Webcafe

Клети царю Самуиле

Me and My Monkey
22.11.2013, 13:36 (обновена 24.11.2013, 17:19)
избори 2013

Снимка: © Явор Николов

Премиерът Пламен Орешарски оглавява Националния комитет за честване на 1000 години от смъртта на цар Самуил (Български)

Т.нар. патриотични инициативи са любим трик на българските власти. Покрай тях винаги се раздават добри пачки на любими медии за популяризирането им, лъска се управленския имидж с лустро, съставено от 2/3 части патос и 1/3 част история.

Спомнете си оная инициатива с честването на 100-годишнината от Независимостта по времето на тройната коалиция. Заради нея бяха раздадени близо 10 милиона лева - и така властта си купи захарен памук и свирки - панаирски :)

Сега правителството на двойната коалиция и средният пръст създава нов патриотичен блокбъстър. Сумата, която ще раздаде, още не е ясна. Национален инициативен комитет за отбелязване на 1000 години от смъртта на цар Самуил, наречен Самуил Български. Неслучайно е прибавено "Български".

Според съобщението Националният комитет ще се оглавява лично от министър-председателя доц. д-р Пламен Орешарски. Заместник-председатели ще бъдат академик Стефан Воденичаров, председател на БАН, и Петър Стоянович, министър на културата.

Поканени са и патриархът, министрите на образованието и науката и на външните работи и отбраната. Очакват се представители от страна на държавния глава. Ще бъде създаден и оперативен организационен комитет, оглавяван от академик Васил Гюзелев, със заместник-председател доц. д-р Людмил Вагалински, директор на НАИМ с музей при БАН.

Както всички, или повечето от нас, прекрасно знаят, гробът на цар Самуил, открит през 1969 г., се намира на остров в Малкото Преспанско езеро, което е в Гърция - на това място е била резиденцията му. Самият Самуил умира в Охрид, тогава столица на царството, днес град в Македония. Смъртта му настъпва на 6 октомври 1014 г., след като вижда своите 15 хиляди ослепени войници - и е пренесен в преспанската базилика "Св. Ахил" на малкия остров.

Най-вероятно идеята за честването на 1000 години от смъртта му е дошла откъм шефа на НИМ проф. Божидар Димитров. И най-вероятно зад нея прозира друга, по-оляма - да издразним македонците. Вместо да ги поканим да честваме заедно годишнината.

Спомнете си, имаше такава идея. При това я лансира самият премиер Орешарски в края на юли в Кюстендил, където се срещна с колегата си Никола Груевски. Още преди Орешарски съществуваше и при правителството на ГЕРБ. Още преди кабинета Борисов съществуваше при тройната коалиция, но тогавашният президент на Македония Бранко Цървенковски - идеологически роднина на нашите социалисти, не я одобряваше, както и македонски историци - както и български историци...

Но все отнякъде трябва да се започне, нали? Тази инициатива в чест на смъртта на Самуил, която толкова напомня македонските патриотарски изстъпления, си е патриотарщина отвсякъде. Не и проява на родолюбие и патриотизъм.

Наскоро Европейската комисия препоръча с Македония да започнат предприсъединителни преговори за членство в общността. Конструктивният подход в отношенията със съседните страни, както и добросъседските отношения остава важен, напомни Брюксел.

Така че защо точно сега да не се опитаме отново да разлаем Скопие по болна тема?

Клети царю Самуиле, прости на тези ослепени от властта българи. Те дори не са воини.

Oще: 1000 години  инициатива  наследство  охридска архиепископия  самуил  чествания 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.01.2011, 15:21

7 qhasper | 27.11.201311:56

Lucky, да бяха поникнали българите от земята след свят православен дъжд, ама хуй. Неправославно и насила сме се наместили на "чужда" земя някога, намествали са се и други след нас.... тва е живота. Недей са би в гърдите за нищо.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.10.2010, 05:58

6 Lucky Stike | 25.11.201319:12

peta wawa, много ми хареса тая думичка реститутка Много щастлив немога да се спра да си я повтарям Чуди се сигурно съм перверзен тип а какво ще кажеш Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.10.2010, 05:58

5 Lucky Stike | 25.11.201319:03

оня,не се излагай Стрелка моля ти се Удивителна досега съм те пускал като забавление заедно с нюхемшерчето и някои други отворковци Удивителна Въпрос Идея Въпрос Стрелка правя ти еваларката,знаеш защо Въпрос непрекалявай моля ти се от сърце и само незакачай самуила Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

4 Оня Дето Го Трият | 23.11.201314:42

Така де, когато Самуил се простира на половината Балкани е добре и сигурно ги е покорил с мед и масло, а когато примерно днес Ердоган има интерес към тая или оная територия е нечуван империализъм.
Или ще кажете Самуил е бил на тези земи преди Ердогановците и те ни се полагат?
Ама то и ние сме пришълци по тези земи от незнам си къде из Азия и тук е имало други хора, които са мислели, че им се полагат.

С други думи историята не е за късогледи хора.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.11.2013, 14:08

3 Dobromir Georgiev | 23.11.201314:12

peta_wawa, моля те седни и прочети поне един учебник по история, че се излагаш. Столицата на Самуил е Охрид, а по неогово време България далеч не е била на 3 морета. Повечето му усилия отиват за възвръщането на вече изгубената българска територия. Няма много плячкосване в земите на българския народ. За светец не е, но е един силен владетел, който е бил единствената пречка стояща между Василий II и завладяването на България.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

2 peta_wawa | 22.11.201318:35

Това че Самуил е плячкосал половината балкани и си е харесал Скопие за столица не го прави македонец. Не знам какво точно трябва да му се празнува, България на три морета, за сметка на избитата и осакатена войска ? Да празнуваме че човечно е получил удар, след като е осъзнал колко злини е причинил с ламтенето за територия ?
Това сигурно ли е, властта поне да обясни какво чества, а след това да дари парите за болни хора или за храна. Жалка история, да честваме нешо от съвремието, но няма какво, няма кой ... Това че са минали хиляда години не прави някой светец ...
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 22.11.201317:39

Самуил е македонски цар истинското му име е Миле Комитуполски
   

оценка

+0 -0