Webcafe

$аниране на бизнеса

Петър Николов
08.08.2011, 14:27 (обновена 11.08.2011, 13:23)
Панелки

Снимка: © Sofia photo agency

Как държавата ни задължава с нови кредити

По Конституция частната собственост е неприкосновена. Както и жилището.

Според чл. 33: "(1) Жилището е неприкосновено. Без съгласието на обитателя му никой не може да влиза или да остава в него освен в случаите, изрично посочени в закона.

(2) Влизане или оставане в жилището без съгласие на неговия обитател или без разрешение на съдебната власт се допуска само за предотвратяване на непосредствено предстоящо или започнало престъпление, за залавяне на извършителя му, както и в случаите на крайна необходимост".

Очевидно санирането е над Конституцията. След като държавата прокара промени в закона, които да утъпкат законната пътека за законно задължаване на гражданите на Република България да санират частните си жилища - ако мнозинството от собствениците в жилищната сграда, където се намират домовете им, го поискат. (По закон - хората, които притежават 67% от собствеността в сградата.)

Така излиза, че в ръцете на група хора е да вземат решение, касаещо мои гарантирани от Конституцията човешки права - да осъществят разпоредителни сделки с частно имущество. Няма ли адвокати по гражданско право, които да го оборят?

Когато държавата реши, че е по-добър стопанин на собственото ми жилище и може да се разпорежда и пренарежда приоритетите на семейството ми, поставяйки на първо място санирането, то нека да й прехвърля и банковата ипотека. Молим - да я изплаща Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) начело с министър Росен Плевнелиев.

Но, най-напред с фактите.

Строителният бизнес - фалити и намален обем работа

Едва ли има изненадани от бързината, с която се прокараха промените в Закона за етажната собственост.

Строителният бизнес издъхва. На практика големите инфраструктурни проекти не са изход, защото могат да си ги позволят само компании, които са в състояние да издържат на собствени мускули - и кредити - забавени плащания от държавата в рамките на 3 месеца.

Строителството - общинско и жилищно, е почти на замръзване.

Според данни на НСИ през първото тримесечие на 2011 г. местните администрации са издали разрешителни за строеж на 951 жилищни сгради с 2458 жилища в тях, което е с 3.6% по-малко в сравнение със същия период на 2010 г.

Издадените разрешителни за строеж на жилища са намалели със 17.4% за първото тримесечие на 2011 г. спрямо последните три месеца на 2010 г. Прогнозите на камарата на строителите са, че така ще е поне до края на годината.

Спад има и в издадените разрешителни за строеж на административни сгради и офиси, като за първото тримесечие на 2011 г. те са едва 37, което е с 24.5% по-малко спрямо същия период на 2010 г. Данните на НСИ за периода 2009-2011 г. показват, че всяка година разрешителните за строеж намаляват, което се превръща в трайна тенденция.

За 2009 г. общият брой административни сгради, получили право на строеж, са 305, като през 2010 г. те намаляват с около 30% до 205. Влошената ситуация в строителния сектор у нас се отрази и в данните на Евростат от края на април т. г., според които България е третата страна в ЕС с отрицателна тенденция в строителството. С по-лоши показатели са единствено Испания и Словения.

Почти няма изваждане на нови лицензи за строителство, тук-там се подновяват предишните и толкоз.

Тогава?

Изходът е държавата да отвори ниша за нов строителен бизнес. Начинът да го направи - и да увеличи по някакъв начин заетостта в сектора, пострадал значително от кризата, е да отвори законово нова ниша. Ето ти теб санирането.

Разбира се, никой не оспорва, че резултатът от една санирана сграда е прекрасен. Странно е, че когато човек, който идва от частния бизнес като строителния министър Росен Плевнелиев се е превърнал на подвижен билборд за ползите от санирането, пропуска негативите.

Факт, че сметките за отопление ще намалеят. Но къде оставя тежестта от кредитите, които гражданите ще изплащат, за да съфинансират санирането? Така че нищо чудно балансът в крайна сметка да е нулев.

Но преди всичко и най-напред е въпросът къде остава доброволният принцип на включване? Всяко от домакинствата, които живеят в един жилищен блок, има свои приоритети - образование на деца, изплащане на ипотека и/или стари кредити, лечение на близък или просто пенсионерски доходи. Сега, над всички тях, държавата поставя един-единствен: саниране.

