Webcafe

Антифа - възходът на левите градски бунтовници

Webcafe по BBC
16.08.2017, 14:40 (обновена 18.08.2017, 14:55)
шарлотсвил,шарлътсвил

Снимка: © Getty Images

Реакция срещу неонацистите или просто другата страна на една и съща монета

В пресконференция си от сряда сутрин президентът Тръмп отново наблегна на това, че вината за сблъсъците в Шарлътсвил не е само на белите националисти, а и на левите антифа, които протестираха срещу тях.

Още от началото на седмицата от страна на консерваторите идва същото послание - за да се случат такива сериозни сблъсъци са нужни две страни. И тези, които веят знамената на Конфедерацията, нацистките свастики и нордическите руни, са само едната. Някои критици дори твърдят, че медиите са склонни да извинят насилието от страна на войнствените антифа, само защото се борят срещу белите националисти и тяхната омразна идеология.

Какво всъщност е Антифа?

Преди да започнем с разглеждането на темата е важно да очертаем какво визираме под дясно и ляво тук. В политическата традиция на Великобритания и най-вече на САЩ те се разглеждат повече в социалния им аспект, където дясното е консерватизъм и силата на традицията, патриархалните ценности и уважението към йерархчното общество, а лявото е егалитаризъм, толерантност, свобода на индивида да се самоизразява по всякакъв начин в рамките на закона и равноправие пред същите тези закони.

Съответно според тази представа нацизмът е крайнодесен, а анархизмът и крайните форми на либерализма и т.нар. "културен марксизъм" - крайноляв.

В тази схема хората зад социалната кауза на Антифа (съкратено от антифашисти) най-просто могат да бъдат определени като леви. Повечето членове на това движение се противопоставят на всички форми на расизъм и сексизъм и ксенофобия.

В САЩ те стоят срещу политиката на настоящия президент, която считат за националистическа, антиимигрантска и анти-мюсюлманска. Както обаче показва името им, Антифа се фокусират повече върху борбата с крайнодясната идеология, отколкото за насърчаването на пролета политика.

За разлика от мейнстрийм лявото те не се стремят да получат властта чрез традиционните канали - печелене на избори и приемане на законопроекти.

Най-често към Антифа се числят хора с антиправителствени и антикапиталистически възгледи. Техните методи се възприемат за по-близки до анархистите, отколкото с традиционното ляво (в САЩ). Те не се притесняват да използват агресивни методи за протест, включително унищожаване на частна собственост и понякога дори физическо насилие.

Те присъстваха на протестите в Бъркли през 2017 г. срещу лекцията на британския журналист и писател с крайнодесни възгледи Майло Янопулос, на протеста срещу встъпването в длъжност на Доналд Тръмп; присъстваха в Шарлътсвил. И на трите изброени протеста се стигна до сблъсъци и насилие.

Подобно на крайнодесните Антифа също се организират са организирани в малки групи, съставляващи по-голяма мрежа. Най-активни са те в САЩ, Великобритания и Германия. Движението възниква именно в Германия през 1932 г., за да даде ляв отговор на набиращата все по-голяма сила национал-социалистическа партия на Адолф Хитлер.

Тъй като Хитлер вече си имал верни бригади, левите решават да свои силови отряди, с които да се пазят от нападенията на крайнодесните. Антифа обаче са разпуснати само година по-късно, когато Хитлер идва на власт и ги забранява. Те отново се връщат на сцената в края на 80-те в отговор на зараждащите се скинарски групички покрай падането на Берлинската стена.

В САЩ изборът на президента Тръмп изглежда може да се възприеме като тест за движението Антифа, което има връзки с движението Black Lives Matter, както и с различни анархистични групи.

Според Джеймс Андерсън, който е част от група, поддържаща един от водещите антифашистки и анархистки новинарски сайтове - "It's Going Down", интересът към движението се е засилил най-вече след президентските избори и победата на Тръмп. И докато през 2015 г. дневните посещения на сайта са около 300 на ден, сега той събира между 10-20 хил. дневно, а само от неделя насам е събрал над 2000 нови последователи в Twitter.

