Webcafe

И ловец съм, и рибар съм, на закона...

Eмилия Милчева
22.11.2010, 16:14 (обновена 23.11.2010, 17:01)
Цецка Цачева

Снимка: © Бгнес

Правната уредба "дава достатъчно прозрачност с какво се занимават депутатите извън сградата на парламента", каза председателят на НС Цецка Цачева. Нима?

Регламентът за дейност на лобистите в България заприлича на оная песен "И ловец съм, и рибар съм, на закона мамата ..."  И нататък знаем текста.

Оказва се, че управляващото мнозинство няма готовност за закон за лобизма, какъвто обеща. В контекста на българската действителност е разбираемо. За пазарните ниши се воюва. Лобизмът е бизнес.

Но е готово да направи полупрозрачни лобистите. В смисъл няма да има закон, но пък ще има регистри. Какво ще пише в тия регистри? Както предлага парламентарният шеф, вписва се еди-кой си депутат, в каква комисия членува, какви са законодателните му инициативи - и всичко пито-платено.

Умно. Няма да има закон.

Така на практика всичко ще се узакони гениално - без да е законно. Няма да има регламент, но ще има регистър. Единственото им общо нещо е в първата буква...

За какво тогава е законът за конфликт на интереси? Той просто се обезсмисля. И какъв е смисълът депутатът да вписва къде членува и какви са му законопроектите? Това може да се види и от сайта на парламента.

Според председателя на 41-ото НС Цецка Цачева правната уредба "дава достатъчно прозрачност с какво се занимават депутатите извън сградата на парламента". Хм, странно изявление. Да не би в лоби бара на хотел "Радисън" да има монтирани камери и микрофони като във военния хотел "Шипка"? Или в "Марая", където се бяха срещнали заместник-министърът на финансите Владислав Горанов и депутатът от ДПС Делян Пеевски...

В България няма професионални лобисти, на които да се плаща, за да прокарват една или друга законодателна инициатива, е едно от наблюденията на Цачева. Ами няма, защото има депутати. Парите са най-гъвкавото нещо на тоя свят. Те създават и лобита. 

В изявлението на г-жа Цачева прозира опит да се официализира (част от) бизнеса на депутатите. Ами тогава да го бяха направили преди оная каша с "Мери Джейн", можеха да си спестят някоя оставка от председателските постове на комисиите...

А ако има регистър за депутатите, то нека да се вписва бизнеса им - и професионалното занятие, преди да станат такива. Така по-лесно ще си обясним защо се отмени забраната за пушене, предложена от Емил Димитров от ГЕРБ и сие.

Истината е, че е най-добре да има професионални лобисти. И регистърът да е за тях. Те, от своя страна, да бъдат задължени да декларират своите срещи и законопроекти, които придвижват. А ние, информиращите се от регистъра, ще си направим изводите - на база чии депутатски подписи стоят под проектите.

Няма нужда да знаем колко е платено. Just follow the money!

Oще: депутати  закон  лобизъм  лобисти  парламент  регистър  цецка цачева 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

2 иван | 23.11.201020:35

Злоупотребите с власт не могат да бъдат смешни, независимо с какво ги сравняваме. Едно единично убийство в сравнение с масовите убйства по време на военен конфликт си е убийство и не може да се каже, че е смешно то да се споменава. Пристрастията са нещо човешко, но не бива да замазваме грешките на нашите любимци и да се дразним, когато някой обективно ги сочи.
Колкото до написаното по темата, точно така е!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.11.2010, 16:47

1 Начко | 22.11.201018:01

Не ще и дума, на фона на гигантските постижения в тази област на предишните десетина правителства действията на сегашните управляващи изглеждат направо смешни Много щастлив
Милчева...? Един бял лист, делиш го на десет и във всяка колонка записваш кое правителство какво е направило във връзка с лобизма. После - резултатите тук, последвани от дълбокомъдрия ти, както винаги, коментар. От друга страна, аз съм сигурен, че ако бяха приели закон за лобизма, ти пак щеше да си тук и пак щеше да плюеш - просто аргументите ти щяха да са други Много щастлив
   

оценка

+0 -0