Една от съседките ми - вдовица, пенсиониран детски лекар на 79 години с под 200 лева пенсия, живееща в гарсониера, направи следната елементарна сметка: "Ако ме насилят да тегля потребителски кредит, който трябва да изплащам да речем три или 5 години, може да не доживея дотогава. Нима ще трябва да завещая на внучката си - или на дъщеря си, жилище, обременено с кредит, който тя едва ли иска да изплаща?"

Да речем, че санирането й излезе 3000 бона - и половината ще трябва да ги тегли назаем. При лихва, да допуснем, че е 8%, ако вярваме, че банките, които ще отпускат заемите, ще дадат едноцифрени лихви, месечната вноска за три години е около 50 лева. Това й е една четвърт от доходите.

Ами да си извади от спестяванията, вероятно би я посъветвало другото рекламно лице на санирането - заместник-министърката Екатерина Захариева. Ами не знам дали има - но и да има, може да е решила да похарчи спестяванията си за почивка по програмата "55+" или просто има други инвестиционни планове за собствените си пари...

Друг пример: младо семейство на по 35 години, които живеят в блока ни в тристаен апартамент, който, по думите на Румен, слава богу, не изплащат - баща му и майка му са се изнесли в едно селце край София и той си живее там с жената и двете деца. Съпругата му е в майчинство, гледа бебето, големият ходи на градина. Румен получава чисто около 1000 лева, жена му - някакви 200 и малко.

И двамата са се заклели да теглят кредит, ако им трябва по-нататък за образованието на децата (или - ако, недай си, боже, се случи нещо за лечение, нищо, че Конституцията на България ти гарантира здравеопазване, щото тука е "правова и социална държава").

Жена му не знае къде ще работи, като свърши майчинството, Румен не знае колко ще е на работа. И сто лева месечна вноска по заем не искат да плащат, защото с тия пари сега почти се оправят... Е? За жилище като тяхното, парите за саниране ще са повече, а е и ъглов апартамент.

Със сигурност всеки има достатъчно примери с и около себе си. Лично аз съм за санирането, но... вече свърших тая работа. Резултатът е една прекрасна оранжева кръпка, която тонизира блока ни, а два етажа по-долу кръпките са в сиво и бяло. Българско подобие на виенския Хундертвасер!

В спретнатата ни кооперация има и два апартамента, в които живеят наематели, но собствениците им категорично отказват не просто общо събрание, а дори и да плащат сметките за общата етажна собственост - асансьор, чистене и пр. (Наемателите не го правят...)

Не виждам как ще се постигне каквото и да било съгласие на начеващите общи събрания, на база които трябва да тръгне санирането, планирано от МРРБ за идната пролет. Освен ако фирмите не играят с домоуправителите - в смисъл да им мушнат някоя стотачка, за да тръгнат да убеждават хората до постигане на заветните 67%.

Иначе Плевнелиев и сие и целия "Люлин" да обиколят - все тая. Ясно е, че ще се открият работни места - и Тотю Младенов ще е доволен, че безработицата ще понамалее под 10%. Ясно е, че строителният бизнес ще получи парички - а няколко хиляди души и работа за известно време. Ясно е, че банките, които ще спечелят конкурса на МРРБ, също ще се нахранят.

Обаче кредитите си остават за наша сметка. Защото държавата така е наредила да постъпваме със собствените си жилища!


