Webcafe

По сценарий на МВР

Тома Захариев
13.02.2012, 12:54 (обновена 14.02.2012, 14:34)
Полицаи

Снимка: © БГНЕС

Скандалът в обществото освен това избухна не заради бити от полицаи невинни хора. А заради това, че изобщо са били бити хора. В тях в крайна сметка бяха открити само 5 кутии цигари без бандерол. Но да не би, ако бяха 500, си заслужаваха боя?

Разследващ журналист у нас вече може да се нарече всеки с микрофон в ръка, който ходи и разпитва някакви хора за други хора, подбира си точните думи и ги предоставя като истински факти.

В случая става дума за репортер на Нова Тв, чиято гледна точка за скандала със семейство Начкови, което преди три седмици се оплака от полицейско насилие, бе излъчена тази сутрин.

Разбира се, че е важно да се знае занимава ли се Петър Начков от Мировяне с контрабанда на цигари без бандерол. Но тук виждаме изфабрикуване на виновност - само със средствата на "журналистиката" - за да се омаловажи фактът, че му е нанесен побой. (Позволяваме си да наречем полицейското насилие факт, тъй като за него имаше и медицински документ, и наказани служители на МВР).

Скандалът в обществото, освен това, избухна не заради бити от полицаи невинни хора. А заради това, че изобщо са били бити хора. В тях в крайна сметка бяха открити само 5 кутии цигари без бандерол. Но да не би, ако бяха 500, си заслужаваха боя?

От внушението на репортера Иванов излиза, че - да. Той интервюира набързо достатъчно „свидетели", които да кажат, че „Петър Начков си вади хляба само с търговия на цигари, нищо, че се прави на Дева Мария по телевизията."

Според разследването на Иванов, Начкови са снабдявали много хора с цигари, някои от които свидетелстват за това, включително две сервитьорки - бивша и настояща - които потвърждават, че заведението, в което работят, преди месец е било снабдено с контрабандни цигари. Кое е заведението, кой е шефът - остава мистерия. 

Репортерът Иванов стига и до кратък разговор с лекар, който хвърли един поглед на медицинското свидетелство на Начков и отрича описаното там да може да се нарече побой.

Напомняме, че в медицинското е записано, че при прегледа на Начков са установени: кръвонасядане на горния клепач на дясното око; кръвонасядания в областта на двете гривнени стави; кръвонасядания на десния крак; охлузвания на двата крака. Според направилия прегледа д-р Атанас Николаев Христов, тези увреждания са в резултат от действието на твърди тъпи предмети и могат да се получат по време и начин, както съобщава пострадалият. Мнението на д-р Христов обаче липсва в репортажа.

Изобщо, той като че ли е направен по сценарий на вътрешния министър Цветан Цветанов, който покрай скандала заяви, че „Невинаги трябва да приемаме за 100% достоверно това, което казват лицата, засегнати от полицейска операция".

И още - ако Иванов е събрал достатъчно „доказателства", че въпросното семейство се занимава с контрабанда на цигари, защо не потърси отговор от разследващите във връзка с разкритието си?

Не е ли малко обидно, че национална медия за пореден път заема субективна позиция, опровергавайки всеобщото мнение, че полицейското насилие не е мит.

Ще кажете, че мислещите хора не гледат телевизия и може би ще сте прави. Но то страшното е, ако такива продукти стигат до немислещи...

Oще: мировяне  побой  полицейско насилие 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.02.2012, 10:13

28 Nikitta | 14.03.201223:53

Набедения за "разследващ" журналист Васил Иванов е абсолютен комикс, както и всички измишльотини за заплахи и тормоз срещу него. смешник
Толкова жалко и продажно човеченце не съм виждала. Абсолютна отврат!!!!!!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.10.2011, 12:51

27 Дебел | 15.02.201202:53

Виждал съм пребити хора,виждал съм бити хора,виждал съм хора които твърдят,че са бити,но такива субекти като тея Начкови няма никъде.Интересно след като са бити,защо нищо им няма бре.Тая работа смърди на лаина от самото начало,та чак прилича на поръчкова.Ще ме извинявате много,но в страната на чудесата всичко е възможно.В най-тъпата реклама излъчвана по тея земи се казва"Да щракаш с фотоапарат е японско,да щракаш с пръсти е българско",е какво да кажа след тази блестяща сентенция.....а друго да питам ако имам вкъщи цигари без бандерол,аз нарушавам ли закона?Или ако имам 5 кутии не го нарушавам...?Не мога да разбера!Авторчето на тази статийка и той е гушнал некой лев,да защитава червените пясъчните кули.МВР кога си е вършило работата както трябва?Никога!И в крайна сметка имаме пребит дето нищо му няма,неяснота относно цигарите без бандерол.......И некви смешни "драскачи" дето назидават.Така ще бъде,подлизурщината е повсеместна,а истината е мит и лукс от половин век насам.........Маша-ала
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 15:57

