Webcafe

Full respect!

Петър Николов
30.01.2011, 10:10 (обновена 31.01.2011, 18:41)
Бойко Борисов

Снимка: © Бгнес

За какво всъщност да има притеснения Борисов от президентски сигнал до прокуратурата? Такъв няма да има.

А ако има, значи и двамата вкупом са решили да изгубят малко време на прокуратурата, вместо да я оставят да се занимава с къде по-смислени неща, и да пуснат малко пушек в пространството. От сорта дали Георги Първанов пръв е започнал коварна компроматна война, пускайки оная вече забравена стенограма от разговора си с Дянков, колко тухли е сложил за 20 години и колко камъни е пренесъл. ("Президентът Първанов за 20 години тухла върху тухла не е сложил, един камък не е пренесъл..." - Премиерът Бойко Борисов при откриване на старчески дом в Ботевград.)

Впрочем, по повод тухлите - президентът издаде книга с речите си от първия мандат в обем 500 страници. И ако транспонираме речите на професори и академици, изказали се на представянето й на едно "мета ниво", това е тухла в най-новата ни история, камък в интелектуалната зидария.

Може пък премиерът да се е изказал иносказателно. Ако вземем масоните, те зидат не с мистрия, а с  приноси, за хуманитаристи се имат. Но премиерът е адепт на директния изказ. Не губи времето на журналистите и враговете си да тълкуват скрития смисъл на думите му - казва това, което иска да каже.

Ето, социалистите го питат за кадрите МУ, той ги пита защо сте утрепали дядо ми... На пряк въпрос - с реминисценции. "Шоуто на Канала" онзи ден имаше скеч-находка. "Ники Кънчев" пита "Ваньо Танов" на стола на богатството как се става митничар. Верният отговор: да играе футбол с премиера в неделя по обяд. 

Qualis rex, talis grex. Какъвто владетелят, такава и свитата му. А Първанов беше архитектът на тройната коалиция - скеле, кофраж, бетон, четиригодишно укрепване. Това ако не е строителство - дори и да ни прилича на гробница на фараони... Но гробниците живеят хилядолетия - вижте пирамидите.

А Борисов иска да го мислим за владетел-строител - в буквалния смисъл на думата. Харесва му да изброява що ленти е срязал - от детски площадки и градини като кмет до отсечки, (вече и старчески домове), като премиер.

Нали не е забравил, че ако стане президент няма как да се явява на безчет събития, за да пази запазения периметър в медиите. Защото какво (би могъл) да прави един президент на България, освен да държи речи и да подписва укази...

Със сигурност може да продължи с телевизиите. Лесно за сбъдване пророчество е, че ще е желан събеседник в "На четири очи", "Нека говорят с Росен Петров", "Карбовски: Директно". (Без да броим сутрешните блокове на bTV, Нова и TV7.)

Но защо липсват месеци наред интервюта на Борисов в БНР и БНТ? Даже в онова малко радио К2 гостува, а  в "Събота 150" или "Неделя 150"? Впрочем, "Шоуто на Канала" показа забавни документални кадри от японската визита на българския министър-председател. Логото на филмчето беше съвсем тематично. Лицето на Борисов върху изгряващото японско слънце. И изгрява слънце... като по Хемингуей. Изгряващият Борисов. Изгревът идва с Борисов (защото премиерът винаги става по тъмни зори).

Най-паметното от кадрите - Борисов чете реч на "японски", никой не превежда, а после връчва измислената Купа на Правителството на Република България на победител в турнир по сумо. Весело. Премиерът ни също така може да брои до десет на японски и знае "напред" и "назад"...

Банзай*, шушо Борисов!

Но ако ще става президент, ще му е необходима нова силиконова идея. Магистралите остават на правителството и Плевнелиев. Винаги може да се вдъхнови от Путин - близък, разбираем и лесен за подражание пример. Руският министър-председател назначи известния режисьор Никита Михалков да отговаря за производството на блокбастъри, които да се изнасят в чужбина. Михалков оглавява и обществен съвет към Министерството на отбраната, чиято цел е: да издигне на "необходимото ниво" честта и достойнството на руския офицер.