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.08.2011, 18:48

20 Kapina Kom | 15.08.201119:50

Не знам дали е добър или е лош законът. Но знам, че санирането на вече достатъчно остарелите панелки е задължителни.
Първо да уточним – саниране не значи топлоизолация, както смята „специалистът” министър Плевнелиев. Нали си спомняте как се хвалеше с един „саниран” блок (той беше само топлоизолиран). И една баба се радваше, че сметките за ток и парно са й намалели.
Да, топлоизолацията е част от санирането, но далече не най-важната. Говорим за сгради с изтекъл срок на годност. Когато бяха построени първите панелни блокове, специалистите им даваха 20 години живот. После го „удължиха” на 50. И те минаха.
strawsPulledAtRandom дава достатъчно добри обяснения за опасните конструкции, затова ще прескоча темата, да не се повтаряме.
Дали трябва да чакаме да се срине някоя панелка, да отчетем няколко, а може и повече, жертви? Защото има горди собственици, които или не могат, или не желаят да се грижат за имота си!
Хайде да си поговорим за правата на Човека. Аз искам да живея в здрава и надеждна сграда. И се грижа за имота си. Искам да санирам 50-годишния си апартамент. По всички правила – сглобки, заварки, ел-инсталации, В и К, ОВИ, топлоизолация. И го правя. И имам здрав апартамент в една нездрава сграда. Аз се грижа за жилището си и имам право да живея сигурно и спокойно в него – полагам грижи за това!
Но съседите ми, не могат, не искат или каквато и да е причината, не правят като мен. Защото имат право. И като падне тяхната стена, под или таван – може да тръгне и моят апартамент, че дори и блока. Къде отива мойто право – въпреки положените усилия, труд, време, средства?
За това в някой страни, когато става въпрос за жилищна и друга недвижима собственост, освен за права, в законите им се говори и за задълженията на гордите собственици. И тези собственици освен за правата си, са длъжни да изпълняват задълженията си. Иначе има много неприятни санкции.
Ще стартира програма за саниране. Програма, която дава възможност на държавната администрация да употреби удобно за нея едни пари, които ще отидат в едни „правилни” ръце. А ефектът от програмата ще е няколко облепени с топлоизолация сгради, 100 % несанирани сгради и отвсякъде ще ни залива ПР помия пълна с наглост и лентички.
А темата е много дълга и болезнена. Защото с мизерните пенсии – възрастните хора у нас са подложени на държавен геноцид! Защото с голямата безработица и безхаберието на правителството – работоспособното население е подложено на държавен геноцид! А младите хора? Да си купуват еднопосочен билет!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

19 strawsPulledAtRandom | 10.08.201120:11

Според мои преподавателки в Строителния, срутилите се сгради са били със сглобяеми плочи около 2 метра широки (не зная стените какви са били), които обаче са отхвърлени веднага след земетресението. Масовото панелно строителство не е с такива плочи, а с цели, които покриват, грубо казано, цяла стая (макар да не е съвсем точно, фугите обикновено са в единия край на дневната, поне аз в няколко апартамента съм виждал там пукнатинки Усмивка) Друго, което съм чул за земетресението пак от Строителния беше за някаква разрушена колона, която преподавателката ми е видяла (явно и тях са ги водили като ученици по разни практики), та колоната изобщо не е имала носеща армировка в единия си ъгъл, също така стремената били по-малко и т.н. Бай Иван си е взел арматура за вилата явно Усмивка Така че, когато има съборени сгради (както в Ст. Загора), проблемът е в некачествено строителство и лоша поддръжка, което и в моите мнения също е написано, но ти си прочел само каквото си искал. Също така, написах и за предубежденията спрямо панелките специално, зная че и него си пропуснал Усмивка Писах също, че санирането не е само топлоизолация, което по аналогията и с бабата и фризьора е косата, но също и презаваряване и замонолитване на фугите, което вече е аналогия със ставите и костите на бабата. И да - това ще я подмлади, защото стените на панелките сами по себе си са станали по-здрави за някокло десетилетия - бетонът има свойството да продължава съвсем бавно свързването си с течение на времето. Освен това, панелите са изработени в заводски условия, което по ред причини е по-донро от отливането на място, както при монолитното строителство. Още един аргумент - виждал съм на клипче американци, които тестват с огромна машина за симулации на земетръс как се държи панелна сграда и не повярвах на очите си как се клатеше като колода карти, но не падаше (това се дължи на бетоновите стени, които изпълняват ролята на противоземетръсни шайби - на практика почти всички стени са такива в панелката).
В никакъв случай не хваля панелките - напротив. Изключително гадно са сглобявани и именно затова имат нужда от саниране - защото когато се презаварят и топлоизолират, ще се премахнат двата им главни недостатъка и ще станат почти нормални жилища. Не толкова добри като монолитните от последните години, но със сигурност по-добри от монолитните от края на деветдесетте и първите години след 2000. за съжаление, това ще струва много скъпо, дори да не се мине по рекламираните от правителството програми. Сигурно не си прочел и че наругах административната страна на санирането, което ни предлагат Усмивка Нищо де, дно сега четеш малко по-внимателно. Айде, че дето вика една съфорумка, трябва да гася лампата в офиса Плези се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2010, 17:43