26 Диян Янков | 15.02.201200:56

цирк пълен .. само се шуми ..
колкото да имат интрижка с която да занимават съзнанието на и без друго изтормозения до краен предел българин .
ако не му е заета психиката с такива глупости на българина ..
нали ще погледне към реалните проблеми , които го тормозят ..
и тогава ще трябва да се отговаря на неудобни въпроси ..
и ще вземе пак тоя лош матрял да поиска нечия оставка ...
а това е проблем ..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

25 Божидар Гюлмезов | 14.02.201219:32

Впрочем аз изгледах репортажа, но това изглеждаше по-скоро като трейлър към пълно журналистическо разследване, отколкото на пълно такова...

Незадоволителна работа.


Сигурно е едно - и онези арестуваните са боклуци, и силно, ама много силно преувеличават за побой, защото най-много да са изпитали грубо отношение спрямо себе си.

И МВР обаче показва за пореден път пълна некадърност и неадекватност... Попаднаха на очевадни продавачи на нелегални цигари, и въпреки това тотално оплескаха нещата. С такива изпълнения, няма нищо чудно че "ги хващат, а съда ги пуска", независимо че и съда са червени боклуци...


Просто положението е хвани единия и удари другия... Всичките са пълни нещастници, а ние отстрани гледаме "шоуто" което се развива благодарение на нашето финансиране - т.е. данъци.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.02.2012, 18:31

24 веселин георгиев | 14.02.201218:31

Ако го срещна някъде по улицата това маймунче В.Иванов лично ще му набия два пестника.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2011, 03:26

23 aissan | 14.02.201216:58

Абе Инке Иванова ? Я кажи сега , ТИ в този репортаж КОГО конкретно видя ??? Да не би да искаш да кажеш , че от размазаните кадри си разпознала Начкови ??? Щото Аз пък да ти кажа ИЗОБЩО НИКОГО НЕ РАЗПОЗНАХ ! Даже и номера на автомобила им ( който се твърдеше , че бил техен , ИЗОБЩО НЕ СЕ ВИДЯ !!! ) Ами Бате Ви Бойко ??? Той лично каза , че в операцията са участвали ДВАДЕСЕТ И ДВАМА КОМАНДОСИ !!! Сори , ама в същия измислен запис И ТОВА НЕ СЕ ВИДЯ !!! Значи Бойко лъже , така ли ??? ИЛИ ЗАПИСА Е МЕНТЕ ??? Кое от двете в крайна сметка е вярно ??? И КЪДЕ в крайна сметка са тези виртуални контрабандни цигари ??? Щото освен петте пакета ментолки ( законно купени от безмитен магазин преди време ) МАЙ НИЩО ДРУГО НЕ СЕ НАМЕРИ !!! Ами тези нископлатени " свидетели " ЗАЩО НЕ СЕ ПРЕДСТАВИХА , и НЕ ЗАСТАНАХА С ЛИЦЕТО СИ ПРЕД КАМЕРАТА ??? И КОИ ЗАВЕДЕНИЯ ВСЪЩНОСТ СА БИЛИ ЗАРЕЖДАНИ с контрабандна стока ??? И КОЙ е техния собственик ??? И ЗАЩО ТОЙ ( собственика )е зареждал и Е ПРЕПРОДАВАЛ контрабандната стока , щом като отлично е знаел , че тя е била такава ??? Хайде се Васко Иванов да продължи " разследването " си , и всичките му " свидетели ДА ДОКАЖАТ думите си в съда ! Хайде да видим КАК точно това ще се случи ! А следващия път от " Нова " да вземат и да отидат до Варна , при корабособственика Георги Мишков ! Дам със сигурност контрабандата е повече от пет пакета ментолки ... Без майтап !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.07.2011, 22:38