Ето такова нещо би подхождало и на президента Бойко Борисов. Един обществен съвет към президенството, който да въздигне честта и достойнството на хората в униформи. На един главнокомандващ, при това с генералско звание и слабост към униформите това би отивало.

И понеже в България няма как да се открие личност от калибъра на Михалков, а и пари за кино правителството не отпуска, то нека да бъдат възпяти. Кой друг, ако не Веселин Маринов би бил достоен да оглави подобно формирование?  

(Из интервю на Веселин Маринов в "Труд", озаглавено "Цветанов е най-честният човек за мен":

... - Защо възпявате тези професии?

- Защото имам респект към българската армия и към униформените. Не може човек да направи такива песни, ако не е служил в казармата, ако не е възхитен от всичко, което е преживял, и от хората, които е срещнал там.

... Аз служих в Хасково и когато 18 месеца по-късно тръгнах за родния дом, когато наближих Велико Търново, се изправих на крака и застанах мирно.

- Мирно? Защо?

- От вълнение, че си отивам вкъщи. През цялото време стоях прав в коридора с навлажнени очи, докато дойде моят роден Полски Тръмбеш... (б. р.,очите му се навлажняват). Никога няма да забравя и друго - погледът на баща ми по време на войнишката ми клетва..."

Хм, обаче казва, че Цветанов е най-честният човек. Няма особено значение - такъв съвет и на Цв.Цв. би подхождал, защо не го създаде към МВР? Така предстоящият троен албум на Веселин Маринов "За теб, Българийо", ще го раздават като бонус за полицаите - вместо кубинки. Пък може и ГЕРБ да го изкупи, както прави с билети за концертите му...

Няма значение. Full respect. 

Oще: бойко борисов  веселин маринов  георги първанов  певец  президент  премиер 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

28 Thea Atanasova | 03.02.201110:40

Симлес нещо завидя за АйПадите сега Смее се Спокойно, на червените братушки няма да им свършат никаква работа, защото няма да могат да работят с тях...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2010, 11:25

27 simlevs | 03.02.201109:55

Много щастлив ДО rowan . ЛИЧИ СИ ,ЧЕ СИ МАХМУРЛИЯ ОТ ПЕТЛЬОВ ДЕН . ОТ МНОГО БОЙКОЛИЗАНЕ СИ СЕ ПОВРЕДИЛ . ВАРНА ОЩЕ ЛИ ВОНИ ОТ ТВОЙТО БОЙКОЛИЗАНЕ ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

26 Rowan | 03.02.201109:05

@ ( 26 ) simlevs | 02.02.2011 20:01

Пийни едно валидолче, ще вземеш да направиш някой инфаркт и ще трябва да ядем жито после, пък се дебелее от него muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2010, 11:25

25 simlevs | 02.02.201120:01

Шокиран ДРУГАРКЕ thea , ОЩЕ ПРЕЗ ЕСЕНТА НА 2009 ГОД СЛЕД МНОГО ПРОТЕСТИ СРЕЩУ ИСКАНЕТО НА ТВОЕТО НЕКАДЪРНО ПРАВИТЕЛСТВО ЗА ВЪВЕЖДАНЕТО НА ГЕННО МОДИФИЦИРАНИТЕ ХРАНИ ,НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НЕ ДОПУСНА ТОВА БЕЗОБРАЗИЕ .
ЯВНО ЛЮБОВТА ТИ КЪМ КОМИНИСТИЧЕСКАТА ШАЙКА гейрб , ТЕ Е ЗАСЛЕПИЛА ТОЛКОВА МНОГО ,ЧЕ НЕ ВИЖДАШ МНОГБРОЙНИТЕ ПРОВАЛИ НА ПРАВИТЕЛСВОТО НА народна република бойколандия .
ЗА ПЕТЛЬОВ ДЕН - ПРАЗНИКА НА МИЛИЦИОНЕСКИ ФЕН гейрб , ПРИЯТНО ИЗКАРВАНЕ ,ДАНО i PADA ИМ ПРИСЕДНЕ .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

24 Thea Atanasova | 02.02.201115:17

Да и точно тук е момента да кажа, че в България вече е забранено отглеждането на ГМО - това го направи правителството на Бойко.