18 Весел Патилан | 10.08.201116:22

Много щастлив ....затова ви съветвам да сте по-внимателни като изказвате мнения. ...
Дадено, ще бъдем внимателни! Ама тука става въпрос за пари и то много, и то наши! В чужбина санират сгради и на по 200 години, като запазват само фасадата, а всичко друго си е ново, здраво и модерно. А Ти защо не обърна внимание на посещението на бабата в козметичния салон, което я разкраси, но не й оправи ставите! Аз съм лесен - живея в двуетажна къща, строена 1916 г., на която през Чирпанското земетресение не са й паднали и комините. Ами тези хорица дето са във високите блокове и няма къде да се дянат и се надяват само на това, че Господ е българин! Ти, като си компетентен (употребяваш термини като едикакъв си свод и знаеш, че на един в Стара Загора му падна панела, както си спял в спалнята) защо не кажеш при земетресението във Вранча какви сгради загробиха маса народ в Свищов - нови или стари, високи или ниски, с тухла или с панели?
На нас това ни е проклетията да намираме "умни" съображения и за най-глупавите решения. Нали сме най-умната нация в света, както казват българите, но ... само те. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.08.2010, 22:54

17 Nikola Aslanov | 10.08.201110:42

Хех, веднага си личи на кой му пълнят копанката строителните паразити. Хубавото нещо, "другари" строители (хора свикнали да ядат и пият на общата трапеза с чужди пари), е че колкото и малоумни лобистки решения да гласуват управляващите, колкото и да се пънат платените клакьори по форумите - тая работа просто няма да стане.
Много е просто. Икономиката работи -> хората имат работа -> хората имат пари -> хората купуват по-големи жилища, купуват нови жилища, правят подобрения, включително саниране на старите жилища.
А какво е при нас? Срив на икономиката ->реална безработица над 30%-> смешни заплати (още по-смешни пенсии). И банките и стоителните хиени искат от тези хора да прибират пари. Е просто няма как да стане, баце. Пък вие си пишете мокрите сънища, не ми пречите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

16 Mile Manolov | 10.08.201110:33

Много сладка далавера за "правилните фирми" ... оти 800% печалбите от загробването на бантустанци с 20-25 годин дълг поприключиха. Наред са тия без хард ипотека да си дадат приноса за окрупняването на капитала ^^
Тва капитала никога нема да понесе да имаш собственост ... а па ако не ти е ипотекирана па ич Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

15 strawsPulledAtRandom | 10.08.201110:09

Патилане,
вече писах - санирането не е само слагане на топлоизолация. По отношение на панелките, то започва именно от презаваряване и после замонолитване (което би трябвало да спре течовете, които обикновено се дължат на смачкани торби от цимент във фугите, като отгоре само леко са замазани, вместо да се запълнят с циметов разтвор - затова и прогниват заварките - има достъп на вода, освен това ВЦ мазилка не предпазва метала от корозия). И не всички панелки са зле като изпълнение, трябва да с еподходи индивидуално към сградата след обследване. Друга заблуда е, че панелките ще паднат при земетресение - ако няма проблем със заварките, това е може би най-устойчивото на земетръс строителство в България (сравенено със старите сгради тип пруски свод, стари и нови монолитни, дори ЕПК). Трудно е да се обобщава, но ако се санира, панелката ще стане много надеждна срещу земетресение. Освен това, ще изчезне един от огромните проблеми - изключително лошата топлоизолация. Ще останат проблеми като лошата шумоизолация, евентуални проблеми с основите (примерно слягания, причинени от течове в канализацията). Като цяло, панелките могат да се "върнат към живот", но сериозен проблем е, че хората имат много сериозни предубеждения към тях. За съжаление, след 20 години ще имат и огромни предубеждения към новото монолитно строителство Тъжен Да се твърди, че санирането ще излезе по на сметка от покупка на нов имот, поне за София, е доста пресилено, така че лично според мен има много хляб в идеята за саниране, стига да не се прави по престъпен начин, като те задължат да следваш препоръките от обследването, като те заължат да поръчаш именно от тези материали и да ползваш услугите именно на този строител, при кредит имено от тази банка... Ще стане като кредитите за енергийна ефективност, където ти излизаше еднакво скъпо с него и без него. А проблемите с незаконните преустройства (усвоявания на балкони, избиване или перфориране на носещи стени, използване на вентилационни отвои като комини и т.н.) са толкова сериози, че аз направо не виждам изход.
Та така, темата е доста дълбока и изисква сериозни познания и анализи, преди да се вземе твърда позиция ЗА или ПРОТИВ, затова ви съветвам да сте по-внимателни като изказвате мнения. Ако от административна гледна всичко беше уредено по-добре, аз бих бил твърдо ЗА, но в настоящата ситуация мълча...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.08.2011, 09:23