22 Ina Ivanova | 14.02.201216:37

Вие не сте в ред! Май сте гледали не целия репортаж, а части от него. Видя се прекрасно как арестуват мировянските селски тарикати за 4! минути, а не за часове, както крякаше жената на Петър Начков. Всичко това е заснето от камера на входа на Илиянци, има и свидетели. Щом лъжат за това, много е вероятно да лъжат и за "побоя". Ако бяха бити, така както описваха в пресконференцията, нямаше да има само 0,8 см. петънце на окото, вие сериозно ли си вярвате?! Тия горили дори по-силно да му стиснат ръката, ще има Синки, уважаеми!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2011, 03:26

21 aissan | 14.02.201214:05

На 12.02 2012 ( неделя ) ; Нова телевизия излъчи може би най-нескопосано - скалъпения си репортаж , който явно е бил платен от МВР ! ( с кинти от " даренията " вероятно ) ... Беше представена " нова " версия на случая в Мировяне , която доказа само ЕДНО НЕЩО : Телевизиите в БГ като цяло са опасни за Вашето здраве , и за Вашия начин на мислене ! За такива случаи , Руснаците имат една мого подходяща крилата фраза : " Врёт как Гёббельса " !!! Във въпросното платено оневиняващо МВР мероприятие обаче НЕ станаха ясни много неща ... Като например КЪДЕ отиде скрежта от стъклата , на току що извадената от гаража кола ??? Щото такава скреж НЕ СЕ видя дори и на монтираните видеозаписи които ни бяха показани ! Не стана ясно и кой всъщност лъже за бройката на командосите - Бойко Борисов , или водещия ??? Щото единия каза , че били 22 , а другия - само 4 ( четири ) ! Напишете на Гугъла " плей нова " , влезте в сайта им , и вижте за какво безочие иде реч ! Сега вече със сигурност се убедих , че Начкови ТРЯБВА да осъдят МВР ! Щото лъжите , побоя и измислените оставки НЕ МОЖЕ да са наше нормално ежедневие !!!А най-смешната и по-скоро - най-скандалната част от този поръчков материал беше следната : Докараха в кадър някакъв измислен доктор от ЦСМП - БЕЗ СПЕЦИАЛНОСТ , който се кълнеше , че всъщност побой над Петър Начков НЕ Е имало ! КАК Е ВЪЗМОЖНО , да опровергаваш писмено становище на специалист по съдебна медицина , при положение , че нито си бил там като свидетел , НИТО СИ ПРЕГЛЕЖДАЛ ПОСТРАДАЛИЯ ПАЦИЕНТ ? !? Откога Докторите правят изказвания за пациенти , които ИЗОБЩО НЕ СА ПРЕГЛЕЖДАЛИ ??? И най-вероятно изобщо не са виждали на живо ??? Че от това по- скандално и изфабрикувано репортажче - здраве му кажи ! Кажи бе Докторче - ти преглеждал ли си Начков ??? Къде и КОГА го прегледа ??? В амбулаторния ти дневник има ли отбелязан такъв преглед ??? И колко ти платиха от " Нова " за да говориш нашушнатите ти от тях глупости ??? Това измислено докторче определено ще трябва да докаже в съда личните си свободни съчинения ! ТРЯБВА !!! За да се знае занапред , че ТАКА ПОВЕЧЕ НЕ МОЖЕ да се клепа , без каквито и да било доказателства !!! Бесен Бесен Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

20 Bobby_gBG | 14.02.201212:57

Точно пък Уебкафето да тръгне да ни говори за платена скалъпена журналистика и за предубедено отразяване на събития...
Дето поръчката за плюене по правителството е очевадна от километри...


Не казвам че този Иванов не е взел хонорар, сигурно е взел, ама поне всички знаем че е от МВР, а Кафето още не си е казало коя (или кои) партийни централи им плащат за списването на "обективни" критики към правителството...


Иначе и аз съм съгласен с написаното от MacAllister. Двойните стандарти на МВР дразнят, при това много.
И това са двойни стандарти дето им ги диктуват от толерастичния либерастичен интернационал. И те в безсилието си спрямо "малцинствата" и останалите защитени групи, си изкарват злобата на тези на които им е разрешено да си я изкарват
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

19 fALLEN | 14.02.201212:01

ясно, той доста бил разкрил, а пък мвр след целия цирк откриха 2 кутии цигари без бандерол. с две думи - доста лоша услуга е направил на мвр, той твърди, че има нещо зад неква си врата, което те седмица преди тва не са успели да открият. кой е идиота?

според мен журналистчето се ебава яко с мвр. Много щастлив
   

оценка

+0 -0