото се горещо политическо лято у нас. Изборният тираж им донесе финансова печалба. От начина, по който ще я използват, ще разберем имат ли шанс за нещо повече. Колкото до модела на субсидиране на партиите, той е прекалено далечна цел за евентуална промяна. Толкова.

Oще: партии  субсидии 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.11.2012, 12:37

7 Strelok | 06.06.201303:20

Субсидирането на партиите има далеч по-сериозни проблеми от това, че малки партии ще вземат някой лев. Смешно е да се твърди, че субсидиите са начин за създаване на опозиция. Субсидиите са първо и преди всичко начин за финансиране на политическото статукво, защото лъвският пай от парите се взима от парламентарно представените партии. В държава, която има крещяща нужда от политическа иновация и свежа политическа кръв, това е чист цинизъм и подигравка със суверена.

Това е също начин за самовъзпроизвеждане на опорочената партийна система, защото дава нечестно финансово предимство в политиката на партиите спрямо непартийните. Което е просто поредната капка в една политическа система изцяло регулирана, така че да мачка непартийните.

Точно поради тези причини трябва да се отменят субсидиите. Има си членски внос, партиите да се финансират с него.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.06.2013, 00:10

6 Julia Velinova | 05.06.201300:16

Получени действителни гласове, за които се плаща субсидия-резултати ЦИК
ПАРТИЯ/КОАЛИЦИЯ 2009 2013
ГЕРБ 1678641 1081605
Коалиция за България
(БСП+) 748147 942541
ДПС 610521 400466
Синя коалиция
(ДСБ+СДС+) 285662 0
АТАКА 395733 258481
РЗС + 174582 59145
Лидер 137795 61482
НДСВ 127470 0
НФСБ 0 131169
ДБГ 0 115190
ВМРО-БНД 0 66803
Глас народен 0 47419
ОБЩО: 4158551 3164301

По-малко пари на месец за 2013 спрямо 2009 994250
Заб: Плаща се един лев на един глас за месец

Партии, преминали 1% и коалиции, преминали 4% получават субсидия.

Вижда се, че това народно събрание излиза по-евтино на данъкоплатците от предното!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.02.2011, 18:45

5 Georgi Tashev | 03.06.201317:25

„Лично аз ще работя за това г-жа Кунева да продължи да бъде лидер. Мисля, че тя има в себе си голям политически потенциал, който не е използван от обществото. Ще бъде истинска глупост да се лишим от най-европейския си политик" ХАХАХА, по-голяма глупост не бях чел. Тая червена скочубра по-добре завинаги да спре да се занимава с политика. Вече се видя колко е смешна и нагла.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 20:01

4 Елисавета Домовчийска | 03.06.201312:24

За малките партии, могат да се дават пари на база свършена дейност, а не по принцип - примерно - семинар, лекции, транспорт, закупени активи, наеми на сгради, някакъв процент от това да им се плаща /не цялата сума/, но в никакъв случай някакви сума на ангро. А това важи между другото и за всички партии, но при малките злоупотребите са изключени, така че за тях е добър вариант. Янев, най-голямата к**ва в политиката през последните години да не се изказва, защото точно неговата каса се пълни най-много от незаконни източници и да не коментира партии като ВМРО, които имат честна позиция, макар и да са малки. Какви олигархични кръгове могат да имат зад себе си ВМРО, като имат само локално влияние в няколко града на страната и са твърде малки на всичкото некресливи като "Атака" например?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 20:01

3 Елисавета Домовчийска | 03.06.201312:14

А за позицията на ВМРО мога само да изкажа адмирации, ако наистина това е позицията им, въпреки че останаха извън парламента и няма да вземат кой знае каква субсидия, браво за позицията да се отменят субсидиите.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 20:01

2 Елисавета Домовчийска | 03.06.201312:10

Доколкото знам субсидията е 12лв на глас, но за година от мандата, тоест ако до следващите избори остават 4 години - 48 лв/глас, ако са предсрочни - пропорционално. И чувам, че сме рекордьори по този показател. Отделно от това е ниския праг - само един процент от гласувалите - колкото по-малко гласували, толкова повече са хранениците. Препоръчвам на новото Народно събрание две неща - да намали субсидиите в 4-5 пъти и да вдигне бариерата до поне 2 или 2,5%. А и макар да изглежда популистко - да си намалят заплатите, не да ги замразяват както досега, защото през последния мандат на ГЕРБ си ги вдигаха. Нито да изпадат в крайности както предлага В. Сидеров да ги направят равни на минималната РЗ, но да ги намалят на принципа - солидарност с обществото - 3 месеца в годината да получават по една средна, подчертавам средна работна заплата за страната и да преценят какво и как може да се купи с нея на собствен гръб.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

1 Boicho Boichev | 03.06.201310:20

Не е лошо партиите да се финансират от държавата,вместо да разчитат на финансиане от олигарси, чужди държави и мръсни пари.Но монетата има и друга страна-трябва стриктен контрол върху изразходването на средства-И ПЪЛНА ЗАБРАНА ЗА ДРУГО ФИНАНСИРАНЕ-ОСВЕН МОЖЕ БИ И САМО ЧЛЕНСКИ ВНОС!Особено трябва да се внимава при финансиране на партиите от чужди държави и фондации-така се прокарват чужди интереси, в много случаи-противоположни на интересите на държавата България!такова финансиране трябва да бъде забранено под каквато и да е форма!
   

оценка

+1 -0