"Земеделският министър няма да подкрепи и в Брюксел искането на Аржентина, Бразилия, Канада и САЩ, в ЕС да бъдат отглеждани фуражи и храни с остатъци от ГМО."
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2010, 11:25

23 simlevs | 02.02.201112:09

ДРУГАРКО теа ,В МОМЕНТА КМЕТ НА СОФИЯ Е й.фандъкова ОТ ШАЙКАТА гейрб ,ОбЩИНСКИЯ СЪВЕТ СЪЩО СЕ КОмАНДВА ОТ гейрб. ПОВЕчЕТО ОТ ТЕЗИ ,КОИТО РЕШАВАТ СЪДБАТА НА СОФИЯ СА ОТ ПРОВИНЦИЯТА ,ВКЛЮЧИТЕЛНО И й.фандъкова (ОТ СЛИВЕН) . ТОГАВА ЗАЩО СОФИЯ Е МРЪСНА И НЕПРИВЛЕКАТЕЛНА ЗА ЖИВЕЕНЕ -ДЪЛЖИ СЕ НА НЕКАДЪРНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА гейрб.
ИСКАМ ДА ЧИСТИТЯ ПЕТЛЬОВ ДЕН НА ЧЛЕНОВЕТЕ И СИМПАТИЗАНТИТЕ НА гейрб. ПО- ПОДХОДЯЩ ДЕН ОТ ТОЗИ ЗА ФЕН КЛУБА НА б.борисов НЯМА.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

22 Thea Atanasova | 02.02.201109:57

Другарю... Ако следим статистиката, в момента Варна е на по-високо ниво от София, като град за живеене. Аз съм от София и живея в София, но трябва да призная, че има доста градове в България, в които се живее доста по-добре от колкото в София.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2010, 11:25

21 simlevs | 01.02.201120:52

Много щастлив ДРУГАРЮ rowan ,ЗА СИВОТО ВЕЩЕСТВО И КЛАВИАТУРАТА СТЕ ПРАВ .ТОВА МИ ПОМОГНА МНОГО ДА СЕ ПРЕБРОЯ ЕЛЕКТРОННО. А ВИЕ ОТ БОЙКОЛИЗАНЕ ТАКА СТЕ ОСМЪРДЯЛИ КЛАВИАТУРАТА СИ ,ЧЕ ОСВЕН ВАШАТА ВАРНА ВОНИ И В БЪЛГАРИЯ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

20 Rowan | 01.02.201112:15

@ ( 20 ) simlevs | 01.02.2011 00:22

Пич, толкова ти е в излишък сивото вещество, че чак е потекло по клавиатурата и ти е окъсило капслука.

ПП: Автора, сори за спама.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2010, 11:25

19 simlevs | 01.02.201100:22

Бесен ДРУГАРКЕ теа , НАИСТИНА ИМАМ ПРОБЛЕМ СЪС СИВОТО СИ ВЕЩЕСТВО . ПРОСТО Е В ИЗЛИШЪК . ПРОБЛЕМА ПРИ ТЕБ Е ,ЧЕ СИ ЧУВАЛА ЗА СИВО ВЕЩЕСТВО ,ПРОСТО ЛИПСВА ПРИ ТЕЗИ ,КОИТО СА СКЛОННИ КЪМ БОЙКОЛИЗАНЕ. ДАЛЕЧЕ СТЕ ОТ НИВОТО МИ - ВЪЗРАСТ ,ЖИТЕЙСКИ ОПИТ И ЗНАНИЯ . РЕШИХ ВЕЧЕ ДА НЕ ОБРЪЩАМ ВНИМАНИЕ НА ТАКИВА КАТО ТЕБ - ПРОСТИ И УПОРИТИ КАТО МИЛИЦИОНЕРИТЕ ОТ КОМУНИЗМА .
   

оценка

+0 -0