Докато интересът може да се е увеличил след президентските избори, не е възможно да се определи колко са активните членове на Антифа. Подобно на крайното дясно, преките връзки между отделните групи се пазят като вътрешна тайна, а по-сериозната организация се случва през социалните мрежи.

Междувременно Антифа се превърна в популярна тема за десните уеб сайтове и сред консервативните специалисти.

Според коментатора на откровено консервативната телевизия Fox News Ерик Ериксън Антифа и белите националисти са двете страни на една монета. По негови думи загиналата в Шарлътсвил е жертва на неонацист, но десетки други са били ранени заради агресивните действия на Антифа. Междувременно се появи и петиция онлайн за обявяването им за терористична организация.

И ако досега са получавали сравнително малко внимание в основните медии, това скоро може да се промени. Според Джеймс Андерсън през последния уикенд се е сменила перспективата, с която хората гледат на това движение, като по думите му то в момента вече е реабилитирано за по-широкото мнозинство.

"Работим с Black Lives Matter, както и с местното духовенство. Това не е движение, което иска да бъде самотна група от бойци. Това е борба за власт за хората. Понякога това изглежда противоречиво, но всъщност сме широко доста движение и се стремим да ангажираме голямо разнообразие от хора", каза той.

Не така обаче изглеждат нещата за десните, които в Антифа виждат опит за силово налагане на чужди идеали в американското общество.

Какво обаче предстои за крайното ляво в САЩ, а и по света, тепърва предстои да се види. Ясно е само едно. Те излизат от сянката, в която бяха изпаднали и за тях ще се говори все повече. Въпросът е какво.

Oще: анархизъм  анархия  антифа  групировки  крайнодесни  крайнолеви  крайно ляво  леви  неонацисти  шарлътсвил 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

6 sim4o | 27.08.201717:45

4TheRock | 17.08.201721:57
Пратете им Пиночет!
------------------
Брейвик за вас, сган мръсна антинационална !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

5 follow_the_cash_flow | 18.08.201715:01

Това са най-големите тъпанари и малоумници, нищо чудно да са спонсорирани от част от световния елит.
Целта им е - да разводнят истинските цели на социализма. А това са неща свързани с трудово и социално обезпечаване, синдикати, начини за отстояване на интереса на масата, доколкото това не противоречи на прогреса.
Т.е. в нормалния диалог и борба между ляво и дясно, място за такива тъпоумници НЯМА.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

4 TheRock | 17.08.201721:57

Пратете им Пиночет!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

3 dedo adji | 17.08.201715:12

Значи, антифаците са щурмоваците не новия световен ред, изпълняващи поставените задачи срещу указаните мишени уж от името на народа. Водачите им не е зле да прочетат за съдбата на Ернст Рьом, водача на хитлеровите щурмоваци. А масата ще попълни СС на новия световен ред. Историята се повтаря.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

2 Уточнител | 17.08.201714:06

Левичарската паплач отбеляза важна победа, покрай размириците в Шарлотсвил. Верно е, че тепърва ще слушаме за тях. Изглежда, че съюзът им с политкоректорите и другите левичарски течения е неминуем...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

1 e-mil | 17.08.201713:52

"Най-често към Антифа се числят хора с антиправителствени и антикапиталистически възгледи... Те отново се връщат на сцената в края на 80-те в отговор на зараждащите се скинарски групички покрай падането на Берлинската стена."

Кухата лейка от ББС може и да не е чувала за Симбиозната освободителна армия, за "17 ноември", за "19 май", за "Пряко действие", за Японската червена армия и прочие. Но поне Англия е в Европа и би трябвало да е чувала за Червените бригади и Фракция Червена армия (известна още като Баадер-Майнхоф). Или айде - поне за Карлос Чакала да беше чувала?

Ами това са много известни организации извършващи нападения, отвличания, бомбени атентати и т.н. През 60-те и 70-те ултралеви групи като тях бяха лицето на тероризма. Страхът от мюсулманите се появи значително по-късно.
И не са се връщали през 80-те, а тогава започнаха да залязват. До края на 90-те повечето бяха угаснали.
   

оценка

+1 -0