14 Майкъл Капустин | 10.08.201110:02

Все пак се радвам, че има 1-2 нормални мнения. Проблемът според мен е, че в панелките населиха много селяни, които сега пишат статии като тази. То затова се казва "кооперация" селянче, защото трябва да се съобразяваш. Излиза, че ако си гледаш козите на балкона (което го има по панелките!), конституцията те пази от изгонване? Ако нямаш пари за покрива няма да дадеш? Не.

Знаеш ли колко млади момчета и момичета има, които работят не лоши работи и изкарват по 1000-1500 лева, но не притежават апартаменти. Айде само да не наричаме бедни бабите, дето са на 120 лева пенсия, обаче мизеруват в апартаменти по 50 хиляди евра! И аз искам да оставя на внуците ми 7 апартамента, но не мога да си го позволя.

Ти ако не можеш да си позволиш кредит - никой не те задължава да живееш в София, продай гарсионерката, шири в тристаен в Каспичан и псувай държавата и Европа, че ти дават 50% грант. Конституцията дава права, но човек има и задължения!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

13 lele male | 10.08.201109:31

Патилане, мен ако питаш - при заметресение, старите сгради ще издържат повече от новопостроените през бума на строителство... за съжаление... да живее ГУСВ! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2010, 17:43

12 Весел Патилан | 10.08.201107:19

Много щастлив "Хубава работа, ама българска"! За саниране съм, но на какво? Тези панелки с отдавна прогнили заварки! Все едно една баба да посети козметичен салон - е външно ще стане много по-хубава, но здравните й проблеми ще си останат. Не сравнявайте качеството на тези сгради в бившото ГДР и у нас. В ФРГ намалиха височините на съществуващи сгради поради чисто психологични съобръжения - хората се чуствали зле, когато живеели по горните етажи. Спомнете си земетресението в Спитак - какво стана с подобен тип сгради. А тези, които могат да заделят пари за основен ремонт, отдавна са се преселили да живеят в истински жилища! Мисля, че трябва да се мисли в друга насока. В една от страните от Арабския свят са решили, че сграда, построена преди 1980 година се събаря и се строи нова по съвременни технологии. В Турция постепенно се върви също към това. А тука ще влагаме пари в нещо, което е строене за да се решават проблеми на момента, а не дългосрочни. Харесва ми Росен Плевнелиев, но ако това е негова идея - жалко! Тука, рано или късно, ще има силен трус. Просто статистика. Колко сгради в тези ЖК санирани или не ще го издържат, ако е 6 или повече по Рихтер!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.06.2011, 17:01

11 спаска николова | 09.08.201123:25

И аз като един съфорумец тука,навсякъде да си кажа думата,тъйи тъй, съм смичка, народа се разотиде...кой по къщята,кой по кръчмета,кой по други дестинации...та ,по темата.Идеята по принцип не е лоша,ама както винаги по понятни причини , в оригиналния си вид неизпълнима у Българско.До колкото съм запозната,всеки вход,във дадена кооперация,си има една спестовна книжка,във която месец след месец се внася една определена сума.И като се понасъберат парички, после входа решава какво ще с еправи.Да,доплаща се някаква сума,ама не е толко в тежест.Успеваемо е.Така е тука. Сега, това в този си вид няма д астане, пак ще с епобългари от ТОЧНОТО МЕСТО, както си требе , по нашенски... за да има келепир и далаверка.И тука никой никого насила,така както се опитват сега в Бг да го направя–тука не функционира това.Най много да се стигне до съд... Бесен Лош или много луд Българина няма тия доходи...за да я успее схемата. Кой знае какво стои пак зад кулисите...хора, просто внимавайте.
   

оценка

+0 -0