Webcafe

Моят кабинет, моята крепост

Владислава Кръстева
21.09.2014, 14:58 (обновена 22.09.2014, 16:04)
В офиса на Искров

Снимка: © БНТ

Иван Искров прави това, което умее да прави най-добре - чака

Той проговори. Но преди да минем на въпроса "какво каза", нека поразсъждаваме по темата "как го каза" - формата често е пренебрегвана за сметката на съдържанието, а не трябва.  Искров проговори в интервю на запис, неделя сутрин по БНТ.

Ирония на съдбата  - водещият е завършил театрознание, а управителят на БНБ е поставил сам в себе си в ролята на театрал. Неговата сцена е прекрасният му син кабинет, който му служи за декор вече 11-та година. Моят кабинет, моята крепост - а всички, които са очаквали да чуят новини от мълчаливия гуверньор, са останали излъгани, защото записаните интервюта се правят тъкмо, за да не произвеждат новини. Това, че Искров нито иска, нито може да реши проблема с КТБ го знаят вече всички българи, половин Сърбия и голяма група граждани от Оман.

Е, вече официално, Искров прехвърли горещия картоф КТБ на следващата власт. Позата, че от него нищо не зависи в момента, както не е зависело никога досега, е доволно комична - в противен случай щеше да му се налага да носи отговорност. Толкова комична, колкото отчаяните опити на друг един регулатор - бившият шеф на Сметната палата Валери Димитров да се спаси от уволнение с телевизионни интервюта. Той поне ги даваше на живо. Не че му помогнаха.

Примерът с Димитров не е случаен. По времето когато Искров е избран за първия си мандат (премиер Симоен Сакскобургготски), Валери Димитров е председател на икономическата комисия в НС. НДСВ, чийто представител е Валери Димитров, са против тогавашния гуверньор на централната банка Светослав Гаврийски с аргумента, че "БНБ трябва да бъде управлявана по-активно и с по-голяма откритост". "Сигурен съм, че Иван Искров ще води много по-прозрачна и активна политика в БНБ" - казва тогава Валери Димитров.

От активността на Искров днес няма и следа. Иван Искров чака. Чака следващото редовно правителството, което може да дойде, но може и да не дойде. Искров не смее да предложи план нито за оздравяването, нито за отнемането на лиценза на КТБ, нито смее да скъса опашката на гущера и да разкрие кои са свързаните лица с кредите в бившата банка "на държавата". Тихото убийство на КТБ би трябвало да е престъпление, също както и бездействието при предишните 3 правителства.

Oще: банка  банки  бнб  иван искров  ктб  милен велчев  светослав гаврийски 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.09.2014, 12:37

2 Nikolay Raykov.100000035305357 | 22.09.201412:54

Не знам автора на тази статия какво образование има, но със сигурност има изключително ниска финансова култура.
Ще си позволя да подкрепя твърдението си:

1. БНБ е банка на държавата, сиреч в тази банка се съхраняват и обслужват само и единствено държавни ресурси (бюджета) с изключение на задължителните 10% на търговските банки.

2. БНБ не може и няма право да съставя каквито и да било оздравителни, съживителни планове свързани с частни лица, каквато е КТБ.

3. Ако БНБ трябва да рефинансира едно частно юридическо лице, то това трябва да се реши от държавата (политиците), а не от управителя на БНБ, тя не е негова, а на държавата.

Моля те първо чети закони - например закон за БНБ, а после се изказвай. В противен случай топката ти е много ниска.

П.С. Доколкото си спомням, човека който разреши парите да бъдат откраднати и взе голяма част от тях е обвиняемият Цветан Василев.
Но не виждам никой да си ги иска от него. Странна народопсихология
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 26.05.2014, 19:51

1 Виктория Пенелопова | 21.09.201421:56

Авторката - втора Луна. Истерична и нелогична. И какво като Любенов не е завършил журналистика?? Всъщност, какво е завършила Опра?
   

оценка

+3 -1